„Inteligența artificială reprezintă un risc de extincție pentru umanitate, la fel ca războaiele nucleare", avertizează liderii tehnologici și cercetătorii din industrie
Postat la: 02.06.2023 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Un grup de lideri din industria tehnologică a avertizat că inteligența artificială pe care o realizează ar putea reprezenta într-o zi o amenințare existențială pentru umanitate și ar trebui considerată un risc societal la fel cu pandemiile și războaiele nucleare, conform NY Times.
„Atenuarea riscului de dispariție din cauza inteligenței artificiale ar trebui să fie o prioritate globală alături de alte riscuri la scară societală, cum ar fi pandemiile și războiul nuclear", se arată într-o declarație publicată de Center for AI Safety, o organizație nonprofit. Scrisoarea deschisă a fost semnată de peste 350 de directori, cercetători și ingineri care lucrează în domeniul inteligenței artificiale.
Printre semnatari s-au numărat directori de top din trei companii AI: Sam Altman, director executiv al OpenAI; Demis Hassabis, director executiv al Google DeepMind, și Dario Amodei, directorul executiv al Anthropic.
Geoffrey Hinton și Yoshua Bengio, doi dintre cei trei cercetători care au câștigat un premiu Turing pentru munca lor de pionierat asupra rețelelor neuronale și sunt adesea considerați „nași" ai inteligenței artificiale moderne au semnat de asemenea declarația, la fel ca și alți cercetători de seamă din domeniu. Totuși, al treilea câștigător al premiului Turing, Yann LeCun, care conduce eforturile de cercetare în domeniul inteligenței artificiale ale Meta, nu a semnat.
Declarația vine într-un moment de îngrijorare crescândă cu privire la potențialele pericole ale inteligenței artificiale. Progrese recente în așa-numitele modele lingvistice mari - tipul de AI sistem folosit de ChatGPT și alți chatboți - au ridicat temeri că inteligența artificială ar putea fi folosită în curând la scară pentru a răspândi dezinformare și propagandă sau că ar putea elimina milioane de locuri de muncă.
În cele din urmă, unii cred că inteligența artificială ar putea deveni suficient de puternică încât să poată crea perturbări la scară societală în câțiva ani, dacă nu se face nimic pentru a o încetini.
Aceste temeri sunt împărtășite de numeroși lideri din industrie, punându-i în situația neobișnuită de a susține că o tehnologie pe care o realizează - și, în multe cazuri, concurează - prezintă riscuri grave și ar trebui reglementată mai strict.
Sunt, totodată, și persoane care susțin că inteligența rtificală este încă prea imatură pentru a reprezenta o amenințare existențială. Când vine vorba de inteligența artificială din prezent, aceștia se îngrijorează mai mult de problemele pe termen scurt, cum ar fi răspunsurile părtinitoare și incorecte, decât de pericolele pe termen lung.
În martie, peste 1.000 de lideri și cercetători au semnat o altă scrisoare deschisă prin care solicită o pauză de șase luni pentru dezvoltarea modelelor de inteligență artificială, invocând îngrijorări legate de „o cursă scăpată de sub control pentru a dezvolta și a implementa minți digitale tot mai puternice".
Acea scrisoare, care a fost realizată de o altă organizație nonprofit axată pe inteligența artificială, Institutul Viitorul Vieții, a fost semnată de Elon Musk și alți lideri cunoscuți ai tehnologiei.
DIN ACEEASI CATEGORIE...

ULTIMA ORA
-
Războiul din Ucraina a lovit economiile europene dar ce e mai rău abia urmează. In ce tară din UE se sparge buba
Războiul din Ucraina a redus creşterea economică şi a împins în sus "considerabil" inflaţia în Europa, cu efecte mai grave care urmează să vină, a declarat Banca Naţională a Elveţiei într-un studiu publicat vineri.
-
Oamenii de știință sunt convinși! Un ocean ascuns sub gheaţă se află la originea CO2-ului de pe Europa, una dintre lunile planetei Jupiter
Dioxidul de carbon detectat pe una dintre lunile planetei Jupiter, Europa, provine dintr-un ocean aflat sub un strat gros de gheaţă, potrivit datelor transmise de telescopul spaţial James Webb, care sporesc speranţele potrivit cărora această apă ascunsă ar putea susţine viaţa.
-
ANAF a scos la vânzare mașini cu kilometrii dați înapoi: Ce spune un angajat al instituției
ANAF a anunțat că va organiza o licitație pentru a vinde mai multe mașini de lux, însă a furnizat informații eronate cu privire la kilometrajul real al acestor vehicule. De exemplu, în cazul unui BMW, s-au omis peste 100.000 de kilometri din ultima înregistrare efectuată la RAR, conform ProMotor.ro.
-
Mircea Badea, comentariu spumos despre extratereștrii prezentați în Mexic: Sper că în 1.000 de ani au mai evoluat. Ăștia par cam sfrijiți
Mircea Badea a vorbit în direct la Antena 3 CNN despre corpurile a unor presupuși extratereștri prezentați în fața Congresului mexican.
-
Descoperire fără precedent: Structură de lemn de aproape o jumătate de milion de ani
O decoperire fără precedent a fost făcută în Zambia. Arheologii au scos la suprafață o structură de lemn, veche de aproape o jumătate de milion de ani, despre care spun că este „extraordinară" și unică în arhivele științifice.
-
Zelenski la Casa Albă: în ciuda argumetelor aduse, nu a reuşit să-l convingă pe Biden să-i dea mult doritul sistem ATACMS - VIDEO
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a încercat joi, la Washington, să consolideze sprijinul SUA pentru ţara sa, având întâlniri la Pentagon, la Congres şi în final la Casa Albă, unde a fost primit de preşedintele Joe Biden.
-
Un bărbat care a condus cu Google Maps a murit după ce s-a prăbușit șase metri în gol
Un bărbat a condus pe un traseu recomandat de Google Maps și a murit plonjând cu mașina șase metri. Google Maps îl îndrumase către o zonă în care un pod s-a prăbușit de mai mulți ani. Familia acestuia dă în judecată gigantul tehnologic.
-
Blestem cu premoniție : O lesbiană cu origini românești și-a înșelat mama cu 150 de milioane de dolari a murit după ce a căzut de pe o clădire
O autoproclamată cântăreață și actriță din Brazilia, cu origini românești, acuzată că și-a înșelat propria mamă cu aproape 150 de milioane de dolari, a murit după ce a căzut de pe o clădire. Ea avea 49 de ani.
-
Limba secretă vorbită și cunoscută doar de femei: insula în care bărbații nu înțelegeau nimic
De-a lungul istoriei, în majoritatea zonelor lumii, femeile nu aveau foarte multe drepturi, fiindu-le interzis inclusiv să citească sau să învețe. Așa a luat naștere limba Nüshu, care s-a vorbit pe o insulă din provincia chineză Hunan.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.România lui Klaus Schwab: Cele 16 orașe care vor să elimine total carnea, lactatele și mașinile cu combustie
- 2.Lovitura OMS: în noiembrie lista cu „vaccinurile obligatorii pentru a trece granițele" VIDEO
- 3.Grădinițele din Germania oferă "camere de masturbare" pentru copii
- 4.Predicția celebrului Carl Sagan, adeverită după 28 de ani. Este înfricoșător: Lumea bântuită de demoni
- 5.Profeția a lui Petrache Lupu, făcută la Sărbătoarea Acoperământului Maicii Domnului din 1 octombrie 1936, se adeverește chiar sub ochii noștri!
- 6.Masonul Piedone imbratisează tezele globaliste si preceptele lui Klaus Schwab: vrea să facă din Sectorul 5 primul Smart City din România
- 7.Big Pharma lui Bill Gates ne anunță că urmează un "tsunami ARN mesager" inclusiv pentru bolile de inimă și cancer
- 8.Reincepe Vacciniada! Un nou ser ARNm împotriva Covid va fi autorizat în Europa pentru varianta Eris
- 9.Europa e la un pas de faliment: "Este un scenariu benign!"
- 10.Datele CDC arată că vaccinurile COVID-19 pot reduce speranța de viață a bărbaților cu 24 de ani
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu