Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Frăţia trufelor din poliţia buzoiană

Postat la: 22.07.2015 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Dosarul baronului buzoian Cristinel Bîgiu a deschis piste noi pentru ivestigatorii Direcției Generale Anticorpuție. În stenogramele din dosarele lui Bîgiu apar discurții despre partidele de vânătoare organizate de Asociația căutătorilor de trufe din România - ACTRU, organizație neguvernamentală cu sediul și conducere formală în București, pe b-dul. Lascăr Catargiu nr. 27.

În realitate, asociația este condusă de doi polițiști buzoieni, inspectorul Dragoș Neagu (foto1) din cadrul SICE Buzău și comisarul șef din aceeași unitate de poliție Ionel Onel (foto2). „Centrul de comandă" al asociației este o vilă luxoasă din stațiunea buzoiană Sărata Monteoru deținută de soacra lui Dragoș Neagu.

Din această locație, polițiștii pornesc în căutarea trufelor prin pădurile buzoiene, sau organizează partide de vânătoare pentru turiștii italieni și ruși veniți special în acest scop. Pentru căutarea trufelor sunt utilizați câini special antrenați care pot ajunge și la prețul de 10.000 de euro exemplarul, asociația având ca principal obiect de activitate căutarea și comercializarea trufelor, delicatesă culinară exportată în Franța, Germania și Rusia și care ajunge și la 3000 de euro kilogramul.

Activitatea lucrativă a polițiștilor, desfășurată la negru

Conform informațiilor furnizate de Ministerul Finanțelor Publice (vezi facsimil), Asociației căutătorilor de trufe din România i-a fost atribuit codul fiscal 27996492, însă aceasta nu a depus de la înființare și până în prezent declarațiile fiscale obligatorii ori bilanțurile contabile, activitățile lucrative fiind derulate fără plata taxelor și impozitelor cuvenite statului și fără păstrarea unei evidențe scriptice a sumelor încasate.

Nici pentru cursurile de căutători de trufe sau vânzarea de câini specializați asociația căutătorilor de trufe nu emite acte fiscale și nu achită impozite bugetului de stat, conduită sinonimă cu evaziunea fiscală.

Profit pentru polițiștii buzoieni în dauna Romsilva

Activitățile polițiștilor căutători de trufe prin pădurile buzoiene contravin flagrant dispozițiilor Legii nr. 171/2010 și a Codului Silvic, legislația interzicând realizarea de săpături neautorizate în pădure sau recoltarea plantelor din pădurile statului fără achitarea taxelor cuvenite Romsilva și bugetului de stat.

Desigur la vederea legitimației de comisar șef sau inspector de poliție, cu atribuții exact pe linie economică, pădurarii buzoieni fac cale întoarsă și pun practic la dispoziție căutătorilor de trufe întreg patrimoniul silvic și cinegetic al județului, cauzându-se astfel grave prejudicii bugetului de stat.

Nu întâmplător inspectorul șef Dragoș Neagu este la bază inginer silvic, acesta lucrând la Romsilva Buzău până în anul 2005, când a intrat în poliție. Acesta este vorbitor de rusă și asigură relațiile comerciale ale asociației cu partenerii de afaceri din Rusia, Franța și Germania.

Membrii asociaţiei, descoperiți și acoperiți

Dacă polițiștii Dragoș Neagu și Ionel Onel și-au declarat apartenența la asociația căutătorilor de trufe din România, pe care de altfel o conduc din umbră, surse din poliție spun că nelipsit de la sindrofiile organizației este și șeful serviciului de investigarea a criminalității economice din IPJ Buzău, comisarul șef Liviu Gavrilă, acesta desfătându-și papilele gustative cu valoroasele trufe culese din pădurile buzoiene după fiecare partidă de vânătoare.

Un alt împătimit al partidelor de vânătoare organizate de asociația căutătorilor de trufe era și baronul Cristinel Bîgiu, până la arestarea sa de către procurorii DNA, sau procurorul Stelian Materi de la Pătârlagele, nelipsit de la escapadele trufiștilor organizate în pădurile administrate de Romsilva din zona barajului Siriu.

ANI a intrat pe firul trufelor

Dacă organele competente din Buzău s-au făcut că nu văd activitățile lucrative ale funcționarilor căutători de trufe, inspectorii de integritate ai ANI, sprijiniți de structurile informative de la nivel central, au intrat pe firul afacerilor cu trufe și au declanșat procedurile de evaluare cu privire la respectarea regimului incompatibilităților de către polițistul Ionel Onel (vezi facsimil 2).

Iar cu privire la inspectorul Dragoș Neagu, acest veritabil trezorier al afacerilor cu trufe din România, inspectorii ANI au declanșat verificări extinse privid modul în care acesta și-a dobândit averea, chiar dacă majoritatea bunurilor achiziționate din banii obținuți din vânzarea de trufe și câini specializați sunt trecute direct pe numele soacrei sau al soției.

Ion Teleanu

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE