Războiul viitorului apropiat prezentat de Pentagon: Bazat pe biotehnologie, agenți patogeni modificați, nanoboți, substante genice
Postat la: 01.02.2024 | Scris de: ZIUA NEWS

Pentagonul explorează modalitățile în care noile inovații în domeniul biotehnologiei - printre care vaccinurile ARNm, editarea genelor CRISPR și interfețele creier-computer (BCI) - ar putea schimba natura războielor viitoare, a informat jurnalistul de investigație Lee Fang.
Departamentul de Apărare al SUA (DOD) obișnuia să considere războiul bazat pe biotehnologie prea riscant sau chiar eugenic, potrivit unui nou raport realizat pentru agenție de RAND Corporation. Dar progresele recente „schimbă alegerile strategice privind corpul uman ca domeniu de luptă", au scris autorii raportului.
RAND Corporation este un think tank militar înființat în timpul Războiului Rece, cunoscut pentru activitatea sa constând în influență activă asupra guvernului și a politicii militare.
Raportul - denumit „Plagues, Cyborgs, and Supersoldiers: The Human Domain of War" (Plăgi, cyborgi și supersoldați: Domeniul uman al războiului) - prezintă o serie de scenarii viitoare de război bazate pe progresele în domeniul armelor biologice proiectate prin inginerie, Internetul Corpurilor și genomica, scenarii despre care autorii au spus că „ar putea părea fantastice", dar nu sunt „deloc exagerate", având în vedere progresele rapide în biotehnologia secolului al XXI-lea.
Raportul recomandă ca planificarea militară să anticipeze aceste scenarii viitoare de război.
„Vedem apariția unui peisaj complex, cu amenințare ridicată, în care războaiele viitoare sunt purtate cu oameni controlând mașini hipersofisticate cu gândurile lor", în care „ciumele generate în mod sintetic, țintite genomic" perturbă baza militaro-industrială americană, iar viitorul soldat este un „luptător îmbunătățit" care poate supraviețui în condiții extreme, avertizează raportul.
Fang: „Aceste rapoarte de cercetare de la Pentagon par științifico-fantastice, dar oferă o perspectivă crucială asupra modului în care armata vede desfășurarea viitoarelor conflicte și exercită presiuni asupra legislatorilor în probleme cruciale de politică".
Scenarii: agenți patogeni modificați, Internetul Corpurilor și genomica îmbunătățită
Raportul prezintă scenarii cu viitoare pandemii asemănătoare COVID-19, declanșate de agenți patogeni modificați, și le ia în considerare în contextul războiului cu China și Rusia.
Autorii susțin că SUA s-ar afla într-un dezavantaj major dacă nu fac investiții prealabile serioase în propriile arme biotehnologice și dacă nu este concepută o strategie pentru reducerea dezvoltării unor astfel de arme de către puterile globale concurente.
Primul scenariu ipotetic are loc în 2028, când un nou și extrem de infecțios „SARS-CoV-3" se răspândește în Marea Chinei de Sud și apoi pe navele Marinei americane, forțându-le să înceteze activitatea. Agențiile americane sunt implicate în lupte interne cu privire la care agenție ar trebui să investigheze cauzele și să conducă răspunsul.
China, care pare a fi imună la virus, lansează un atac asupra Taiwanului, iar flota americană dezactivată nu poate răspunde.
Organizația Mondială a Sănătății atribuie răspândirea lentă distanțării sociale din China, fără să știe că armata și populația chineză au fost vaccinate fără să știe împotriva noii versiuni a bolii, lansată ca armă biologică.
Potrivit lui Fang, acest scenariu a fost conceput inițial de cercetătorii de la Pentagon, care „cred că o «arma biologică bazată pe coronavirus» poate apărea la orizont".
Într-un alt scenariu, „Geopolitica pandemiei", un nou agent patogen transmisibil pe calea aerului, cu o perioadă lungă de contagiune și o rată de mortalitate astronomică de 2,5%, începe să circule în 2033, ucigând 1 milion de americani în patru luni, cu o estimare de încă 6,5 milioane de decese.
În acest scenariu, China și Rusia au vaccinuri în avans și folosesc oportunitatea pentru a-și extinde granițele. SUA și Europa nu au capacitatea de a răspunde militar.
Raportul se referă apoi la scenariul „Internetul Corpurilor" despre care Fang scrie că este „aparent inspirat de declinul senatorului Dianne Feinstein" și este plasat într-un viitor mai îndepărtat.
Liderii în vârstă ai Congresului se tem de pierderea puterii din cauza zvonurilor despre declinul lor cognitiv. Pentru a părea mai competenți, au dispozitive BCI implantate în creier pentru a-și stimula funcționarea fizică și cognitivă. Cu toate acestea, dispozitivele funcționează defectuos, politicienii acționează neregulat și aliații străini încep să se distanțeze de SUA.
Într-un alt scenariu, angajații guvernamentali folosesc lentile artificiale pentru ochi care au dispozitive de înregistrare și stocare. Însă tehnologia este folosită și pentru a colecta și a scurge informații sensibile, fără ca guvernul SUA să știe.
Dispozitibele BCI ar putea oferi beneficii „luptătorului", de exemplu, permițând comandanților și forțelor lor să comunice în mod direct. Cu toate acestea, raportul avertizează că și dispozitivele BCI pot fi piratate.
În prezent, SUA este lider în dezvoltarea tehnologiei Internetul Corpurilor, cel puțin în ceea ce privește numărul de brevete care au fost depuse, dar autorii au avertizat că „China ne ajunge rapid din urmă".
Autorii prevăd un viitor îndepărtat în care supravegherea genomică va fi utilizată pentru a-i selecta pe cei mai adecvați militari și în care modificările genetice vor fi folosite pentru a crea „supersoldați".
Potrivit lui Fang, „ei observă că, în cazul unei arme biologice de coronavirus, majoritatea oamenilor de știință «probabil» ar presupune că virusul are o origine naturală sau zoonotică, contestând ipotezele despre un atac pus la cale. Această «ambiguitate ar putea servi intereselor unui stat național», susține raportul".
Convenția Națiunilor Unite privind armele biologice ar trebui revizuită pentru a aborda problemele ridicate de noile tehnologii, recomandă autorii.
De asemenea, solicită ca SUA să renunțe la Institutul de Virologie din Wuhan, despre care mulți susțin că este sursa scurgerii din laborator a COVID-19.
După cum notează Fang, „raportul vizează Congresul, criticând recenta abrogare a ordinului de vaccinare obligatorie COVID-19 pentru membrii serviciului. Îndeamnă parlamentarii să se opună «populismului anti-vaccin» pentru a asigura pregătirea militară".
În ciuda naturii științifico-fantastice a scenariilor pe care RAND le prezintă în raport, Fang a spus că este important să urmărim astfel de documente de politică, întrucât rapoarte similare din trecut au prefigurat viitoare acțiuni guvernamentale care au avut efectiv loc.
El a scris: „În urmă cu peste un deceniu, In-Q-Tel, filiala cu capital de risc a CIA, a publicat un raport care analizează oportunitățile oferite de rețelele sociale și a sugerat că platformele majore ar putea fi analizate cu ajutorul Inteligenței Artificiale pentru detectarea sentimentelor și colectarea avansată de informații.
La scurt timp după aceea, agenția a început să finanțeze mai multe startup-uri specializate pentru a analiza protestele și mișcările politice folosind platforme precum Twitter și Facebook. Unele dintre firmele susținute de CIA au continuat să se angajeze în forme sofisticate de supraveghere."
DIN ACEEASI CATEGORIE...
-
Turcii au descoperit în Marea Neagră un zăcământ de gaze naturale estimat la 75 de miliarde de metri cubi
O nava de explorare turca a descoperit un nou zacamant de gaz natural in apele adanci ale Marii Negre, cu rezerve estima ...
-
Ucraina, laboratorul NATO. O mașină „Enigma" a secolului XXI prezice atacurile înainte ca acestea să aibă loc
Într-o epoca in care razboiul nu se mai poarta doar cu arme, ci și cu date, algoritmi și predicții, o companie est ...
-
Un bebeluș din SUA, primul pacient din lume tratat cu o terapie CRISPR personalizată pentru o boală genetică rară
O intervenție medicala fara precedent deschide o noua era in medicina genomica personalizata: un copil din Statele Unite ...
-
Un avion cu 200 de pasageri a zburat 10 minute nesupravegheat. Pilotul era la baie şi copilotul leşinase în cabină
O ancheta a scos la iveala detalii socante despre un zbor pe ruta Frankfurt - Sevilla. Timp de 10 minute, aeronava a zbu ...
-
Ce se întâmplă cu corpul tău dacă oprești Wi-Fi-ul noaptea timp de 7 zile. Răspunsul medicilor te va surprinde
Tot mai mulți influenceri din domeniul wellness-ului posteaza pe TikTok și Instagram rutina lor de seara, in care &bdquo ...
-
O româncă deghizată în femeie de serviciu a furat bijuterii de peste 640.000 de euro dintr-una dintre cele mai luxoase locuințe din Londra
O romanca de 24 de ani, insarcinata, a reușit sa patrunda intr-un conac de lux din Londra, deghizata in femeie de servic ...
-
Vreme deosebit de rece și precipitații, pentru următoarele trei zile, în mai multe zone din țară. La munte ninge și se va depune un strat de zăpada
Administratia Nationala de Meteorologie (ANM) a emis, sambata, o informare meteo de vreme deosebit de rece in toata tara ...
-
Donald Trump, acuzații halucinante la adresa fostului director FBI. Susține că acesta ar fi cerut asasinarea sa printr-un mesaj codificat cu scoici
Donald Trump l-a acuzat, vineri, pe fostul director al FBI James Comey ca a cerut asasinarea sa. Declarațiile vin dupa c ...
-
Un călugăr a fost arestat de polițiști pentru că a jucat la cazinou donațiile credincioșilor. Suma pierdută este uriașă
Poliția thailandeza a arestat un calugar budist. Aceste este acuzat ca ar fi deturnat peste 9 milioane de dolari din don ...
-
„Vin cu tancul după vodcă". Soldați ruși beți, fără solde și fără control, au băgat spaima în satele ruse de la frontiera cu Ucraina
Un nou set de interceptari telefonice, publicat de proiectul ucrainean „Vreau sa traiesc" scoate la iveala o reali ...
-
Procurorul care a cerut arestarea lui Putin și Netahyanu s-a suspendat din funcție. Dosarul de hărțuire sexuală în care e implicat se apropie de final
Procurorul Curții Penale Internaționale, Karim Khan, a demisionat temporar, in contextul in care o ancheta privind presu ...
-
Cum vede Nicușor Dan programul "Apă - Hrană - Energie", al lui Călin Georgescu
Nicușor Dan, primarul general al Capitalei și candidat la funcția de președinte al Romaniei, a facut un scurt comentariu ...
-
De la inginer software la livrator de mâncare. Cum l-a adus Inteligența artificială de la un salariu de 150.000 de dolari la a locui într-o rulota
Amenințarea Inteligenței Artificiale asupra locurilor de munca intr-un exemplu concret.Un barbat și-a pierdut locul de m ...
-
STS, răspuns la acuzațiile AUR: Sistemele destinate prevenirii votului ilegal îndeplinesc toate condițiile legislative, tehnice și operaționale
Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) a raspuns vineri printr-un comunicat la acuzațiile AUR privind o presupusa f ...
-
Diplomatul suedez bănuit de spionaj a fost găsit mort
Un diplomat suedez arestat saptamana trecuta sub suspiciunea de spionaj si eliberat cateva zile mai tarziu a fost gasit ...
-
SUA mizează pe o armă cinetică de ultimă generație, SM-3, după ce a folosit-o pentru prima dată în Israel
Departamentul Apararii al Statelor Unite a anunțat o extindere semnificativa a contractului cu Raytheon, companie din ca ...
-
Forțele Aeriene dezvăluie primele avioane fără pilot din istoria SUA. Un punct de cotitură în modul în care America va concepe războiul aerian al viitorului
Forțele Aeriene ale Statelor Unite au prezentat oficial primele aeronave de lupta fara pilot din istorie care primesc de ...
-
Apple pregătește un telefon revoluționar pentru aniversarea de două decenii. Ce va putea oferi iPhone-ul 100% din sticlă
În 2027, iPhone-ul va implini 20 de ani, iar Apple pare hotarata sa marcheze momentul cu un dispozitiv care sa res ...
-
Un expert susține că a descifrat un mister din Biblie. Descoperire despre Cele zece porunci ale lui Dumnezeu
Biblia povestește cum Moise a urcat pe un munte misterios, s-a intalnit cu Dumnezeu fața in fața și a coborat purtand Ce ...
-
Evoluție dramatică în Statele Unite: Un fenomen nemaivăzut de la pandemie lovește sever
Acordul comercial interimar dintre administrația de la Washington și China, incheiat in Elveția, marcheaza o schimbare d ...
-
Ultima generație care mai mănâncă banane: Fructul preferat din toată lumea, pe cale să dispară în câțiva ani
Bananele, unul dintre cele mai iubite fructe din lume, sunt amenințate cu dispariția! Schimbarile climatice, bolile deva ...
-
Chatbotul lui Elon Musk, acuzat că promovează o teorie conspiraționistă: ce s-a întâmplat cu Grok pe platforma X
Un incident bizar și controversat a reaprins discuțiile despre riscurile inteligenței artificiale in spațiul public digi ...
-
Garda digitală a Papei! Cum un grup de voluntari din întreaga lume apără Vaticanul de hackeri
Într-o epoca in care credința se ciocnește din ce in ce mai des cu tehnologia, Vaticanul se vede nevoit sa iși ape ...
-
România, cu un picior în zona 'junk': Alegerile tensionate amplifică prăbușirea încrederii investitorilor - Bloomberg
Incertitudinea politica generata de alegerile prezidențiale din Romania incepe sa fie tratata cu seriozitate maxima de p ...
-
Sociolog: Pare că George Simion și Călin Georgescu nu au o relație bună
Vladimir Ionaș, sociolog Avangarde, a afirmat joi, ca strategia lui George Simion de a nu se prezenta la dezbateri inain ...
-
SUA, din nou o putere mondială sub Trump: investiții fără precedent din întreaga lume într-o industrie în plină dezvoltare
Deși au trecut 100 de zile din cel de-al doilea mandat al lui Donald Trump, piața criptomonedelor ramane extrem de sensi ...
-
Un robot umanoid „s-a trezit" şi a devenit incontrolabil îngrozind inginerii într-o fabrică din China VIDEO
În China, un videoclip care circula pe retelele sociale arata un robot umanoid al companiei Unitree luptandu-se ag ...
-
Descoperirea secolului: experimentul DUNE, ascuns sub pământ. De ce există lumea
Teoriile actuale ale astronomiei nu pot explica de ce a aparut lumea, planetele, stelele și galaxiile. Dar acum oamenii ...
-
Au furat un ditamai avionul comercial: hoții nu au mai fost văzuți de atunci, nici aeronava sau orice resturi ale acesteia. Lista celor mai bizare furturi
Unele dintre cele mai bizare furturi din lume au devenit celebre tocmai datorita naturii lor neașteptate. Daca majoritat ...
-
A fost creat primul tabel periodic al algoritmilor de inteligență artificială, după modelul Mendeleev
MIT propune un „tabel periodic" al algoritmilor de inteligența artificiala. Daca in liceu am invațat sa ordonam at ...
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu