Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Radu Preda: Jandarmeria Bacău se laudă că a împuşcat partizani anticomunişti, în anii '50!

Postat la: 04.02.2016 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Pe pagina oficială de internet a Jandarmeriei Bacău, la rubrica „Istoric", oamenii legii se laudă că minunata lor instituţie a luptat împotriva partizanilor anticomunişti, în anii '50, ceea ce e de-a dreptul halucinant, afirmă preşedintele IICCMER, teologul şi scriitorul Radu Preda, în cel mai recent editorial al său din Adevărul.

„Andrei Pleşu are mare dreptate, pentru că are bun simţ, atunci când atrage atenţia, într-un text recent din acest ziar, asupra manierei otova de a interpreta istoria recentă plină de contradicţii sau, parafrazând un serial propagandistic, de lumini şi umbre (...)

Descreierare la Jandarmeria Bacău!

Pe pagina oficială de internet a Jandarmeriei Bacău, la rubrica „Istoric", apare o variantă incredibilă a luptei trupelor de securitate din anii comunismului cu „grupări teroriste care semănau neîncredere şi nesiguranţă în noua putere, atacau sedii ale unor instituţii publice, jefuiau, schingiuiau şi asasinau oameni nevinovaţi, sechestrau persoane de la care apoi prin violenţă, căutau să obţină informaţii despre activitatea organelor de stat şi despre mişcarea trupelor în zonă".

Clişeele discursului comunist

Dincolo de greşelile gramaticale ale autorilor acestei variante istoriografice halucinante, importantă este aici direcţia imprimată lecturii confruntării dintre noile autorităţi comuniste, impuse şi menţinute exclusiv prin forţă, şi nucleele de rezistenţă, foarte eterogene din punct de vedere ideologic, greu de cuprins într-o reţetă. Cu toate acestea, textul în cauză nu se sfieşte să reia, ca fiind conforme realităţii, toate clişeele discursului comunist din epocă referitor la cei care îndrăzneau, indiferent de convingere, să i se opună.

„Epurare" şi „condamnare" de „cadre valoroase" ?!

În fine, în ceea ce priveşte perioada de după decembrie 1989, aflăm: „Concomitent cu acţiunile de contestare şi denigrare a activităţii anterioare a Jandarmeriei, s-a declanşat procesul de epurare şi condamnare a unor cadre valoroase de ofiţeri şi subofiţeri. Reducerea drastică a efectivelor Jandarmeriei, într-o perioadă când convulsiile sociale, actele de sabotaj, specula, criminalitatea şi jafurile la drumul mare cunoşteau cote alarmante, s-a repercutat negativ asupra ordinii publice şi siguranţei naţionale. Cu toată criza pe care a traversat-o, Jandarmeria judeţului Bacău şi-a îndeplinit atribuţiile şi misiunile care i-au fost încredinţate, indiferent de denumirile avute", scrie şi citează Radu Preda.

Alex Miclovan

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE