Sputnik V: Povestea din spatele controversatului vaccin rusesc care-si dovedeste eficienta
Postat la: 06.03.2021 | Scris de: ZIUA NEWS

În ciuda îngrijorărilor serioase ale experților că vaccinul a fost făcut în grabă, fără a avea toate testele necesare, mai mult de 40 de țări au decis până acum să aibă încredere în el și, în diferite grade, au aprobat utilizarea Sputnik V.
Sputnik V este un vaccin cu virus viral. Asta înseamnă că folosește o versiune modificată a unui virus diferit ca instrument pentru transportul materialului genetic către o celulă. Sputnik V a fost dezvoltat folosind adenovirusuri, care cauzează în mod normal infecții respiratorii, dar și alți viruși (inclusiv virusul gripal sau rujeolic) au fost utilizați pentru alte terapii cu vector viral.
Virusul, care este folosit ca vector, este modificat astfel încât nu prezintă nicio amenințare de a provoca o boală. De asemenea, este inserat cu o genă suplimentară care este unică pentru virusul vizat. Pentru vaccinurile COVID-19, această genă conține instrucțiuni despre cum se face o proteină spike, care se găsește pe suprafața coronavirusului.
Odată ce o persoană primește vaccinul, vectorul intră într-o celulă și îl folosește pentru a produce proteine spike. De îndată ce sistemul imunitar recunoaște proteinele spike, începe să producă anticorpi și activează alte procese imune din organism. Dacă sistemul interacționează cu virusul real în viitor, știe deja cum să lupte împotriva acestuia.
Rusia a început studiile clinice ale unui vaccin COVID-19 în iunie 2020. La aproape două luni distanță , președintele rus Vladimir Putin a anunțat că Centrul Național de Epidemiologie și Microbiologie Gamaleya a înregistrat pentru utilizare primul vaccin COVID-19 din lume. Studiile din etapa 3, care implică în mod normal mii de oameni și durează câteva luni, nici măcar nu începuseră în acel moment. Prin urmare, mulți experți în sănătate au avertizat că datele nu sunt concludente și au pus sub semnul întrebării siguranța vaccinului.
La scurt timp, Rusia a anunțat că va extinde studiile pentru vaccin pentru a include până la 40.000 de voluntari. Testele de fază 3 au început apoi în septembrie 2020. După vaccinarea unor medici, a început o campanie pe scară largă în decembrie 2020. În acel moment, vaccinul era încă în curs de testare. Două săptămâni mai târziu, Belarus a devenit prima țară străină care a înregistrat vaccinul rusesc pentru utilizare.
În februarie 2021, revista medicală The Lancet a publicat un studiu în care se spunea că vaccinul Sputnik V are o eficiență de 91,6%. De asemenea, a concluzionat că vaccinul este sigur și poate proteja împotriva spitalizării și a morții. Deși Sputnik V a fost aprobat, sub diferite forme, în peste 40 de țări până acum, nu a fost încă aprobat de Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA).
În ciuda acestui fapt, Ungaria este prima țară din Uniunea Europeană care a înregistrat vaccinul pentru utilizare pe 21 ianuarie. La începutul lunii martie 2021, un acord pentru 2 milioane de doze a fost semnat și în Slovacia, un alt membru al UE.
La 4 martie 2021, EMA a anunțat că a început să analizeze vaccinul Sputnik V, care poate fi păstrat într-un frigider standard la 2-8 grade Celsius, ceea ce îl face mai ușor de depozitat decât alte vaccinuri - Pfizer / BioNTech trebuie păstrat la minus 70 grade Celsius, vaccinul Moderna la minus 20 de grade Celsius.
Potrivit The Lancet, eficacitatea sa este de 91,6% - ușor mai mică decât Pfizer / BioNTech și Moderna, dar mai mare decât AstraZeneca și Johnson & Johnson. Cu toate acestea, unii oameni de știință spun că eficacitatea vaccinurilor este dificil de comparat, deoarece au fost testate în diferite stadii ale pandemiei și nu au fost testați unul împotriva celuilalt.
Spre deosebire de alte vaccinuri, prima doză de Sputnik V nu este identică cu a doua doză. Acestea variază ușor, deoarece fiecare folosește un virus diferit ca vector: există adenovirus Ad26 în prima doză și adenovirus Ad5 în a doua doză. Centrul Gamaleya consideră că acest lucru ar putea ajuta la creșterea răspunsului imun.
Compararea prețurilor vaccinurilor este dificilă, deoarece datele variază în funcție de țara în care este importat. De exemplu, Uniunea Europeană a reușit să negocieze un preț de 2,16 dolari pentru fiecare doză de vaccin AstraZeneca, care este mai puțin de jumătate din prețul din Africa de Sud, potrivit unor rapoarte. În general, vaccinurile de la Pfizer / BioNTech și Moderna tind să fie mai scumpe, în timp ce vaccinul de la Johnson & Johnson ar putea fi cel mai rentabil, deoarece necesită doar o singură doză. Un preț de aproximativ 10 dolari îl plasează pe Sputnik V undeva în gama de prețuri medii.
Începând cu 4 martie 2021, Sputnik V a fost înregistrat sau aprobat pentru utilizare de urgență în peste 40 de țări din întreaga lume. Lista include multe țări din America Latină, dar și mai multe țări din Africa și Asia. În Europa, vaccinul a fost aprobat, în diverse forme, în Belarus, Republica Srpska din Bosnia-Herțegovina, Ungaria, Moldova, Muntenegru, San Marino, Serbia și Slovacia.
În timp ce majoritatea statelor membre UE doresc să vadă dacă vaccinul primește undă verde de la Agenția Europeană pentru Medicamente, unii s-au gândit să-l cumpere mai devreme. Ungaria și Slovacia au primit deja primele doze. Pe de altă parte, guvernul Ucrainei a anunțat, la 10 februarie 2021, că a interzis înregistrarea vaccinurilor pentru COVID-19 din „statele agresoare", denumire pe care a aplicat-o Rusiei încă din 2015.
În total, peste 1,2 miliarde de doze au fost precomandate din Rusia. Și odată cu creșterea listei de țări care aprobă Sputnik V, rămâne întrebarea: Va putea Rusia să livreze toate vaccinurile la timp? Mai mulți producători de vaccinuri s-au confruntat cu întârzieri de producție, iar Centrul Gamaleya nu face excepție. De exemplu, în ianuarie, Rusia a avertizat asupra întârzierilor în aprovizionarea către țările din America Latină, inclusiv vaccinurile pentru Argentina și Mexic. În afara Rusiei, cel puțin șase țări intenționează să producă Sputnik V pe teritoriul lor, inclusiv India, Coreea de Sud și Brazilia.
Când vine vorba de vaccinuri în general, rușii par a fi destul de sceptici. Potrivit unui studiu publicat de The Lancet în septembrie 2020, doar 21% dintre ruși au spus că vaccinurile sunt sigure și doar 35% au fost de acord că vaccinurile sunt eficiente. Pe baza acestor date, Rusia s-a clasat printre țările cu cea mai mică încredere în vaccinuri din lume. Nu ar trebui să fie o surpriză faptul că percepția privind vaccinurile COVID-19 nu este diferită. În august 2020, doar aproximativ un sfert dintre angajații din domeniul medical din Rusia s-au declarat gata să ia vaccinul pe care Rusia a început să îl producă.
La sfârșitul lunii ianuarie 2021, când rușii au fost întrebați dacă vor face vaccinul împotriva coronavirusului dacă va fi disponibil, 42% au spus că da. A fost cea mai mică pondere dintre țările chestionate de Ipsos. În februarie 2021, Centrul Levada i-a întrebat pe ruși dacă vor să primească vaccinul Sputnik V. Doar 30% dintre ei au spus că da. Cei care au spus că nu vor au citat lipsa testării și posibilele efecte secundare ca fiind principalele motive.
În ianuarie 2021, YouGov a întrebat oamenii din 17 țări dacă ar tinde să se gândească mai pozitiv sau negativ la un vaccin COVID-19 dacă ar fi fost dezvoltat într-o anumită țară. Rezultatele au arătat că oamenii ar avea încredere cel mai mult într-un vaccin ipotetic dezvoltat în Germania, urmat de vaccinuri dezvoltate în Canada și Regatul Unit. Rusia, India, China și Iran au obținut scoruri negative, ceea ce înseamnă că oamenii s-ar simți mai îngrijorați decât liniștiți de un vaccin provenit din aceste țări.
Persoanele din Danemarca și Marea Britanie au fost printre cei care s-ar simți cel mai puțin confortabil cu privire la un vaccin dezvoltat în Rusia. Percepțiile unui vaccin rusesc au fost cele mai pozitive în Mexic și India. Autoritățile ruse nu publică în mod regulat date privind ratele de vaccinare. Cu toate acestea, conform ultimelor estimări, aproximativ 1,5% din populația Rusiei a primit cel puțin o doză de vaccin Sputnik V până pe 10 februarie 2021.
Deși Rusia a fost prima țară din lume care a început vaccinările, ea rămâne în urma unor țări ca Israelul, Regatul Unit, Statele Unite și multe alte țări în care procesul a început mai târziu decât în Rusia. Potrivit purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, viteza campaniei de vaccinare în Rusia este „normală". Cu toate acestea, la jumătatea lunii februarie s-a estimat că vaccinările se produceau în Rusia la un sfert din viteza din Statele Unite.
Și cu sunt mai multe țări care doresc să comande Sputnik V, au apărut întrebări cu privire la strategia Rusiei: „Ne întrebăm în continuare de ce Rusia oferă, teoretic, milioane și milioane de doze, în timp ce nu progresează suficient în vaccinarea propriilor săi oameni", a declarat președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, la o conferință de presă din 17 februarie.
Rusia intenționează să vaccineze 68 de milioane de oameni în acest an, dar combinația scepticismului față de vaccinuri și posibilele obstacole de producție ar putea face acest obiectiv dificil de atins. În plus, președintele Vladimir Putin a fost reticent să primească el însuși vaccinul, ceea ce nu a contribuit la consolidarea încrederii în Sputnik V.
În timp ce vaccinul rus se pare că în cele din urmă și-a dovedit eficacitatea, unii experți sunt îngrijorați de faptul că a fost grăbit și că s-a acordat prioritate sporirii mândriei naționale față de siguranță. Unii au avertizat chiar că vaccinul a devenit un instrument eficient al diplomației, Rusia încercând să câștige o influență geopolitică mai largă prin livrarea de vaccinuri.
Sputnik V a provocat deja tensiuni în Uniunea Europeană după ce Ungaria a început să utilizeze vaccinul chiar înainte ca acesta să fie aprobat de către EMA. Rusia a furnizat, de asemenea, vaccinul către zonele deținute de separatiștii din estul Ucrainei, în ciuda interdicției de la Kiev. Mai mult, au existat acuzații privind o campanie rusă de dezinformare care vizează țările vorbitoare de spaniolă din America Latină, în efortul de a convinge oamenii că vaccinurile rusești funcționează mai bine decât cele din Statele Unite.
Din cauza lipsei de vaccinuri împotriva COVID-19 fabricate în Vest, mai multe țări se îndreaptă acum spre vaccinul dezvoltat de Rusia. Acest lucru se întâmplă în ciuda îngrijorărilor cu privire la transparența insuficientă a Rusiei, lipsa aprobării pentru Sputnik V din partea Agenției Europene a Medicamentului, posibilele probleme de producție și încrederea redusă a rușilor în propriul lor vaccin.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
-
Trump a amenințat dur Rusia. Ce se întâmplă dacă în 60 de zile Kremlinul nu va agrea un armistițiu în Ucraina
Președintele american Donald Trump a afirmat vineri, 11 iulie, ca intenționeaza sa faca o „declarație majora" la i ...
-
E UN EROU! Medic acuzat de distrugerea vaccinurilor COVID și emiterea de certificate false absolvit de procurorul general al Americii
Procurorul general al SUA, Pam Bondi, a ordonat sambata retragerea acuzațiilor impotriva unui medic acuzat de distrugere ...
-
Continuă măcelul în Gaza: 59 de palestinieni, între care și copii, uciși în timp ce se duceau să ia mâncare
Cel putin 31 de palestinieni au fost impuscati mortal sambata in timp ce se indreptau catre un loc de distribuire a ajut ...
-
Șeful FBI presat sa demisioneze din pricina deciziei controversate în cazul Jeffrey Epstein
Directorul FBI, Kash Patel, este presat sa demisioneze legat de nemultumirea fata de decizia Departamentului de Justitie ...
-
Rusia a lansat cel mai mare atac cu drone și rachete asupra Ucrainei de la începutul războiului, după anunțul lui Trump. Zelenski: "Este foarte revelator"
Armata rusa a tras 728 de drone si 13 rachete catre Ucraina in noaptea de marti spre miercuri, 9 iulie, potrivit Fortelo ...
-
Donald Trump se dă lebădă-n lighean: "Voi bombarda Moscova și Beijingul!"
Donald Trump a susținut in timpul unei intalniri private anul trecut ca l-a amenințat pe președintele rus Vladimir Putin ...
-
Omul de încredere al lui Trump s-a născut în URSS. Documente obținute de jurnaliști dezvăluie originile reale ale consilierului-cheie
Într-un peisaj politic american in care loialitațile și biografiile personale sunt adesea examinate cu lupa, una d ...
-
O ofensivă chineză asupra Taiwanului ar putea declanșa un atac rusesc asupra NATO? Scenariul unui conflict global prinde contur, spun experții
O ipoteza care pana nu demult parea rezervata literaturii de anticipație incepe sa capete contur in analizele strategice ...
-
Armata chineză a țintit cu laser un avion german: contre pe axa Berlin - Beijing
Armata chineza a țintit cu laser un avion german care participa la o operațiune a Uniunii Europene denumita ASPIDES, car ...
-
Analiză financiară: Trump ajută UE prin politica sa comercială. Moneda unică europeană se apreciază puternic
Euro se apreciaza puternic, iar politicile comerciale ale presedintelui american Donald Trump ar putea sustine si mai mu ...
-
BRICS ripostează după amenințările lui Trump: Grupul nu se implică în confruntarea între tabere şi nu vizează nicio ţară
Statele membre BRICS nu cauta "confruntarea", dupa ce presedintele american Donald Trump a amenintat ca impuna taxe vama ...
-
Demersul lui Gheorghe Piperea va rascoli Afacerea Pfizergate. AFP: Moţiune de cenzură fără riscuri dar se prefigurează tulburări pentru Ursula von der Leyen
Șefa Comisiei Europene participa astazi la dezbaterea motiunii de cenzura impotriva sa, inițiata de eurodeputatul AUR, G ...
-
Șeful NATO are un scenariu în care China va incita Rusia să atace țările alianței. Rușii spun ca Rutte a dat-o pe ciuperci halucinogene
Secretarul general al NATO, Mark Rutte, a declarat intr-un interviu acordat New York Times ca China ar putea impinge Rus ...
-
Elon Musk face un partid cu care sa-l dea jos de la putere pe Donald Trump
Miliardarul Elon Musk, care si-a incheiat in iunie misiunea de sef al Departamentului american pentru Eficienta Guvernam ...
-
Proteste în mai multe oraşe faţă de adoptarea monedei euro: Manifestanţii cer referendum şi demisia Guvernului din Bulgaria
În mai multe orase din Bulgaria au avut loc sambata demonstratii impotriva adoptarii monedei euro, care ar urma sa ...
-
Discuția Trump - Putin a luat sfârșit: ce au vorbit cei doi lideri?
Președintele rus Vladimir Putin, intr-o conversație cu omologul sau american Donald Trump, a remarcat disponibilitatea R ...
-
Flota "fantomă" a Rusiei, Iranului și Coreei de Nord gestionată pentru a evita sancțiunile UE: Circa 900 de nave implicate
"Flota fantoma" utilizata de Rusia, dar si de Iran si Coreea de Nord, pentru a transporta petrol ocolind sanctiunile ar ...
-
China a creat prima armă energetică: Poate provoca un blackout la nivel global care generează distrugeri la nivel cibernetic
China iși continua campania de intimidare strategica și psihologica printr-un nou episod: o animație difuzata de televiz ...
-
Se bat pe viață și pe moarte. Trump cere DOGE să taie fondurile guvernamentale pentru Musk: „Elon ar trebui să-și închidă prăvălia și să se întoarcă în Africa de Sud"
Președintele american Donald Trump a sugerat marți, 1 iulie, ca departamentul pentru eficiența guvernamentala (DOGE), ca ...
-
Cum ar putea Donald Trump să devină Dictatorul SUA cu puteri depline la fel ca Xi Jinping sau Vladimir Putin
Majoritațile republicane din Congres și conservatorii de la Curtea Suprema cedeaza puterea in loc sa o protejeze, oferin ...
-
Pfizergate în curtea Ursulei von der Leyen: Gheorghe Piperea a depus moțiunea care va inflama scandalul la Bruxelles
O moțiune de cenzura impotriva Comisiei Europene, condusa de Ursula von der Leyen, a fost depusa oficial joi la Președin ...
-
Acum li s-a pus pata pe Liban: Israelul lovește puternic regimul de la Beirut. Trei oameni au murit iar Tel Aviv-ul vorbește despre eliminarea unor ținte importante
Trei persoane au fost ucise, sambata, in sudul Libanului in doua lovituri efectuate de drone israeliene, a anuntat Minis ...
-
România, „teren de testare pentru o nouă strategie" a Rusiei. Semnalul de alarmă tras de președinta Georgiei
Președinta Georgiei considera ca tacerea in fața amenintarilor rusesti slabeste increderea in UE. Într-un interviu ...
-
Ce se întâmplă cu Meloni? Grimasele premierului Italiei au devenit virale: Consum de droguri sau "spionaj mental"!
Giorgia Meloni este, mai nou, in centrul unui val de speculații dupa un interviu in care a afișat grimase necontr ...
-
MAGA se transferă în MEGA: Revoluția lui Trump sosește în Europa. "Actuala ordine e dezordinea viitorului!"
În numai șase luni, SUA au trecut de la promovarea democrației liberale și liberului schimb la promovarea iliberal ...
-
Nicușor Dan n-a priceput nimic de la Regele Spaniei: Nu vom cheltui mai mult de 2,1% din PIB pentru NATO. România in criză economică e gata de 5%
Spania ii da peste bot lui Trump: "Nu vom cheltui mai mult de 2,1% din PIB pentru NATO. Romania in criza economica e gat ...
-
Deutsche Welle: România nu a obținut nimic la summitul NATO. Nimic din ceea ce ar putea descuraja Rusia în Estul Europei
Situația problematica de la Marea Neagra, atacurile cibernetice și amenințarile hibride care au afectat nu doar Romania, ...
-
Planul bugetar al lui Donald Trump transferă bogăţia de la tineri către vârstnici și crește datoria publică, susțin analiștii din SUA
Noua propunere bugetara a presedintelui Donald Trump, care include reduceri masive de taxe, ar duce in mod efectiv la un ...
-
Are Teheranul un alt sit de îmbogățire ascuns sub "Muntele Târnăcopului", o locație "sigură și invulnerabilă"?
Un al patrulea sit de imbogațire a uraniului, care nu mai este atat de secret, dar este „invulnerabil" conform Ira ...
-
Se formează o nouă ordine mondială: Rețeaua paralelă care pune în plan secund rolul Occidentului
China iși consolideaza poziția de lider in Sudul Global, grupul economiilor emergente din Asia, Africa și America Latina ...
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu