Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x
Iranul are o capacitate militară terifiantă: puterea de foc este intre primele pe plan mondial cu peste jumatate de milion de soldați

Postat la: 14.04.2024 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Iranul deține capacități militare semnificative, ceea ce îl face o forță notabilă în Orientul Mijlociu. Capacitățile militare ale Iranului cuprind o combinație de forțe convenționale și neconvenționale, cu un accent puternic pe sistemele de rachete și pe puterea navală.

Aceste evaluări se bazează pe datele și estimările disponibile, regimul de la Teheran fiind unul închis, cu foarte multe proiecte militare ținute la secret. Comandantul suprem al forțelor armate iraniene este liderul suprem, ayatollahul Ali Khamenei, care are ultimul cuvânt în ceea ce privește toate deciziile majore. Armata și Gărzile au fiecare forțe terestre, aeriene și navale separate și active, iar Gărzile sunt responsabile de securitatea frontierelor Iranului. Statul Major General al Forțelor Armate coordonează ramurile și stabilește strategia generală.

Gărzile operează, de asemenea, Forța Quds, o unitate de elită însărcinată cu înarmarea, antrenarea și sprijinirea rețelei de miliții proxy din Orientul Mijlociu, cunoscută sub numele de "axa rezistenței". Printre aceste miliții se numără Hezbollah din Liban, rebelii Houthi din Yemen, milițiile din Siria și Irak și Hamas și Jihadul Islamic Palestinian din Gaza.

Numărul uriaș de soldați activi:

Iranul are aproximativ 534.000 de angajați activi în cadrul armatei, marinei, forțelor aeriene și Corpului Gărzilor Revoluționare Islamice (IRGC).

Sisteme de rachete:

Sistemele de rachete ale Iranului joacă un rol crucial din cauza lipsei relative de putere aeriană a acestuia. Aceste rachete reprezintă o parte esențială a arsenalului său militar.

Indicele global de putere de foc (GFP):

GFP clasează Iranul printre primele 15 puteri militare globale. În revizuirea GFP din 2024, Iranul ocupă locul 14 din 145 de țări luate în considerare. Indicele GFP atribuie Iranului un scor PwrIndx de 0,2269, un scor perfect fiind de 0,00003.

Iranul se bazează pe trei capacități de bază:

  • Rachete balistice: O parte semnificativă a puterii sale militare.
  • Forțele navale: Capabile să amenințe navigația în Golful Persic și în Strâmtoarea Ormuz.
  • Capacități neconvenționale: Include utilizarea de parteneri și proxies în străinătate (rebelii Houthi sunt doar un exemplu).

Analiștii spun că adversarii Iranului, în primul rând Statele Unite și Israelul, au evitat timp de decenii loviturile militare directe asupra Iranului, nedorind să se încurce cu aparatul militar complex al Teheranului. În schimb, Israelul și Iranul au fost angajați într-un lung război din umbră prin intermediul atacurilor aeriene, maritime, terestre și cibernetice, iar Israelul a vizat în secret instalații militare și nucleare din interiorul Iranului și a ucis comandanți și oameni de știință.

"Există un motiv pentru care Iranul nu a fost lovit", a declarat Afshon Ostovar, profesor asociat de afaceri de securitate națională la Naval Postgraduate School și expert în armata iraniană. "Nu este vorba de faptul că adversarii Iranului se tem de Iran. Ci faptul că ei își dau seama că orice război împotriva Iranului este un război foarte serios".

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORADIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE