Studiu revoluționar: cum să slăbești dublu fără să te înfometezi

Postat la: 06.08.2025 | Scris de: ZIUA NEWS

Studiu revoluționar: cum să slăbești dublu fără să te înfometezi

Un studiu recent, publicat în Nature Medicine, a fost primul care a comparat în condiții reale - adică în „viața de zi cu zi" - dietele bazate pe alimente ultraprocesate (UPF) cu cele bazate pe alimente minim procesate (MPF), în ceea ce privește pierderea în greutate. De asemenea, a fost și cel mai lung studiu experimental privind dieta UPF realizat până acum. Și, așa cum se bănuia, contează sursa caloriilor: nu toate caloriile sunt egale.

Noul studiu arată că, atunci când dietele sunt echilibrate din punct de vedere nutrițional, participanții au slăbit de două ori mai mult consumând alimente minim procesate față de cele ultraprocesate. Acest rezultat sugerează că reducerea gradului de procesare a alimentelor poate fi un factor în menținerea unei greutăți sănătoase.

În cadrul acestui studiu clinic, 55 de adulți au fost împărțiți în două grupuri. Unul dintre grupuri a urmat, timp de opt săptămâni, o dietă bazată pe alimente minim procesate, precum fulgi de ovăz lăsați la înmuiat peste noapte sau spaghete bolognese preparate în casă.

După o pauză de patru săptămâni - cunoscută sub denumirea de „perioadă de tranziție" în astfel de studii încrucișate, timp în care participanții revin temporar la dieta lor obișnuită - aceștia au trecut la o altă perioadă de opt săptămâni, de această dată urmând o dietă bazată pe alimente ultraprocesate: batoane de ovăz la micul dejun, lasagna gata preparată, printre altele.

Celălalt grup a urmat aceleași diete, însă în ordine inversă: mai întâi dieta bazată pe alimente ultraprocesate, timp de opt săptămâni, urmată de o pauză de patru săptămâni („pauza între diete"), apoi opt săptămâni de dietă cu alimente minim procesate. În total, 50 dintre cei 55 de participanți au finalizat cel puțin una dintre diete.

Dietele oferite au fost concepute conform Ghidului Eatwell, o recomandare oficială a guvernului Regatului Unit privind o alimentație sănătoasă și echilibrată. Acesta ia în considerare nivelurile de grăsimi totale, grăsimi saturate, proteine, carbohidrați, sare, fibre, precum și aportul recomandat de fructe și legume.

Participanții au consumat mâncarea ad libitum - adică atât cât au dorit, exact ca în viața de zi cu zi - dar exclusiv pe baza alimentelor furnizate de cercetători. Nu a fost impusă nicio limită calorică. După cele opt săptămâni de dietă pentru fiecare tip, ambele grupuri au pierdut în greutate, probabil datorită unei alimentații mai sănătoase decât cea obișnuită.

Totuși, pierderea în greutate a fost mai mare în cazul dietei cu alimente minim procesate: 2,06% din greutatea corporală, comparativ cu dieta bazată pe alimente ultraprocesate, unde scăderea a fost de 1,05%. Mai mult, în cazul dietei minim procesate, scăderea în greutate a constat în principal în pierdere de grăsime și apă corporală, fără modificări semnificative ale masei musculare.

Diferențele observate în studiu au fost asociate cu un deficit caloric estimat de aproximativ 290 de kilocalorii pe zi în cazul dietei cu alimente minim procesate, comparativ cu un deficit de doar 120 de kilocalorii zilnic pentru dieta bazată pe alimente ultraprocesate. Ca referință, Ghidul Eatwell recomandă un consum zilnic de aproximativ 2.000 de kilocalorii pentru femei și 2.500 de kilocalorii pentru bărbați.

Aceste rezultate sugerează că, respectând recomandările dietetice, alegerea alimentelor minim procesate poate contribui la o pierdere în greutate mai eficientă.

Așa cum explică Samuel Dicken, autorul principal al studiului, de la Centrul de Cercetare a Obezității din cadrul Universității College London (UCL) și Departamentul de Științe ale Comportamentului și Sănătății al aceleiași universități: „Cercetări anterioare au asociat consumul de alimente ultraprocesate cu rezultate negative asupra sănătății. Totuși, nu toate alimentele ultraprocesate sunt în mod inerent dăunătoare, ci depinde de profilul lor nutrițional. Scopul principal al acestui studiu a fost să clarifice lacunele importante din înțelegerea noastră privind rolul procesării alimentelor, în contextul ghidurilor dietetice actuale, și impactul asupra unor indicatori de sănătate, precum greutatea corporală, tensiunea arterială, compoziția corpului, dar și asupra unor factori comportamentali, cum ar fi poftele alimentare".

Expertul a mai menționat și că: „Rezultatul principal a fost reducerea procentuală a greutății. Am observat o scădere semnificativă pe ambele diete, dar aproape dublă pe dieta cu alimente minim procesate". Este important de reținut că, deși o scădere în greutate de 2% poate părea modestă, studiul a durat doar opt săptămâni și nu a impus o reducere explicită a aportului caloric, ci doar o schimbare a tipului de alimente consumate, în favoarea celor mai puțin procesate.

Potrivit cercetătorilor, dacă aceste rezultate s-ar menține pe termen lung, bărbații ar putea ajunge să scadă în greutate cu până la 13%, iar femeile cu aproximativ 9%, urmând o dietă bazată pe alimente minim procesate. În schimb, în cazul dietelor ultraprocesate, pierderea în greutate ar fi mult mai mică: doar 4% la bărbați și 5% la femei. Prin urmare, diferența pe termen mediu și lung ar fi semnificativă.

Studiul a monitorizat și tensiunea arterială, ritmul cardiac, precum și parametri din sânge (funcția hepatică, glucoza, colesterolul, inflamația). Nu s-au observat efecte negative semnificative ale dietei UPF, unele marcaje chiar s-au îmbunătățit. Totuși, cercetătorii recomandă studii mai lungi pentru a evalua pe deplin aceste măsurători în raport cu modificările greutății și masei grase.

Profesor Rachel Batterham, autor principal senior al studiului, a remarcat: „Mai puțin de 1% din populația UK urmează toate recomandările Ghidului Eatwell, iar majoritatea respectă mai puțin de jumătate. Dietele obișnuite ale participanților erau adesea în afara acestor recomandări și conțineau un procent mai mare de alimente ultraprocesate. Asta explică de ce o dietă bazată exclusiv pe UPF, dar echilibrată nutrițional, a avut efecte neutre sau ușor benefice asupra unor parametri secundari".

Autorii studiului recomandă să urmăm cât mai riguros liniile directoare nutriționale: să moderăm aportul caloric total, să limităm consumul de sare, zahăr și grăsimi saturate și să punem accent pe alimente bogate în fibre, precum fructele, legumele, leguminoasele și nucile.

În concluzie, pentru o dietă eficientă și sănătoasă, este recomandat să reducem consumul de alimente ultraprocesate și să alegem opțiuni mai naturale, cum ar fi mâncarea gătită acasă, legumele, fructele și cerealele integrale. Respectarea ghidurilor nutriționale și alegerea alimentelor minim procesate pot susține pierderea în greutate și o sănătate generală mai bună.

loading...
DIN ACEEASI CATEGORIE...
PUTETI CITI SI...

Studiu revoluționar: cum să slăbești dublu fără să te înfometezi

Postat la: 06.08.2025 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Un studiu recent, publicat în Nature Medicine, a fost primul care a comparat în condiții reale - adică în „viața de zi cu zi" - dietele bazate pe alimente ultraprocesate (UPF) cu cele bazate pe alimente minim procesate (MPF), în ceea ce privește pierderea în greutate. De asemenea, a fost și cel mai lung studiu experimental privind dieta UPF realizat până acum. Și, așa cum se bănuia, contează sursa caloriilor: nu toate caloriile sunt egale.

Noul studiu arată că, atunci când dietele sunt echilibrate din punct de vedere nutrițional, participanții au slăbit de două ori mai mult consumând alimente minim procesate față de cele ultraprocesate. Acest rezultat sugerează că reducerea gradului de procesare a alimentelor poate fi un factor în menținerea unei greutăți sănătoase.

În cadrul acestui studiu clinic, 55 de adulți au fost împărțiți în două grupuri. Unul dintre grupuri a urmat, timp de opt săptămâni, o dietă bazată pe alimente minim procesate, precum fulgi de ovăz lăsați la înmuiat peste noapte sau spaghete bolognese preparate în casă.

După o pauză de patru săptămâni - cunoscută sub denumirea de „perioadă de tranziție" în astfel de studii încrucișate, timp în care participanții revin temporar la dieta lor obișnuită - aceștia au trecut la o altă perioadă de opt săptămâni, de această dată urmând o dietă bazată pe alimente ultraprocesate: batoane de ovăz la micul dejun, lasagna gata preparată, printre altele.

Celălalt grup a urmat aceleași diete, însă în ordine inversă: mai întâi dieta bazată pe alimente ultraprocesate, timp de opt săptămâni, urmată de o pauză de patru săptămâni („pauza între diete"), apoi opt săptămâni de dietă cu alimente minim procesate. În total, 50 dintre cei 55 de participanți au finalizat cel puțin una dintre diete.

Dietele oferite au fost concepute conform Ghidului Eatwell, o recomandare oficială a guvernului Regatului Unit privind o alimentație sănătoasă și echilibrată. Acesta ia în considerare nivelurile de grăsimi totale, grăsimi saturate, proteine, carbohidrați, sare, fibre, precum și aportul recomandat de fructe și legume.

Participanții au consumat mâncarea ad libitum - adică atât cât au dorit, exact ca în viața de zi cu zi - dar exclusiv pe baza alimentelor furnizate de cercetători. Nu a fost impusă nicio limită calorică. După cele opt săptămâni de dietă pentru fiecare tip, ambele grupuri au pierdut în greutate, probabil datorită unei alimentații mai sănătoase decât cea obișnuită.

Totuși, pierderea în greutate a fost mai mare în cazul dietei cu alimente minim procesate: 2,06% din greutatea corporală, comparativ cu dieta bazată pe alimente ultraprocesate, unde scăderea a fost de 1,05%. Mai mult, în cazul dietei minim procesate, scăderea în greutate a constat în principal în pierdere de grăsime și apă corporală, fără modificări semnificative ale masei musculare.

Diferențele observate în studiu au fost asociate cu un deficit caloric estimat de aproximativ 290 de kilocalorii pe zi în cazul dietei cu alimente minim procesate, comparativ cu un deficit de doar 120 de kilocalorii zilnic pentru dieta bazată pe alimente ultraprocesate. Ca referință, Ghidul Eatwell recomandă un consum zilnic de aproximativ 2.000 de kilocalorii pentru femei și 2.500 de kilocalorii pentru bărbați.

Aceste rezultate sugerează că, respectând recomandările dietetice, alegerea alimentelor minim procesate poate contribui la o pierdere în greutate mai eficientă.

Așa cum explică Samuel Dicken, autorul principal al studiului, de la Centrul de Cercetare a Obezității din cadrul Universității College London (UCL) și Departamentul de Științe ale Comportamentului și Sănătății al aceleiași universități: „Cercetări anterioare au asociat consumul de alimente ultraprocesate cu rezultate negative asupra sănătății. Totuși, nu toate alimentele ultraprocesate sunt în mod inerent dăunătoare, ci depinde de profilul lor nutrițional. Scopul principal al acestui studiu a fost să clarifice lacunele importante din înțelegerea noastră privind rolul procesării alimentelor, în contextul ghidurilor dietetice actuale, și impactul asupra unor indicatori de sănătate, precum greutatea corporală, tensiunea arterială, compoziția corpului, dar și asupra unor factori comportamentali, cum ar fi poftele alimentare".

Expertul a mai menționat și că: „Rezultatul principal a fost reducerea procentuală a greutății. Am observat o scădere semnificativă pe ambele diete, dar aproape dublă pe dieta cu alimente minim procesate". Este important de reținut că, deși o scădere în greutate de 2% poate părea modestă, studiul a durat doar opt săptămâni și nu a impus o reducere explicită a aportului caloric, ci doar o schimbare a tipului de alimente consumate, în favoarea celor mai puțin procesate.

Potrivit cercetătorilor, dacă aceste rezultate s-ar menține pe termen lung, bărbații ar putea ajunge să scadă în greutate cu până la 13%, iar femeile cu aproximativ 9%, urmând o dietă bazată pe alimente minim procesate. În schimb, în cazul dietelor ultraprocesate, pierderea în greutate ar fi mult mai mică: doar 4% la bărbați și 5% la femei. Prin urmare, diferența pe termen mediu și lung ar fi semnificativă.

Studiul a monitorizat și tensiunea arterială, ritmul cardiac, precum și parametri din sânge (funcția hepatică, glucoza, colesterolul, inflamația). Nu s-au observat efecte negative semnificative ale dietei UPF, unele marcaje chiar s-au îmbunătățit. Totuși, cercetătorii recomandă studii mai lungi pentru a evalua pe deplin aceste măsurători în raport cu modificările greutății și masei grase.

Profesor Rachel Batterham, autor principal senior al studiului, a remarcat: „Mai puțin de 1% din populația UK urmează toate recomandările Ghidului Eatwell, iar majoritatea respectă mai puțin de jumătate. Dietele obișnuite ale participanților erau adesea în afara acestor recomandări și conțineau un procent mai mare de alimente ultraprocesate. Asta explică de ce o dietă bazată exclusiv pe UPF, dar echilibrată nutrițional, a avut efecte neutre sau ușor benefice asupra unor parametri secundari".

Autorii studiului recomandă să urmăm cât mai riguros liniile directoare nutriționale: să moderăm aportul caloric total, să limităm consumul de sare, zahăr și grăsimi saturate și să punem accent pe alimente bogate în fibre, precum fructele, legumele, leguminoasele și nucile.

În concluzie, pentru o dietă eficientă și sănătoasă, este recomandat să reducem consumul de alimente ultraprocesate și să alegem opțiuni mai naturale, cum ar fi mâncarea gătită acasă, legumele, fructele și cerealele integrale. Respectarea ghidurilor nutriționale și alegerea alimentelor minim procesate pot susține pierderea în greutate și o sănătate generală mai bună.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE