Situația dezastruoasă a economiei din România. „Efectele trebuiau să se vadă în buzunarele românilor din 2022, dar Ciucă și Ciolacu au amânat din cauza alegerilor"
Postat la: 16.05.2025 | Scris de: ZIUA NEWS

Ultima comunicare a Băncii Naționale a României (BNR), de pe 14 mai, a arătat că, în primul trimestru al anului 2025, contul curent al balanţei de plăţi a înregistrat un deficit de 7,656 miliarde de euro în perioada ianuarie-martie 2025, comparativ cu 4,201 miliarde de euro în perioada similară a anului trecut.
Cifrele vin în cascadă, pe site-ul BNR și indică tern una dintre cele mai negre situații bugetare cu care s-a confruntat țara noastră de la criza economică de acum mai bine de un deceniu. Ziare.com a discutat cu avocatul Gabriel Biriș, specialist în fiscalitate, despre cum se traduc ultimele date transmise de BNR în realitatea de zi cu zi a românilor, care este starea actuală a economiei românești, înainte de schimbarea importantă care urmează să aibă loc la Cotroceni și în Guvern, dar și cauzele dezastrului bugetar în care ne aflăm.
Balanţa bunurilor a consemnat un deficit mai mare cu 1,997 miliarde de euro, balanţa serviciilor a înregistrat un excedent mai mic cu 503 milioane euro, balanţa veniturilor primare a consemnat un deficit mai mic cu 140 milioane euro, iar balanţa veniturilor secundare a adus o contribuţie negativă de 1,095 miliarde de euro, potrivit datelor BNR.
Totodată, în primul trimestru al anului, datoria externă totală a crescut cu 514 milioane euro, până la 205,407 miliarde de euro. În structură, datoria externă pe termen lung a însumat 156,881 miliarde de euro, la 31 martie 2025 (76,4% din totalul datoriei externe), în creştere cu 1,2% faţă de 31 decembrie 2024, iar datoria externă pe termen scurt a înregistrat nivelul de 48,526 miliarde de euro (23,6% din totalul datoriei externe), în scădere cu 2,7% faţă de 31 decembrie 2024.
Rata serviciului datoriei externe pe termen lung a fost 11,5% în perioada ianuarie - martie 2025, comparativ cu 19,6% în anul 2024. Gradul de acoperire a importurilor de bunuri şi servicii la 31 martie 2025 a fost de 5,7 luni, nivel similar cu cel de la 31 decembrie 2024. Gradul de acoperire a datoriei externe pe termen scurt, calculată la valoarea reziduală, cu rezervele valutare la BNR la 31 martie 2025 a fost de 101,4%, comparativ cu 99,1 la sută la 31 decembrie 2024, se mai arată în cifrele Băncii Naționale.
„Asta înseamnă că, din România, au ieșit cu 7,6 miliarde de euro mai mult decât au intrat, adică ieșirile sunt cu aproape de două ori mai mari decât anul trecut. Cum nu avem o creștere masivă de importuri, pentru că este constantă pe balanța comercială deficitară, mie asta îmi spune că au început să iasă bani fizic din țară. Sunt retrageri de capital din România mult mai mari decât anul trecut", a explicat specialistul în fiscalitate Gabriel Biriș, pentru Ziare.com
Iar acest lucru se întâmplă și în condițiile în care anul trecut nu au avut loc intrări de fonduri străine pe filiera PNRR deloc, în afara celor 37,05 milioane de euro livrați din tranșa a doua, în decembrie 2024, deci nici măcar în perioada luată ca etalon de BNR în livrarea ultimelor cifre, pentru primele trimestre, din 2024, respectiv 2025.
În ceea ce privește balanța bunurilor, faptul că deficitul din acest an este mare ridicat față de anul trecut înseamnă că România continuă să crească și balanța comercială. „Iar dacă ne uităm atât la evoluția deficitului bugetar, unde putem observa cu cât au crescut cheltuielile cu salariile și pensiile, putem să deducem că acești bani s-au dus în consum, iar consumul știm că e mai mult din import. Dacă mai adăugăm și faptul că pe servicii a scăzut excedentul, toate la un loc înseamnă că exporturile de servicii au scăzut, ceea ce, corelat cu creșterea deficitului pe bunuri, arată o încetinire generală a activității economice", a explicat Biriș
Singurele două domenii unde încă se poate observa un plus pe plaja de capital în valută sunt transporturile și sectorul IT. „Transporturile pentru că există mai multe companii românești care încă își plimbă TIR-urile prin Vest și transportă marfă în țări terțe, în interiorul Uniunii Europene. Sunt normale cifrele, iar în IT, este evident de ce există excedente, pentru că avem încă multe centre de servicii ale marilor companii din Vest, în România. Dar faptul că excedentul a rămas practic identic cu cel de anul trecut înseamnă stagnare, care se poate corela și cu veștile din piață, fiindcă am început să vedem disponibilizări, închideri de firme și așa mai departe".
Potrivit specialistului în fiscalitate, starea actuală a economiei are în spate mai mulți ani de guvernare PSD-PNL. „Este rezultatul unor politici economice, inclusiv fiscale, absolut dezastruoase în ultimii ani, spune Gabriel Biriș, iar impactul real al acestei guvernări ar fi trebuit să se vadă mult mai pregnant decât s-a văzut deja încă din 2022, de când s-a negociat PNRR-ul. „Trebuiau începute niște ajustări care nu erau în defavoarea noastră. Că nu e rău pentru noi să scadă evaziunea fiscală și, pentru marea majoritate, nu e un lucru rău eliminarea scutirilor, pentru că există o serie de distorsiuni concurențiale care au avut loc. Dar nu s-a făcut nimic, din cauza alegerilor. Pentru că și Ciucă, și Ciolacu, au considerat că nu se pot lua măsuri și că trebuie să creștem și pensii, și salarii, să angajăm bugetari fiindcă au avut nevoie de votanți. Aiurea. Au votat cu Georgescu și cu Simion.
Știți povestea aceea din anii '90, când vorbeam despre cum tăiem coada pisicii, dintr-o dată sau pe bucăți. Ei au venit cu foarte multe măsuri în foarte multe norme. Unele nici nu au putut fi susținute, după care au fost modificate și remodificate. Un exemplu este impozitul suplimentar pentru petrol și gaze, pe care l-au introdus în 2024 prin Legea 296. Imediat după ce l-au introdus, l-au modificat ușor ca să scape furnizorii și distribuitorii de gaze, fiindcă au prețuri reglementate și n-au cum să transfere profituri, iar tarifele lor, puse peste prețurile de achiziție, procentual sunt extrem de mici și atunci era absurd. După care s-au gândit să-l extindă la toate companiile, nu doar la cele sub plafonul de 50 de milioane de euro cifră de afaceri, abrogând Articolul 18, alineatul 3 și mutându-l în articolul 46 din Codul Fiscal. Au preluat toate tâmpeniile din legea inițială și acum au dat ordonanță ca să modifice modificarea. Toate măsurile astea, luate fără consultări, după ureche, cel mai elocvent exemplu fiind impozitele pentru microîntreprinderi, n-au făcut decât să enerveze pe toată lumea.
Noi am făcut un studiu anul trecut cu inventarul modificărilor fiscale și impactul acestora. În acel studiu se va putea observa că în 2016 aveam 193 de firme plătitoare de impozit pe profit și în 2022 au mai rămas 111. Timp în care a crescut numărul de microîntreprinderi de la vreo 400.000 la vreo 900.000. S-au triplat încasările din impozitul pe micro, dar per total cu impozitul pe profit, au scăzut. Dacă democratizezi antreprenoriatul cu microîntreprinderile, te aștepți ca încasările din impozitul pe dividende să crească. N-a crescut deloc. De ce? Pentru că ANAF-ul nu și-a făcut treaba și a tolerat tot felul de achiziții în folos personal, pe firmă. Și suntem în același loc.
Toți va trebui să plătim dezmățul unora. Votul de duminică este între o aterizare dură și o aterizare mai ușoară. Pentru că o echipă Nicușor Dan - Ilie Bolojan e o garanție că va avea loc o restructurare ordonată. De partea cealaltă, negură, întuneric. Și în momentul în care se schimbă macazul, ce credem noi că se va întâmpla cu investitorii care au deja bani în România? Pleacă deja și vor pleca în continuare", a explicat Gabriel Biriș.
Cât despre cursul valutar, acesta a întărit, în ton cu alți economiști români precum Cristian Păun sau Radu Nechita, că BNR ar fi trebuit să lase cursul liber. „Dacă era în pixul meu, îl lăsam chiar dacă se ducea și până la 5,5 lei euro. Peste, interveneam. Trebuia lăsat că noi avem o stabilitate care înseamnă apreciere reală. Trebuia lăsat că se deprecieze măcar cu diferența dintre rata inflației în România și rata inflației în zona euro. 10% din rezerva valutară a Băncii Naționale s-a topit", a încheiat specialistul în fiscalitate.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
-
Alexandru Nazare are curajul să acuze minciunile lui Marcel Ciolacu: "Ni s-a livrat iluzia unei economii în creștere. Acum intrăm în austeritate!"
Ministrul de Finanțe, Alexandru Nazare, spune ca romanilor li s-a livrat iluzia unei economii in creștere, care a fost i ...
-
Ordonanța cu tăierile de sporuri și limitarea concediului suplimentar, aprobată de Guvern. De când intră în vigoare noile măsuri
Proiectul de Ordonanța de Urgența pentru stabilirea unor masuri privind personalul platit din fonduri publice a fost ado ...
-
Tăieri din pensii după o viață de muncă. Dorina Barcari: "Cum își permit să se joace cu drepturile oamenilor?"
Expertul in pensii, acum deputat AUR, Dorina Barcari trage un semnal de alarma: „Sub pretextul unor calcule sofist ...
-
Claudiu Târziu, discurs la Cluj-Napoca. S-a lansat platforma civico-politică Acțiunea Conservatoare: „Suntem partidul lui Eminescu"
Partidul Acțiunea Conservatoare (ACT) iși continua procesul de extindere la nivel național și a anunțat lansarea oficial ...
-
Deustche Welle: Nicușor Dan a pactizat cu Sistemul!
Președintele Nicușor Dan pare sa ia prea ușor noile numiri din Justiție, pe care nici nu le-a criticat și nici nu a ince ...
-
Ingineria "Bolojan" cu bugetarii - un bolovan pe care-l rostogolește la rotativa guvernamentală pentru "bivolii" de la PSD
Guvernul Bolojan a anuntat ca va face reduceri la personalul bugetar in cuantum de 20% din cheltuieli. La ora actuala, c ...
-
Crin Antonescu: "Faptul că avem un președinte ca N. Dan nu înseamnă că suntem retardați toți și întrutotul!"
Crin Antonescu, pe Facebook: "Nicușor Dan a dat mana cu Donald Trump". Ne vine sau nu sa credem, acesta a fost textul in ...
-
Rareș Bogdan "sincronizează" două postări deloc întâmplătoare: Despre cum putem colabora eficient în interes național. Aflarea sub tricolor versus aflarea în treabă!
Rares Bogdan: "Întalnirea a avut loc miercuri seara la sediul Reprezentanței Romaniei la Bruxelles. A fost o discu ...
-
Bolojan are ARICE la buzunar! O instituție esențială pentru aderarea la OCDE propusă spre desființare pentru că ne costă prea mult
În anul 2022 a fost inființata Agenția Romana pentru Investiții și Comerț Exterior (ARICE). Teoretic, aceasta inst ...
-
Cum se va transforma DGA în serviciu secret după ce ÎCCJ a dat un verdict clar și USR a sărit să profite de situație
Dupa ce Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a stabilit ca lucratorii Direcției Generale Anticorupție (DGA) ...
-
Concedieri, instituții desființate, taxe. Cum vrea Guvernul să acopere gaura bugetară și de ce unii economiști sunt sceptici
Funcționari publici concediați, instituții desființate, noi taxe. Sunt doar cateva dintre masurile prin care noul guvern ...
-
"Statul te urmărește pe toate direcțiile și te jupoaie de bani fără să riște foarte mult" Noul impozit pe dividende încurajează inflația și atacă sectorul privat
În cea mai recenta forma a programului de guvernare, asumat pe 23 iunie de noul Guvern format din coaliția PSD-PNL ...
-
Demnitarii călătoresc la clasa business, poporul trebuie să strângă cureaua. PUSL îi provoacă pe parlamentari: Mergeți la economic sau plătiți diferența din buzunarul vostru!
Partidul Umanist Social Liberal a denunțat cheltuielile excesive ale Parlamentului pe calatorii business, cerand premier ...
-
Rocadangiul lui Grindeanu dădea mită în numele unei firme în care nu apărea oficial (stenograme)
Ciprian Serban, deputatul PSD de Neamț, fost presedinte al Camerei Deputaților, nou ministru al Transporturilor - cel ca ...
-
Au parte dar n-au carte! Trei miniștri din "guvernul competent" au probleme cu studiile: Țoiu, Șerban și Mosțeanu. Alții nu au nici o treabă cu domeniile pe care le conduc
Guvernul Bolojan incepe sub semnul eficientei administrative, dar cu o contradictie: prea multi ministri par m ...
-
Rocada Busuioc-Stănescu: Cel ce a diminuat puterile Curții de Conturi a fost validat de Senat pentru postul de judecător al Curții Constituționale
Mihai Busuioc, actualul șef al Curții de Conturi, a fost propus de PSD pentru postul de judecator al Curții Constituțion ...
-
Ba da, Tudor Chirilă, ți-ai luat țeapă!
Dupa ce, alaturi de alți lautari autohtoni ai neo-marxismului, Tudor Chirila a fost printre atarnatorii serviciilor care ...
-
Ce conține programul de guvernare PSD-PNL-USR-UDMR. Guvernul Bolojan vrea să crească TVA-ul redus și să impoziteze pensiile mari
Guvernul Ilie Bolojan, neinstalat inca, a intocmit un program de guvernare cu care sa se prezinte in Parlament pentru vo ...
-
Viitorul ministru al Apărării la fabrica de diplome Bioterra. Ionuț Moșteanu nu are nicio licență recunoscută oficial
Noul ministru al Apararii, Ionuț Moșteanu, ar fi inceput o facultate la Politehnica pe care nu a terminat-o, recunoaște ...
-
Guvernul lui Bolojan ales pe sprânceană!
Discuțiile pentru formarea Guvernului sunt pe ultima suta de metri. Ceele patru partide care vor forma noul Executiv, PS ...
-
Nicuşor Dan şi-a depus declaraţia de avere. A trecut și numele persoanelor care i-au dat bani în campanie
Presedintele Nicusor Dan a anunțat ca si-a depus declaratia de avere la Agentia Nationala de Integritate. Seful statului ...
-
Înregistrare explozivă din noaptea alegerilor. Declarația lui Becali despre Nicușor Dan: "Oricum o să fie suspendat peste un an!"
Liderul AUR, George Simion, face publica o inregistrare din noaptea alegerilor prezidențiale. În imaginile postate ...
-
DOCUMENTAR - Cum ne-au furat alegerile. Episodul 1: "Gigi Becali e o târâtoare. Marea manipulare prin masina de propagandă"
"Va prezint primul episod din documentarul „Cum ne-au furat alegerile". Am adunat dovezi, marturii și fapte pe car ...
-
Daniel Băluță, despre plecăciunea în fața lui Nicușor Dan, la Cotroceni: „Este o dovadă de normalitate ceea ce ați văzut"
Daniel Baluța, primarul Sectorului 4 al Capitalei, a declarat joi, 19 iunie, ca plecaciunea in fața președintelui Nicușo ...
-
Mesajul pe care Ion Iliescu îl avea pregătit pentru a fi difuzat în seara în care CCR a anulat rezultatele primului tur al alegerilor prezidențiale in decembrie 2024
Președintele Ion Iliescu revine ca invitat al podcastului Avangarda, intr-un dialog excepțional cu Ionuț Vulpescu, fostu ...
-
Dezvăluiri de la negocieri: "PSD e dornic să bage mâna în buzunarul tuturor fără să clipească. Reformă fiscală = taxare mai mare!"
Reprezentantul USR la negocierile pentru formarea noului guvern, arunca in aer toate ințelegerile la care par sa fi ajun ...
-
Claudiu Târziu lansează partidul cu care vrea sa castige in totalitate alegerile viitoare
Sambata, 21 iunie, incepand cu ora 14:00, la Palatul Parlamentului - Sala Nicolae Iorga, va avea loc lansarea oficiala a ...
-
Adrian Câciu spune adevarul despre sefii de la Hidro: De aia explodează prețurile la energie - Comisia Europeană ne-a suspendat banii prin PNRR pentru managementul prost
Fostul ministru al Finanțelor Adrian Caciu spune ca prețurile la energie nu ar trebui sa sara in aer in Romania, fiindca ...
-
Schița Guvernului Bolojan: PSD obține cele mai puternice ministere. PNL, UDMR și USR câștigă la grămadă
Negocierile pentru formarea noului Guvern sunt in linie dreapta, iar potrivit unor surse politice apropiate discuțiilor, ...
-
Inteligența artificială e peste Nicușor Dan și papagalii din partide. Măsurile prin care se poate salva economia României fără a majora taxe și impozite
Inteligența artificiala "sare" in ajutor oficialilor partidelor, ce ar putea implementa masuri punctuale, prin evitarea ...
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu