Situația dezastruoasă a economiei din România. „Efectele trebuiau să se vadă în buzunarele românilor din 2022, dar Ciucă și Ciolacu au amânat din cauza alegerilor"
Postat la: 16.05.2025 | Scris de: ZIUA NEWS

Ultima comunicare a Băncii Naționale a României (BNR), de pe 14 mai, a arătat că, în primul trimestru al anului 2025, contul curent al balanţei de plăţi a înregistrat un deficit de 7,656 miliarde de euro în perioada ianuarie-martie 2025, comparativ cu 4,201 miliarde de euro în perioada similară a anului trecut.
Cifrele vin în cascadă, pe site-ul BNR și indică tern una dintre cele mai negre situații bugetare cu care s-a confruntat țara noastră de la criza economică de acum mai bine de un deceniu. Ziare.com a discutat cu avocatul Gabriel Biriș, specialist în fiscalitate, despre cum se traduc ultimele date transmise de BNR în realitatea de zi cu zi a românilor, care este starea actuală a economiei românești, înainte de schimbarea importantă care urmează să aibă loc la Cotroceni și în Guvern, dar și cauzele dezastrului bugetar în care ne aflăm.
Balanţa bunurilor a consemnat un deficit mai mare cu 1,997 miliarde de euro, balanţa serviciilor a înregistrat un excedent mai mic cu 503 milioane euro, balanţa veniturilor primare a consemnat un deficit mai mic cu 140 milioane euro, iar balanţa veniturilor secundare a adus o contribuţie negativă de 1,095 miliarde de euro, potrivit datelor BNR.
Totodată, în primul trimestru al anului, datoria externă totală a crescut cu 514 milioane euro, până la 205,407 miliarde de euro. În structură, datoria externă pe termen lung a însumat 156,881 miliarde de euro, la 31 martie 2025 (76,4% din totalul datoriei externe), în creştere cu 1,2% faţă de 31 decembrie 2024, iar datoria externă pe termen scurt a înregistrat nivelul de 48,526 miliarde de euro (23,6% din totalul datoriei externe), în scădere cu 2,7% faţă de 31 decembrie 2024.
Rata serviciului datoriei externe pe termen lung a fost 11,5% în perioada ianuarie - martie 2025, comparativ cu 19,6% în anul 2024. Gradul de acoperire a importurilor de bunuri şi servicii la 31 martie 2025 a fost de 5,7 luni, nivel similar cu cel de la 31 decembrie 2024. Gradul de acoperire a datoriei externe pe termen scurt, calculată la valoarea reziduală, cu rezervele valutare la BNR la 31 martie 2025 a fost de 101,4%, comparativ cu 99,1 la sută la 31 decembrie 2024, se mai arată în cifrele Băncii Naționale.
„Asta înseamnă că, din România, au ieșit cu 7,6 miliarde de euro mai mult decât au intrat, adică ieșirile sunt cu aproape de două ori mai mari decât anul trecut. Cum nu avem o creștere masivă de importuri, pentru că este constantă pe balanța comercială deficitară, mie asta îmi spune că au început să iasă bani fizic din țară. Sunt retrageri de capital din România mult mai mari decât anul trecut", a explicat specialistul în fiscalitate Gabriel Biriș, pentru Ziare.com
Iar acest lucru se întâmplă și în condițiile în care anul trecut nu au avut loc intrări de fonduri străine pe filiera PNRR deloc, în afara celor 37,05 milioane de euro livrați din tranșa a doua, în decembrie 2024, deci nici măcar în perioada luată ca etalon de BNR în livrarea ultimelor cifre, pentru primele trimestre, din 2024, respectiv 2025.
În ceea ce privește balanța bunurilor, faptul că deficitul din acest an este mare ridicat față de anul trecut înseamnă că România continuă să crească și balanța comercială. „Iar dacă ne uităm atât la evoluția deficitului bugetar, unde putem observa cu cât au crescut cheltuielile cu salariile și pensiile, putem să deducem că acești bani s-au dus în consum, iar consumul știm că e mai mult din import. Dacă mai adăugăm și faptul că pe servicii a scăzut excedentul, toate la un loc înseamnă că exporturile de servicii au scăzut, ceea ce, corelat cu creșterea deficitului pe bunuri, arată o încetinire generală a activității economice", a explicat Biriș
Singurele două domenii unde încă se poate observa un plus pe plaja de capital în valută sunt transporturile și sectorul IT. „Transporturile pentru că există mai multe companii românești care încă își plimbă TIR-urile prin Vest și transportă marfă în țări terțe, în interiorul Uniunii Europene. Sunt normale cifrele, iar în IT, este evident de ce există excedente, pentru că avem încă multe centre de servicii ale marilor companii din Vest, în România. Dar faptul că excedentul a rămas practic identic cu cel de anul trecut înseamnă stagnare, care se poate corela și cu veștile din piață, fiindcă am început să vedem disponibilizări, închideri de firme și așa mai departe".
Potrivit specialistului în fiscalitate, starea actuală a economiei are în spate mai mulți ani de guvernare PSD-PNL. „Este rezultatul unor politici economice, inclusiv fiscale, absolut dezastruoase în ultimii ani, spune Gabriel Biriș, iar impactul real al acestei guvernări ar fi trebuit să se vadă mult mai pregnant decât s-a văzut deja încă din 2022, de când s-a negociat PNRR-ul. „Trebuiau începute niște ajustări care nu erau în defavoarea noastră. Că nu e rău pentru noi să scadă evaziunea fiscală și, pentru marea majoritate, nu e un lucru rău eliminarea scutirilor, pentru că există o serie de distorsiuni concurențiale care au avut loc. Dar nu s-a făcut nimic, din cauza alegerilor. Pentru că și Ciucă, și Ciolacu, au considerat că nu se pot lua măsuri și că trebuie să creștem și pensii, și salarii, să angajăm bugetari fiindcă au avut nevoie de votanți. Aiurea. Au votat cu Georgescu și cu Simion.
Știți povestea aceea din anii '90, când vorbeam despre cum tăiem coada pisicii, dintr-o dată sau pe bucăți. Ei au venit cu foarte multe măsuri în foarte multe norme. Unele nici nu au putut fi susținute, după care au fost modificate și remodificate. Un exemplu este impozitul suplimentar pentru petrol și gaze, pe care l-au introdus în 2024 prin Legea 296. Imediat după ce l-au introdus, l-au modificat ușor ca să scape furnizorii și distribuitorii de gaze, fiindcă au prețuri reglementate și n-au cum să transfere profituri, iar tarifele lor, puse peste prețurile de achiziție, procentual sunt extrem de mici și atunci era absurd. După care s-au gândit să-l extindă la toate companiile, nu doar la cele sub plafonul de 50 de milioane de euro cifră de afaceri, abrogând Articolul 18, alineatul 3 și mutându-l în articolul 46 din Codul Fiscal. Au preluat toate tâmpeniile din legea inițială și acum au dat ordonanță ca să modifice modificarea. Toate măsurile astea, luate fără consultări, după ureche, cel mai elocvent exemplu fiind impozitele pentru microîntreprinderi, n-au făcut decât să enerveze pe toată lumea.
Noi am făcut un studiu anul trecut cu inventarul modificărilor fiscale și impactul acestora. În acel studiu se va putea observa că în 2016 aveam 193 de firme plătitoare de impozit pe profit și în 2022 au mai rămas 111. Timp în care a crescut numărul de microîntreprinderi de la vreo 400.000 la vreo 900.000. S-au triplat încasările din impozitul pe micro, dar per total cu impozitul pe profit, au scăzut. Dacă democratizezi antreprenoriatul cu microîntreprinderile, te aștepți ca încasările din impozitul pe dividende să crească. N-a crescut deloc. De ce? Pentru că ANAF-ul nu și-a făcut treaba și a tolerat tot felul de achiziții în folos personal, pe firmă. Și suntem în același loc.
Toți va trebui să plătim dezmățul unora. Votul de duminică este între o aterizare dură și o aterizare mai ușoară. Pentru că o echipă Nicușor Dan - Ilie Bolojan e o garanție că va avea loc o restructurare ordonată. De partea cealaltă, negură, întuneric. Și în momentul în care se schimbă macazul, ce credem noi că se va întâmpla cu investitorii care au deja bani în România? Pleacă deja și vor pleca în continuare", a explicat Gabriel Biriș.
Cât despre cursul valutar, acesta a întărit, în ton cu alți economiști români precum Cristian Păun sau Radu Nechita, că BNR ar fi trebuit să lase cursul liber. „Dacă era în pixul meu, îl lăsam chiar dacă se ducea și până la 5,5 lei euro. Peste, interveneam. Trebuia lăsat că noi avem o stabilitate care înseamnă apreciere reală. Trebuia lăsat că se deprecieze măcar cu diferența dintre rata inflației în România și rata inflației în zona euro. 10% din rezerva valutară a Băncii Naționale s-a topit", a încheiat specialistul în fiscalitate.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
-
Nicuşor Dan şi-a depus declaraţia de avere. A trecut și numele persoanelor care i-au dat bani în campanie
Presedintele Nicusor Dan a anunțat ca si-a depus declaratia de avere la Agentia Nationala de Integritate. Seful statului ...
-
Înregistrare explozivă din noaptea alegerilor. Declarația lui Becali despre Nicușor Dan: "Oricum o să fie suspendat peste un an!"
Liderul AUR, George Simion, face publica o inregistrare din noaptea alegerilor prezidențiale. În imaginile postate ...
-
DOCUMENTAR - Cum ne-au furat alegerile. Episodul 1: "Gigi Becali e o târâtoare. Marea manipulare prin masina de propagandă"
"Va prezint primul episod din documentarul „Cum ne-au furat alegerile". Am adunat dovezi, marturii și fapte pe car ...
-
Daniel Băluță, despre plecăciunea în fața lui Nicușor Dan, la Cotroceni: „Este o dovadă de normalitate ceea ce ați văzut"
Daniel Baluța, primarul Sectorului 4 al Capitalei, a declarat joi, 19 iunie, ca plecaciunea in fața președintelui Nicușo ...
-
Mesajul pe care Ion Iliescu îl avea pregătit pentru a fi difuzat în seara în care CCR a anulat rezultatele primului tur al alegerilor prezidențiale in decembrie 2024
Președintele Ion Iliescu revine ca invitat al podcastului Avangarda, intr-un dialog excepțional cu Ionuț Vulpescu, fostu ...
-
Dezvăluiri de la negocieri: "PSD e dornic să bage mâna în buzunarul tuturor fără să clipească. Reformă fiscală = taxare mai mare!"
Reprezentantul USR la negocierile pentru formarea noului guvern, arunca in aer toate ințelegerile la care par sa fi ajun ...
-
Claudiu Târziu lansează partidul cu care vrea sa castige in totalitate alegerile viitoare
Sambata, 21 iunie, incepand cu ora 14:00, la Palatul Parlamentului - Sala Nicolae Iorga, va avea loc lansarea oficiala a ...
-
Adrian Câciu spune adevarul despre sefii de la Hidro: De aia explodează prețurile la energie - Comisia Europeană ne-a suspendat banii prin PNRR pentru managementul prost
Fostul ministru al Finanțelor Adrian Caciu spune ca prețurile la energie nu ar trebui sa sara in aer in Romania, fiindca ...
-
Schița Guvernului Bolojan: PSD obține cele mai puternice ministere. PNL, UDMR și USR câștigă la grămadă
Negocierile pentru formarea noului Guvern sunt in linie dreapta, iar potrivit unor surse politice apropiate discuțiilor, ...
-
Inteligența artificială e peste Nicușor Dan și papagalii din partide. Măsurile prin care se poate salva economia României fără a majora taxe și impozite
Inteligența artificiala "sare" in ajutor oficialilor partidelor, ce ar putea implementa masuri punctuale, prin evitarea ...
-
Ăsta iar minte cum respiră! Seful mafiei din Energie promite că după liberalizarea pieței: "Nimeni nu va fi lăsat în urmă". Românii sunt datori vânduți deja
"Romania nu trebuie sa lase pe nimeni in urma. Suntem obligati sa utilizam si solutii pe termen scurt pentru cei mai vul ...
-
SALROM demontează "balonul" lui Kelemn Hunor cu privire la numărul angajaților
Declarațiile liderului UDMR, Kelemen Hunor, despre presupusele „600 de posturi" de la sediul SALROM din București ...
-
Mai mulți membri PSD cer demisia lui Sorin Grindeanu, acuzat alături de Marcel Ciolacu că a determinat prăbușirea partidului
Revolta in PSD fața de actuala conducere a partidului. Într-o scrisoare distribuita printre membrii PSD, se cere d ...
-
Raluca Prună cere reformă totală în USR: Negociatorii de la Cotroceni sunt egocentricii îmbătrâniți în rele care au confiscat un partid!
În plin context al negocierilor pentru formarea unei coaliții de guvernare intre PSD, PNL, USR și UDMR, fostul min ...
-
STENOGRAME din negocierile de la Cotroceni: Discuțiile sunt cu adevărat halucinante
Romania este in fața unei crize economice de proporții, Comisia Europeana ne amenința cu taierea fondurilor europene și ...
-
Dezbateri aprinse în Parlament. S-a votat legea care întărește combaterea extremismului online. Opoziția acuză cenzurarea discursului public
Plenul Camerei Deputatilor a votat, miercuri, cu 199 de voturi pentru, 99 contra, doua abtineri un proiect de lege depus ...
-
Burduja caută sa explice jaful: De ce energia costă 84 euro în România, 25 euro în Franţa şi 60 euro în Austria? Pentru că piaţa energetică europeană e unică doar pe hârtie
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, afirma ca energia costa pe piata zilei de astazi 84 euro in Romania, 25 euro in F ...
-
Bomba sexy care detonează AUR din interior. Proxeneta violata de Vadim a prestat nopti intregi de adeziune in Tenerife pentru cauza suveranismului
AUR se pregatește sa lanseze o bomba. O bomba-sexy! Viorica Ancuța Carcu o cheama. Dar are si un nume de cod - i se mai ...
-
Dan Cristian Popescu candideaza la Primăria Capitalei. Conform negocierilor acesta ar fi trebuit să fie în prezent Primarul General Interimar
Dan Cristian Popescu, actual consilier general al PSD in cadrul Consiliului General al Municipiului București, va intra ...
-
Solidaritatea hoților de la guvernare: "Taxă de solidaritate cu cine? Cu un stat supraponderal care a devenit clientelar? O solidaritate de care românii nu au nevoie"
Printre propunerile PSD se mai numara Impozitarea prețurilor de transfer/tranzacții de externalizare a veniturilor cu 2% ...
-
Taxarea tuturor tranzacțiilor financiare din România - de la cumpărat pâine la cumpărat case - soluție discutată la Cotroceni pentru umplerea găurii din buget
O taxa noua, care sa fie aplicata tuturor tranzacțiilor financiare din Romania, oricat de mici sau mari, este una dintre ...
-
Senatorul POT, acum PSD, care susține că a absolvit un site de matrimoniale, se rățoiește la români: "Voi lua măsuri ferme împotriva tuturor celor care aleg să lovească în mine"
Senatorul Paul Ciprian Pintea, care a ajuns in atenția publica din cauza CV -ului sau, a faptului ca nu și-a terminat li ...
-
Consultant financiar despre taxe: "Nici în Coreea de Nord nu există așa ceva. Multe firme și mulți oameni vor pleca către țări prietenoase cu oamenii și firmele"
Consultantul financiar Radu Georgescu trage un semnal de alarma fața de taxele pregatite de viitorul Guvern. Georgescu c ...
-
Salariile de la Administrația Prezidențială în vremea reformei bugetare. Sporuri pentru condiții vătămătoare de la statul pe scaune
De doua saptamani, Administrația Prezidențiala funcționeaza sub conducerea președintelui Nicușor Dan. Tot cam de atunci ...
-
Apar nume noi pe ultima variantă de Guvern vehiculată la bursa zvonurilor partidelor politice
Deși toți liderii politici participanți la discuțiile de la Cotroceni și chiar și președintele Nicușor Dan au susținut c ...
-
Un "patriot" favorit la șefia SRI. Nicușor Dan spera ca pune un om bine privit la Casa Alba si la CIA
Sursele Ziuanews au dezvaluit faptul ca favoritul noului președinte Nicușor Dan pentru șefia SRI este considerat un "pat ...
-
Tartorul mafiei din Energie isi bate joc de români: Burduja le-a cerut românilor să-i transmită cât plătesc la curentul electric
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a provocat un val de reactii dupa ce a cerut, pe Facebook, celor care il urmaresc ...
-
Ministru de Finante anunță cât durează perioada de austeritate din România: Prețurile vor sări în aer, se introduc taxe noi, concedieri in masă
Rezolvarea problemelor de deficit trebuie sa fie parte a unui plan de relansare economica a Romaniei si ne asteapta mini ...
-
Scandal în negocierile pentru Guvern: USR vrea CASS la pensia minimă, UDMR propune comision pe tranzacțiile bancare, PSD se opune experimentelor fiscale
Grupul de lucru guvernamental reunit la Palatul Cotroceni a avut joi o noua zi de negocieri, cea mai tensionata ședința ...
-
Mincinosul-mincinoșilor - Măsurile fiscale agreate la Cotroceni: TVA mai mare, preț dublu pentru vignietă, concedieri și sporuri tăiate
Masurile discutate de liderii partidelor politice care vor forma o coaliție și președintele Nicușor Dan prevad o serie d ...
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu