A mai căzut un mit: Ionuț Mihăilescu din Caracal a fost singurul decar din 3.500 candidați de la Automatică
Postat la: 26.04.2024 | Scris de: ZIUA NEWS

Un elev de clasa a XII-a din județul Olt este deja admis la Facultatea de Automatică și Calculatoare din cadrul Politehnicii București, cu media 10. Bunica sa a jucat un rol determinant.
Ionuț Mihăilescu este elev în clasa a XII-a la Colegiul Național „Ioniță Asan" din Caracal (Olt) și a fost admis deja la Facultatea de Automatică și Calculatoare din cadrul Politehnicii București, una dintre cele mai râvnite. Este singurul notat cu 10 dintre candidații care au susținut de curând probele, rezultatul său de excepție fiind făcut public pe site-ul Colegiului Național „Ioniță Asan" Caracal.
„Încă un an cu rezultate excepționale ale elevului Ionuț Mihăilescu! După ce a obținut locul I Ia Olimpiada județeană de matematică a fost admis PRIMUL cu media 10 la Facultatea de automatică și calculatoare din cadrul Politehnicii București! Bravo Ionuț!! Felicitări doamnei profesor de fizică Pîrvan Aurelia! Felicitări domnului profesor de matematică Titu Vîrban!", este mesajul școlii.
„E un copil deosebit. El a fost și la olimpiade, iar olimpiadele la ei (n. red. - la Politehnică) sunt 10% din punctaj, cine nu are olimpiade ia maxim 9 la admiterea aceasta, chiar dacă ia 10 la examen. Materia coincide puțin și cu cea de la Bacalaureat, au o culegere din care copiii lucrează teste grilă. (...) Sunt câteva probleme care fac diferența, ca și la BAC, subiectele de la punctul C. Diferența între BAC și facultate este că la BAC pentru subiectele grele, care au cinci puncte, copiii pot fi punctați pentru ce au reușit să facă, în schimb aici, dacă n-au dus problema până la capăt, primesc zero puncte din 10, fiecare problemă are 10 puncte", a detaliat profesorul Titu Vîrban (n. red. - in foto alaturi de Ionut).
Concurența a fost acerbă și în acest an, al treilea - explică profesorul - de când se organizează preadmitere urmându-se exemplul facultăților din străinătate. „Este o facultate foarte serioasă, în ultimii ani au fost foarte mulți concurenți pe loc. Acum au fost 2.000 la Calculatoare, unde a luat el, și încă 1.500 la Electronică și Telecomunicații. A fost singurul cu 10 din 3.500 candidați. Nu a mai reușit nimeni, pentru că se duc mulți copii la Automatică la București, chiar este o facultate renumită, foarte căutată", a adăugat profesorul.
Elevul de 10 (a încheiat primii trei ani de liceu cu media 10 și cel mai probabil media va fi 10 și în clasa a XII-a) este printre din ce în ce mai puținii copii capabili de performanță care aleg să rămână în țară. Ionuț Mihăilescu a luat această decizie în ciuda faptului că unul dintre membrii familiei, unchiul său care l-a susținut în anii de școală, tot absolvent de Politehnică, este în prezent profesor universitar în Australia.
Ionuț a fost inspirat de unchiul său, însă cel mai mare merit în susținerea elevului îl are, crede prof. Titu Vîrban, bunica băiatului „Bunica lui Ionuț care știe Teorema lui Lagrange și Legile lui Kirchhoff", o descrie profesorul, precizând că nu este deloc o exagerare și că bunica a lucrat cot la cot cu Ionuț, motivându-l. „Familia, exemplele din familie, contează pentru copiii aceștia. Să aibă exemple și familia să-i susțină", mai spune profesorul Vîrban că ajută mult în devenirea unor copii înzestrați. Ionuț a fost cucerit de cifre încă de la grădiniță, când a învățat tabla înmulțirii. La finalul clasei a IV-a, a dezvăluit bunica băiatului, învățătoarea le-a înmânat copiilor o coală pe care, în prima zi de școală, îi îndemnase să deseneze ce le place lor să facă.
„Nu i-a plăcut nimic mai mult decât Matematica. În clasa a IV-a, când s-au despărțit de doamna învățătoare li s-a dat prima coală de hârtie în care în prima zi de școală fiecare au scris, au desenat, au făcut ce-au vrut. Ei, nepotul meu scrisese cifră peste cifră, o pagină întreagă numai cifre. Și scrie și cu mâna stângă, e stângaci. Toată pagina pe care i-a dat-o ca amintire era numai cifre. Chiar a menționat atunci: <Ionuț o să ajungă omul cifrelor, o să-i placă Matematica, magia numerelor>", a dezvăluit Ioana Mihăilescu, bunica lui Ionuț.
În clasa a VI-a, Ionuț a descoperit însă și Fizica, iar în anul următor Chimia, care, la fel, l-au incitat să caute și să descopere mai mult. A mers la multe concursuri, a câștigat etape județene, a reprezentat județul și la etapele naționale. De fiecare dată bunica i-a fost partener de antrenament acasă și colegă de drum la competiții.
În liceu, Ionuț s-a concentrat pe Fizică și Matematică, iar la Matematică a excelat. În clasa a XI-a a ajuns la faza națională (după ce cu un an înainte, deși a îndeplinit punctajul, a pierdut la departajare), iar în acest an, în clasa a XII-a, a ocupat locul I la etapa județeană (cu punctaj sub cel necesar calificării la etapa națională).
Bunica lui Ionuț spune că i-a fost ușor să-l susțină, pentru că încă de foarte mic a avut curiozitate și dorință de a afla lucruri, dar și determinare să lucreze și să se perfecționeze. Ioana Mihăilescu, astăzi pensionară, a fost contabil, tot om al cifrelor. Și-ar fi dorit mult să urmeze cursurile unei facultăți, însă vremurile au împins-o să învețe mai repede o meserie. Și-a atins în schimb o parte din vis lucrând alături de nepotul său probleme grele și arătându-i că se poate.
„Să știți că pentru mine a fost foarte ușor, pentru că a fost un copil foarte cuminte, înțelegător, ascultător. Am cooperat, am discutat absolut tot, iar în privința școlii am stat, din clasa I și până acum, am stat lângă el efectiv și am lucrat zi de zi cu el. Acum, la liceu, mă depășise, mai ales că lucram probleme de olimpiade, de concursuri. Acestea mă depășiseră, clar. Dar faptul că stăteam și-i mai dădeam câte o idee... (...) Îl impulsionam mai mult. Până în clasa a VII-a, a VIII-a, lucram efectiv cu el și ne întreceam în rezultate, ne confruntam să vedem cine a greșit", a dezvăluit bunica elevului.
De la bunica sa, Ionuț nu a primit doar sugestii despre cum poate aborda problemele de Matematică și de Fizică, ci și sfaturi care să-l ghideze în viață. Au discutat mult și despre admiterea la facultate, despre decizia lui de a alege Politehnica București. „L-am întrebat dacă-i place, pentru că i-am explicat că dacă nu faci ce-ți place, nu se leagă lucrurile. Lui îi place, asta e totul. Îi place foarte mult. Îi place să lucreze la calculator, îi place să rezolve probleme", s-a convins Ioana Mihăilescu.
Admite că o bună parte din ce a reușit Ionuț până acum i se datorează, dar este o datorie a părinților, a bunicilor, să-și susțină copiii, crede bunica. „Mi-am dat seama că dacă tu, ca părinte, ca bunic, te implici în viața copilului, n-are cum să nu reușească. Dar, trebuie, într-adevăr, să fii tenace, să continui munca, să nu dai înapoi deloc. (...) Părinții sunt datori să le insufle această dragoste, pasiune, pentru ceea ce vor ei, ce le place", a dezvăluit Ioana Mihăilescu secretul reușitei.
Elevul Ionuț Mihăilescu și-a îndeplinit acum obiectivul pentru care muncește încă din primul an de liceu. De atunci s-a decis că va da admitere la Politehnică, iar model i-a fost unchiul său, absolvent al aceleiași instituții de învățământ superior. Despre performanța de a reuși punctajul maxim nu vorbește foarte mult. „Subiectele mi s-au părut destul de dificile, ce-i drept, dar am și muncit ca să pot să le rezolv. Comparativ cu alți ani cred că s-a dat puțin mai greu, am văzut că și notele au fost mai mici, chiar dacă au fost candidați mai mulți, am fost 12 pe loc", a spus Ionuț.
Deși are și certificarea Cambridge, nu s-a gândit niciun moment să încerce admiterea și la o universitate din străinătate, iar asta nu pentru că nu ar fi avut încredere în șansele lui, ci pentru că „mi se pare că se învață deja destul de bine carte la Politehnică în București, să mai pleci". Bucureștiul îi place, chiar dacă i se pare puțin cam aglomerat, însă „mult mai mult îmi place Caracalul", recunoaște Ionuț. Nu știe exact ce va urma după facultate, nu exclude complet o specializare în străinătate, dar crede că poate reuși, după ce-și finalizează studiile, să aibă o carieră în România.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
-
Gardiancă la Rahova a condus drogată și a fost internată la Psihiatrie. A dărâmat mai multe garduri metalice instalate de jandarmi
Administrația Naționala a Penitenciarelor (ANP) anunța ca va lua toate masurile legale dupa ce o polițista de la Peniten ...
-
Taxă impusă de UE pe care românii o plătesc fără să știe. România decontează 20% din totalul inmaganinarilor de CO2 din Europa
Una dintre cele mai controversate taxe este „taxa de carbon" stabilita la nivelul Uniunii Europene și se aplica em ...
-
Ucraineancă tânăra și frumoasă aruncată pe un drum din Dubai după ce a fost abuzată. Avea coloana fracturată: "Mi-au dat brânci de pe o stâncă!"
Maria Kovalchuk a vorbit pentu prima data despre coșmarul pe care l-a trait in Dubai. Modelul OnlyFans de 20 de ani, a f ...
-
Covid-Stratus este mult mai contagioasă și provoacă simptome foarte grave fata de varianta initială Covid-19
Organizația Mondiala a Sanatații (OMS) monitorizeaza, inca din luna iunie, o noua subvarianta a virusului SARS-CoV-2, re ...
-
Transumanism fara limite: Cercetătorii chinezi au cultivat în premieră mondială o inimă umană care bate într-un embrion de porc
Omul-porc a devenit realitate. Cercetatorii chinezi au creat o structura cardiaca umana funcționala in embrion de animal ...
-
Îți vine să te intrebi cum naiba au facut averi? Cine sunt misterioşii oameni din business care consiliază cel mai prost guvern al tuturor timpurilor
Sorin Grindeanu: „Exista un grup informal de consilieri din privat care consiliaza Guvernul, ceea ce este ilegal". ...
-
Acum se explică toate: Creierul nostru "redă în reluare" ultimele 15 secunde din realitatea de lângă noi
Cercetatorii de la Universitatea din Aberdeen și Universitatea din California scot la iveala un adevar surprinzator desp ...
-
Si-a prevazut sfârșitul: Ozzy Osbourne a murit. Acum două săptămâni a susținut concertul de adio pentru fani
Vedeta heavy metal Ozzy Osbourne a murit, la doar cateva saptamani dupa ce s-a reunit cu colegii sai de trupa Black Sabb ...
-
Harta tarilor europene in care cei meteosensibili se simt cel mai rău. România este printre cele mai afectate
O noua teorie circula pe internet legat de faptul ca persoanele meteosensibile se simt din ce in ce mai rau in aceste zi ...
-
Schema băieților destepti din Energie: Conducerea Electrica Serv a sifonat 4,5 milioane de lei
Polițiștii Capitalei au efectuat 11 percheziții domiciliare intr-un dosar de delapidare in care sunt vizate opt persoane ...
-
Google şi OpenAI câştigă aurul la Olimpiada Internaţională de Matematică, o premieră pentru I.A.
Google, prin divizia sa de inteligenta artificiala, si OpenAI au anuntat ca modelele lor AI au obtinut medalii de aur la ...
-
Percheziții DNA la Cristian Popescu Piedone. De ce este suspectat șeful ANPC
Percheziții DNA au loc marți, 22 iulie, la șeful ANPC, Cristian Popescu Piedone. Procurorii au descins in complexul rezi ...
-
Pare imposibil dar ziua de 22 iulie ar putea fi cea mai scurtă zi din istorie
Cercetatorii au anunțat ca ziua de 22 iulie ar putea fi cea mai scurta zi din istorie, depașind un record stabilit acum ...
-
Planul secret al Comisiei Europene care lovește direct in piața auto
Comisia Europeana pregatește in secret un proiect de lege care ar obliga companiile de inchirieri auto, precum Sixt sau ...
-
Nu mai e niciun secret: Cercetătorii de la Harvard vorbesc deschis despre o civilație avansată care provine din adâncurile Pământului
Cercetatori de la Harvard și Montana Technological University sugereaza o noua perspectiva asupra fenomenelor OZN, cunos ...
-
Blestemul Red Bull: Felix Baumgartner este al zecelea sportiv care moare tragic de pe o listă neagră a curajului extrem
Moartea fulgeratoare a lui Felix Baumgartner zguduie din nou lumea sporturilor extreme. Celebrul aventurier austriac, in ...
-
Cazul "Andrei Drăgan" - un dosar uitat de opt luni în sertar care lasă vinovații nepedepsiți
La opt luni de la moartea tragica a lui Andrei Marius Dragan, adolescentul de 16 ani decedat in urma unui șir de erori m ...
-
Top 5 inventii care ne-au schimbat vietile, fara sa ne dam seama
Cred ca am observat cu totii avansul tehnologic extrem de rapid din ultimii ani de zile. Asadar, au aparut o multime de ...
-
Cea mai masivă coliziune de găuri negre observată vreodată pune la încercare teoriile despre formarea Universului
O echipa internaționala de astronomi a detectat cea mai puternica și misterioasa coliziune de gauri negre inregistrata p ...
-
Secretul șamanilor confirmat de știință: Mecanismul prin care ciupercile halucinogene vindecă boli si inteneresc organismul cu pana la 60%
O substanța halucinogena extrasa din ciupercile halucinogene ar putea deveni un adevarat elixir al tinereții. Studiile r ...
-
Când vedeți săgeata de mouse pe ecranul bancomatului nu introduceți cardul că rămâneți fără banii din cont
În sezonul turistic, infractorii vaneaza turiștii neatenți, profitand de aglomerația urbana. Bancomatele din zonel ...
-
Șeful ASF a calculat "Curba lui Laffer" pentru România. Modelul pe care ar trebui să-l urmeze Ilie Bolojan dar care nu pricepe absolut nimic. Poate Nicușor Dan sa-i explice
Șeful Autoritații de Supraveghere Financiara, Alexandru Petrescu, vorbește despre situația actuala din Romania, dar și d ...
-
Un bărbat beat a furat o ambulanță din curtea Spitalului de Urgență Giurgiu. A rupt bariera și a gonit până în Teleorman cu politistii după el. S-au tras focuri de armă
Un barbat de 46 de ani a furat o ambulanta din curtea Spitalului Judetean de Urgenta Giurgiu si a distrus bariera de acc ...
-
Fizicienii confirmă că trăim într-o gaură gigantică din spațiu VIDEO
Autor: Sabine Hossenfelder Este aceasta poate cheia pentru a ințelege in sfarșit universul? Sa vedem. Numarul galaxiilor ...
-
România va avea cat de curand o clima africană: Meteorologii anunță când va fi vârful caniculei în țara noastră
Meteorologul ANM, Florinela Georgescu, a explicat ca in aceste zile o masa de aer fierbinte din nordul Africii ajunge pe ...
-
Nu a fost stop cardiac! Cauza mortii lui Felix Baumgartner a fost reevaluată. Care a fost cu adevarat motivul care a produs această tragedie
Felix Baumgartner, celebrul sportiv austriac care a intrat in istorie in 2012 dupa ce a sarit cu parașuta din stratosfer ...
-
Christian Sabbagh critică dur sistemul public de sănătate după ce a avut AVC: "Zâmbeam, dar eram singur în lupta pentru viață"
Jurnalistul Christian Sabbagh a revenit la pupitrul știrilor Kanal D, la doar cateva zile dupa ce a suferit un accident ...
-
Devine un obicei anti-creștin: Încă o țară europeană introduce sinuciderea asistată și redeschide vechile controverse
Parlamentul Sloveniei a adoptat vineri o lege care permite moartea asistata, alaturandu-se unui numar tot mai mare de ta ...
-
Rezultate autopsiei în cazul lui Felix Baumgartner: Ce s-a întâmplat fix înainte de prăbușire
Autopsia a confirmat ca Felix Baumgartner a suferit un stop cardiac in timpul zborului cu parapanta motorizata, in accid ...
-
Planul NATO de apărare pe Flancul Estic. Dezvăluirile comandantului trupelor SUA în Europa: "Putem opri un atac într-un interval de timp de care nu s-a mai auzit până acum"
Generalul american Cristopher Donahue, comandantul trupelor SUA in Europa și al forțelor terestre ale NATO, a dat detali ...
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu