ZC
ZC




ZC




Din culisele economiei globale: ce dezvăluie Raportul Mondial privind Energia despre limitele energetice și crizele iminente ale resurselor

Postat la: 18.07.2025 | Scris de: ZIUA NEWS

Din culisele economiei globale: ce dezvăluie Raportul Mondial privind Energia despre limitele energetice și crizele iminente ale resurselor

Institutul pentru Energie a publicat recent raportul său actualizat privind energia, „Statistical Review of World Energy 2025", care prezintă date până în anul 2024. În spatele liniilor și al constatărilor aparente despre piața energiei, se pot identifica unele tendințe îngrijorătoare, care ar putea explica comportamentele stranii observate de diverse guverne.

În timp ce Gail Tverberg, un scriitor și un vorbitor de energie, scrie pe Oilprice.com, o problemă majoră ascunsă este aceea că prețurile nu par să crească suficient de mult, suficient de mult, pentru a împiedica producerea de combustibili fosili și alte resurse minerale să nu mai fie de ceea ce este necesar pentru populația în creștere a lumii. Rezervele par destul de adecvate, dar, din cauza problemelor de accesibilitate, nu putem extrage de fapt resursele care par a fi disponibile.

1) Oferta mondială de motorină la prețuri accesibile pe cap de locuitor este în scădere, în special din 2014
Datorită densității sale energetice ridicate și ușurinței de depozitare, motorina este importantă în mai multe moduri:

• Acesta alimentează o parte semnificativă a echipamentelor agricole moderne.

• Este combustibilul pentru camioane uriașe care transportă mărfuri de tot felul.

• Acesta alimentează o mare parte din echipamentele de construcții și terasamente din lume.

• Împreună cu alți combustibili similari cu densitate energetică ridicată, dar mai puțin rafinați, acestea permit transportul pe distanțe lungi cu barca.

• Este utilizat pe scară largă în minerit.

• Alimentează unele trenuri, oferă generare de energie de rezervă și alimentează unele pompe de irigații.

Dacă nu există suficientă motorină, vor fi necesare reduceri în anumite aplicații. O nouă soluție pentru oferta insuficientă de motorină pare a fi reducerea comerțului internațional prin intermediul tarifelor vamale. Dacă bunurile pot fi produse mai aproape de locul unde sunt achiziționate, atunci poate că sistemul economic va putea face față disponibilității reduse de motorină pentru puțin mai mult timp.

2) Aprovizionare limitată cu cupru
S-a vorbit mult despre trecerea la mai multă electricitate și mai puțini combustibili fosili. Acest lucru ar necesita atât o dezvoltare mai mare a sistemelor de transport al energiei electrice, cât și o utilizare mai mare a mașinilor electrice. Fiecare dintre aceste utilizări ar necesita o utilizare mai mare a cuprului. Se raportează că mașinile electrice necesită între 40 și 80 de kilograme de cupru fiecare, în timp ce mașinile cu motoare cu ardere internă utilizează doar 20 de kilograme de cupru. Construirea de stații de încărcare pentru toate aceste mașini ar crește și mai mult necesarul de cupru, la fel ca și adăugarea de noi linii de transport pentru a transporta cantitatea totală mai mare de energie electrică.

O problemă majoră este că durează mult timp construirea unei noi mine de cupru. La nivel global, timpul mediu până la o nouă producție este de 17,9 ani. Din acest motiv, nu se poate aștepta ca o creștere temporară a prețurilor să crească producția foarte rapid.

3) Extracția de platină pare, de asemenea, să fie limitată
Platina are în prezent o gamă largă de aplicații, inclusiv utilizarea în convertoare catalitice, bijuterii, medicină și industrie. În același timp, unii spun că platina va permite utilizarea pe scară largă a pilelor de combustie cu hidrogen, care pot satisface cererea mondială de electricitate într-un mod care nu necesită arderea combustibililor fosili. În pilele de combustie, platina acționează ca un catalizator, permițând separarea moleculelor de hidrogen și oxigen din apă printr-un proces chimic, mai degrabă decât prin ardere.

O problemă invocată pentru lipsa creșterii producției de platină este reprezentată de prețurile persistent scăzute. Și noi mine nu se vor deschide decât dacă este clar că producția va fi profitabilă. O altă sursă afirmă că cel mai mare producător, Africa de Sud, se confruntă cu probleme legate de furnizarea de energie electrică și transportul feroviar.

4) Cuantificarea beneficiilor energiei electrice regenerabile intermitente
Metoda tradițională de evaluare a produselor energetice implică analizarea cantității de căldură produsă în timpul arderii. În anii precedenți, Statistical Review of World Energy a folosit o metodă care presupunea, în esență, că energia electrică intermitentă generată din surse regenerabile (inclusiv energia hidroelectrică) înlocuiește complet energia electrică echivalentă generată din combustibili fosili. Consider că aceasta este o metodologie de „lucru de bun augur".

Metodologia actuală acordă surselor de energie regenerabilă mai puțină importanță, recunoscând că sursele intermitente înlocuiesc în principal combustibilul care altfel ar fi utilizat de centralele electrice. Devine din ce în ce mai clar că generarea intermitentă de energie nu funcționează foarte bine de sine stătătoare. Sunt necesare multe tipuri de soluții, inclusiv baterii și generare de rezervă din combustibili fosili, pentru a o completa.

Noua metodologie acordă energiei nucleare cu aproximativ 22% mai mult credit decât vechea metodă. Energia nucleară poate fi calculată 24 de ore pe zi. De asemenea, la fel ca generarea de combustibili fosili, aceasta oferă inerția necesară (energia stocată în componente rotative mari, cum ar fi generatoarele, care permite sistemului energetic să mențină o frecvență constantă) pentru a menține electricitatea în mișcare prin liniile de transport. Fără o inerție suficientă, sunt posibile pene de curent similare cu cele întâlnite recent în Spania.

Metodologia revizuită pare să se alinieze mai bine cu metodele utilizate de Administrația pentru Informații Energetice din SUA și de Agenția Internațională pentru Energie.

5) Modificări semnificative ale standardelor
Cu noua metodologie, ponderea energiei produse direct din combustibili fosili este mai mare decât mulți dintre noi ne amintim din rapoartele anterioare. Acum, ponderea consumului de combustibili fosili care provine direct din producția de combustibili fosili a scăzut de la 94% în 1980 la 87% în 2024. Folosind vechea metodologie, ponderea combustibililor fosili în 2024 ar fi fost de 81%.

6) Producția nucleară
Se pare că există mai mulți factori care stau la baza scăderii semnificative a energiei nucleare, ca pondere din aprovizionarea totală cu energie, între 2001 și 2013:

• Au existat trei accidente majore la centrale nucleare, care au dus la îngrijorări cu privire la siguranța generării de energie nucleară (Three Mile Island, 1979, Cernobîl, 1986 și Fukushima, 2011).

• Sistemul de stabilire a prețurilor pentru energia eoliană și solară acordă, în general, „prioritate" energiei eoliene și solare. Acest lucru duce la prețuri negative en-gros pentru electricitate în unele cazuri și la prețuri foarte scăzute în alte cazuri pentru centralele nucleare.

• Se pare că nu se produce suficient uraniu pentru a susține o energie nucleară mult mai mare decât cea utilizată în prezent. SUA folosește materiale reciclate pentru bombe nucleare, dar acestea se epuizează acum.

• Prețurile uraniului nu cresc niciodată foarte mult timp. Dacă prețurile ar fi mult mai mari pe termen lung, s-ar putea deschide mai multe mine de uraniu și s-ar putea extrage mai mult uraniu.

• Deschiderea unei noi mine implică adesea termene de realizare de 10 până la 15 ani, ceea ce face ca orice creștere a producției de uraniu să fie un proces lent.

Există, de asemenea, problema finanțării oricărei tranziții către energia nucleară. Costurile inițiale sunt uriașe, dar centralele nucleare (cu o întreținere adecvată pe bază de combustibili fosili) pot funcționa timp de 60 până la 80 de ani.

7) Consumul de energie pe cap de locuitor
Un motiv major pentru care consumul de energie continuă să crească este acela că, pe măsură ce populația crește, există o nevoie de mai multe alimente, locuințe și transport pentru această populație mai mare. Consumul de produse energetice permite oamenilor să își satisfacă aceste nevoi. De fapt, fiecare aspect al PIB-ului depinde de consumul de energie.

Oferta globală de energie pe cap de locuitor a crescut între 1965 și 1979. A rămas relativ stabilă între 1979 și 2002, apoi a crescut destul de rapid până în 2008. De atunci, rata sa de creștere a fost din nou în esență constantă.

8) Rolul Chinei
China joacă un rol imens în consumul global de energie. Pe măsură ce limitele resurselor sunt atinse, China are potențialul de a trage economia globală odată cu ea.

Există câteva lucruri importante de remarcat despre modelul energetic al Chinei:

• Consumul de energie al Chinei este dominat în mare măsură de cărbune.

• Consumul de energie al Chinei crește mai rapid decât al restului lumii

• Consumul de energie al Chinei joacă acum un rol imens în viitorul economiei globale.

• Cu această dominație energetică, orice scădere a ofertei globale de combustibili fosili și alte resurse minerale va afecta China.

9) Petrol
Prețurile petrolului, ajustate în funcție de inflație, au urmat o traiectorie ascendentă, în loc să urmeze un model ascendent constant. Acest lucru limitează impactul lor pe termen lung asupra producției.

Prețurile tuturor tipurilor de mărfuri par a fi afectate de numeroase situații temporare, inclusiv disponibilitatea datoriilor și îngrijorările legate de război. Prețurile mai mari provoacă schimbări pe termen scurt care pot afecta oferta anumitor produse energetice.

O problemă majoră legată de construirea unor rezerve minerale mai mari pe termen lung este că dezvoltarea de noi mine de toate tipurile durează mulți ani. Același lucru este valabil și pentru deschiderea unui câmp petrolier complet nou. Prețurile tind să nu rămână suficient de mari, suficient de mult timp, pentru a încuraja deschiderea de noi mine și noi câmpuri petroliere. Observăm acest model în mod repetat, în domenii diverse precum petrolul, cuprul, platina și uraniul, frânând aprovizionarea cu aceste resurse minerale.

10) Limite energetice
Economia globală își atinge limitele energetice în multe feluri.

Raportul statistic privind energia mondială din 2025 include date despre unele dintre mineralele care ar putea fi utilizate în cazul unei tranziții de la combustibilii fosili. Dintre mineralele prezentate în raport, cuprul și grupa platinei par să aibă cea mai limitată ofertă. Producția relativ stagnantă într-un moment în care se așteaptă o creștere a cererii ne dă o indicație că limitele au fost atinse. Dacă cineva nu poate găsi o modalitate de a menține prețurile la un nivel semnificativ mai ridicat, oferta scăzută a acestor minerale va rămâne probabil o problemă pe termen lung.

loading...
DIN ACEEASI CATEGORIE...
PUTETI CITI SI...

Din culisele economiei globale: ce dezvăluie Raportul Mondial privind Energia despre limitele energetice și crizele iminente ale resurselor

Postat la: 18.07.2025 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Institutul pentru Energie a publicat recent raportul său actualizat privind energia, „Statistical Review of World Energy 2025", care prezintă date până în anul 2024. În spatele liniilor și al constatărilor aparente despre piața energiei, se pot identifica unele tendințe îngrijorătoare, care ar putea explica comportamentele stranii observate de diverse guverne.

În timp ce Gail Tverberg, un scriitor și un vorbitor de energie, scrie pe Oilprice.com, o problemă majoră ascunsă este aceea că prețurile nu par să crească suficient de mult, suficient de mult, pentru a împiedica producerea de combustibili fosili și alte resurse minerale să nu mai fie de ceea ce este necesar pentru populația în creștere a lumii. Rezervele par destul de adecvate, dar, din cauza problemelor de accesibilitate, nu putem extrage de fapt resursele care par a fi disponibile.

1) Oferta mondială de motorină la prețuri accesibile pe cap de locuitor este în scădere, în special din 2014
Datorită densității sale energetice ridicate și ușurinței de depozitare, motorina este importantă în mai multe moduri:

• Acesta alimentează o parte semnificativă a echipamentelor agricole moderne.

• Este combustibilul pentru camioane uriașe care transportă mărfuri de tot felul.

• Acesta alimentează o mare parte din echipamentele de construcții și terasamente din lume.

• Împreună cu alți combustibili similari cu densitate energetică ridicată, dar mai puțin rafinați, acestea permit transportul pe distanțe lungi cu barca.

• Este utilizat pe scară largă în minerit.

• Alimentează unele trenuri, oferă generare de energie de rezervă și alimentează unele pompe de irigații.

Dacă nu există suficientă motorină, vor fi necesare reduceri în anumite aplicații. O nouă soluție pentru oferta insuficientă de motorină pare a fi reducerea comerțului internațional prin intermediul tarifelor vamale. Dacă bunurile pot fi produse mai aproape de locul unde sunt achiziționate, atunci poate că sistemul economic va putea face față disponibilității reduse de motorină pentru puțin mai mult timp.

2) Aprovizionare limitată cu cupru
S-a vorbit mult despre trecerea la mai multă electricitate și mai puțini combustibili fosili. Acest lucru ar necesita atât o dezvoltare mai mare a sistemelor de transport al energiei electrice, cât și o utilizare mai mare a mașinilor electrice. Fiecare dintre aceste utilizări ar necesita o utilizare mai mare a cuprului. Se raportează că mașinile electrice necesită între 40 și 80 de kilograme de cupru fiecare, în timp ce mașinile cu motoare cu ardere internă utilizează doar 20 de kilograme de cupru. Construirea de stații de încărcare pentru toate aceste mașini ar crește și mai mult necesarul de cupru, la fel ca și adăugarea de noi linii de transport pentru a transporta cantitatea totală mai mare de energie electrică.

O problemă majoră este că durează mult timp construirea unei noi mine de cupru. La nivel global, timpul mediu până la o nouă producție este de 17,9 ani. Din acest motiv, nu se poate aștepta ca o creștere temporară a prețurilor să crească producția foarte rapid.

3) Extracția de platină pare, de asemenea, să fie limitată
Platina are în prezent o gamă largă de aplicații, inclusiv utilizarea în convertoare catalitice, bijuterii, medicină și industrie. În același timp, unii spun că platina va permite utilizarea pe scară largă a pilelor de combustie cu hidrogen, care pot satisface cererea mondială de electricitate într-un mod care nu necesită arderea combustibililor fosili. În pilele de combustie, platina acționează ca un catalizator, permițând separarea moleculelor de hidrogen și oxigen din apă printr-un proces chimic, mai degrabă decât prin ardere.

O problemă invocată pentru lipsa creșterii producției de platină este reprezentată de prețurile persistent scăzute. Și noi mine nu se vor deschide decât dacă este clar că producția va fi profitabilă. O altă sursă afirmă că cel mai mare producător, Africa de Sud, se confruntă cu probleme legate de furnizarea de energie electrică și transportul feroviar.

4) Cuantificarea beneficiilor energiei electrice regenerabile intermitente
Metoda tradițională de evaluare a produselor energetice implică analizarea cantității de căldură produsă în timpul arderii. În anii precedenți, Statistical Review of World Energy a folosit o metodă care presupunea, în esență, că energia electrică intermitentă generată din surse regenerabile (inclusiv energia hidroelectrică) înlocuiește complet energia electrică echivalentă generată din combustibili fosili. Consider că aceasta este o metodologie de „lucru de bun augur".

Metodologia actuală acordă surselor de energie regenerabilă mai puțină importanță, recunoscând că sursele intermitente înlocuiesc în principal combustibilul care altfel ar fi utilizat de centralele electrice. Devine din ce în ce mai clar că generarea intermitentă de energie nu funcționează foarte bine de sine stătătoare. Sunt necesare multe tipuri de soluții, inclusiv baterii și generare de rezervă din combustibili fosili, pentru a o completa.

Noua metodologie acordă energiei nucleare cu aproximativ 22% mai mult credit decât vechea metodă. Energia nucleară poate fi calculată 24 de ore pe zi. De asemenea, la fel ca generarea de combustibili fosili, aceasta oferă inerția necesară (energia stocată în componente rotative mari, cum ar fi generatoarele, care permite sistemului energetic să mențină o frecvență constantă) pentru a menține electricitatea în mișcare prin liniile de transport. Fără o inerție suficientă, sunt posibile pene de curent similare cu cele întâlnite recent în Spania.

Metodologia revizuită pare să se alinieze mai bine cu metodele utilizate de Administrația pentru Informații Energetice din SUA și de Agenția Internațională pentru Energie.

5) Modificări semnificative ale standardelor
Cu noua metodologie, ponderea energiei produse direct din combustibili fosili este mai mare decât mulți dintre noi ne amintim din rapoartele anterioare. Acum, ponderea consumului de combustibili fosili care provine direct din producția de combustibili fosili a scăzut de la 94% în 1980 la 87% în 2024. Folosind vechea metodologie, ponderea combustibililor fosili în 2024 ar fi fost de 81%.

6) Producția nucleară
Se pare că există mai mulți factori care stau la baza scăderii semnificative a energiei nucleare, ca pondere din aprovizionarea totală cu energie, între 2001 și 2013:

• Au existat trei accidente majore la centrale nucleare, care au dus la îngrijorări cu privire la siguranța generării de energie nucleară (Three Mile Island, 1979, Cernobîl, 1986 și Fukushima, 2011).

• Sistemul de stabilire a prețurilor pentru energia eoliană și solară acordă, în general, „prioritate" energiei eoliene și solare. Acest lucru duce la prețuri negative en-gros pentru electricitate în unele cazuri și la prețuri foarte scăzute în alte cazuri pentru centralele nucleare.

• Se pare că nu se produce suficient uraniu pentru a susține o energie nucleară mult mai mare decât cea utilizată în prezent. SUA folosește materiale reciclate pentru bombe nucleare, dar acestea se epuizează acum.

• Prețurile uraniului nu cresc niciodată foarte mult timp. Dacă prețurile ar fi mult mai mari pe termen lung, s-ar putea deschide mai multe mine de uraniu și s-ar putea extrage mai mult uraniu.

• Deschiderea unei noi mine implică adesea termene de realizare de 10 până la 15 ani, ceea ce face ca orice creștere a producției de uraniu să fie un proces lent.

Există, de asemenea, problema finanțării oricărei tranziții către energia nucleară. Costurile inițiale sunt uriașe, dar centralele nucleare (cu o întreținere adecvată pe bază de combustibili fosili) pot funcționa timp de 60 până la 80 de ani.

7) Consumul de energie pe cap de locuitor
Un motiv major pentru care consumul de energie continuă să crească este acela că, pe măsură ce populația crește, există o nevoie de mai multe alimente, locuințe și transport pentru această populație mai mare. Consumul de produse energetice permite oamenilor să își satisfacă aceste nevoi. De fapt, fiecare aspect al PIB-ului depinde de consumul de energie.

Oferta globală de energie pe cap de locuitor a crescut între 1965 și 1979. A rămas relativ stabilă între 1979 și 2002, apoi a crescut destul de rapid până în 2008. De atunci, rata sa de creștere a fost din nou în esență constantă.

8) Rolul Chinei
China joacă un rol imens în consumul global de energie. Pe măsură ce limitele resurselor sunt atinse, China are potențialul de a trage economia globală odată cu ea.

Există câteva lucruri importante de remarcat despre modelul energetic al Chinei:

• Consumul de energie al Chinei este dominat în mare măsură de cărbune.

• Consumul de energie al Chinei crește mai rapid decât al restului lumii

• Consumul de energie al Chinei joacă acum un rol imens în viitorul economiei globale.

• Cu această dominație energetică, orice scădere a ofertei globale de combustibili fosili și alte resurse minerale va afecta China.

9) Petrol
Prețurile petrolului, ajustate în funcție de inflație, au urmat o traiectorie ascendentă, în loc să urmeze un model ascendent constant. Acest lucru limitează impactul lor pe termen lung asupra producției.

Prețurile tuturor tipurilor de mărfuri par a fi afectate de numeroase situații temporare, inclusiv disponibilitatea datoriilor și îngrijorările legate de război. Prețurile mai mari provoacă schimbări pe termen scurt care pot afecta oferta anumitor produse energetice.

O problemă majoră legată de construirea unor rezerve minerale mai mari pe termen lung este că dezvoltarea de noi mine de toate tipurile durează mulți ani. Același lucru este valabil și pentru deschiderea unui câmp petrolier complet nou. Prețurile tind să nu rămână suficient de mari, suficient de mult timp, pentru a încuraja deschiderea de noi mine și noi câmpuri petroliere. Observăm acest model în mod repetat, în domenii diverse precum petrolul, cuprul, platina și uraniul, frânând aprovizionarea cu aceste resurse minerale.

10) Limite energetice
Economia globală își atinge limitele energetice în multe feluri.

Raportul statistic privind energia mondială din 2025 include date despre unele dintre mineralele care ar putea fi utilizate în cazul unei tranziții de la combustibilii fosili. Dintre mineralele prezentate în raport, cuprul și grupa platinei par să aibă cea mai limitată ofertă. Producția relativ stagnantă într-un moment în care se așteaptă o creștere a cererii ne dă o indicație că limitele au fost atinse. Dacă cineva nu poate găsi o modalitate de a menține prețurile la un nivel semnificativ mai ridicat, oferta scăzută a acestor minerale va rămâne probabil o problemă pe termen lung.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE