Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x


Cine este secundul lui Băsescu pentru Senat în Capitală?

Postat la: 05.12.2016 - 09:21 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Partidul Mișcarea Populară (PMP) a depus pentru Senat în Circumscripția electorală București o listă de candidați pe care figurează pe primul loc fostul președinte Traian Băsescu, iar pe al doilea loc Radu Cristescu, care a candidat și la alegerile locale pentru funcția de primar al Sectorului 2 din București, dar nu a obținut decât în jur de 2% din voturile exprimate.

Cristescu deține funcția de secretar executiv al PMP și s-a remarcat în ultimul an ca invitat cvasipermanent și activ, cu mult tupeu și multă impertinență, la emisiunile unor posturi de televiziune, îndeosebi la B1TV și RomâniaTV. Radu Cristescu este un apropiat al fostului președinte Traian Băsescu, precum și al deputatei Elenei Udrea, fiind un emisar al acestora în spațiul mediatic, alături de colegul de partid Gelu Vișan (fost senator și deputat PDL, pedagog la internatul unui liceu din Craiova înainte de 1989, când a fost anchetat și sancționat pentru relații sexuale cu minore).

Mulți politicieni și spectatori se întreabă cine este și de unde a apărut acest „analist politic" atotștiutor și impertinent. Radu Cristescu s-a născut și a trăit la Satu Mare până în jurul anilor 2000. Tatăl său a fost mulți ani procuror inspector la Parchetul de pe lângă Tribunalul Satu Mare, motiv pentru care s-a comportat ca o beizadea din fragedă tinerețe. Din cauza comportamentului deviant și a absențelor, tatăl său a fost nevoit să-l mute la un liceu agricol din comuna Livada, pe care l-a absolvit cu chiu și vai. După absolvirea liceului a intrat la Facultatea de Agronomie din Iași, unde a făcut studii timp de șapte ani, rămânând repetent de mai multe ori și nereușind, se pare, să obțină diploma de licență.

În perioada studiilor și după, Radu Cristescu a fost prezent în permanență în mediile interlope din Satu Mare, respectiv în compania traficanților de valută sau de țigări, hoților de mașini, proxeneților și cămătarilor. Cristescu junior a trăit pe picior mare în urbea de pe Someș, folosindu-se de numele și funcția tatălui său și beneficiind de sume de bani, consumații la restaurante și alte avantaje din partea unor interlopi sau afaceriști dubioși, cărora le promitea protecție la parchet și la poliție. A dat țepe în valoare de zeci și de sute de milioane de lei vechi unor patroni de hoteluri și restaurante din Satu Mare. Un fost amic de-al său reclamă că Radu Cristescu i-a dat o țeapă de 40.000 de euro într-o afacere având ca obiect introducerea de cablu pentru televiziune.

Cazul cel mai mediatizat al lui Cristescu a fost înșelarea unui om de afaceri din Carei, Petrujan Ioan, pe care l-a înșelat cu un autoturism marca BMW, pe care i l-a solicitat, în prezența tatălui său, pentru a-l încerca, după care s-a prezentat cu autoturismul și talonul acestuia la poliția rutieră din Satu Mare, unde l-a înmatriculat pe numele său, cu sprijinul șefului Inspectoratului de Poliție al Județului Satu Mare, și a plecat la Iași, fără să-l mai restituie proprietarului și fără să-i achite ulterior contravaloarea acestuia. Proprietarul a formulat plângere penală pentru înșelăciune și a fost întocmit un dosar penal, care s-a plimbat de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Satu Mare la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Oradea și la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, fiind tergiversat în urma intervențiilor tatălui său, până ce s-a împlinit prescripția răspunderii penale.

După acest incident s-a mutat la Iași unde a trăit în concubinaj cu una din patroanele hotelului Unirea, care era mai în vârstă cu 10 ani și cu care are un copil. La un moment dat a organizat cu aceasta nuntă mare și cu ștaif la Satu Mare, cu scopul de a face bani, invitând în acest scop șefii de instituții și oamenii de afaceri mai importanți din zonă, dar și mai mulți reprezentanți ai lumii interlope. L-a avut naș de căsătorie pe controversatul afacerist Dumitru Pop din Țara Oașului, zis Mitică Ofsaid, cunoscut drept fin al fostului ministru de interne Vasile Blaga. Nașul său a fost arestat la un moment dat pentru șantaj la adresa directorului firmei de salubritate din Satu Mare, SC Florisal SA, și a primarului municipiului, într-un dosar instrumentat de Serviciul Teritorial Oradea al DNA.

În acest dosar a fost vizat și Radu Cristescu pentru complicitate la șantaj, dar a reușit să scape de arestare întrucât a fost anunțat în prealabil de șeful SIPI Satu Mare din perioada respectivă, Remus Șpan, și a fugit din Satu Mare. A revenit după o perioadă și a sedus-o pe soția unui polițist, cu doi copii minori, Lidia Feher, care deținea un restaurant în centrul municipiului Satu Mare, pe care l-a vândut unei bănci cu suma de 400 000 de euro. După vânzarea restaurantului a convins-o pe femeie să divorțeze și să plece cu el la București, împreună cu unul din copii, unde au conviețuit până ce i-a tocat banii, după care a abandonat-o.

Pe plan politic, Radu Cristescu a cochetat în timpul guvernării lui Năstase cu PSD, solicitând permanent diverse funcții executive la Satu Mare, Iași sau București. După alegerile din 2004 a început să se apropie de PDL. La un moment dat și-a înființat o firmă de consultanță politică și sondaje de opinie, SC Expoll SRL, deși nu avea studii și expertiză în domeniu, cu care a realizat sondaje bănoase pentru mai multe organizații județene ale PDL. Pe parcurs a devenit un apropiat al unor politicieni din PDL, ca Radu Berceanu, Ioan Oltean, Lucian Bode, Andreea Paul Vass și Elena Udrea. La un moment dat s-a mutat de la Iași la București, unde a devenit vicepreședinte al organizației PDL din Sectorul 5. În timpul guvernării PDL a ocupat timp de un an funcția de președinte al Agenției Domeniilor Statului (ADS), cu rang de secretar de stat.

În perioada respectivă nu și-a publicat CV-ul pe site-ul ADS pentru a nu se afla ce studii a absolvit și ce activitate profesională a desfășurat sau, mai bine zis, nu a desfășurat. În funcția de președinte al ADS s-a remarcat în mod deosebit prin intreținerea de relații sexuale cu subordonatele sale (la birou, în limuzină închiriată de ADS și într-un apartament închiriat la hotelul Mariott pe banii instituției pe care o conducea). S-a mai remarcat prin favorizarea unor oameni de afaceri, sens în care au fost formulate cel puțin două sesizări penale către DNA, care nu au fost soluționate până în prezent. A fost dat afară din ADS pentru incompetență și nelegalități crase în urma unui control dispus de către fostul ministru al Agriculturii, Valeriu Tabără. În iarna anului 2012, Cristescu a fost protagonistul altui scandal când ministrul Energiei din guvernul Ungureanu, Lucian Bode, a anunțat că l-a numit șef de cabinet, dar a trebuit să renunțe după apariția unor dezvăluiri în presă.

Radu Cristescu a cochetat, de-a lungul timpului și cu mai mulți șefi din serviciile secrete, ca generalii Creiniceanu, Cioc și Burian de la SPP, comisarii șefi Lațcău și Șpan de la DGPI, colonelul Purcărea și generalul Savu de la DGIA, precum și cu șefi de la direcția SRI Iași. Îi plăcea să lase impresia că ar fi ofițer acoperit al serviciilor secrete. Cert este că în 2011, când deținea funcția de președinte al ADS, a fost avansat de fostul ministru al apărării, generalul Gabriel Oprea, de la soldat la gradul de colonel, deși nu avea stagiul militar satisfăcut, iar studiile sale superioare erau sub semnul întrebării.

În ultimii ani a trăit în concubinaj cu Lia Stanca, un prosper om de afaceri din Zalău județul Sălaj, care deține două hoteluri, o cantină, o fabrică și Băile Boghiș. Prin intermediul său, Lia Stanca a devenit o prietenă apropiată a Elenei Udrea, care a cumpărat 50% din societatea comercială care administrează Băile Boghiș, care au fost modernizate cu fonduri europene obținute în perioada în care aceasta era ministru al Dezvoltării Regionale și a Turismului. Lia Stanca i-a cumpărat iubitului Radu Cristescu o limuzină BMV nouă și i-a asigurat vacanțe în mai multe locații exotice (Cuba, Mexic, ș.a.). Cu bani de la Livia Stanca, Radu Cristescu a cumpărat la un moment dat ziarul Cronica Română, l-a care s-a autodenumit director și la care s-a remarcat prin publicarea unor editoriale pro PDL și a unor anchete împotriva adversarilor președintelui Traian Băsescu și PDL.

După ce a fost schimbat din funcția de președinte al ADS a început să-i atace pe unii lideri ai PDL, ca Vasile Blaga, Ioan Oltean și Emil Boc. După această demitere a convins-o pe Lia Stanca să-i ofere funcția de director general la SC Izomat SA Șimleul Silvaniei, care deținea o fabrică profitabilă pe materiale de izolație și a asigurat publicitate pentru ziarul Cronica Română. În timpul conviețuirii cu Radu Cristescu au intrat în faliment mai multe firme deținute de Lia Stanca, inclusiv SC Izomat, după ce Cristescu a tăiat trei linii de producție și le-a vândut la fier vechi, obținând suma de 100 000 de euro, pe care a folosit-o în campania electorală pentru alegerile parlamentare parțiale din 2014, când a candidat fără succes pentru Senat într-un colegiu din județul Hunedoara.

În ultimele luni Radu Cristescu a devenit un apropiat al Alinei Bica, fostul procuror șef al DIICOT, cu care a fost surprins recent de presă la o cină romantică, la care i-a oferit un buchet mare de trandafiri albi. Alina Bica a fost mulți ani colega și șefa sorei aspirantului la Senat, Adriana Cristescu, care a activat în perioada 2005-2013 ca procuror la DIICOT, unde s-a mutat de la DNA. După ce procurorul Adriana Cristescu l-a reținut în anul 2005 pe omul de afaceri Dinu Patriciu în dosarul Petromidia, Radu Cristescu l-a contactat pe magnat și a solicitat suma de un milion de doalari pentru a-i furniza informații compromițătoare despre sora sa. Patriciu a solicitat unor ziariști de la un cotidian central pe care-l finanța să verifice atât reputația cât și credibilitatea unor informații furnizate de către Cristescu, iar, în urma investigațiilor efectuate a refuzat serviciile oferite de acesta. Aceasta este adevărata față a proaspătului analist și deontolog Radu Cristescu. Cu astfel de personaje venale și penale, cu asemenea escroci sentimentali și financiari, vrea fostul președinte Traian Băsescu să repete reformarea clasei politice și să guverneze România. Halal faună în noua grădină politică a lui Băsescu!

Eduard Ovidiu Ohanesian

DIN ACEEASI CATEGORIE...
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA

 • CONSTANTA: 18 SIRIENI care au intrat ILEGAL in tara au fost retinuti de POLITIA de FRONTIERA

  Optsprezece cetateni sirieni, printre care si patru minori, care au incercat sa intre ilegal in Romania, din Bulgaria, cu intentia de a ajunge intr-un stat din vestul Europei au fost prinsi de catre politistii de frontiera din cadrul Garzii de Coasta – Sectorul Politiei de Frontiera Negru Voda, informeaza News.ro. Potrivit unui comunicat al Garzii de Coasta, in 22 iulie, politistii de frontiera din cadrul Sectorului Politiei de Frontiera Negru Voda, aflati in timpul serviciului in zona de frontiera, au observat un microbuz care venea dinspre Bulgaria si se indrepta cu viteza spre Romania. “Un echipaj al Politiei de Frontiera a monitorizat deplasarea mijlocului de transport si dupa ce a intrat ilegal in Romania, a urmarit si blocat microbuzul, pe ...

 • VIJELII, DESCARCARI ELECTRICE si GRINDINA! ANM a emis COD GALBEN de VREME REA

  Meteorologii au emis o atentionare de tip cod galben de vreme rea, valabila de luni, ora 20:00, pana miercuri, ora 03:00.In intervalul mentionat, in toate zonele de munte, precum si in Banat, Crisana, Oltenia, Maramures, Transilvania, nord-vestul Moldovei si vestul Munteniei vor fi perioade cu instabilitate atmosferica accentuata ce se va manifesta prin intensificari ale vantului cu aspect de vijelie, frecvente descarcari electrice, averse ce vor avea si caracter torential si caderi de grindina. In intervale scurte de timp sau prin cumulare se vor inregistra cantitati de apa ce vor depasi 20…25 l/mp si punctiform 50…60 l/mp. Astfel de fenomene se vor semnala si in regiunile estice si sud-estice, dar pe spatii mai restranse, indeosebi in a doua parte a zilei ...

 • Noua ordine mondiala: Economia lumii nu se mai bazeaza pe SUA si Marea Britanie

  Lumea se bazează tot mai puţin pe cele mai mari economii pentru a susţine refacerea economică, potrivit unui raport FMI. Citește mai departe...

 • Inlocuitorul Victoriei Nuland la Departamentul de Stat: "In Romania, democrația va fi testata dur"

  Presedintele SUA, Donald Trump, intentioneaza sa-l numeasca pe seful singurului grup de analiza american dedicat studierii Europei Centrale si de Est, Wess Mitchell, pe postul de adjunct al secretarului de Stat pentru afaceri europene si eurasiatice, potrivit Radio Europa Libera, care citeaza Citește mai departe...

 • Raluca Turcan, anunt despre impozitarea angajatilor cu contracte part-time: Masura disperata!

  Prim-vicepreședintele Partidului Național Liberal (PNL), deputatul Raluca Turcan, a precizat luni că nu este de acord cu impozitarea angajaților care lucrează cu normă redusă. Citește mai departe...

 • Accident mortal in Galați, provocat de un șofer beat și fara permis de conducere

  Un bărbat a murit, iar un altul a ajuns la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Galaţi în urma unui accident rutier provocat de un tânăr băut şi fără permis, se arată într-un comunicat de presă transmis luni de Inspectoratul Judeţean de Citește mai departe...

 • Turcan atrage atenția: ,,Cand Guvernul este slab, lovește in oamenii cinstiți”

  Fostul lider al PNL, Raluca Turcan sustine, luni, intr-o postare pe pagina sa de facebook, ca impozitarea persoanelor ca ...

 • Mihai Tudose: Nu ma intereseaza funcția de președinte al PSD

  Premierul Mihai Tudose a declarat, luni, după şedinţa Biroului Permanent Naţional al PSD, că nu îl interesează să preia conducerea formaţiunii, aşa cum a insinuat fostul prim-ministru Victor Ponta. 

 • De ce te ciupesc tantarii. Iata cum isi aleg victimele

  Nu este nimic atât de iritant ca muşcăturile de ţânţar. Aceste insecte micuţe nu pot rezista gustului sângelui, iar o înţepătură mică te poate irita întreaga zi. Citește mai departe...

 • Niculae Nedeff, unul dintre cei mai mari antrenori romani, a murit

  Niculae Nedeff, omul care a contribuit din postura de director tehnic sau antrenor la toate medaliile de aur cucerite de handbalul românesc la campionatele mondiale, a murit azi la vârsta de 88 de ani, anunță ProSport.DIN CATEGORIE

 • TOP CITITE
 • TOP COMENTATE