Călugării Lavrei Pecerska au refuzat să evacueze mănăstirea în ciuda ultimatumului. Starețul Pavel către Zelenski: "Dumnezeu nu te va ierta nici pe tine, nici pe familia ta!"
Postat la: 30.03.2023 | Scris de: ZIUA NEWS

Miercuri, 29 martie 2023, a expirat ultimatumul autorităților de la Kiev dat călugărilor Lavrei Kiev-Pecerska, Lavra Peșterilor, pentru a elibera mănăstirea istorică, unde se află și moaștele Sfintei Teodora de la Sihla.
Aproape în ultimul moment, avocatul Lavrei, Arhimandritul Nikita Chekman, a intentat un proces la Curtea Economică de la Kiev în care contestă rezilierea unilaterală a contractului de închiriere de către autoritățile centrale și evacuarea călugărilor. Conform Eastern Herald, care îl citează, prima înfățișare ar urma să aibă loc pe 26 aprilie.
Cei două sute de călugări care țineau de Biserica Ortodoxă Rusă, în frunte cu starețul mănăstirii, Mitropolitul Pavel Lebed, au declarat oricum că ei nu vor părăsi Lavra Kiev-Pecerska, în ciuda amenințărilor. Numeroși credincioși au fost prezenți zilele acestea la slujbele Lavrei care au continuat și în cursul nopții.
Totodată, Mitropolitul Pavel Lebed i-a adresat un mesaj video destul de dur lui Vladimir Zelenski, liderul evreu de la Kiev: „Lacrimile noastre nu vor cădea pe pământ, ele vor cădea pe capul tău... Dumnezeu nu te va ierta nici pe tine, nici pe familia ta... Te așteaptă mizeria, așa că teme-te", a spus Mitropolitul Lavrei istorice, citat de activenews.ro.
El l-a acuzat pe președintele ucrainean de presiuni și persecuții asupra creștinilor ortodocși din întreaga țară, în urma măsurilor luate împotriva lor pentru legăturile lor istorice cu Rusia.
„Vreți să le luați și credința oamenilor? Vreți să ne luați și ultima noastră speranță? Nu o faceți!", a afirmat clericul, cerându-i să nu-i ia Bisericii Ortodoxe Ucrainene cele două principale lăcașuri de cult ale sale, declarate Patrimoniu Mondial de către UNESCO, după cum transmite până și MSN.com.
Călugării de la Lavra din Kiev-Pecerska nu vor părăsi mănăstirea și își vor apăra până la capăt drepturile de a trăi și de a se ruga între zidurile mănăstirii, a mai spus Mitropolitul Pavel, într-un discurs rostit pe 29 martie, ziua în care a expirat ultimatumul regimului de la Kiev privind expulzarea călugărilor.
Cu toate acestea, o filmare de pe Twitter arată că o parte dintre icoanele din interiorul mănăstrii deja au fost îndepărtate de pe pereți ceea ce înseamnă că monahii nu exclud un asalt al forțelor speciale ale serviciilor de securitate ucrainene.
„Nu putem face compromisuri cu privire la Lavră. Vom rezista până la capăt, legea este de partea noastră", a mai declarat clericul pe canalul de YouTube al Lavrei. „Ne-am săturat ca dușmanul să lovească în poporul nostru, ne-am săturat de mizerie și de durere când oamenii suferă de foame și de frig", a spus el în mesajul video adresat lui Zelenski, potrivit MSN.com.
Până în acest moment, i s-au adresat lui Zelenski, pentru a nu fi scoși cu forța călugării din Lavră, Papa Francisc, Patriarhul Ioan al Antiohiei și Patriarhul Ilie al II-lea al Georgiei; Înaltul Comisar al ONU pentru drepturile omului; Episcopul Mihail de Constantia, starețul mănăstirii Chekotinsky, arhim. Ioan, starețul Mănăstirii Rila, și alți 9 stareți din Biserica Ortodoxă Bulgară; ierarhi din Patriarhia Sârbă în frunte cu Patriarhul sârb Porfirie; profesorul universitar catolic Thomas Bremer; Mitropolitul Neofit de Morfu (Cipru); Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe din America de Nord (SUA și Canada - OCA), Mitropolitul Tihon și alții.
Siteul ActiveNews a obținut și o poziție a unei înalte fețe bisericești din România înaintată unor membri ai Sfântului Sinod al BOR:
„Vă prezentăm în parte situația Bisericii canonice din Ucraina și a monahismului, în special a Mănăstirii Lavrei Peșterilor din Kiev.
În ultima perioadă, în Ucraina poliția și alte autorități ale statului au desfășurat mai multe acțiuni în forță prin care au luat biserici de la Biserica Ortodoxă Ucraineană canonică (autonomă în cadrul Patriarhiei Moscovei) și le-au dat la Biserica Ortodoxă din Ucraina autocefală (care a primit tomosul de la Patriarhia Ecumenică).
Ultimele exemple care au devenit cunoscute sunt:
- în 22 martie, susținătorii Bisericii autocefale, cu participarea poliției, au ocupat Biserica Înălțării din satul Babin, raionul Cernăuți, au folosit forța fizică împotriva părintelui paroh, protoiereul Ioan Proțiuk, protopop de Kelmențî, al Bisericii Ortodoxe Ucrainene, și l-au obligat să părăsească biserica și să se mute cu slujbele în casa parohială.
- în 25 martie 2023, laici ultranaționaliști împreună cu trupe de asalt au ocupat catedrala Bisericii canonice din Ivano-Frankivsk, i-au împins pe credincioși pe scări, l-au brutalizat pe Episcopul Nikita de Ivano-Frankivsk, dându-i jos potcapul, și au folosit gaze lacrimogene împotriva credincioșilor. Secretarul eparhial este internat în spital. Aceasta a fost ultima biserică care rămăsese neluată de către autocefali în regiunea Ivano-Frankivsk. Un grup de pelerini din această regiune, care doreau să facă un pelerinaj în România, au fost opriți, iar autocarul a fost confiscat.
- Biserica din satul Bănila pe Ceremuș, din regiunea Cernăuți, locul de naștere al Mitropolitului Vladimir de Repta, a fost incendiată.
În general, există numeroase atacuri asupra locașurilor de cult care țin de Biserica canonică și asupra credincioșilor. Acest lucru se face încălcând dreptul la libertatea religioasă, care este recunoscut și de către organizațiile seculare.
În particular, există o foarte mare presiune pe cele mai importante două mănăstiri din Ucraina: Lavra Peșterilor și Pociaev. Biserica autocefală a înființat două mănăstiri cu același nume, pentru a prelua bisericile și proprietățile și a da afară pe călugării care există acum în mănăstiri.
De curând, la intrările în Mănăstirea Pociaev, au fost instituite controale ale poliției. Câteva autocare cu pelerini care mergeau spre Pociaev au fost confiscate și pelerinii au fost împiedicați să desfășoare pelerinajele.
În ceea ce privește Lavra Pacerska, la 1 ianuarie 2023 statul a luat partea superioară, numită Lavra de Sus, și a dat-o Bisericii autocefale. În 10 martie, mănăstirea a fost înștiințată că monahii trebuie să părăsească și Lavra de Jos, până pe 29 martie.
În Lavra de Jos, se află peșterile cu Sfinte Moaște ale cuvioșilor din secolul al XI-lea, aici viețuiesc cei peste 200 de monahi ai mănăstirii și aici se află sediul administrativ al Mitropoliei Kievului, clădirile Seminarului și ale Academiei Teologice.
În această ultimă perioadă, poliția a îngreunat accesul credincioșilor în mănăstire.
Aceste lucruri se întâmplă deși Biserica Ortodoxă Ucraineană a colectat și a trimis numeroase ajutoare soldaților, civililor din zonele de conflict și refugiaților interni, credincioșii și clericii ei sunt pe front, Mitropolitul Onufrie și ceilalți episcopi au condamnat în repetate rânduri poziția Rusiei, iar Mitropolitul Pavel, starețul Mănăstirii Lavra Peșterilor, a declarat că Patriarhul Chiril ar trebui să trateze la fel pe credincioșii din Rusia, Belarus și Ucraina.
În ultimele zile, mai multe instituții internaționale și clerici ortodocși, dar și de diferite alte confesiuni, au făcut sesizări publice privind părtinirea cu care este tratată în prezent Biserica Ortodoxă Ucraineană de către stat: Patriarhul Ioan al Antiohiei, Patriarhul Ilie al II-lea al Georgiei; Înaltul Comisar al ONU pentru drepturile omului; Episcopul Mihail de Constantia, starețul mănăstirii Chekotinsky, arhim. Ioan, starețul Mănăstirii Rila, și alți stareți din Biserica Ortodoxă Bulgară; ierarhi din Patriarhia Sârbă; profesorul universitar catolic Thomas Bremer; Mitropolitul Neofit de Morfu (Cipru); Papa Francisc.
De asemenea, statul ia diferite măsuri care aduc atingere minorității românești: pe lângă prevederile legate de cvasi-eliminarea limbii române din școală, ultima informație negativă este faptul că circa 200 de morminte românești din cimitirul de la Cernăuți vor fi dezafectate și locurile respective vor fi vândute de către administrație.
Având în vedere cele de mai sus, există mai multe solicitări din partea clericilor români din Ucraina ca Patriarhia Română, Mitropoliile, Episcopiile și mănăstirile din Biserica Ortodoxă Română să realizeze mesaje de susținere a Bisericii Ortodoxe Ucrainene și a Mănăstirii Lavra Pecerska."
DIN ACEEASI CATEGORIE...
-
Un selfie ar putea oferi mai multe informații despre sănătatea ta decât un set întreg de analize, grație unui nou algoritm AI
O echipa de oameni de știința de la centrul de cercetare Mass General Brigham, SUA, a creat un algoritm de inteligența a ...
-
Descoperire revoluționară: Blocarea morții celulare deschide calea spre tratarea bolilor neurodegenerative, inclusiv Parkinson și Alzheimer
O echipa de cercetatori de la Institutul de Cercetare Medicala Walter and Eliza Hall (WEHI), inclusiv experți de la Cent ...
-
Marian Munteanu tine neapărat sa ne convingă că satul românesc de odinioară mai există in "noi înșine"!
Pe 14 mai 2025, la sala Dalles din Capitala, are loc o lansare de carte mai putin obisnuita. In sensul ca autorul "coboa ...
-
Rusia este responsabilă pentru doborârea zborului MH17 al Malaysian Airlines, a decis o instanță ONU
Consiliul Aviației al ONU a decis luni ca Rusia este responsabila pentru doborarea unui avion malaysian deasupra Ucraine ...
-
NASA dezvăluie cel mai mare șoc geomagnetic din ultimii 20 de ani: Pericol uriaș pentru omenire
Agenția spațiala americana NASA a dezvaluit cum o furtuna geomagnetica puternica denumita Gannon, un eveniment din clasa ...
-
China vine cu un răspuns pentru Windows 11 și macOS. Huawei lansează sistemul de operare HarmonyOS pentru PC: ce știe să facă
Huawei accelereaza procesul de desprindere de ecosistemele tehnologice vestice și face un pas major in aceasta direcție: ...
-
Alchimie modernă: Aur din plumb, în inima acceleratorului CERN. In curand metalul pretios va deveni la fel de banal precum otelul
Timp de secole, alchimiștii au visat sa transforme plumbul, un metal banal și ieftin, in prețiosul aur. O legenda, un mi ...
-
TOP 5 greșeli de evitat când joci la cazinouri online
Jocurile de noroc la cazinourile online pot reprezenta o modalitate accesibila de distracție. Însa, fara o abordar ...
-
Halucinațiile AI devin din ce în ce mai grave. Și nu, nu vor dispărea prea curând
Deși OpenAI, Google și alți giganți tehnologici au lansat in ultimele luni actualizari menite sa imbunatațeasca capacita ...
-
Scandalul achiziției de vaccinuri - Ursula von der Leyen poate suferi "o rușine majoră" în problema SMS-urilor ascunse
Moștenirea Ursulei von der Leyen in calitate de președinte al Comisiei Europene se va confrunta cu o provocare uriașa sa ...
-
Blocaj la CNPP: Taloanele de pensie pentru luna mai lipsesc din conturi; e panică printre vârstnici
Pensionarii din Romania care iși verifica lunar talonul de pensie electronic in contul online de pe portalul CNPP au con ...
-
Descoperire epocală: Primele două imagini ale planetei X. Ea se ascunde pe o orbită extrem de alungită în jurul Soarelui. Sumerienii o numeau Nibiru
Experții spun ca un obiect misterios care tocmai a fost observat in doua studii in infraroșu ale cerului este cea mai pu ...
-
Paradoxul remarcat de un psiholog: de ce George Simion e văzut ca un lider mai atractiv decât Nicușor Dan?
Psihologul Mihai Copaceanu a analizat profilul celor doi finaliști la prezidențiale, George Simion și Nicușor Dan, și ex ...
-
Olanda a folosit anchetatori sub acoperire pentru a afla dacă tezaurul dacic furat a fost sau nu topit. Aceștia s-au dat drept colecționari
Anchetatorii sub acoperire din Olanda s-au dat drept colectionari pentru a afla unde se afla tezaurul dacic care a fost ...
-
Avertismentul lansat în 2014 de Stephen Hawking despre „singularitate" e mai de actualitate ca oricând
Stephen Hawking, unul dintre cei mai cunoscuți fizicieni ai ultimului secol, a exprimat in 2014 ingrijorari sumbre cu pr ...
-
Serghei Mizil sare la gâtul lui Traian Băsescu: "Ura dintre români a apărut din cauza lui! L-au scos acum de la naftalină!"
Serghei Mizil a facut acuzații referitoare la implicarea lui Traian Basescu in politica actuala și la susținerea acestui ...
-
Un student uimește lumea: a descoperit un lichid care sfidează legile fizicii
Uneori, știința avanseaza cu ajutorul unei scantei de geniu. Alteori, se intampla din intamplare, cum ar fi cazul unui s ...
-
COVID-19: Au avut chinezii dreptate? De unde a pornit virusul. Studiul care zguduie tot ceea ce se credea inițial
Cercetatori din Statele Unite susțin ca au identificat momentul și locul in care COVID-19 ar fi aparut pentru prima data ...
-
Spania limitează drastic circulația banilor cash - Amenzi de până la 150.000 de euro
Spania a introdus noi masuri prin care persoanele fizice trebuie sa notifice autoritațile fiscale naționale inainte de a ...
-
Apropiați ai presedintelui SUA: Papa Leon este anti Trump și „o marionetă marxistă"
Fostul asociat al președintelui Statelor Unite ale Americii, Donald Trump, Steve Bannon, l-a evaluat astazi pe noul șef ...
-
Falsul polițist care a păzit urnele la alegerile locale din Ploiești. Până și mama lui l-a crezut
Noi detalii din dosarul barbatului cu opt clase și o condamnare, care, ani la rand, s-a dat drept ofițer in cadrul struc ...
-
Fiul de 2 ani al lui Ionel Ganea, în stare gravă. Fostul fotbalist a intrat într-o maşină oprită pe carosabil. Copilul ar fi fost pe scaunul din faţă, neasigurat
Ionel Ganea a fost implicat intr-un grav accident intre Hurez si Fagaras, vineri, cand a intrat intr-o masina oprita pe ...
-
Bomba despre originea COVID-19. Studiul exploziv care zdruncină teoria Chinei și rescrie începutul pandemiei
Cercetatori americani susțin ca au identificat momentul și locul in care COVID-19 ar fi aparut pentru prima data - și, s ...
-
Locuitorii unui oraș turc au avut halucinaţii câteva zile după ce poliția a ars în centrul orașului 20 de tone de canabis
Politia din Lice, sud-estul Turciei, a ars 20 de tone de canabis confiscate de catre autoritati de-a lungul anului 2024, ...
-
Cel mai mare „dogfight" din istoria recentă a aviației? 125 de avioane militare din India și Pakistan s-ar fi duelat timp de o oră / Ce pierderi ar fi suferit cele două puteri nucleare
Un numar de 125 de avioane militare din India și Pakistan s-au confruntat in conflictul izbucnit recent intre cele doua ...
-
Valurile de căldură record din 2023 și 2024 ar putea fi doar o variabilitate naturală, nu un semn al încălzirii globale
În ultimii doi ani, planeta a doborat recorduri ingrijoratoare de temperatura, iar caldura extrema din 2023 și 202 ...
-
Veste uriașă despre boala Alzheimer, considerată timp de decenii o cale fără întoarcere
Timp de decenii, boala Alzheimer a fost considerata o cale fara intoarcere, un declin lent, dar inevitabil al memoriei ș ...
-
Celebră instructoare de Pillates, ucisă cu otravă de soacră și soțul infidel după ce a descoperit aventura acestuia
O tragedie șocanta a avut loc intr-o familie, cand Larissa, instructor de Pilates in varsta de de 37 de ani a murit intr ...
-
Noul Papă și-a presimțit alegerea. De ce nu l-a ascultat pe fratele său care i-a spus să nu ia numele "Leon"
Papa Leon al XIV-lea și-ar fi presimțit alegerea chiar cu o seara inainte de inceperea conclavului, dar nu a ascultat sf ...
-
Teoriile conspirației modelează politica actuală: Oamenii inteligenți sunt victime sigure ale industriei mașinațiunilor oculte
În lumea in care informațiile circula rapid și fara filtru, teoriile conspiraționiste au ajuns sa fie un fenomen t ...
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu