Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Attila Varga, candidat UDMR la CCR: „Autonomia este o formă mai eficientă de organizare a puterii în stat"

Postat la: 05.05.2016 | Scris de: ZIUA NEWS

0

La inceputul lunii iunie, se schimbă trei judecători la Curtea Constituțională a Romaniei (CCR) și, printr-un aranjament cu PSD, UDMR îl propune din partea Camerei Deputaților pe fostul deputat Attila Varga. Insa, acesta are mai multe antecedente privind atacurile la adresa României și la caracterul național al statului român.

Astfel, in 2011, Attila Varga declarat că termenul "national" este depasit chiar si de realitatile noastre și era initiatorul unei propuneri privind eliminarea din Constitutie a caracterului national al statului: "Daca ar fi doar o figura de stil intr-o opera juridica deosebita nu am avea nimic impotriva, dar teoretic si, din pacate, si practic poate fi un pretext pentru restrangerea drepturilor minoritatilor nationale". Varga Attila a mai explicat ca in genere expresia stat national este folosita ca argument impotriva autonomiei: "Noi recunoastem caracterul unitar al statului", a subliniat el.

"Termenul de stat national ne da oarecum ideea de exclusivism etnic din partea majoritatiii", a comentat reprezentantul UDMR. Totodata, Attila Varga este și un activist al autonomiei teritoriale pe criterii etnice a maghiarilor din județele Covasna, Harghita și Mureș. „Consider că autonomia reprezintă o modalitate de rezolvare a diferitelor tensiuni etnice şi are la bază principiul subsidiarităţii. Autonomia nu este străină de sistemul nostru constituţional, ci este o formă mai eficientă de organizare a puterii în stat", a spus deputatul UDMR.Trei judecători de la Curtea Constituţională îşi termină mandatele în 2016: Augustin Zegrean, Valentin-Zoltán Puskás şi Tudorel Toader. Noii judecători vor fi propuşi de preşedinte, Senat şi Camera Deputaţilor.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE