Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Se întâmplă o dată la 1 miliard de ani: suntem martorii unui eveniment extraordinar observat doar de câteva ori în istoria vieții pe Pământ

Postat la: 25.04.2024 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Ocazionalul eveniment evolutiv, denumit endosimbioză primară, survine o dată la fiecare miliard de ani. În această proces rar, un organism înghite un altul și îl integrează ca pe un organ, furnizându-i în schimb nutrienți și alte beneficii.

Această fuziune are ca rezultat faptul că organismul gazdă devine dependent de organismul înghițit, devenind practic o singură entitate. Acest eveniment extraordinar a fost observat doar de câteva ori în istoria vieții pe Pământ.

Primul caz a avut loc în urmă cu 2,2 miliarde de ani, când o arhaea a înghițit o bacterie, care a devenit ulterior mitocondria, cunoscută pentru producția de energie, a devenit o componentă crucială a aproape tuturor formelor de viață.

A doua apariție a avut loc în urmă cu 1,6 miliarde de ani, când celulele avansate au absorbit algele verzi-albastre, formând cloroplaste care au permis producerea de energie de la soare, ceea ce a dus la evoluția plantelor.

Recent, oamenii de știință au descoperit un eveniment evolutiv similar în curs de desfășurare, în care o specie de alge numită Braarudosphaera bigelowii a înghițit o algă verde-albastră, dobândind capacitatea de a „fixa" azotul din aer și de a crea compuși utili.

Echipa de cercetători a constatat că fuziunea algă-bacterie era diferită de relațiile simbiotice tipice dintre plante și bacterii. Această fuziune permite un metabolism comun, controlând schimbul de nutrienți și modelele de creștere.

Această descoperire aruncă o lumină asupra potențialelor transformări viitoare ale vieții pe Pământ, datorate evenimentelor evolutive în curs de desfășurare.

Procesul fascinant al endosimbiozei arată modul în care formele de viață pot evolua și se pot adapta în moduri neașteptate, ceea ce ar putea modela viitorul planetei noastre.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE