Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Decizie istorica! Muzeul National Bran se inchide dupa aproape 60 de ani de functionare

Postat la: 24.02.2016 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Muzeul National Bran se va inchide dupa aproape 60 de functionare. Directorul Muzeului Judetean de Istorie Brasov, istoricul Nicolae Pepene, a afirmat ca ministrul Culturii a comunicat delegatiei Consiliului Judetean cu care s-a intalnit saptamana trecuta la minister ca in luna august Muzeul National Bran se va inchide

Cele aproape 10.000 de piese transferate din Castelul Bran la Muzeul Vamii Medievale, dupa retrocedarea acestuia in luna mai 2009, vor fi pastrate la Muzeul Judetean de Istorie Brasov si o parte la Castelul Bran, daca administratia acestuia va fi de acord. Sectia etnografie va intra in administrarea Muzeului de Etnografie Brasov, a declarat pentru AGERPRES directorul Muzeului Judetean de Istorie Brasov, istoricul Nicolae Pepene.

"La momentul 1990-1991 cand s-a facut trecerea la Ministerul Culturii existau trei sectii la Bran: sectia Castel, sectia Vama Medievala si sectia Etnografie. Dupa retrocedarea Castelului, s-a desfiintat sectia Castel si toate bunurile culturale (piesele) au fost inghesuite la Muzeul Vamii Medievale unde s-a incercat reconstituirea unor interioare din Castel. Inteleg ca sunt putin vizitatori la Muzeul Vamii Medievale, dar eu zic fata de Castelul Bran. Comparativ cu alte muzee din tara cred ca nu statea rau Muzeul Vamii. Ministerul Culturii vrea sa desfiinteze Muzeul National Bran, mai ales ca din luna august si cladirea Muzeului Vama Medievala trece in administrarea mostenitorilor Castelului Bran, si atunci avem doua probleme: sectia etnografica, unde sunt niste probleme cu retrocedarea terenului pe care sunt amplasate casutele, dar am inteles ca sunt sanse mari sa se castige procesul cu proprietarul acestuia, si bineinteles patrimoniul de la Muzeul Vamii Medievale. Am aflat de intentia Ministerului Culturii si ca exista riscul ca toate colectiile sa fie imprastiate pe la mai multe muzee din tara si atunci era normal, obligatoriu, era datoria noastra morala si profesionala sa intervenim sa salvam acest patrimoniu si sa-l tinem cit mai aproape de Bran", a explicat Nicolae Pepene.

Sursa citata a afirmat ca saptamana trecuta a avut loc o discutie la Ministerul Culturii impreuna cu directorul Muzeului de Etnografie Brasov, Ligia Fulga, si reprezentanti ai Consiliului Judetean Brasov, la care a participat ministrul culturii si echipa sa, pentru a se gasi solutii care sa protejeze patrimoniul. Potrivit lui Pepene, propunerea ministrului Vlad Alexandrescu a fost de a pastra o parte din bunurile pentru care exista documente ca au fost colectionate de Regina Maria in cateva incaperi din Castelul Bran.

"Prin urmare, primul pas a fost facut. Ministerul Culturii a facut demersuri catre administratia Castelului Bran pentru a ceda o parte din patrimoniul regal pentru organizarea unei expozitii in Castel, cu obligatia de a se respecta normele in vigoare de protejare si conservare a patrimoniului, de a plati un personal calificat, muzeografi, conservatori, iar acest patrimoniu ramane statului roman, dar poate fi folosit in Castel. Sunt curios ce raspuns va veni dinspre administratia Castelului Bran. In cazul in care nu se va dori acest lucru, patrimoniul aflat la Muzeul Vamii Medievale va fi preluat de Consiliul Judetean si dat in administrarea Muzeului Judetean de Istorie. Eu am venit cu propunerea ca tot acest transfer sa fie facut intr-o colectie care va purta numele in cadrul muzeului de "Colectia Bran", asigurand cumva protectia colectiei. Eu mai am speranta ca in viitorul apropiat va fi amenajat la Bran un muzeu si atunci aceasta colectie sa fie pastrata in acest muzeu", a punctat directorul Muzeului Judetean de Istorie.

El a adaugat ca piesele din Muzeul Vamii Medievale sunt foarte valoroase, dar valoarea lor va scadea cand vor fi scoase din contextul istoric. Pepene spera ca administratia Castelului Bran va accepta colaborarea in semn de respect fata de Regina Maria si Domnita Ileana. "Aceste piese si-au pierdut din valoare cand au fost mutate din Castel, dar cand vor iesi din Bran vor deveni niste simple piese de muzeu. Ele aveau valoare extraordinara, fiind legate de Bran, de regalitate. Din acest motiv, pentru a le da aceasta valoare istorica si muzeala, sa facem expozitii dedicate Reginei Maria si astfel contextul istoric este pastrat, dar este pacat ca nu vor mai fi expuse la Bran', apreciaza Nicolae Pepene.

Sursa citata a mai precizat ca la Cetatea Fagarasului, unde sunt spatii mult mai generoase, ar putea fi organizate expozitii temporare pentru vizitatorii acestui obiectiv, iar daca Cetatuia Brasovului va intra in administrarea Primariei Brasov se vor putea organiza si aici expozitii tematice cu piesele de la Bran. In ceea ce priveste Sectia Etnografica de la Bran, aceasta va intra in administrarea Muzeului de Etnografie Brasov care doreste sa amenajeze aici un eco-muzeu, un fel de combinatie intre patrimoniul expus aici si activitatile culturale permanente care sa puna in valoare traditiile locale si cultura populara locala.

Muzeul Bran a fost infiintat in anul 1957 cand s-a amenajat o expozitie de arta si istorie medievala. Mai tarziu, prin anii '60, s-a inceput amenajarea unui muzeu al satului branean cu titulatura Sectia Etnografica Bran. In toata aceasta perioada, Muzeul Bran a fost in administrarea Consiliului Popular Judetean Brasov. In anul 1987 s-a deschis sectia Vama Medievala, amenajata in cladirea de la baza Castelului, cladire care a apartinut administratiei vamale austro-ungare pana in anul 1918.

 

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE