Arma americană care ar putea face Crimeea „inutilă din punct de vedere militar"
Postat la: 01.05.2024 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Rachetele ATACMS cu rază lungă de acțiune furnizate de SUA Ucrainei au potențialul de a face Crimeea "inutilă din punct de vedere militar" pentru Rusia, potrivit unui analist militar.
Săptămâna trecută, The New York Times a relatat că SUA au trimis în secret Ucrainei aproximativ 100 de sisteme de rachete tactice ale armatei, cunoscute sub numele de ATACMS, care le-ar fi pus deja în funcțiune.
SUA au trimis anterior ATACMS cu o rază de acțiune mai scurtă, care au ajutat Ucraina în lupta din toamna anului trecut. Dar versiunile trimise recent pot parcurge aproximativ 300 de kilometri - ceea ce pune ținte de valoare mai mare în vizorul Kievului.
Printre acestea, Crimeea, ocupată de Rusia în 2014 și crucială pentru strategia sa militară în Ucraina.
Philip Karber, un analist militar cu expertiză în Ucraina, a declarat pentru Radio Europa Liberă că „livrarea ATACMS este o mare realizare".
El a spus că armele „ar putea, practic, să facă Crimeea fără valoare militară".
Crimeea a fost puternic fortificată de când forțele președintelui Vladimir Putin au ocupat-o și deservește armata atât pe uscat, cât și pe mare. Peninsula găzduiește portul avansat Sevastopol, baza Flotei Ruse de la Marea Neagră.
De asemenea, servește ca un centru logistic crucial și o rută de aprovizionare militară către sudul Ucrainei ocupate și a fost rampa de lansare pentru o serie de atacuri devastatoare cu rachete și drone rusești.
Ucraina a lansat multe lovituri asupra Crimeei înainte - slăbind considerabil flota Rusiei de la Marea Neagră, portul Sevastopol și țintind periodic podul strategic Kerci care leagă peninsula de Rusia.
Acestea au fost efectuate în diferite moduri, inclusiv cu ajutorul unor arme, drone aeriene și navale și probabil cu ajutorul rachetelor Storm Shadow/SCALP furnizate de Marea Britanie și Franța.
Dar rachetele ATACMS au un avantaj cheie față de Storm Shadows, potrivit Radio Europa Liberă, și anume că se deplasează mult mai repede.
La jumătatea lunii aprilie, Ucraina a afirmat că a lovit baza militară Djankoi, în nordul Crimeei, inclusiv un prețios lansator de apărare antiaeriană S-400, fără a preciza ce armă a fost folosită. Un oficial american de rang înalt a declarat ulterior pentru The Times că aceasta se număra printre țintele ATACMS ale Ucrainei.
Luna trecută, când președintele ucrainean Volodimir Zelenski a îndemnat Congresul să convină asupra unui pachet de ajutor pentru Ucraina, el a indicat ATACMS ca fiind o armă cheie pentru a ținti aerodromurile din Crimeea.
„Când Rusia știe că putem distruge aceste avioane, nu vor ataca din Crimeea", a declarat Zelenski pentru The Washington Post.
„Este ca și cu flota maritimă", a adăugat el. "I-am împins din apele noastre teritoriale. Acum îi vom împinge de pe aeroporturile din Crimeea".
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Boris Johnson dezvăluie cauza morții Reginei Elisabeta a II-a
Fostul premier britanic Boris Johnson a dezvăluit în premieră cauza morții Reginei Elisabeta a II-a: cancer osos. Publicația tabloidă Daily Mail a făcut cunoscut amănuntul, anunțând că va publica în serial memoriile fostului premier. Acesta a încălcat, cu bună știință, cutuma regală care spune că despre bolile suveranilor nu se comentează public.
-
Modificări în Codul Rutier care au intrat în vigoare de la 1 octombrie. Permisul va fi suspendat pentru abateri considerate până acum minore
De la începutul lunii octombrie, o serie de reglementări din Codul Rutier s-au înăsprit și pot duce chiar la suspendarea dreptului de a conduce.
-
Triunghiul amoros care a cutremurat Formula 1: Doi piloți și o influenceriță sunt implicați în scandalul momentului
Rivali pe pistă în timpul sezonului de Formula 1, englezul Oliver Bearman şi argentinianul Franco Colapinto sunt rivali şi în viaţa privată. Cei doi tineri piloţi ar fi avut o relaţie cu aceeaşi femeie, o studentă la drept, dar şi cu activităţi de influencer.
-
Clanul rus din spatele imperiului de criminalitate informatică „Evil Corp" protejat de FSB. Desfășoară atacuri cibernetice distructive în întreaga lume
Departamentul Trezoreriei SUA a anunțat sancțiuni, marți, 1 octombrie împotriva a șapte persoane și două entități asociate cu Evil Corp, un grup de criminalitate informatică cu sediul în Rusia.
-
Descoperirea care îngrozește oamenii: Alimentele care vă "mănâncă" metabolismul din organism, în tăcere
Un nou studiu efectuat de către o echipă de cercetători de la Universitatea din Bonn, Germania, și Agenția de Cercetare a Cancerului din Lyon, Franța, a făcut o descoperire îngrozitoare pentru sănătate. Experții au constatat că alimentele ultraprocesate vă "mănâncă" și vă modifică metabolismul în tăcere, ducând la boli cardiovasculare, afecțiuni cronice și cancer.
-
Procurorii au întocmit un dosar de 165 de pagini cu dovezi despre încercarea lui Donald Trump de a anula alegerile pe care le-a pierdut
Procurorii americani afirmă că Donald Trump a acționat dincolo de atribuțiile sale prezidențiale atunci când a exercitat presiuni asupra unor oficiali de stat și asupra vicepreședintelui de atunci, Mike Pence, în încercarea de a inversa înfrângerea sa în alegerile din 2020, conform unui dosar judiciar făcut public miercuri.
-
Climatologul care a demontat povestea "ciclonului Asley" avertizează că România ar putea fi lovită totuși de un ciclon autentic
În ultimele zile, vremea din România a suferit schimbări semnificative, aducând un nou episod de precipitații. Conform declarației Conf. dr. Lucian Sfîcă, "se întâmplă mereu în atmosferă, pentru o regiune sau alta, ca odată intrați într-o perioadă ploioasă să rămânem blocați în ea, de parcă ploile aduc alte ploi, la fel cum seceta odată instalată pare să alunge ploile și astfel să se intensifice."
-
Ceva nu se leagă: Liderul Hezbollah fusese de acord cu încetarea focului, dar israelienii l-au asasinat la câteva zile distanță
Ministrul de externe al Libanului, Abdallah Bou Habib, a declarat pentru CNN că liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah, a fost de acord cu o încetare a focului de 21 de zile, cu doar câteva zile înainte de a fi asasinat de Israel.
-
Robot care va putea rezolva marile enigme ale omenirii este deja in faza de proiect
Inteligenţa artificială (AI), cu ajutorul generatoarelor de imagini şi al agenţilor conversaţionali, îi pune la încercare pe artişti şi scriitori, însă oamenii de ştiinţă cred că aceasta ar putea, de asemenea, să revoluţioneze cercetarea şi chiar să ocupe un loc proeminent în lucrările laureaţilor premiului Nobel.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Ceva uriaș se pregătește în China: Giganții mondiali retrag miliarde de dolari într-un ritm record
- 2.Răspunsul lui Putin la rachetele cu rază lungă ale Ucrainei ar putea include un test nuclear
- 3.Secretul lui Polichinelle: CIA și MI6 au planificat Operațiunea Kurk din Ucraina
- 4.UE va intra in război cu Rusia. Noului comisar pentru apărare cere armament si trupe
- 5.FT: Ucraina a început să discute cu Occidentul despre cedarea teritoriilor către Rusia, totul pentru a opri războiul!
- 6.Franța oferă un homosexual declarat pentru funcția de comisar european. Ursula a cerut o femeie. Macron: "Îndeplineşte toate criteriile cerute!"
- 7.BlackRock jubilează: Occidentul mobilizează resurse imense pentru reconstrucția Ucrainei. Câți bani se vor investi
- 8.Directorul CIA zugrăvește un tablou sumbru: "Asta este cea mai mare amenințare!"
- 9.Măcel în Coreea de Nord: Zeci de oficiali executați după inundațiile devastatoare de la sfârșitul lui iulie
- 10.Politico: Americanii și britanicii se tem că Ucraina va fi învinsă in această iarnă
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu