Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Elisabeta Polihroniade, cea mai mare șahistă din istoria României, a murit înainte să-și îndeplinească visul

Postat la: 24.01.2016 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Sursa foto: prosport.ro

Elisabeta Polihroniade, maestră internațională a șahului, a murit, sâmbătă, la vârsta de 80 de ani. Fosta sportivă era membră și a Federației pentru Protecția Animalelor și Mediului.

"Ne-a părăsit sâmbăta, la ora 17,45, în urma unei suferințe îndelungate. Doamna Elisabeta Polihroniade a fost unul dintre marii șahiști ai lumii, mare maestru internațional și campioană națională pentru o mare perioadă de timp. Elisabeta Polihroniade mi-a fost o bună prietenă. (...) Este o mare pierdere, nu numai pentru șahul românesc, ci și pentru cel internațional. A fost un mare maestru, cu multe premii. L-a învățat chiar și pe Nicolae Ceaușescu să joace șah. Pe noi ne legau iubirea pentru animale și șah'', a declarat fostul senator Marius Marinescu, pentru Agerpres.

Una dintre dorințele Elisabetei Polihroniade era introducerea șahului în școli.

''Își dorea să fie introdus șahul în școli, s-a luptat pentru acest lucru. Teoretic s-a întâmplat. Practic, nu. Organiza Turneul Regilor, unde participau cei mai mari șahiști. (...) Mi-aș dori ca Guvernul să continue proiectele sale, să organizeze turneul național de șah pentru elevi și turnee internaționale. Prin promovarea acestui sport al minții România se poate afirma la nivel internațional'', a mai spus Marius Marinescu.
Totodată, el a susținut că va propune ca Turneul Regilor să poarte numele Elisabetei Polihroniade.

Trupul neînsuflețit al fostei șahiste va fi depus la biserica Domnița Bălașa, iar înmormântarea va avea loc la cimitirul Cernica, marți. Elisabeta Polihroniade s-a născut la 24 aprilie 1935, la București. 

A câştigat nouă medalii olimpice ca jucătoare şi a participat la zece ediţii ale JO, dintre care la opt a fost arbitru internaţional. A câştigat şapte titluri de campioană a României şi a participat la peste 150 de turnee internaţionale. În 1967 a primit Ordinul Meritul Sportiv, iar în anul 2000 a obţinut Medalia Naţională Serviciul Credincios. În 1999 a primit Diploma de Onoare a Federaţiei Internaţionale de Şah (FIDE), numele său fiind înscris în "Cartea de Aur a FIDE", inaugurată cu acest prilej.

 

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE