Marea Britanie vrea să creeze Soldați Golem: Human Augmentation - zorii unei noi paradigme!
Postat la: 06.01.2022 | Scris de: ZIUA NEWS

Foarte recent, Ministerul britanic al Apărării, în colaborare cu Ministerul Federal al Apărării din Germania, a publicat un document curios. Intitulat "Human Augmentation - The Dawn of a New Paradigm", acesta se referă la posibilitățile de îmbunătățire tehnologică a capacităților umane pentru a spori funcțiile de luptă ale soldaților, și nu este prima dată când armata britanică dezvoltă un astfel de concept.
Înainte de aceasta, a existat Nota conceptuală comună (JCN) 1/18, "Lucrul în echipă om-mașină" și JCN 2/17, "Viitorul comenzii și controlului". Documentul în cauză a fost elaborat ca parte a programului tehnologic Global Strategic Trends: The Future Starts Today și Future Operating Environment 2035 al Ministerului britanic al Apărării, lansat în 2018.
De asemenea, SUA lucrează de mult timp la această problemă. Ideea îmbunătățirii capacităților umane în scopuri militare a fost abordată într-un studiu special pregătit pentru US Air Force încă din 1962. DARPA a Pentagonului implementează astfel de programe de ani de zile și a devenit o normă pentru armata americană, precum și pentru companiile și oamenii de știință care o deservesc, scrie Réseau International. În general, există trei tipuri de augmentare (îmbunătățire): fizică, cognitivă și biologică.
Augmentarea fizică include proteze și dispozitive de asistență, cum ar fi exoscheletele, și senzori care adaugă funcții senzoriale. Urmează augmentarea cognitivă, care poate include interfețe creier-computer invazive și dispozitive de neuro-stimulare care induc direct modificări în creier (folosind impulsuri electrice, magneți și ultrasunete). În cele din urmă, există o creștere biologică, care include editarea de gene, medicamente și noi tipuri de vaccinuri. Potrivit documentului, oamenii ar trebui să fie considerați ca fiind "platforme", la fel ca vehiculele, avioanele și navele, iar aceste "platforme umane" au trei elemente care trebuie dezvoltate: fizic, psihologic și social.
Documentul comun britanico-german definește augmentarea umană ca fiind "aplicarea științei și a tehnologiei pentru a îmbunătăți temporar sau permanent performanța umană". Se face apoi o distincție între optimizarea umană, care poate "îmbunătăți performanța umană până la limita potențialului biologic fără a adăuga noi capacități", și îmbunătățirea umană, care poate duce oamenii "dincolo de limita potențialului biologic". Observând că, din punct de vedere tehnic, ochelarii de vedere nocturn și binoclul ar trebui să fie incluse în definiția de augmentare umană, documentul spune că se va concentra pe "implicațiile noilor științe și tehnologii care sunt mai strâns integrate în corpul uman".
"Vrem ca "luptătorii" - fie că sunt specialiști cibernetici, piloți de drone sau soldați de infanterie - să fie mai puternici, mai rapizi, mai inteligenți, mai rezistenți și mai mobili pentru a depăși mediul și adversarul. ... Pe măsură ce tehnologia a avansat, gândirea noastră s-a concentrat mai degrabă asupra mașinii decât asupra persoanei, dar acest lucru trebuie să se schimbe dacă vrem să fim eficienți în viitor", se arată în document.
Deși afirmă că "progresele în domeniul inteligenței artificiale, al roboticii și al autonomiei înseamnă că puterea de procesare, viteza de acțiune și rezistența oamenilor sunt rapid depășite de mașini", recunoaște că mașinile "au propriile lor slăbiciuni". Se pornește de la premisa că oamenii au "un avantaj în domeniile creativității și judecății", dar documentul susține, de asemenea, că este nevoie de îmbunătățirea umană pentru a profita mai mult de progresele din aceste domenii.
"Câștigătorii războaielor viitoare nu vor fi cei care dispun de cea mai avansată tehnologie, ci cei care pot integra cel mai eficient capacitățile oamenilor și ale mașinilor. ... Augmentarea umană este piesa lipsă din puzzle", afirmă autorii în justificarea conceptului lor.
După ce prezintă elementele de bază ale optimizării umane, cum ar fi somnul, nutriția și suplimentele alimentare, articolul trece la conceptul de "augmentare de vârf". Acesta descrie și discută patru "tehnologii de bază ale creșterii umane" care sunt esențiale pentru studiul acestui domeniu: inginerie genetică, bioinformatică, interfețe cerebrale și produse farmaceutice. Dar cum anume vor fi folosite toate acestea în scopuri militare?
Documentul argumentează că desfășurarea forțelor este din ce în ce mai mult pusă în dificultate de proliferarea armelor de precizie cu rază lungă de acțiune, astfel încât soluția este de a utiliza mai mult sistemele fără pilot la bord împreună cu forțe terestre mai ușoare, mai mobile și mai versatile. Interfețele cerebrale vor permite personalului să "sporească puterea de luptă pe care o poate pune în aplicare prin conectarea în rețea cu sistemele autonome și fără pilot".
Utilizarea tot mai frecventă a computerelor și a inteligenței artificiale în război înseamnă, de asemenea, că "[e]ncărcarea cognitivă a personalului este posibil să crească, în special pentru cei implicați în comandă și control". Acesta sugerează că "bioinformatica" - studiul și analiza volumelor mari de date biologice - poate ajuta în timpul fazei de recrutare prin "identificarea comandanților și a personalului cu abilitățile potrivite pentru rolurile de comandă și control".
În document se menționează: "Interfețele cerebrale, produsele farmaceutice și terapia genică ar putea juca un rol important în optimizarea și îmbunătățirea abilităților de comandă și control. Pe termen scurt, interfețele cerebrale neinvazive ar putea îmbunătăți performanța prin utilizarea lor pentru a monitoriza sarcina cognitivă, pentru a dezvolta procese mai bune și pentru a îmbunătăți antrenamentul. ... Pe termen lung, interfețele cerebrale ar putea conecta creierele în rețea în cadrul unui sediu și ar putea oferi o imagine operațională complet partajată, îmbunătățind calitatea și viteza de luare a deciziilor."
Dar cea mai importantă secțiune - natura etică a unei astfel de aplicații - este superficială și destul de scurtă. Acesta afirmă că nu va aborda aspectele etice mai largi ale creșterii umane, deoarece "acestea rămân, pe bună dreptate, subiectul unei dezbateri mai ample". Există doar argumente clare în favoarea utilizării militare. În special, ea afirmă că "[d]efența [...] nu poate aștepta ca etica să se schimbe înainte de a se angaja în augmentarea umană, trebuie să participăm la conversație încă de la început pentru a informa dezbaterea și a înțelege cum evoluează opiniile etice. ... [Nu putem presupune că augmentarea umană va fi în mod automat eficientă sau acceptată în utilizarea prevăzută, indiferent de efectele sale benefice. Augmentarea umană ar putea întâmpina rezistență din partea unor elemente ale societății care nu au încredere în eficacitatea și în scopul creșterii.
Într-adevăr, există multe persoane în Regatul Unit, Germania și în alte țări care se vor opune, fără îndoială, unei astfel de "creșteri". Dar aici britanicii își urmează propria logică clasică, subliniind că dezvoltările militare în acest domeniu nu ar trebui să aștepte acordul publicului sau o dezbatere etică, ci ar trebui să se bazeze "pe interesele naționale în ceea ce privește prosperitatea, siguranța și securitatea".
"Este posibil ca imperativul de a utiliza augmentarea umană să nu fie condus în cele din urmă de un argument etic explicit, ci de interesul național. Este posibil ca țările să fie nevoite să dezvolte augmentarea umană sau să riște să își cedeze influența, prosperitatea și securitatea în favoarea celor care o fac", se arată în document.
În plus, autorii spun că "relațiile cu industria și cu mediul academic vor fi esențiale pentru a înțelege modul în care tehnologiile emergente de augmentare umană ar putea fi reutilizate sau dezvoltate pentru apărare". Autorii sugerează o reexaminare a relației dintre armată și departamentele guvernamentale responsabile pentru sănătate și asistență socială și o trecere la "o relație mai sofisticată între sectorul public și cel privat". Cu alte cuvinte, se justifică o alianță între tehnologiile corporatiste, oamenii de știință, guvern și armată, în timp ce publicul larg rămâne pe margine, ca și cum aceste probleme nu îl privesc.
Anticipând indignarea publică, autorii scriu: "Exploatarea cu succes a creșterii umane va necesita ca apărarea și societatea să se confrunte cu dileme etice și juridice incomode. Până în prezent, organizațiile de advocacy din democrațiile liberale au adoptat o abordare de expectativă, alegând să lase dezbaterea etică și evoluțiile tehnice să se desfășoare. Această atitudine pasivă va face loc adversarilor noștri și va face ca Apărarea să rateze oportunitățile de a îmbunătăți bunăstarea și eficiența forțelor noastre armate."
Într-o critică a documentului, Chris Cole scrie: "Argumentul, așa cum este prezentat în acest raport, că suntem slabi și ineficienți în fața unor inamici sofisticați și mortali nu este deloc nou. De secole a fost folosită pentru a dezvolta și vinde instrumente care să ne sporească letalitatea și raza de acțiune pentru a proiecta forța letală în întreaga lume. Dar există o diferență calitativă între a dota un soldat cu ochelari de vedere pe timp de noapte sau cu o pușcă de mare putere și a implanta o interfață de calculator în creierul unui pilot de dronă pentru a crește procesarea datelor... Și asta înainte de a ajunge la ideea de a ingineri genele somatice pentru a reduce pragul durerii sau pentru a crește cogniția."
Dacă ne uităm la suprafață, umanitatea însăși este pusă sub semnul întrebării, deoarece "mărirea" umană se face sub pretextul eliminării anumitor defecte pentru a deveni mai mortală și mai bună în exercitarea violenței organizate. Nu este acesta un motiv ciudat pentru "mărirea" capacităților umane? Ca să nu mai vorbim de religiile tradiționale, care văd în această "augmentare" doar un mijloc de a spori răul în lume.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
-
Trump a amenințat dur Rusia. Ce se întâmplă dacă în 60 de zile Kremlinul nu va agrea un armistițiu în Ucraina
Președintele american Donald Trump a afirmat vineri, 11 iulie, ca intenționeaza sa faca o „declarație majora" la i ...
-
E UN EROU! Medic acuzat de distrugerea vaccinurilor COVID și emiterea de certificate false absolvit de procurorul general al Americii
Procurorul general al SUA, Pam Bondi, a ordonat sambata retragerea acuzațiilor impotriva unui medic acuzat de distrugere ...
-
Continuă măcelul în Gaza: 59 de palestinieni, între care și copii, uciși în timp ce se duceau să ia mâncare
Cel putin 31 de palestinieni au fost impuscati mortal sambata in timp ce se indreptau catre un loc de distribuire a ajut ...
-
Șeful FBI presat sa demisioneze din pricina deciziei controversate în cazul Jeffrey Epstein
Directorul FBI, Kash Patel, este presat sa demisioneze legat de nemultumirea fata de decizia Departamentului de Justitie ...
-
Rusia a lansat cel mai mare atac cu drone și rachete asupra Ucrainei de la începutul războiului, după anunțul lui Trump. Zelenski: "Este foarte revelator"
Armata rusa a tras 728 de drone si 13 rachete catre Ucraina in noaptea de marti spre miercuri, 9 iulie, potrivit Fortelo ...
-
Donald Trump se dă lebădă-n lighean: "Voi bombarda Moscova și Beijingul!"
Donald Trump a susținut in timpul unei intalniri private anul trecut ca l-a amenințat pe președintele rus Vladimir Putin ...
-
Omul de încredere al lui Trump s-a născut în URSS. Documente obținute de jurnaliști dezvăluie originile reale ale consilierului-cheie
Într-un peisaj politic american in care loialitațile și biografiile personale sunt adesea examinate cu lupa, una d ...
-
O ofensivă chineză asupra Taiwanului ar putea declanșa un atac rusesc asupra NATO? Scenariul unui conflict global prinde contur, spun experții
O ipoteza care pana nu demult parea rezervata literaturii de anticipație incepe sa capete contur in analizele strategice ...
-
Armata chineză a țintit cu laser un avion german: contre pe axa Berlin - Beijing
Armata chineza a țintit cu laser un avion german care participa la o operațiune a Uniunii Europene denumita ASPIDES, car ...
-
Analiză financiară: Trump ajută UE prin politica sa comercială. Moneda unică europeană se apreciază puternic
Euro se apreciaza puternic, iar politicile comerciale ale presedintelui american Donald Trump ar putea sustine si mai mu ...
-
BRICS ripostează după amenințările lui Trump: Grupul nu se implică în confruntarea între tabere şi nu vizează nicio ţară
Statele membre BRICS nu cauta "confruntarea", dupa ce presedintele american Donald Trump a amenintat ca impuna taxe vama ...
-
Demersul lui Gheorghe Piperea va rascoli Afacerea Pfizergate. AFP: Moţiune de cenzură fără riscuri dar se prefigurează tulburări pentru Ursula von der Leyen
Șefa Comisiei Europene participa astazi la dezbaterea motiunii de cenzura impotriva sa, inițiata de eurodeputatul AUR, G ...
-
Șeful NATO are un scenariu în care China va incita Rusia să atace țările alianței. Rușii spun ca Rutte a dat-o pe ciuperci halucinogene
Secretarul general al NATO, Mark Rutte, a declarat intr-un interviu acordat New York Times ca China ar putea impinge Rus ...
-
Elon Musk face un partid cu care sa-l dea jos de la putere pe Donald Trump
Miliardarul Elon Musk, care si-a incheiat in iunie misiunea de sef al Departamentului american pentru Eficienta Guvernam ...
-
Proteste în mai multe oraşe faţă de adoptarea monedei euro: Manifestanţii cer referendum şi demisia Guvernului din Bulgaria
În mai multe orase din Bulgaria au avut loc sambata demonstratii impotriva adoptarii monedei euro, care ar urma sa ...
-
Discuția Trump - Putin a luat sfârșit: ce au vorbit cei doi lideri?
Președintele rus Vladimir Putin, intr-o conversație cu omologul sau american Donald Trump, a remarcat disponibilitatea R ...
-
Flota "fantomă" a Rusiei, Iranului și Coreei de Nord gestionată pentru a evita sancțiunile UE: Circa 900 de nave implicate
"Flota fantoma" utilizata de Rusia, dar si de Iran si Coreea de Nord, pentru a transporta petrol ocolind sanctiunile ar ...
-
China a creat prima armă energetică: Poate provoca un blackout la nivel global care generează distrugeri la nivel cibernetic
China iși continua campania de intimidare strategica și psihologica printr-un nou episod: o animație difuzata de televiz ...
-
Se bat pe viață și pe moarte. Trump cere DOGE să taie fondurile guvernamentale pentru Musk: „Elon ar trebui să-și închidă prăvălia și să se întoarcă în Africa de Sud"
Președintele american Donald Trump a sugerat marți, 1 iulie, ca departamentul pentru eficiența guvernamentala (DOGE), ca ...
-
Cum ar putea Donald Trump să devină Dictatorul SUA cu puteri depline la fel ca Xi Jinping sau Vladimir Putin
Majoritațile republicane din Congres și conservatorii de la Curtea Suprema cedeaza puterea in loc sa o protejeze, oferin ...
-
Pfizergate în curtea Ursulei von der Leyen: Gheorghe Piperea a depus moțiunea care va inflama scandalul la Bruxelles
O moțiune de cenzura impotriva Comisiei Europene, condusa de Ursula von der Leyen, a fost depusa oficial joi la Președin ...
-
Acum li s-a pus pata pe Liban: Israelul lovește puternic regimul de la Beirut. Trei oameni au murit iar Tel Aviv-ul vorbește despre eliminarea unor ținte importante
Trei persoane au fost ucise, sambata, in sudul Libanului in doua lovituri efectuate de drone israeliene, a anuntat Minis ...
-
România, „teren de testare pentru o nouă strategie" a Rusiei. Semnalul de alarmă tras de președinta Georgiei
Președinta Georgiei considera ca tacerea in fața amenintarilor rusesti slabeste increderea in UE. Într-un interviu ...
-
Ce se întâmplă cu Meloni? Grimasele premierului Italiei au devenit virale: Consum de droguri sau "spionaj mental"!
Giorgia Meloni este, mai nou, in centrul unui val de speculații dupa un interviu in care a afișat grimase necontr ...
-
MAGA se transferă în MEGA: Revoluția lui Trump sosește în Europa. "Actuala ordine e dezordinea viitorului!"
În numai șase luni, SUA au trecut de la promovarea democrației liberale și liberului schimb la promovarea iliberal ...
-
Nicușor Dan n-a priceput nimic de la Regele Spaniei: Nu vom cheltui mai mult de 2,1% din PIB pentru NATO. România in criză economică e gata de 5%
Spania ii da peste bot lui Trump: "Nu vom cheltui mai mult de 2,1% din PIB pentru NATO. Romania in criza economica e gat ...
-
Deutsche Welle: România nu a obținut nimic la summitul NATO. Nimic din ceea ce ar putea descuraja Rusia în Estul Europei
Situația problematica de la Marea Neagra, atacurile cibernetice și amenințarile hibride care au afectat nu doar Romania, ...
-
Planul bugetar al lui Donald Trump transferă bogăţia de la tineri către vârstnici și crește datoria publică, susțin analiștii din SUA
Noua propunere bugetara a presedintelui Donald Trump, care include reduceri masive de taxe, ar duce in mod efectiv la un ...
-
Are Teheranul un alt sit de îmbogățire ascuns sub "Muntele Târnăcopului", o locație "sigură și invulnerabilă"?
Un al patrulea sit de imbogațire a uraniului, care nu mai este atat de secret, dar este „invulnerabil" conform Ira ...
-
Se formează o nouă ordine mondială: Rețeaua paralelă care pune în plan secund rolul Occidentului
China iși consolideaza poziția de lider in Sudul Global, grupul economiilor emergente din Asia, Africa și America Latina ...
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu