Caz unic în justiție: Preot caterisit readus în biserică de judecători, în baza unei decizii CEDO!
Postat la: 31.01.2023 | Scris de: ZIUA NEWS

Surpriză de proporții într-o dispută religioasă care a ajuns să fie tranșată în instanță. Caterisit de Mitropolia Moldovei și Bucovinei (MMB), fostul preot Ioan Ungureanu de la Parohia „Schimbarea la Față a Domnului" din satul Schit Orășeni, comuna Cristești, a fost achitat de magistrații Judecătoriei Botoșani în dosarul penal în care era acuzat de exercitarea fără drept a unei profesii. Motivul invocat de judecători - faptele nu au fost săvârșite cu vinovăția prevăzută de lege.
„În temeiul art. 396 alin. 5 Cod procedură penală rap. la art. 16 alin. 1 lit. b teza a II-a Cod procedură penală achită pe inculpatul Ungureanu Ioan, trimis în judecată pentru săvârșirea infracţiunii de exercitarea fără drept a unei profesii sau activităţi, prev. de art. 348 Cod penal rap. la art. 23 alin. 4 din Legea nr. 489/2006", se arată în decizia instanței, citata de Monitorul de Botosani.
Pronunțată astăzi, hotărârea Judecătoriei Botoșani nu este definitivă și poate fi atacată cu apel. Decizia reprezintă însă o premieră pentru justiția din Botoșani și arată că judecătorii nu consideră că Biserica Ortodoxă Română (BOR) ar trebui să dețină un monopol religios, iar enoriașii dintr-o anumită parohie au dreptul la libertate şi conştiinţă religioasă.
Preot de zeci de ani în satul Schit Orășeni, Ioan Ungureanu a fost dat afară din rândul clericilor după un conflict izbucnit în vara lui 2016. Totul a început după un Sinod pan-ortodox de la Creta, unde s-ar fi semnat o serie de documente care nu au fost acceptate de toţi preoţii. Acuzând că deciziile luate acolo ar fi în contradicţie cu vechile dogme bisericeşti, părintele Ioan Ungureanu nu l-a mai pomenit în slujbe pe ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei.
Ulterior, preotul a fost acuzat de reprezentanții Mitropoliei de schismă, neascultarea faţă de feţele bisericeşti, de contrazicerea publică a poziţiei bisericii, de insultă, calomnie, defăimare şi clevetirea în public, dar şi de instigare la atitudini şi fapte negative şi de săvârşirea Sfintelor Taine cu nerespectarea prevederilor tipiconale. Rând pe rând, Ioan Ungureanu a fost sancţionat cu dojană arhierească, oprit de la slujire şi trimis în faţa Consistoriul eparhial al Arhiepiscopiei Iaşilor, care a decis caterisirea.
De partea cealaltă, Ioan Ungureanu a acuzat conducerea MMB de încălcarea Regulamentului autorităţilor canonice disciplinare şi de abuz, susținând că toate deciziile privind caterisirea sa au fost abuzive și nestatutare, întrucât nu s-ar fi respectat toate procedurile și rânduielile. Considerându-se nevinovat, el a contestat deciziile MMB la forurile superioare ale BOR, dar fără sorți de izbândă.
Prin urmare, Ioan Ungureanu nu a mai avut dreptul să slujească în nici o biserică ce aparține de Biserica Ortodoxă Română. Doar că în tot acest timp lucrurile au luat o turnură neașteptată.
Fostul preot, care se bucură în continuare de susţinerea unor credincioşi din sat, a refuzat să predea cheile bisericii şi a oficiat slujbe religioase, deși MMB desemnase un alt preot paroh în locul său. Situația a degenerat de câteva ori când reprezentanții MMB au încercat să-l instaleze pe noul preot, dar au fost împiedicați de susținătorii lui Ioan Ungureanu. Așa se face că în două rânduri a fost nevoie de intervenția forțelor de ordine pentru a potoli spiritele.
Ba mai mult, reprezentanții MMB au ajuns să ceară ajutorul instanțelor de judecată pentru a prelua lăcașul de cult și toate documentele bisericii, Ioan Ungureanu fiind evacuat din biserică în decembrie 2019, cu ajutorul unui executor judecătoresc. Ba mai mult, în noiembrie 2018, în urma unei plângeri penale formulate de reprezentanții MMB, Ioan Ungureanu a fost acuzat de exercitarea fără drept a unei profesii, respectiv cea de preot.
„Noi nu mai recunoaştem slujirea lui de preot, iar ceea ce face el acolo din punct de vedere sacramental nu mai are nicio valoare. Este un abuz sub toate aspectele - din punct de vedere sacramental, juridic şi administrativ", a explicat atunci părintele vicar Marian Timofte de la Mitropolia Moldovei și Bucovinei.
Cert este că din momentul în care a fost evacuat din biserică, Ioan Ungureanu s-a mutat într-o capelă aflată peste drum de lăcașul de cult, unde a continuat să oficieze slujbe religioase, în haine asemănătoare celor preoțești, în fața sătenilor care continuă să-l susțină și care au acuzat la rândul lor că au fost evacuați fără drept din propria biserică. Bătălia dintre cele două tabere a culminat în acest proces penal, iar cheia procesului a fost o decizie CEDO în urma căreia statul român a fost amendat tocmai din cauza faptului că nu ar fi permis pluralismului religios.
Atunci, Curtea Europeană a Dreptului Omului (CEDO) a statuat că, în momentul în care unul dintre indivizi este recunoscut drept lider spiritual de către un grup care în mod voluntar şi-l aleg ca lider spiritual şi îl urmează şi solicită să aibă parte de rugăciuni, ritualuri, etc, este greu de spus că s-ar putea îndeplini cerinţele pluralismului religios condamnându-l penal pentru aceasta într-o societate democratică.
Prin urmare, un grup poate să îşi aleagă un lider şi nu trebuie ca forţele statului din care face parte să intervină pentru a elimina tensiunile, ci trebuie să vegheze ca ambele părţi care sunt în cadrul acelei comunităţi religioase să se poată tolera reciproc. Cu alte cuvinte, Curtea a decis că indivizii (enoriaşii) sunt mai importanţi decât existenţa unui certificat sau atestat din partea conducătorilor cultului respectiv.
De altfel, la dosarul penal intentat lui Ioan Ungureanu au fost depuse mai multe înscrisuri prin care se atestă faptul că aproximativ 300 de persoane din sat îl recunosc ca lider spiritual şi vor ca el să le desfăşoare cerinţele sau activităţile spirituale indiferent că este vorba de înmormântări, botezuri sau orice altceva are nevoia comunitatea de la liderul lor spiritual. Totodată, Ioan Ungureanu a invocat înainte de a fi hirotonisit avea calitatea oarecum recunoscută în societate de lider spiritual.
Astfel încât, în perioada de până să devină preot, a fost certificat şi recunoscut de peste 50-60 de persoane care acum sunt preoţi sau inspectori şi pe care el personal i-a pregătit la competenţele teologice şi la cele muzicale. Pe lângă acestea, însăşi Patriarhul Bisericii Române Ortodoxe actual i-a propus în anul 2000 să îi ofere o bursă în Tesalonic, Grecia, pentru activitatea sa ireproşabilă. Deci dreptul ca el să fie lider spiritual al unor persoane care îl solicită este foarte îndreptăţit având în vedere că a urmat studiile teologice. Mai mult decât atât, la momentul când a ajuns în Schit Orăşeni, comunitatea nu era definită juridic, nu exista ca entitate juridică, ca şi parohie.
Astfel, el ar fi fost cel care i-a adus pe oameni la biserică şi care, alături de ei, a construit toate acele clădiri. La dosar a fost depusă și o diplomă prin care Ministerul Cultelor i-a acordat premiul de excelenţă pentru cel mai frumos edificiu din lemn ridicat fără fonduri.
Un alt aspect invocat a fost acela că slujirea sa ca fost preot este una, dar din punct de vedere ca lider spiritual, conform jurisprudenţei CEDO, este cu totul altceva, pentru că oamenii din comunitate au dorit ca el să îi reprezinte în continuare. Astfel că ei au dreptul la libertate şi conştiinţă religioasă, au dreptul să îşi aleagă şi liderul spiritual, iar el nu le-a pretins vreodată vreo sumă de bani pentru a le duce la îndeplinire voinţele lor.
Totodată, a arătat Ioan Ungureanu, el nu s-a revoltat împotriva arhiereilor ori mitropoliţilor săi, singurul său act fiind cel de nepomenire a numelui superiorului său și prin urmare nu a adus niciun fel de prejudicii Bisericii Ortodoxe Române. În plus, el consideră că preoția este un dar canonic, un drept divin, iar atunci când a fost hirotonisit, a fost întrebat poporul dacă este vrednic, nu a folosit mitropolitul puterea sa proprie, ori când a fost caterisit nu a întrebat nimeni poporul dacă este de acord cu această decizie. Argumentele invocate se pare că au fost decisive în fața completului de judecată, care i-a dat câștig de cauză.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
-
Sfaturi pentru închirierea unui cabinet psihologic
Poate ești in prima ta zi de practica sau ai ani de experiența, alegerea unui cabinet psihologic nu este doar o chestiun ...
-
O furtună solară masivă provoacă pene de curent la nivel mondial. Experții avertizează că ce este mai rău urmează să vină
Soarele a dezlanțuit cea mai puternica erupție solara a anului. Furtuna de radiații provocata de erupția solara de marți ...
-
Falimentul bate la usa României: BNR anunta ca datoria externă a ajuns la cote alarmante si riscam si incapacitate de plata
BNR a transmis datele despre contul curent al balanței de plați a Romaniei, care a inregistrat un deficit de 7,656 milia ...
-
Un român a furat statui din cimitirele din toată Germania. Prejudiciul se ridică la 600.000 de euro
Un cetațean roman de 36 de ani este suspectat pentru furtul unor decorațiuni funerare in valoare de aproximativ 600.000 ...
-
CJUE - Lovitură dură pentru Ursula von der Leyen în scandalul vaccinurilor COVID: Comisia a ascuns ilegal SMS-urile cu Pfizer
Instanța suprema a UE a anulat decizia Comisiei de a refuza ziarului New York Times accesul la mesajele schimbate intre ...
-
Premieră națională: femeile din politică, administrație și afaceri, pentru prima dată la aceeași masă de dialog constructiv
Summitul „Femei pentru o societate mai buna - De la voce la putere", organizat de Women for a Better Society la Se ...
-
Camerele de bord interzise în tot mai multe țări europene. Turiștii riscă amenzi de până la 25.000 de euro
Portugalia s-a alaturat recent Elveției, Austriei și Luxemburgului in interzicerea totala a camerelor de bord, invocand ...
-
O descoperire uriasa despre legatura mamă - făt. Dovada stiintifică a relatiei indestructibile ce ramane după naștere
Cand mamele sunt insarcinate, celulele bebelușului migreaza in sangele lor și apoi se invart inapoi in bebeluș, se numeș ...
-
Un selfie ar putea oferi mai multe informații despre sănătatea ta decât un set întreg de analize, grație unui nou algoritm AI
O echipa de oameni de știința de la centrul de cercetare Mass General Brigham, SUA, a creat un algoritm de inteligența a ...
-
Descoperire revoluționară: Blocarea morții celulare deschide calea spre tratarea bolilor neurodegenerative, inclusiv Parkinson și Alzheimer
O echipa de cercetatori de la Institutul de Cercetare Medicala Walter and Eliza Hall (WEHI), inclusiv experți de la Cent ...
-
Marian Munteanu tine neapărat sa ne convingă că satul românesc de odinioară mai există in "noi înșine"!
Pe 14 mai 2025, la sala Dalles din Capitala, are loc o lansare de carte mai putin obisnuita. In sensul ca autorul "coboa ...
-
Rusia este responsabilă pentru doborârea zborului MH17 al Malaysian Airlines, a decis o instanță ONU
Consiliul Aviației al ONU a decis luni ca Rusia este responsabila pentru doborarea unui avion malaysian deasupra Ucraine ...
-
NASA dezvăluie cel mai mare șoc geomagnetic din ultimii 20 de ani: Pericol uriaș pentru omenire
Agenția spațiala americana NASA a dezvaluit cum o furtuna geomagnetica puternica denumita Gannon, un eveniment din clasa ...
-
China vine cu un răspuns pentru Windows 11 și macOS. Huawei lansează sistemul de operare HarmonyOS pentru PC: ce știe să facă
Huawei accelereaza procesul de desprindere de ecosistemele tehnologice vestice și face un pas major in aceasta direcție: ...
-
Alchimie modernă: Aur din plumb, în inima acceleratorului CERN. In curand metalul pretios va deveni la fel de banal precum otelul
Timp de secole, alchimiștii au visat sa transforme plumbul, un metal banal și ieftin, in prețiosul aur. O legenda, un mi ...
-
TOP 5 greșeli de evitat când joci la cazinouri online
Jocurile de noroc la cazinourile online pot reprezenta o modalitate accesibila de distracție. Însa, fara o abordar ...
-
Halucinațiile AI devin din ce în ce mai grave. Și nu, nu vor dispărea prea curând
Deși OpenAI, Google și alți giganți tehnologici au lansat in ultimele luni actualizari menite sa imbunatațeasca capacita ...
-
Scandalul achiziției de vaccinuri - Ursula von der Leyen poate suferi "o rușine majoră" în problema SMS-urilor ascunse
Moștenirea Ursulei von der Leyen in calitate de președinte al Comisiei Europene se va confrunta cu o provocare uriașa sa ...
-
Blocaj la CNPP: Taloanele de pensie pentru luna mai lipsesc din conturi; e panică printre vârstnici
Pensionarii din Romania care iși verifica lunar talonul de pensie electronic in contul online de pe portalul CNPP au con ...
-
Descoperire epocală: Primele două imagini ale planetei X. Ea se ascunde pe o orbită extrem de alungită în jurul Soarelui. Sumerienii o numeau Nibiru
Experții spun ca un obiect misterios care tocmai a fost observat in doua studii in infraroșu ale cerului este cea mai pu ...
-
Paradoxul remarcat de un psiholog: de ce George Simion e văzut ca un lider mai atractiv decât Nicușor Dan?
Psihologul Mihai Copaceanu a analizat profilul celor doi finaliști la prezidențiale, George Simion și Nicușor Dan, și ex ...
-
Olanda a folosit anchetatori sub acoperire pentru a afla dacă tezaurul dacic furat a fost sau nu topit. Aceștia s-au dat drept colecționari
Anchetatorii sub acoperire din Olanda s-au dat drept colectionari pentru a afla unde se afla tezaurul dacic care a fost ...
-
Avertismentul lansat în 2014 de Stephen Hawking despre „singularitate" e mai de actualitate ca oricând
Stephen Hawking, unul dintre cei mai cunoscuți fizicieni ai ultimului secol, a exprimat in 2014 ingrijorari sumbre cu pr ...
-
Serghei Mizil sare la gâtul lui Traian Băsescu: "Ura dintre români a apărut din cauza lui! L-au scos acum de la naftalină!"
Serghei Mizil a facut acuzații referitoare la implicarea lui Traian Basescu in politica actuala și la susținerea acestui ...
-
Un student uimește lumea: a descoperit un lichid care sfidează legile fizicii
Uneori, știința avanseaza cu ajutorul unei scantei de geniu. Alteori, se intampla din intamplare, cum ar fi cazul unui s ...
-
COVID-19: Au avut chinezii dreptate? De unde a pornit virusul. Studiul care zguduie tot ceea ce se credea inițial
Cercetatori din Statele Unite susțin ca au identificat momentul și locul in care COVID-19 ar fi aparut pentru prima data ...
-
Spania limitează drastic circulația banilor cash - Amenzi de până la 150.000 de euro
Spania a introdus noi masuri prin care persoanele fizice trebuie sa notifice autoritațile fiscale naționale inainte de a ...
-
Apropiați ai presedintelui SUA: Papa Leon este anti Trump și „o marionetă marxistă"
Fostul asociat al președintelui Statelor Unite ale Americii, Donald Trump, Steve Bannon, l-a evaluat astazi pe noul șef ...
-
Falsul polițist care a păzit urnele la alegerile locale din Ploiești. Până și mama lui l-a crezut
Noi detalii din dosarul barbatului cu opt clase și o condamnare, care, ani la rand, s-a dat drept ofițer in cadrul struc ...
-
Fiul de 2 ani al lui Ionel Ganea, în stare gravă. Fostul fotbalist a intrat într-o maşină oprită pe carosabil. Copilul ar fi fost pe scaunul din faţă, neasigurat
Ionel Ganea a fost implicat intr-un grav accident intre Hurez si Fagaras, vineri, cand a intrat intr-o masina oprita pe ...
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu