Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Se apropie epoca Matrix: Inteligența Artificială scapă de sub controlul uman în doar câțiva ani

Postat la: 11.11.2023 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Un expert american susține că "singularitatea" - momentul în care inteligența artificială depășește controlul uman - este mult mai aproape decât ne imaginăm.

Perioada de câțiva ani, până în 2031, preconizată de cercetătorul respectiv, este mult mai scurtă decât previziunile actuale privind cronologia dominării AI, mai ales având în vedere că aceasta nu este exact garantată în primul rând, arată Popular Mechanics.

Ben Goertzel, CEO al SingularityNET - care deține un doctorat de la Temple University și a lucrat ca lider al Humanity+ și al Artificial General Intelligence Society - a declarat că el crede că inteligența artificială generală (AGI) se află la trei până la opt ani distanță.

AGI este termenul pentru Inteligența Artificială care poate executa sarcini la fel de bine ca oamenii, iar acesta este un condiție pentru ca singularitatea să apară în curând.

Indiferent dacă cercetătorul respectiv spune adevărul sau nu, arată sursa citată, nu există semne că avântul AI ar încetini în viitorul apropiat.

Modelele de limbaj mari de la companii precum Meta și OpenAI, împreună cu AGI al xAI al lui Elon Musk, arată cât de puternică este dezvoltarea AI.

"Aceste sisteme au crescut semnificativ entuziasmul lumii pentru AGI", a declarat Goertzel.

Când conceptul de Inteligență Artificială a început să apară pentru prima dată - încă din anii 1950 - Goertzel spune că dezvoltarea acestuia a fost ghidată de armata Statelor Unite și a fost văzută în primul rând ca un potențial instrument de apărare națională.

Recent, progresul în domeniu a fost propulsat de o varietate de factori cu o mulțime de motive.

Ajungerea la singularitate, totuși, va necesita un salt semnificativ de la punctul actual de dezvoltare a AI.

În timp ce Inteligență Artificială de astăzi se concentrează în mod tipic pe sarcini specifice, împingerea către AGI are ca scop oferirea tehnologiei o înțelegere mai umană a lumii și deschiderea abilităților acesteia.

Pe măsură ce AI continuă să-și lărgească înțelegerea, se apropie treptat de AGI - care, spun unii, este la doar un pas distanță de singularitate.

Tehnologia nu a ajuns încă acolo, iar unii experți avertizează că suntem cu mult mai departe de ea decât credem - dacă vom ajunge acolo vreodată.

Musk, de exemplu, a creat xAI în vara anului 2023 și a lansat recent chatbotul Grok pentru a "asista umanitatea în căutarea sa de înțelegere și cunoaștere", potrivit Reuters.

Musk a numit de asemenea AI "cea mai perturbatoare forță din istorie."

Cu mulți dintre giganții tehnologici cei mai influenți - Google, Meta și Musk - urmărind avansarea AI, apariția AGI poate fi mai aproape decât pare. Numai timpul ne va spune dacă vom ajunge acolo și dacă singularitatea va apărea atât de repede.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE