"Nu vă e ruşine?" Scrisoarea disperării ofiţerilor de la Serviciul Omoruri. Ce au mai inventat mai-marii Poliţiei
Postat la: 16.06.2020 | Scris de: ZIUA NEWS

Ofiţerii Serviciului Omoruri vor fi obligaţi să dovedească faptul că lucrează la Omoruri (sîc!) pentru a-şi primi sporul de toxicitate pe care îl încasau la salariu de 20 de ani. Decizia halucinantă au primit-o recent. „Să prinzi un criminal nu înseamnă să stai în costum la birou. De ce nu s-a sesizat nimeni când ne-au trimis la Caracal şi am cernut până şi rahatul din hazna?”, arată ofiţerii.
„Ştie careva cum miroase carnea de om? Carnea de om tăiată, tranşată? Sau cum miroase un prunc ars? Sau cum sare zeama dintr-un cadavru putrefiat? Sau cum e sa trăieşti cu teama că ai luat hepatită, HIV sau coronavirus, că tot e la modă? Ştie careva cum e să respiri acelaşi aer putregăit ore la rând, zile, săptămâni? Sau cum e să auzi fierăstrăul pe coastele cuiva care a fost mamă, fiică, nepoată? Sau cum e să faci saună într-un combinezon din plastic la 50 de grade Celsius printre mărăcini? Nu ştiu câţi dintre voi, cei care ne conduceţi, s-au uitat măcar într-un sac negru sau aţi tras fermoarul", îşi încep ofiţerii de la Omoruri scrisoarea deschisă cu titlul „Pe urmele morţii" adresată conducerii Poliţiei Române şi Ministerului de Interne.
„Noi ne facem treaba, e datoria noastră să-i prindem pe oamenii răi, iar voi cei care ne conduceţi trebuie să ne asiguraţi toate resursele necesare. Numai că nu se intamplă aşa. De cîteva luni, NOI, Serviciul Omoruri, stăm cu sabia deasupra capului tocmai pentru banii care ne recompensează orele petrecute în condiţii nocive. Cică am fi băgat mâna în buzunarul statului", continuă poliţiştii.
Pe scurt, povestea e simplă. De peste 20 de ani, ofiţerii de la Omoruri primesc un spor de toxicitate, care reprezintă 50% din salariul de funcţie, calculat acum la nivelul anului 2009, arată aceştia.
„Ăsta e şi unul dintre motivele pentru care am reuşit să ne selectăm oamenii în fiecare an. Doar că, începând cu luna ianuarie, dintr-o dată, după mai bine de 20 de ani în care nimeni n-a găsit nicio ilegalitate, ni s-a spus că pentru plata acestui spor nu e suficient doar pontajul, ci el trebuie să fie însoţit de acte doveditoare. Adică ofiţerul X merge la cercetarea la faţa locului 7 ore, îl treci 7 ore, dar trebuie să şi dovedeşti că a stat efectiv acolo 7 ore. Păi cam aşa ar trebui să facem şi cu sporul de antenă şi pentru toţi poliţiştii ţării. Iei sporul de antenă cât stai lângă ea. Când eşti plecat la investigaţii sau cu maşina care n-are antenă, nu mai iei. Că nu ne imaginăm acum că toţi poliţiştii au staţii. N-au. Nu suntem pe principiul să moară şi capra vecinului. Dar asta ne-a demonstrat practic faptul că, dacă n-am auzit de vreo cercetare prealabilă la nivelul ţării, înseamnă că NOI, Serviciul Omoruri, suntem un ghimpe în coasta cuiva. Adică practic, potrivit Serviciului Control Intern de la Capitală, trebuie să dovedeşti la sânge că meriţi fiecare bănuţ, dar regula se aplica doar pentru noi. Şi dintr-o dată. Oare pe cine am mai deranjat acum?", spun poliţiştii de la Serviciul Omoruri.
Să prinzi un criminal nu înseamnă să stai în costum la birou, mai spun aceştia.
„De ce nu s-a sesizat nimeni când ne-au trimis la Caracal şi am cernut până şi rahatul din hazna? Atunci nu mai eram hoţi? Atunci eram buni, să spălăm onoarea tuturor. Nu vă e ruşine aşa puţin măcar? Să ai nişte oameni care au fost mereu dedicaţi şi mereu, mereu cineva să le sufle în ceafă şi să-i împungă, să-i timoreze, să-i umilească? Să-i urmărească la fiecare pas? Să ai ceva ce funcţionează şi cineva să se străduiască atât de tare să distrugă? E de neînţeles şi frustrant. E frustrant pentru noi, pentru familiile noastre. Numai anul trecut am stat cu toţii peste program cam 7.000 de ore. Nimeni de la noi nu apucă vreodată să beneficieze de tot concediul de odihnă. Avem o medie de 100-120 de omoruri, tentative si lovituri cauzatoare de moarte pe an. 1.200 de morţi suspecte, la care se adauga 500 de negaţii. Doar cu cele 500 de negaţii, anual Serviciul nostru face o economie la bugetul instituţiei de 1 milion de lei noi. E un sistem unic in ţară implementat tot de noi. Pentru cei care nu ştiu, e simplu. Cu expertiza unui medic legist prezent la faţa locului, nu cerem autopsierea celor care au murit de cauze naturale şi erau şi în vârstă şi clar nu au semne de violenţă, decât dacă o cere familia. Un milion de lei anual din care noi nu ne-am pus o uşă, un termopan, un fişet nou, veste antiglonţ sau orice altă dotare, pentru că banii rămân la comun, în oala de la Poliţia Capitalei.
La dosarele uzuale amintite mai sus se adaugă şi alte cauze în care suntem delegaţi de Parchetul General, DNA sau DIICOT. Iar rata de rezolvare e de 99%. Asta în condiţiile în care toate soft-urile şi aplicaţiile sistemului nu ne ajută cu nimic. La noi nu e ca-n filme. Nu avem recunoaştere facială, legea nu-ţi dă voie să ai tot felul de baze de date. Nu avem tablete sau alte gadget-uri de ultimă generaţie. Calculatoarele performante sunt un vis. Stăm şi implementăm mereu tot felul de date în tot felul de sisteme şi update-uri. Avem registre peste registre. Avem şi registru în care trebuie să scriem cu pixul ce-am implementat în calculator pentru nişte baze de date, care cumva sunt in afara legii. Ce e si mai tare, e că avem şi "mama registrelor". Birocratic se cheama registrul unic. Adică e registrul care ţine evidenţa tuturor registrelor, agendelor şi condicilor. Dar dacă aşa sunt regulile interne, implementăm, notăm, înregistrăm. Păi noi nu mai avem timp să fim poliţişti, suntem secretare. Şi cu toate astea dăm înainte. Birourile le-am văruit singuri. Ne-am mutat de două ori în 5 ani. Culmea dintr-o clădire cu bulină roşie. Ultima dată, acum cateva luni tot într-o clădire cu bulină roşie, pentru că anterioara avea bulină roşie. Pricepeţi ceva? Inţelegeti de ce? Dar dosarele au mers mai departe. Iar un caz rezolvat nu e la un click distanţă. Şi cu toate astea îi prindem şi îi ducem în faţa instanţei. Şi pleci acasă şi târziu, sau poate după două zile, unsuros, cu hainele mirosind a mort, cu plămânii plini de substanţe chimice şi fără bani şi cercetat că ai furat. E de-a dreptul ca la Miliţie.
Poate că s-au găsit însă GPS-uri pentru ăştia de la Omoruri. Pentru că a ataşa un proces-verbal de cercetare la faţa locului unui pontaj care ajunge la un contabil, la Financiar şi apoi la tot lanţul trofic ce semnează statele de plată, e un pic ilegal. Urmărirea penală nu e publică şi n-avem cum să punem la dispoziţie documente din dosarele penale pe care le instrumentăm. Poate ca cipurile alea, pe care ar trebui să ni le implantaţi, ca să fie toata lumea liniştită că ofiţerul Y e la INML la autopsie şi n-a ajuns cumva înapoi la birou, ar trebui să înregistreze şi mirosul şi greaţa.
Să nu înţeleagă careva că ne plângem că e greu la Omoruri. Nu ne plângem. Acum ţipăm pentru că ne-am săturat de acuzaţii, controale, şicane şi alte mizerii care nu fac parte din munca de poliţie. Vrem să fim lăsaţi să muncim şi dacă am greşit, plătim.
Dar ne întrebăm şi noi cum vom fi judecaţi şi cum va fi stabilit aşa-zisul furtişag dacă normele prin care se acordă sporul de toxicitate sunt abrogate de nişte ani?
Dacă ne raportăm la sporul de antenă, sunt aproape 50.000 de poliţişti în ţara asta. Şi cam cum credeţi că s-ar putea face calculul efectiv pe fiecare poliţist în parte? Şi să mai vină şi cu acte doveditoare. Doar să le puneţi GPS-uri. Şi încă ceva, toate şedinţele de la primărie sau de la prefectură unde participă şefii de la Capitală, sperăm că nu sunt pontate cu spor de antenă pe fluturaşii lor de salariu, că altfel ar trebui să le vină controlul. E valabil şi pentru cei care ne-au controlat. Maşinile cu care vin la noi să ne tragă de urechi n-au antenă.
P. S. Pentru cei care sunteţi gata să spuneţi că ne umplem de sporuri, noi nu luam spor de antenă. Am putea, dar aşa s-a moştenit, aşa am rămas. Nici spor de toxicitate 100% pentru participarea la autopsii, deşi ni s-ar cuveni.
Cu onoare,
Serviciul Omoruri"
De anul trecut, Serviciul Omoruri din Poliţia Capitalei se ocupă, pe lânga rezolvarea crimelor comise în Bucureşti, şi de instrumentarea altor infracţiuni comise cu violenţă. Tot la Poliţia Capitalei, la Biroul Morţi Suspecte, sunt anchetate şi cazurile de malpraxis care până recent erau instrumentate de poliţiştii de la Secţia pe raza căreia se întâmplau.
Şi tot aici a fost înfiinţat şi Biroul de Agresiuni Sexuale unde poliţiştii instrumentează toate cauzele ce vizează astfel de fapte inclusiv agresiunile sexuale împotriva minorilor. Nu în ultimul rând, ofiţerii Serviciului Omoruri se ocupă de grupările infracţionale violente de la nivelul Bucureştiului. Toate acestea cu 66 de oameni.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
-
Din calcule se anunță o vară grea - Cu cât se scumpesc benzina și motorina, de la 1 august, după ce vor crește accizele la carburanți și TVA
Legea Austeritații vine cu creșteri ale prețurilor la mai multe produse, mai ales ca, odata cu creșterea accizelor la ca ...
-
Turismul din România se dezintegrează: voucherele de vacanță dispar și TVA se mărește din august
Turismul din Romania, care se bazeaza covarșitor pe turiștii locali și care era sprijinit de voucherele de vacanța, se c ...
-
Marele Reset: Ce pregătesc Guvernul și Comisia Europeană pentru șoferi. Deținerea unei mașini va deveni tot mai costisitoare
Dupa creșterea TVA-ului, a accizelor la carburanți și a tarifelor pentru utilizarea drumurilor (rovinieta), Guvernul tre ...
-
Cu cât se vor scumpi apartamentele pe piața imobiliară după majorarea TVA
Din august, scumpirea TVA-ului de la 9% la 21% ar putea adauga peste 20.000 de euro in doar o luna. În ultimele 12 ...
-
Unde-i șpagă nu e taxă! Un inspector ANAF a fost inculpat de DNA pentru că a cerut șpagă un milion de euro unui om de afaceri
Un inspector din cadrul Regionalei Bucuresti a ANAF a fost inculpat si plasat sub control judiciar de catre procurorii D ...
-
Primarul de Slatina s-a accidentat cu bicicleta. Mario De Mezzo fost transferat la un spital din Capitală unde va fi operat
Primarul municipiului Slatina, Mario De Mezzo, a fost transportat de urgența la spital duminica seara, 6 iulie 2025, dup ...
-
Cercetatorii ruși au descoperit unde calătoreste sufletul dupa moarte. Ce inseamna SIC și cum poate fi monitorizat prin aparate speciale
Pe la jumatatea lunii mai 2025 o stire a trecut, cum s-ar zice, "pe sub radar", desi ar fi trebuit sa faca furori. O com ...
-
5 moduri inovatoare de a-ți îmbunătăți experiența de gaming
Cat de mult conteaza confortul, sunetul sau lumina in timpul unei sesiuni intense de gaming? Surprinzator sau nu, fiecar ...
-
Cartelul jocurilor de noroc a băgat jackpot la Guvern. Câștigurile din păcănele vor fi impozitate mai puțin decât se anunțase inițial. Suspiciuni de lobby sau șpagă
Sebastian Lazaroiu, sociolog și fost consilier prezidențial, a publicat pe pagina sa de Facebook dilema pe care o are in ...
-
Când SF-ul devine realitate: Omenirea face un progres tehnologic major - țara în care un nou mijloc de transport plutește deasupra străzilor fără combustibil și șine
Un nou și inovator mijloc de transport urban bazat pe levitație cuantica a fost dezvoltat și testat cu succes in apropie ...
-
Dacă te interesează de ce oamenii fac cancer mai mult decât animalele un grup de cercetatori iti da raspunsul
Oamenii de știința au aflat de ce oamenii ar putea fi mai susceptibili la cancer decat animalele. E vorba de o mutație g ...
-
A apărut pe cer Meduza Cosmică deasupra SUA. NASA a surpins forma gigantică în timpul unui survol al ISS
Astronautul NASA Nichole Ayers a realizat o imagine electrizanta a unui fulger gigant „sprite" care se ridica deas ...
-
Generalul Emil Străinu face o dezvăluire uluitoare: "Armata română era pregătită să lupte până la ultimul om!"
Potrivit generalului Emil Strainu, in noaptea de 21 spre 22 noiembrie 1961, planurile pentru o intervenție militara sovi ...
-
Transsoianismul: Soia modificată genetic a fost aprobată de Comisia Europeană: E "bună" de consum pentru oameni și animale chiar daca schimba ADN-ul!
Comisia Europeana a anuntat vineri ca a autorizat utilizarea soiei modificate genetic in produsele alimentare si in hran ...
-
Descoperire de neconceput într-un fir de praf de pe un asteroid: "Echivalează cu găsirea unei semințe tropicale în mijlocul gheții arctice"
Mostrele neatinse aduse de pe asteroidul Ryugu de sonda japoneza Hayabusa2 continua sa rescrie povestea formarii Sistemu ...
-
România, țară experiment pentru criza globală: Românii vor sărăci si-si vor pierde economiile, vor trai din ajutoare sociale si concedii fortate fără plată
Experții fac praf masurile fiscale luate in Romania. Masurile fiscale luate in regim de urgenta pentru a diminua deficit ...
-
Zuckerberg vrea sa socializezi cu roboții. Noua strategie Meta pentru a menține utilizatorii conectați
Meta testeaza o noua funcționalitate pentru chatboții sai AI care ar putea schimba modul in care interacționam cu rețele ...
-
Dacă ai primit acest mesaj pe WhatsApp s-ar putea să fii următoarea victimă a celei mai răspândite escrocherii din România
Tot mai mulți romani sunt pacaliți de o schema aparent banala, dar extrem de eficienta, care se raspandește prin WhatsAp ...
-
Consiliul Economic și Social a dat aviz negativ măsurilor de austeritate propuse de guverul Bolojan!
Consiliul Economic și Social a dat aviz negativ masurilor de majorare a TVA și a de creștere a accizelor. De fapt, intre ...
-
Guvernantii din România au aruncat in aer facturile la energie. Bulgaria însă a găsit o soluție inteligentă care salvează populația
Ridicarea plafonarii la energia electrica va produce o explozie in facturile romanilor, dar situația sta mult diferit in ...
-
Ce alte civilizatii au fost inainte?! O piramidă de 25.000 de ani pune sub semnul întrebării tot ce știm despre istoria umanitatii
O descoperire arheologica remarcabila din Indonezia amenința sa zguduie din temelii ințelegerea noastra asupra inceputur ...
-
Bolojan schimba regulile la sănătate: Nu mai sunt asiguraţi soţ/soţie/părinţi fără venituri, persoane cu indemnizaţie creştere copil, personal monahal, şomaj
Un numar mare de persoane exceptate pana in prezent de la plata contributiei de 10% pentru sistemul public de sanatate ( ...
-
Austeritatea Regimului BoloDan schimba destinatiile turistice ale românilor. Unde călătoresc și ce sume scot din buzunar
Romanii care au apucat sa faca rezervari inca de iarna trecuta au ales vacanțe mai lungi, in destinații exotice, minuțio ...
-
Fostul prim-adjunct SRI Florian Coldea a fost trimis în judecată de DNA, alături de Dumitru Dumbravă
Fostul adjunct SRI Florian Coldea și fostul șef al direcției juridice din SRI Dumitru Dumbrava, asociatul sau intr-o com ...
-
Ce avere are Ion Sterian - capo dei capi Transgaz cu cinci secretare, nouă consilieri și șapte șoferi
Ion Sterian este șeful Transgaz și are un cabinet extins, format din cinci secretare, noua consilieri și șapte șoferi, u ...
-
Foștii premieri ai României pot fi judecați pentru dezastrul bugetar în care au lăsat țara: "Există o lege a responsabilității guvernamentale"
Dupa patru ani in care in fruntea Guvernului Romaniei s-au aflat doi premieri ai PNL și unul de la PSD, țara noastra a a ...
-
Comunitatea științifică nu înțelege ce se întâmplă cu Pământul: unele zile din iulie și august vor fi mai scurte în acest an
Deși, in mod obișnuit, rotația Pamantului incetinește treptat, specialiștii anunța ca in lunile iulie și august din aces ...
-
Pe ce criterii să te bazezi când decizi să faci upgrade la un telefon nou?
Alegerea momentului potrivit pentru a face upgrade la un telefon nou poate fi dificila, avand in vedere varietatea mare ...
-
Astronomii sunt în alertă: au detectat un obiect misterios care pare să vină cu o viteză uriașă din afara Sistemului Solar
Un obiect care pare sa vina din afara Sistemului Solar a fost reperat gonind catre Soare, caz in care, daca provenienta ...
-
Cunoscutul economist Mircea Coșea critică măsurile de austeritate ale Guvernului Bolojan: "Sunt grosolane, absurde și lipsite de logică"
Profesorul universitar Mircea Coșea, fost ministru de stat, critica ideile lansate de guvernul Bolojan in scopul reducer ...
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu