Poate România să aibă propriul program pentru viitor? Și pentru propria dezvoltare?
Postat la: 25.04.2024 | Scris de: ZIUA NEWS

În jurul globului se află peste 4.500 de sateliți. Mai precis, la finalul anului 2021 erau 4550. Peste 70 de țări dețin sateliți de telecomunicații, iar România nu se află printre ele. Lista lor poate fi parcursă aici.
Printre națiunile care au proprii sateliți în jurul pământului, în fruntea clasamentului găsim Statele Unite, care deține peste jumătate din sateliții întregii planete (peste 2800). China, puterea tehnologică cu creșterea cea mai importantă din ultimii ani, este pe locul II, cu 467 de sateliți, urmată de către Marea Britanie (349 de sateliți) și Rusia (168 de sateliți). Statele din Uniunea Europeană care dețin proprii sateliți nu sunt puține: Germania are 47, Luxemburgul 40, Franța 31, Spania 24, Italia 21, Olanda 16, Finlanda 15, Belgia, Grecia și Suedia câte 5, Danemarca 4, Cehia 3, Lituania și Slovenia câte 2, iar Austria, Bulgaria, Ungaria, Estonia, câte 1. În total 18 națiuni din UE sunt în acest club select, din care mai fac parte și state precum Kazahstan (6 sateliți), Algeria (5 sateliți), Maroc și Pakistan (câte 3 sateliți), Azerbaidjan, Belarus și Venezuela (câte 2 sateliți), ba chiar și Bangladesh, Ecuador, Kuweit, Laos, Sri Lanka, Sudan, Tunisia, Turkmenistan și chiar Irak.
Mai mult de două treimi dintre sateliții lansați (peste 3000) se găsesc în așa-numita „orbită inferioară a pământului"- low Earth orbit (LEO), 565 se regăsesc pe orbite geo-sincrone/geo-staționare - geosynchronous orbit (GSO)/geostationary orbit (GEO), încă 139 pe „orbita medie a pământului"- medium Earth orbit (MEO) și doar 56 pe „orbita eliptică superioară"- highly elliptical orbit (HEO). Printre cei peste 3000 de sateliți cu orbită LEO, îi regăsim și pe cei deținuți de către cel mai important deținător de astfel de obiecte, Elon Musk, cel care deține rețeaua SpaceX Starlink; printre cei 565 de pe orbitele GSO/GEO (care se învârt cu viteza de rotație a Terrei aflăm sateliți utilizați pentru telecomunicațiile terestre și pentru observarea condițiilor de pe pământ, cu mențiunea că cei GEO parcurg orbite de deasupra ecuatorului, ceea ce îi face să pară ficși pentru un observator terestru. Sateliții cu orbite MEO sunt destinați coordonării navigației (inclusiv pentru sistemele GPS), iar cei cu orbite HEO pentru comunicații și pentru radio satelitar. Evident că cei care gravitează pe orbite mai depărtate de Terra sunt mai scumpi, mai rari și pot face funcții mai complexe.
Două treimi dintre sateliți (peste 63%) sunt destinați telecomunicațiilor, încă o cincime (22,1%) „observării planetei", încă 7,8% pentru dezvoltarea tehnologică și doar 0,22% pentru observarea spațiului și 2,3% în scopuri științifice spațiale. O treime dintre sateliții existenți erau deținuți de către firma lui Elon Musk, iar alte numere importante aparțin diferitelor armate: cea chineză deține 129, cea rusă 125, aviația americană 87, iar Oficiul național american de recunoaștere NRO 63.
Acum, poate ne aducem aminte că țara noastră, România, este a 34-a cea mai mare economie a lumii în clasamentul întocmit de Banca Mondială și a 35-a cea mai mare economie a lumii în clasamentul întocmit de către FMI. În urma noastră regăsim state precum Elveția , Belgia, Singapore, Norvegia, Suedia, Austria. Ungaria se află la mare distanță (a 53-a economie a lumii), iar de Bulgaria ce să mai vorbim (a 71-a economie a lumii). Economia noastră nu este doar mare, ci a început să fie și performantă, România ajungând pe locul 40 pe glob, în clasamentul Băncii Mondiale după indicatorul global PIB/locuitor, PPP (la prețuri comparabile), după noi venind Portugalia (locul 42), Turcia (49), Grecia (50), Rusia (50), Bulgaria 951), etc, iar Ungaria fiind imediat în fața noastră (locul 39).
Cum se face, totuși, că România are o economie atât de performantă și performanțe tehnologice atât de modeste? Nu cumva dezvoltarea economică în viitor va fi, din ce în ce mai pronunțat, legată de accesul la și utilizarea tehnologiilor moderne? Și care sunt acestea? Păi ceea ce numim simplu tehnologie astăzi ascunde de fapt un complex de cunoștințe legate de matematici aplicate, de fizică, de chimia aferentă producerii de materiale noi, de tehnologiile de programare și chiar de aplicații precum inteligența artificială (AI).
Pentru a putea să aibă un loc confortabil în lumea viitoare, o națiune trebuie să fie axată pe ceea ce se numește „economia cunoașterii", adică pe producția de tehnologie și pe adaptarea acesteia la nevoile de dezvoltare. Atâta timp cât te rezumi doar la producția de bunuri și nu produci tehnologie, ești doar o națiune de mâna a doua. Degeaba vin politicienii noștri cu vorbe mari, precum reziliență și dezvoltare, dacă nu construiesc o capacitate internă de producere de tehnologii moderne.
Economia cunoașterii nu este doar un moft sau o expresie de îngânat pe la diferite conferințe simandicoase, ci este chiar tipul de economie spre care se îndreaptă Occidentul, adică o economie concentrată pe „fabricarea" de tehnologie, care să poată oferi societății o valoare adăugată ridicată, adică prosperitate, bogăție. Din păcate, în țara dosarului cu șină, economia cunoașterii nu este o prioritate, iar index-ul care exprimă adaptarea economiei noastre în acest sens, index calculat de către Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (UNDP), ultima oară în 2020, ne plasează pe un neonorant loc 52 la nivel mondial. Valoarea indicatorului național de „economie a cunoașterii" pentru România este de 48,5 (locul 52 mondial), în vreme ce alte țări în situația noastră sunt la valoarea 54,3 pentru Polonia (locul 39 global) și 53,9 pentru Ungaria (locul 41 mondial). Înaintea noastră mai sunt Serbia, Croația și Belarus, iar după noi Bulgaria (48,3- locul 54), Ucraina (47,6 - locul 56), Grecia (46,8-locul 59) și Albania (46,5- locul 61). Cu 43,9, Republica Moldova ocupă locul 78, între Panama și Iordania.
Dar ce este indicatorul compozit GKI -global knowledge index? Acesta reprezintă o medie ponderată între următorii indicatori, care evaluează calitatea în domeniile de mai jos:
- Educația preuniversitară
- Educația tehnică și vocațională
- Educația universitară
- Cercetare-dezvoltare-inovare
- Tehnologia informației și comunicații (IT&C)
- Economie
- Mediu general de validare/promovare dintr-o țară, modul de stabilire a ierarhiei valorilor, mai general spus.
Cam asta este, dacă vreți, structura cunoașterii într-o societate, descompusă în elementele constituente. Cel mai bine plasat domeniu al educației, pentru noi, rămâne educația universitară (locul 46 în lume), urmat de performanța economiei și de modul de ierarhizare a valorilor (locul 49 în lume), apoi nivelul industriei IT&C (locul 50 în lume), iar cel mai prost stăm la calitatea educației pre-universitare (locul 79 în lume) și la educația tehnică și vocațională (locul 80 în lume). Hai să aruncăm un ochi și pe la vecinii noștri din Estul Europei. Și să începem cu Polonia
Polonezii excelează la educația pre-universitară (locul 17 global) și au un nivel acceptabil la educația universitară (locul 32 global), și la capitolele „ cercetare-dezvoltare-inovare" și modul de „ierarhizare a valorilor" (locul 38 ). Cel mai prost stau și ei tot la educația tehnică și vocațională, dar aici sunt pe locul 55, nu pe 88 precum suntem noi.
Aceeași slăbiciune precum noi și polonezii au și ungurii : educația tehnică și vocațională (locul 96 pe glob), iar cel mai bine stau și ei, precum polonezii, la educație pre-universitară (locul 32 în lume). Mai stau neașteptat de bine și la educație universitară (locul 36), la cercetare-dezvoltare-inovare (locul 33) și la economie (locul 36). Nici la industria IT&C nu stau rău ungurii, devansându-ne copios (ei sunt pe locul 41) și nici la modul de ierarhizare a valorilor (locul 42).
Apare clar și aici tiparul unei catastrofe în educația tehnică și vocațională (locul 95 global), dar și în starea generală a economiei (locul 79), a educației universitare (locul 79) și a modului de ierarhizare a valorilor (locul 79). Nici la cercetare-dezvoltare-inovare nu stau prea bine frații noștri (locul 78) și nici la educația pre-universitară (locul 77). Cel mai bine se plasează la indicatorul legat de industria IT&C (locul 72 mondial).
Toate vulnerabilitățile reieșite din clasamentele de mai sus sunt lucruri știute și mult-discutate la noi, dar le reiau pentru că sunt relevante pentru prețuirea pe care o acordăm noi, ca societate, cunoașterii și pentru modul în care România se pregătește sau nu pentru statutul de „economie a cunoașterii".
Primul lucru de la care trebuie să plecăm este faptul că avem cea mai mare rată a abandonului școlar din Uniunea Europeană (15,6%). A doua vulnerabilitate majoră: avem a treia cea mai mică perioadă școlară pentru un copil care intră azi în școală: doar 14,2 ani în medie. A treia vulnerabilitate: locul penultim în UE în privința copiilor care trec testele PISA (30% dintre copiii noștri nu trec baremul necesar). A patra vulnerabilitate: avem cea mai mică pondere din UE a tinerilor cu studii superioare și cea mai mică pondere din UE a celor cu titlul științific de doctor. A cincea vulnerabilitate: avem cel mai scăzut indice de digitalizare a societății din Uniunea Europeană. A șasea vulnerabilitate: avem cea mai mică pătrundere a tehnologiilor inteligenței artificiale (AI) și a „internetului lucrurilor- IoT" din Uniunea Europeană, cu doar 2,4 aplicații/milionul de locuitori. În fine, a șaptea și ultima vulnerabilitate majoră: poziția penultima din Europa (după noi mai vine doar Bosnia-Herțegovina) ca număr de aplicații pentru patente de invenții depuse la biroul european pentru patente (EPO-European Patent Office). Polonia se află, cu acest indicator, la 16,3 Ungaria la 10,5, iar Bulgaria la 6,6!
Trecând la partea de concluzii ar trebui să admitem, cu sinceritate, că nu prea avem loc pentru cunoaștere printre prioritățile societății noastre și că, dacă nu ne schimbăm rapid modul de a gândi acest lucru vom rămâne mult în urma continentului nostru în viitor: tinerii noștri care chiar cred în economia cunoașterii ne vor părăsi pentru alte națiuni, iar noi ne vom chinui să trăim din munci primitive, condamnați la salarii mici și la sărăcie.
Petrișor Peiu
DIN ACEEASI CATEGORIE...
-
Procurorul care a cerut arestarea lui Putin și Netahyanu s-a suspendat din funcție. Dosarul de hărțuire sexuală în care e implicat se apropie de final
Procurorul Curții Penale Internaționale, Karim Khan, a demisionat temporar, in contextul in care o ancheta privind presu ...
-
Cum vede Nicușor Dan programul "Apă - Hrană - Energie", al lui Călin Georgescu
Nicușor Dan, primarul general al Capitalei și candidat la funcția de președinte al Romaniei, a facut un scurt comentariu ...
-
De la inginer software la livrator de mâncare. Cum l-a adus Inteligența artificială de la un salariu de 150.000 de dolari la a locui într-o rulota
Amenințarea Inteligenței Artificiale asupra locurilor de munca intr-un exemplu concret.Un barbat și-a pierdut locul de m ...
-
STS, răspuns la acuzațiile AUR: Sistemele destinate prevenirii votului ilegal îndeplinesc toate condițiile legislative, tehnice și operaționale
Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) a raspuns vineri printr-un comunicat la acuzațiile AUR privind o presupusa f ...
-
Diplomatul suedez bănuit de spionaj a fost găsit mort
Un diplomat suedez arestat saptamana trecuta sub suspiciunea de spionaj si eliberat cateva zile mai tarziu a fost gasit ...
-
SUA mizează pe o armă cinetică de ultimă generație, SM-3, după ce a folosit-o pentru prima dată în Israel
Departamentul Apararii al Statelor Unite a anunțat o extindere semnificativa a contractului cu Raytheon, companie din ca ...
-
Forțele Aeriene dezvăluie primele avioane fără pilot din istoria SUA. Un punct de cotitură în modul în care America va concepe războiul aerian al viitorului
Forțele Aeriene ale Statelor Unite au prezentat oficial primele aeronave de lupta fara pilot din istorie care primesc de ...
-
Apple pregătește un telefon revoluționar pentru aniversarea de două decenii. Ce va putea oferi iPhone-ul 100% din sticlă
În 2027, iPhone-ul va implini 20 de ani, iar Apple pare hotarata sa marcheze momentul cu un dispozitiv care sa res ...
-
Un expert susține că a descifrat un mister din Biblie. Descoperire despre Cele zece porunci ale lui Dumnezeu
Biblia povestește cum Moise a urcat pe un munte misterios, s-a intalnit cu Dumnezeu fața in fața și a coborat purtand Ce ...
-
Evoluție dramatică în Statele Unite: Un fenomen nemaivăzut de la pandemie lovește sever
Acordul comercial interimar dintre administrația de la Washington și China, incheiat in Elveția, marcheaza o schimbare d ...
-
Ultima generație care mai mănâncă banane: Fructul preferat din toată lumea, pe cale să dispară în câțiva ani
Bananele, unul dintre cele mai iubite fructe din lume, sunt amenințate cu dispariția! Schimbarile climatice, bolile deva ...
-
Chatbotul lui Elon Musk, acuzat că promovează o teorie conspiraționistă: ce s-a întâmplat cu Grok pe platforma X
Un incident bizar și controversat a reaprins discuțiile despre riscurile inteligenței artificiale in spațiul public digi ...
-
Garda digitală a Papei! Cum un grup de voluntari din întreaga lume apără Vaticanul de hackeri
Într-o epoca in care credința se ciocnește din ce in ce mai des cu tehnologia, Vaticanul se vede nevoit sa iși ape ...
-
România, cu un picior în zona 'junk': Alegerile tensionate amplifică prăbușirea încrederii investitorilor - Bloomberg
Incertitudinea politica generata de alegerile prezidențiale din Romania incepe sa fie tratata cu seriozitate maxima de p ...
-
Sociolog: Pare că George Simion și Călin Georgescu nu au o relație bună
Vladimir Ionaș, sociolog Avangarde, a afirmat joi, ca strategia lui George Simion de a nu se prezenta la dezbateri inain ...
-
SUA, din nou o putere mondială sub Trump: investiții fără precedent din întreaga lume într-o industrie în plină dezvoltare
Deși au trecut 100 de zile din cel de-al doilea mandat al lui Donald Trump, piața criptomonedelor ramane extrem de sensi ...
-
Un robot umanoid „s-a trezit" şi a devenit incontrolabil îngrozind inginerii într-o fabrică din China VIDEO
În China, un videoclip care circula pe retelele sociale arata un robot umanoid al companiei Unitree luptandu-se ag ...
-
Descoperirea secolului: experimentul DUNE, ascuns sub pământ. De ce există lumea
Teoriile actuale ale astronomiei nu pot explica de ce a aparut lumea, planetele, stelele și galaxiile. Dar acum oamenii ...
-
Au furat un ditamai avionul comercial: hoții nu au mai fost văzuți de atunci, nici aeronava sau orice resturi ale acesteia. Lista celor mai bizare furturi
Unele dintre cele mai bizare furturi din lume au devenit celebre tocmai datorita naturii lor neașteptate. Daca majoritat ...
-
A fost creat primul tabel periodic al algoritmilor de inteligență artificială, după modelul Mendeleev
MIT propune un „tabel periodic" al algoritmilor de inteligența artificiala. Daca in liceu am invațat sa ordonam at ...
-
Terifiantul "sindrom al capului căzut": Boala generată de statul cu ochii în telefon. Un caz extrem șochează până și medicii
Medicii japonezi au relatat un caz extrem de rar și alarmant: un barbat in varsta de 25 de ani a ajuns in imposibilitate ...
-
Aplicația care te lasă fără bani în câteva secunde. Nu o descărca niciodată pe telefon
O femeie din Deva a cazut victima unei escrocherii cibernetice de proporții, dupa ce a fost convinsa sa instaleze o apli ...
-
O erupție solară lovește Pământul: Semnalele radio, întrerupte în Europa și Asia. Urmează zile critice
Pe 14 mai 2025, o erupție solara extrem de puternica, de clasa X2.7, a fost emisa de Soare dintr-o noua regiune activa d ...
-
Manelistul Jador a fost prins drogat la volan: A ieșit pozitiv la opiacee
Cantaretul de manele Jador a fost oprit, miercuri seara, de politistii din Bucuresti pe o strada din Sectorul 5, iar tes ...
-
Un scandal de corupție bubuie la NATO: Mai multe persoane arestate într-o anchetă internațională
Mai multe persoane au fost arestate in cadrul unei vaste anchete anticoruptie care implica o agentie NATO ce se ocupa de ...
-
Sfaturi pentru închirierea unui cabinet psihologic
Poate ești in prima ta zi de practica sau ai ani de experiența, alegerea unui cabinet psihologic nu este doar o chestiun ...
-
O furtună solară masivă provoacă pene de curent la nivel mondial. Experții avertizează că ce este mai rău urmează să vină
Soarele a dezlanțuit cea mai puternica erupție solara a anului. Furtuna de radiații provocata de erupția solara de marți ...
-
Falimentul bate la usa României: BNR anunta ca datoria externă a ajuns la cote alarmante si riscam si incapacitate de plata
BNR a transmis datele despre contul curent al balanței de plați a Romaniei, care a inregistrat un deficit de 7,656 milia ...
-
Un român a furat statui din cimitirele din toată Germania. Prejudiciul se ridică la 600.000 de euro
Un cetațean roman de 36 de ani este suspectat pentru furtul unor decorațiuni funerare in valoare de aproximativ 600.000 ...
-
CJUE - Lovitură dură pentru Ursula von der Leyen în scandalul vaccinurilor COVID: Comisia a ascuns ilegal SMS-urile cu Pfizer
Instanța suprema a UE a anulat decizia Comisiei de a refuza ziarului New York Times accesul la mesajele schimbate intre ...
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu