Cel mai avansat portavion al Chinei se apropie de lansare. Cele două avantaje esențiale pe care le au navele SUA în fața Fujian
Postat la: 01.05.2024 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Cel mai nou, mai mare și mai avansat portavion al Chinei, Fujian, a făcut un salt serios pentru a se alătura celei mai mari flote navale din lume, miercuri, când a plecat din Shanghai pentru primele sale probe pe mare.
Testele navale sunt de așteptat să aibă loc în Marea Chinei de Est, la aproximativ 130 de kilometri de șantierul naval Jiangnan, unde portavionul a fost în construcție de mai bine de șase ani, potrivit Administrației pentru Siguranța Maritimă din Shanghai.
„Probele pe mare vor testa în primul rând fiabilitatea și stabilitatea sistemelor electrice și de propulsie ale portavionului", se arată într-un anunț al agenției de presă de stat Xinhua, citată de CNN.
Nava de război a fost lansată în 2022 și „și-a încheiat testele de acostare, lucrările de amenajare și ajustările echipamentelor" până la cele mai recente teste pe mare, a transmis Xinhua.
Cu un deplasament de 80.000 de tone metrice, Fujian depășește cele două portavioane active ale Armatei de Eliberare a Poporului (PLAN), Shandong de 66.000 de tone și Liaoning de 60.000 de tone. Numai Marina Statelor Unite operează portavioane mai mari decât Fujian.
„Probele pe mare ale Fujian reprezintă o piatră de hotar importantă pentru PLAN, marcând intrarea acesteia în micul club al marinelor cu capacitate mare pentru aviație", a declarat John Bradford, membru al Consiliului de Relații Externe pentru Afaceri Internaționale.
Caracteristica cheie a Fujian este un sistem de catapultă electromagnetică care îi va permite să lanseze avioane mai mari și mai grele decât Shandong și Liaoning, care folosesc o metodă de lansare în stilul săriturii cu schiurile.
Analiștii spun că capacitatea Fujian de a lansa avioane de război mai mari care transportă muniții mai mari la distanțe mai mari îi va oferi portavionului o rază de luptă mai mare decât predecesorilor săi din flota chineză, oferind PLAN așa-numitele capacități de „apă albastră".
„Aceste teste pe mare marchează primul pas major în dezvoltarea capacității Chinei de a proiecta puterea aeriană pe mare în zonele oceanice adânci", a declarat Carl Schuster, fost căpitan al Marinei SUA și fost director de operațiuni la Centrul Comun de Informații al Comandamentului Pacific al SUA.
Sistemul de catapultă electromagnetică pune Fujian la egalitate cu cel mai nou portavion al Marinei SUA, USS Gerald R Ford, singurul activ din lume cu un sistem de catapultare electromagnetic. Cele 10 portavioane mai vechi ale Marinei SUA, clasa Nimitz, se bazează pe catapulte cu abur pentru a lansa aeronave.
Totuși, toate portavioanele americane vor păstra două avantaje cheie față de Fujian: puterea și dimensiunea.
Portavioanele SUA sunt propulsate cu energie nucleară, ceea ce le oferă posibilitatea de a rămâne pe mare atât timp cât durează proviziile echipajului, în timp ce Fujian este alimentat cu combustibil convențional, ceea ce înseamnă că trebuie fie să facă escală în port, fie să fie întâmpinat de un tanc pe mare pentru a alimenta cu combustibil.
În ceea ce privește avantajul de dimensiune al Marinei SUA față de Fujian, Fordul deplasează 100.000 de tone, iar cele 10 nave din clasa Nimitz 87.000 de tone metrice. Navele mai mari americane pot prelua mai multe avioane, în jur de 75, în comparație cu 60 pe Fujian, potrivit estimărilor Centrului pentru Studii Strategice și Internaționale (CSIS).
Analiștii au observat, de asemenea, că portavioanele SUA au mai multe catapulte, o cale aeriană mai mare și mai multe lifturi pentru a permite desfășurarea mai rapidă a aeronavelor de pe puntea hangarului de dedesubt.
Transportatorii americani „rămân într-un eșalon al lor", a spus Bradford.
Schuster a spus că runda actuală de teste pe mare pentru Fujian este de așteptat să dureze trei până la șase zile și nu va include operațiunile de zbor.
„Radarele și echipamentele de comunicații vor fi testate, dar primele teste pe mare se concentrează întotdeauna pe integritatea carenei, propulsie și inginerie, deoarece problemele de acolo împiedică totul să funcționeze bine", a explicat Schuster.
Analiştii se aşteaptă ca testele complete pe mare ale Fujianului să dureze cel puţin un an, iar punerea în funcţiune să aibă loc anul viitor sau în 2026.
Când se va alătura flotei PLAN, Fujian va deveni simbolul a ceea ce este acum cea mai mare forță navală din lume.
„Va fi simbolul cel mai vizibil al puterii navale în creștere a Chinei", a spus Brian Hart, de la CSIS.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Boris Johnson dezvăluie cauza morții Reginei Elisabeta a II-a
Fostul premier britanic Boris Johnson a dezvăluit în premieră cauza morții Reginei Elisabeta a II-a: cancer osos. Publicația tabloidă Daily Mail a făcut cunoscut amănuntul, anunțând că va publica în serial memoriile fostului premier. Acesta a încălcat, cu bună știință, cutuma regală care spune că despre bolile suveranilor nu se comentează public.
-
Modificări în Codul Rutier care au intrat în vigoare de la 1 octombrie. Permisul va fi suspendat pentru abateri considerate până acum minore
De la începutul lunii octombrie, o serie de reglementări din Codul Rutier s-au înăsprit și pot duce chiar la suspendarea dreptului de a conduce.
-
Triunghiul amoros care a cutremurat Formula 1: Doi piloți și o influenceriță sunt implicați în scandalul momentului
Rivali pe pistă în timpul sezonului de Formula 1, englezul Oliver Bearman şi argentinianul Franco Colapinto sunt rivali şi în viaţa privată. Cei doi tineri piloţi ar fi avut o relaţie cu aceeaşi femeie, o studentă la drept, dar şi cu activităţi de influencer.
-
Clanul rus din spatele imperiului de criminalitate informatică „Evil Corp" protejat de FSB. Desfășoară atacuri cibernetice distructive în întreaga lume
Departamentul Trezoreriei SUA a anunțat sancțiuni, marți, 1 octombrie împotriva a șapte persoane și două entități asociate cu Evil Corp, un grup de criminalitate informatică cu sediul în Rusia.
-
Descoperirea care îngrozește oamenii: Alimentele care vă "mănâncă" metabolismul din organism, în tăcere
Un nou studiu efectuat de către o echipă de cercetători de la Universitatea din Bonn, Germania, și Agenția de Cercetare a Cancerului din Lyon, Franța, a făcut o descoperire îngrozitoare pentru sănătate. Experții au constatat că alimentele ultraprocesate vă "mănâncă" și vă modifică metabolismul în tăcere, ducând la boli cardiovasculare, afecțiuni cronice și cancer.
-
Procurorii au întocmit un dosar de 165 de pagini cu dovezi despre încercarea lui Donald Trump de a anula alegerile pe care le-a pierdut
Procurorii americani afirmă că Donald Trump a acționat dincolo de atribuțiile sale prezidențiale atunci când a exercitat presiuni asupra unor oficiali de stat și asupra vicepreședintelui de atunci, Mike Pence, în încercarea de a inversa înfrângerea sa în alegerile din 2020, conform unui dosar judiciar făcut public miercuri.
-
Climatologul care a demontat povestea "ciclonului Asley" avertizează că România ar putea fi lovită totuși de un ciclon autentic
În ultimele zile, vremea din România a suferit schimbări semnificative, aducând un nou episod de precipitații. Conform declarației Conf. dr. Lucian Sfîcă, "se întâmplă mereu în atmosferă, pentru o regiune sau alta, ca odată intrați într-o perioadă ploioasă să rămânem blocați în ea, de parcă ploile aduc alte ploi, la fel cum seceta odată instalată pare să alunge ploile și astfel să se intensifice."
-
Ceva nu se leagă: Liderul Hezbollah fusese de acord cu încetarea focului, dar israelienii l-au asasinat la câteva zile distanță
Ministrul de externe al Libanului, Abdallah Bou Habib, a declarat pentru CNN că liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah, a fost de acord cu o încetare a focului de 21 de zile, cu doar câteva zile înainte de a fi asasinat de Israel.
-
Robot care va putea rezolva marile enigme ale omenirii este deja in faza de proiect
Inteligenţa artificială (AI), cu ajutorul generatoarelor de imagini şi al agenţilor conversaţionali, îi pune la încercare pe artişti şi scriitori, însă oamenii de ştiinţă cred că aceasta ar putea, de asemenea, să revoluţioneze cercetarea şi chiar să ocupe un loc proeminent în lucrările laureaţilor premiului Nobel.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Ceva uriaș se pregătește în China: Giganții mondiali retrag miliarde de dolari într-un ritm record
- 2.Răspunsul lui Putin la rachetele cu rază lungă ale Ucrainei ar putea include un test nuclear
- 3.Secretul lui Polichinelle: CIA și MI6 au planificat Operațiunea Kurk din Ucraina
- 4.UE va intra in război cu Rusia. Noului comisar pentru apărare cere armament si trupe
- 5.FT: Ucraina a început să discute cu Occidentul despre cedarea teritoriilor către Rusia, totul pentru a opri războiul!
- 6.Franța oferă un homosexual declarat pentru funcția de comisar european. Ursula a cerut o femeie. Macron: "Îndeplineşte toate criteriile cerute!"
- 7.BlackRock jubilează: Occidentul mobilizează resurse imense pentru reconstrucția Ucrainei. Câți bani se vor investi
- 8.Directorul CIA zugrăvește un tablou sumbru: "Asta este cea mai mare amenințare!"
- 9.Măcel în Coreea de Nord: Zeci de oficiali executați după inundațiile devastatoare de la sfârșitul lui iulie
- 10.Politico: Americanii și britanicii se tem că Ucraina va fi învinsă in această iarnă
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu