AMR, AJADO și APR: Scrisoare deschisă adresată Guvernului României referitor la proiectul de desființare a SIIJ
Postat la: 17.02.2021 | Scris de: ZIUA NEWS

Marți, 16 februarie 2021, Asociatia Magistratilor din Romania (AMR), Asociatia Judecatorilor pentru Apararea Drepturilor Omului (AJADO) si Asociatia Procurorilor din Romania (APR) au dat publicitatii scrisoarea deschisa adresata Guvernului Romaniei cu privire la proiectul de desfiintare a Sectiei pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie (SIIJ):
„Asociatia Magistratilor din Romania (AMR), Asociatia Judecatorilor pentru Apararea Drepturilor Omului (AJADO) si Asociatia Procurorilor din Romania (APR) va transmit
SCRISOAREA DESCHISA
prin care va solicita sa nu trimiteti in Parlament proiectul de desfiintare a Sectiei pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie (SIIJ), propus de ministrul justitiei, Stelian Ion.
In primul rand, subliniem ca SIIJ este singura unitate de parchet in afara controlului si influentei politice, dat fiind ca numirea procurorilor in aceasta sectie se face doar de catre Consiliul Superior al Magistraturii, garantul constitutional al independentei justitiei, ai carui membri sunt alesi democratic, in adunarile generale ale judecatorilor si procurorilor. Neimplicarea politicului in numirea procurorilor din aceasta sectie este o necesara garantie de independenta pentru magistrati, ce reflecta standardele europene, dar, mai ales, garantia, pentru cei anchetati sau judecati, ca procurorii si judecatorii vor avea in vedere doar probele dosarului si legea atunci cand vor dispune o masura sau vor pronunta o hotarare.
In al doilea rand, trimiterea in Parlament a proiectului de lege care, in data de 11.02.2021, a fost avizat negativ de Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), dupa dezbateri ample si concrete, ar fi o sfidare la adresa magistratilor si a principiilor constitutionale privind cooperarea loiala intre puterile statului.
In ultimii 3 ani, partidele aflate azi la guvernare au sustinut ca este intolerabil sa se faca orice modificari ale legilor justitiei fara avizul favorabil al CSM. Or, a trimite acum in Parlament un proiect de lege ce a primit aviz negativ de la CSM - mai exact al doilea aviz negativ cu privire la desfiintarea SIIJ -, ar reprezenta o dovada ca actualul Guvern are in vedere preluarea controlului politic asupra justitiei si reinceperea presiunilor asupra magistratilor, cu efect direct asupra incalcarii drepturilor si libertatilor cetatenilor romani. Aceasta concluzie este sustinuta cu atat mai mult cu atat cu cat vorbim despre desfiintarea singurei unitati de parchet independente de orice inflenta politica, potrivit dispozitiilor legale ce o reglementeaza.
In al treilea rand, SIIJ s-a infiintat ca urmare abuzurilor comise de procurorii DNA impotriva magistratilor, abuzuri constatate si documentate pe larg in Raportul Inspectiei Judiciare, adoptat prin Hotararea Plenului CSM nr. 225/2019. Raportul detaliaza cum judecatori si procurori au fost cercetati de DNA cu privire la solutiile pronuntate, arata numarul mare de magistrati interceptati, perioadele indelungate in care au fost cercetati penal, perioade intolerabil de lungi in care dosarele au fost lasate in nelucrare pentru ca, in final, sa fie clasate, precum si alte abuzuri factuale la adresa judecatorilor si procurorilor, toate reprezentand un grav atentat la independenta justitiei si, în consecinta, la drepturile si libertatile romanilor.
In al patrulea rand, prin Raportul MCV din 15 noiembrie 2017, Comisia Europeană a solicitat „punerea în practică a unui sistem robust și independent de numire a procurorilor de rang înalt, pe baza unor criterii clare și transparente, cu sprijinul Comisiei de la Veneţia, recomandând inclusiv revizuirea prevederilor art. 132 alin. (1) din Constituţia României si modificarea Legii nr. 303/2004, astfel încât avizul CSM să capete caracter obligatoriu". Aceasta solicitare a fost reluata constant in Rapoartele MCV din anii urmatori, cat si in recomandarile formulate prin rapoartele Grupului de State impotriva Coruptiei (GRECO) privind Romania, avizele Comisiei de la Venetia si ale Consiliului Consultativ al Procurorilor Europeni (CCPE).
Toate aceste recomandari vizau, in esenta, ca, in numirea procurorilor de rand inalt, rolul politicului sa fie diminuat, in favoarea rolului Consiliului Superior al Magistraturii, garantul constitutional al independentei justitiei.
Singurul caz in care Romania s-a conformat acestor recomandari se regaseste in dispozitiile legale privind organizarea si functionarea Sectiei pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie (SIIJ). Astfel, SIIJ este singura structura de parchet din Romania in care nu doar procurorul-sef este numit de CSM, ci si procurorii cu functii de executie, rolul direct si hotarator al CSM fiind menit sa asigure protectia fata de influenta politica in selectia si revocarea procurorilor cu functii de conducere si a celor cu functii de executie din cadrul SIIJ.
In acest sens, Comisia de la Venetia a salutat, prin Avizul nr. 924/2018, „preocuparea legiuitorului de a asigura, în contextul noii secții propuse, garanții procedurale efective magistraților", arătând că „este vorba în special de implicarea CSM în numirea procurorului șef al Secției, precum și a procurorilor din cadrul Secției, prin intermediul unui concurs de proiecte organizat de o comisie specială înființată în cadrul Consiliului. Același mecanism este preconizat și pentru revocare. Participarea plenului (i.e. judecători și procurori) este importantă întrucât Secția, deși va fi condusă de un procuror șef, va investiga atât procurori cât și judecători (a se vedea articolele 883 până la 885 din propunerea de modificare a Legii nr. 304/2004)".
De asemenea, Comisia de la Veneţia a retinut ca indicarea cu precizie în lege a criteriilor (inclusiv cel puțin 18 ani vechime în funcția de procuror) și a condițiilor procedurale pentru selectarea celor mai buni candidaţi, asigură câteva garanții importante de calitate.
In al cincilea rand, sustinerile referitoare la faptul ca o structura de parchet specializata, pentru anchetele penale vizandu-i pe magistrati, le subrezeste independenta trece in mod nepermis sub tacere existenta unei astfel de structuri in cadrul DNA, in perioada 2014-2018, si anume „Serviciul de combatere a corupției în justiție", cu competenta in privinta judecatorilor si procurorilor.
Diferenta capitala este ca, in timp ce SIIJ a fost creata prin lege, Serviciul pentru anchetarea magistrarilor, din cadrul DNA, a fost infiintat prin ordin al procurorului-sef DNA (Ordinul nr. 10/31.2014). In timp ce, in cazul SIIJ, exista garantiile de independenta a justitiei anterior enuntate si salutate de Comisia de la Venetia, acestea lipseau in cazul Serviciului de la DNA. Procurorii erau numiți de procurorul-șef în cadrul DNA și desemnați să lucreze la „Serviciul de combatere a corupției în justiție" pe criterii netransparente, de către procurorul-șef al DNA care propunea și procurorul-șef al Serviciului. Mai mult, legea permitea, anterior modificarilor din 2018, numirea în cadrul DNA a unor procurori cu o vechime mică în magistratură, cu grad de parchet de pe lângă judecătorie, pe baza unui simplu interviu ținut în fața procurorului-sef al DNA si total lipsit de transparență.
De asemenea, se trece sub tacere faptul ca, desi Serviciul a fost infiintat in luna ianuarie 2014, ordinul ministrului justitiei prin care s-a modificat Regulamentul de ordine interioara al DNA si s-a reglementat existenta Sectiei a fost dat abia in luna mai 2015 (OMJ nr. 1643/C/15.05.2015). Asadar, timp de aproape 1 an si 4 luni, Sectia care avea in competenta anchetarea penala a magistratilor a existat fara emiterea ordinului ministrului in conformitate cu principiile constitutionale ce reglementeaza organizarea Ministerului Public. Astfel cum s-a retinut in Hotararea Sectiei pentru procurori a CSM nr. 475/11.10.2018 (prin care s-a desfiintat Serviciul de combatere a coruptie in justitie de la DNA), modificarile in structura DNA „impun modificarea Regulamentului de ordine interioara al directiei".
Judecătorii si procurorii (inclusiv cei de la Înalta Curte de Casație și Justiție si de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție) puteau fi anchetați și trimiși în judecată de procurori ce nu promovasera prin concurs la gradul profesional de Parchet de pe lângă ICCJ, ci aveau grade profesionale ierarhic inferioare. In toata perioada, un judecator de la Inalta Curte putea fi anchetat chiar si de un procuror cu grad profesional de judecatorie.
Revenirea la o astfel de situatie ar aduce prejudicii insemnate sistemului judiciar.
In al saselea rand, Curtea Constitutionala a statuat, prin Decizia nr. 33/2018, ca infiintarea SIIJ „constituie o garanție legală a principiului independenței justiției, sub aspectul componentei sale individuale, independența judecătorului", asigurandu-se, pe această cale, „o protecție adecvată a magistraților împotriva presiunilor exercitate asupra lor".
La fel, in Decizia nr. 547/2020, Curtea Constitutionala a facut trimitere expresa la Decizia nr. 33/2018 si, referitor la crearea SIIJ, a subliniat, din nou, ca „înființarea SIIJ la nivelul celui mai înalt parchet național are ca scop crearea unei structuri specializate, cu un obiect determinat de investigație, și constituie o garanție legală a principiului independenței justiției, sub aspectul componentei sale individuale, independența judecătorului".
In al saptelea rand, coroborand argumentele punctuale anterior expuse, este evident ca intentia ministrului justitiei de desfiintare a singurei sectii de parchet aflate in afara oricarui control politic va crea un precedent extrem de periculos pentru statul de drept din Romania. Slabirea statutului magistratilor va avea consecinte grave, irevocabile asupra justitiei ca serviciu public. Cum au subliniat, presedinta Consiliului Consultativ al Judecatorilor Europeni (CCJE) si presedintele Asociatiei Internationale a Judecatorilor (IAJ-UIM), cu ocazia unei conferinte din data de 18.01.2021, independenta justitiei este esentiala pentru o societate independenta, iar a controla judecatorii inseamna a controla hotararile pe care acestia le pronunta.
Prin urmare, va solicitam, in mod indreptatit, sa nu trimiteti in Parlament proiectul de lege inacceptabil, al ministrului justitiei, Stelian Ion, si sa intreprindeti toate demersurile legale necesare pentru ca SIIJ sa poata fi deplin operationala, in acord cu competentele ce i-au fost atribuite prin lege."
DIN ACEEASI CATEGORIE...
-
Astronomii sunt în alertă: au detectat un obiect misterios care pare să vină cu o viteză uriașă din afara Sistemului Solar
Un obiect care pare sa vina din afara Sistemului Solar a fost reperat gonind catre Soare, caz in care, daca provenienta ...
-
Cunoscutul economist Mircea Coșea critică măsurile de austeritate ale Guvernului Bolojan: "Sunt grosolane, absurde și lipsite de logică"
Profesorul universitar Mircea Coșea, fost ministru de stat, critica ideile lansate de guvernul Bolojan in scopul reducer ...
-
Călin Georgescu, trimis în judecată - Câți ani de închisoare riscă, dacă va fi găsit vinovat
Calin Georgescu a fost trimis in judecata de Parchetul de pe langa Înalta Curte de Casație și Justiție sub acuzați ...
-
Guvernul bolojanilor nu dă un ban pe Nicușor Dan: Primul efect după creșterea TVA. Premierul demagog: "Nu putem ascunde asta!"
Premierul Ilie Bolojan a anunțat creșterea TVA! Primul efect? Prețurile la unele produse alimentare o sa creasca - și re ...
-
Aerul din casa ta ar putea fi mai toxic decât cel de afară. Și nimeni nu-ți spune asta
O solutie? Folosește o izolatie noua pentru pod sau mansarda Știai ca, potrivit unui studiu internațional, aerul din int ...
-
Autostrăzi pentru tancuri și transportoare blindate: Armata construiește infrastructură de război în România pentru a descuraja Rusia să pătrundă-n spațiul NATO
Romania intra in noua strategie NATO de mobilitate militara și va construi autostrazi speciale, dedicate transportului r ...
-
Ce au inteles vameșii de la Sculeni din "Mânăria Bolojan": se răzbună pe oamenii de la frontiere pentru că le-a diminuat Guvernul sporurile
Angajații vamii Sculeni au inceput sa efectueze controale mai stricte asupra tuturor mijloacelor de transport ce trec fr ...
-
Noul președinte ANAF va fi Adrian Nicuşor Nica, actualul șef al Corpului de control al premierului
Noul președinte ANAF va fi Adrian Nicusor Nica, actualul șef al Corpului de control al premierului. El o va inlocui pe N ...
-
Breșă uriașă de securitate: Hackerii din Iran au pus mâna pe mesajele consilierilor lui Donald Trump
Hackerii avertizeaza ca ar putea incerca sa vanda e-mailuri de la consilierii președintelui american Donald Trump. Ameri ...
-
Super puterea mondială care a acaparat soarele. A instalat într-o lună panouri fotovoltaice cât toată Europa într-un an
China a stabilit un nou record mondial in domeniul energiei solare. A instalat 93 de gigawați de capacitate fotovoltaica ...
-
Exodul creierelor pe contrasens: Opt cercetători americani au devenit primii „refugiați științifici" în Europa
Mareția Americii a fost construita in timp și una dintre pietrele de temelie a fost atragerea celor mai stralucite minți ...
-
Zeci de mii de decese in perioada următoare: Europa se pregătește pentru cel mai mare val mare de morți din cauza caniculei. In total, sute de mii de persoane
Zeci de mii de persoane ar putea muri intre 30 iunie și 30 august din cauza valului de caldura extrem care lovește ...
-
Vlad Țepeș nu e inmormantat la Snagov, ci la Milano. A fost descifrată misterioasa inscripție de pe mormântul lui Dracula
Timp de zece ani unii cercetatori au emis ipoteza ca ramașițele prințului Vlad - care a trait intre 1431 și 1477, cunosc ...
-
Provocarea criminală care a trecut "pe sub radar" pe TikTok: Băiat de 12 ani mort după ce a acceptat "jocul cu eșarfa"
Un baiat de 12 ani și-a pierdut viața dupa ce a incercat o provocare virala periculoasa de pe rețelele sociale. Deși par ...
-
Medicul lui Netanyahu numit consilier de premierul Bolojan: "Sunt român și voi fi patriot până la finalul vieții!"
Dr. Herman Berkovits, medicul personal al prim-ministrului israelian Benjamin Netanyahu, a fost numit consilier onorific ...
-
Ghid Practic pentru camparea cu vehicule în România: Aventură pe patru roți
Romania, cu peisajele sale diverse și drumurile pitorești, reprezinta un paradis neexplorat pentru iubitorii de camping. ...
-
Kovesi intră tare în licitațiile organizate în România: anchetă de amploare, cu o fraudă de 100 de milioane de euro
Parchetul European (EPPO) din București a sesizat Tribunalul București, punand sub acuzare trei persoane - inclusiv unul ...
-
„Trumponomics": Economia mondială e în pragul unei schimbări epocale. Avertismentul analiștilor
Într-o lume economica din ce in ce mai fragmentata și tensionata, instituțiile financiare globale incep sa bata cu ...
-
Oamenii de știință avertizează că universul are un „buton de autodistrugere" care ar putea elimina viața într-o clipă
De-a lungul deceniilor, cosmologia a propus scenarii tot mai imaginative pentru modul in care s-ar putea sfarși universu ...
-
Adevărata dietă alimentară optimă pentru inimă. Studiul amplu pe 30 de ani care oferă claritate într-o dezbatere medicală veche
Un studiu amplu, desfașurat pe parcursul a trei decenii și avand aproape 200.000 de participanți, ofera claritate intr-o ...
-
Motivul incredibil pentru care un fost consilier local și-a bătut soția până a omorât-o. A declarat polițiștilor că a fost ucisă de un hoț care a intrat în casă
Un fost consilier local intr-un sat din județul Braila, și-a ucis in bataie soția din cauza ca nu muncea suficient. Barb ...
-
Dezvăluiri despre operatia la limită a Eleni Udrea. Adrian Alexandrov rupe tăcerea și prezintă firul evenimentelor: "Putea sa moară!"
Adrian Alexandrov, partenerul Elenei Udrea, a vorbit despre starea de sanatate a fostei ministre a Turismului, care a fo ...
-
Misterul de la Tunguska: "Cerul s-a despicat și întreaga parte nordică era acoperită de foc". Ce spune NASA despre cea mai puternică explozie văzută de om
Cel mai devastator și totodata șocant pentru cei care i-au vazut efectele a fost inregistrat pe 30 iulie 1908, in taigau ...
-
Cum utilizezi ChatGPT pentru a generarea unui venit lunar stabil: Metoda prin care poți câștiga peste 5.000 de dolari lunar
Potrivit unui articol recent publicat in Forbes de Rachel Wells, ChatGPT se dovedește a fi aliatul ideal pentru freelanc ...
-
Grupare de hoți români prinși după ce au comis mai multe jafuri: Furau coduri PIN și retrăgeau mii de euro de la bancomate
O grupare de hoți profesioniști, formata din doi barbați și o femeie de naționalitate romana, a fost destructurata in Pa ...
-
Fire sniper: "Suntem ţinta tirurilor unui lunetist" - mai multe persoane au fost ucise în SUA, într-o ambuscadă întinsă pompierilor care stingeau un incendiu
Cel putin doua persoane au fost ucise duminica in statul american Idaho, (nord-vest) intr-o ambuscada intinsa pompierilo ...
-
Ce manevra trebuie sa faci la aerul condiționat ca să consume mai puțin curent si sa te simti confortabil pe canicula
Radhika Khosla, profesor asociat la școala Smith de la Universitatea Oxford, susține ca aparatele de aer condiționat nu ...
-
Războiul Sfânt al Americii în profețiile apocaliptice care prezic conflictul religios cu Iranul
Cand vine vorba de viitorul conflictului dintre SUA și Iran, cei mai mulți oameni cauta indicii in fotografii prin satel ...
-
Românul care a îngrozit Berlinul: Polițiștii au spart ușa casei ororilor și au înghețat când au văzut sângele și cadavrele
Un bloc de locuințe din Berlin-Köpenick a devenit centrul unei povești șocante, dupa ce un barbat de origine romana ...
-
Un aureat al Premiului Nobel a fost înșelat de un taximetrist în București: i-a cerut 400 de euro pentru o cursă de la aeroport la un hotel din centru
Barbatul de 43 de ani care a inselat un cetatean nigerian, incasand de la acesta aproape 400 de euro pentru o cursa taxi ...
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu