The Guardian: Ce înseamnă de fapt Retragerea ordonată din Herson și la ce să ne așteptăm în continuare
Postat la: 14.11.2022 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Decizia Rusiei de a-și retrage trupele într-o poziție defensivă pe malul stâng al fluviului Nipru se bazează pe o logică militară clară. Orașul Herson și alte localități de pe malul drept al fluviului Nipru cucerite încă la începutul războiului puteau fi ținute sub control doar cu un cost imens și cu pierderi mari de echipamente și soldați.
Din punct de vedere operațional, retragerea ar trebui să ajute Rusia să-și stabilească pozițiile defensive în timpul iernii. Însă, din punct de vedere strategic, retragerea constituie o înfrângere clară pentru Moscova, scrie Jack Watling, analist militar la Institutul Regal pentru Studii de Apărare și Securitate (RUSI), într-o analiză publicată în The Guardian.
În momentul lansării contraofensivei din Herson, la sfârșitul lui august, armata ucrineană era conștientă că nu avea suficientă forță pentru a lua cu asalt capitala acestei regiuni. Cu toate acestea, bombardarea podurilor a limitat capacitatea Rusiei de a livra arme grele pentru trupele sale din zonă. În același timp, Niprul proteja armata ucraineană de contraatacuri. Geometria favorabilă a câmpului de luptă a permis armatei ucrainene să creeze o zonă letală în care artileria sa putea provoca pierderi grele celor mai motivate și competente unități ale armatei ruse.
În timp ce condițiile de pe câmpul de luptă favorizau armata ucraineană, rațiunile politice afectau armata rusă. Odată cu anexarea ilegală a regiunii Herson, retragerea a fost văzută ca fiind inacceptabilă și periculoasă din punct de vedere politic, mai ales după reacțiile negative ale adepților imperialismului rusesc față de înfrângerile suferite de armata lor în regiunea Harkov. Pierderea Hersonului, singura capitală regională cucerită de ruși în Ucraina, era greu de interpretat altfel decât ca o înfrângere. Din punct de vedere militar, orașul putea fi ocupat mai departe, dar cu un cost foarte mare.
Retragerea din Herson, potrivit lui Jack Watling, va avea consecințe asupra strategiei de ocupare a Ucrainei puse în aplicare de Moscova. „Fără un cap de pod pe malul drept al Niprului, forțele ruse nu vor putea amenința cu o ofensivă de primăvară asupra Nikolaevului, chiar și dacă vor înființa noi unități de luptă din cele mobilizate" deja, subliniază Watling. Poziționarea de-a lungul fluviului Nipru - pe care forțele ruse se bazează pentru a-și reduce pierderile - îi permite Ucrainei să redirecționeze resurse și să ofere o oarecare securitate industriei sale de pe coasta de sud.
În pofida acestor considerente, Kremlinul crede că îi va fi mai ușor să supraviețuiască consecințelor politice ale unei retrageri ordonate decât să părăsească orașul cu pierderi imense în câteva luni. „Procedând astfel, Putin a aprobat o schimbare a strategiei ruse", notează Jack Watling. În opinia acestuia, liderul de la Kremlin mizează pe epuizarea capacităților ofensive ale Ucrainei și pe scăderea susținerii Occidentului, mai ales cu arme, în timp ce caută să-și regenereze forțele pentru anul viitor.
Pentru Ucraina, eliberarea Hersonului este o victorie majoră. Această victorie permite concentrarea forțelor în nord-est și demonstrează, de asemenea, aliaților occidentali că o abordare rezonabilă a războiului poate aduce eliberarea unui oraș mare fără a fi nevoie de un asalt. Watling admite că poate există încă o anumită teorie a victoriei în viziunea Rusiei, care până acum a fost în mod constant orbită de scenarii optimiste. „Cel mai probabil, acestea vor fi umflate de rapoarte conform cărora armata americană recomandă Ucrainei să înceapă negocierile", notează Watling.
În același timp, retragerea Rusiei din Herson, care presupune o restrângere a frontului și a liniilor rusești, vine cu anumite provocări pentru partea ucraineană. Ucraina nu mai are capacitatea de a distruge masiv armata rusă, în timp ce armata rusă nu are posibilități semnificative de a răspunde. Dacă armata ucraineană încearcă să străpungă noile linii de apărare rusești, riscă epuizarea forțelor sale. Pe de altă parte, este foarte important ca Ucraina să nu permită Rusiei să-și reconstruiască armata în timpul iernii.
Eliberarea Hersonului este un pas spre victorie și demonstrează ceea ce se poate realiza cu un flux constant de echipamente militare occidentale. Acest succes subliniază, de asemenea, importanța de a convinge Kremlinul că o retragere ordonată oferă perspective mai bune decât o înfrângere inevitabilă mai târziu, conchide Jack Watling.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Presa din USA: Lista bazelor militare americane pe calea balonului spion din China, pe măsură ce a traversat Statele Unite
Sâmbătă 4 februarie, regimul Biden a recunoscut că balonul spion din China care traversa SUA, a fost observat pentru prima dată cu o săptămână mai devreme în Alaska, pe 28 ianuarie.
-
Confesiunea din 1992 a agentului CIA Coleman: "WEF va ucide 4 miliarde de oameni până în 2050!"
O carte din 1992, „The Conspirators Hierarchy, the Committee of 300", scrisă de fostul agent CIA, John Coleman, câștigă o atenție reînnoită, pe măsură ce previziunile sale despre o lume „post-industrială" controlată de tehnocrați globaliști par să devină realitate.
-
Omul de știință care a condus investigația Lancet privind originea COVID se implică in ancheta privind biolaboratoarele secrete americane din Ucraina
Omul de știință american care a condus investigația revistei medicale Lancet privind originea COVID-19, Jeffrey Sachs, a fost de acord să interacționeze cu comisia parlamentară rusă care cercetează activitățile laboratoarelor biologice din Ucraina.
-
Europa Liberă: Hidroelectrica pregătește 280 de posturi pentru clientela politică cu salarii de 10 milioane de euro!
Înaintea sărbătorilor, Bogdan Badea, directorul producătorului public de energie Hidroelectrica, vrea să facă sute de angajări. Între timp, acesta și-a promovat mentorul, pe fostul ministru Andrei Gerea, în funcția de șef al departamentului de furnizare energie pentru consumatorii casnici, transmite Europa Liberă.
-
Un cercetător olandez a prezis cutremurul din Turcia in urmă cu 3 zile: "O să fie un seism de 7,5 în regiunea asta!"
Frank Hoogerbeets, un cercetător olandez, a prezis cutremurul din Turcia încă de acum 3 zile printr-o postare publicată pe Twitter în 3 februarie.
-
Infrastructura energetică a Turciei e la pământ: exportul de petrol a fost oprit; se anuță întreruperea curentului electric
Un cutremur major care a zguduit luni dimineață sud-estul Turciei a provocat daune grave infrastructurii energetice a țării, a declarat ministrul Energiei și Resurselor Naturale, Fatih Dönmez.
-
The Times of Israel scria in 2014: Planul secret pentru un "al doilea Israel" în Ucraina!
The Times of Israel, un ziar israelian independent care numără printre angajații săi o serie de foști reporteri ai cotidianului israelian Ha'aretz, a publicat un articol fascinant, dar în mare parte trecut cu vederea, datat Ierusalim și Jitomir, Ucraina, la 16 martie 2014, și care a fost scris de corespondenții săi respectivi din Rusia și Ucraina, Hirsh Ostropoler și I. Z. Grosser-Spass, citând un raport secret furnizat guvernului israelian.
-
Cum se explică amploarea cutremurului devastator din Turcia. Avertismentul unui seismolog: „Vor urma mii de replici"
Cutremurul produs luni, 6 februarie, a fost printre cele mai devastatoare produse vreodată pe planetă. Oamenii de știință spun că în fiecare an se produc mai puțin de 20 de cutremure cu magnitudinea mai mare de 7 pe planetă.
-
ChatGPT prefigurează Fiara Apocaliptică. Iată dialogul unui preot ortodox cu Inteligența Artificială Globală
Un preot ortodox a avut un dialog cu Inteligenta Artificială a ChatGPT. Inteligenta Artificială ar putea fi descrisa ca Fiara Apocaliptică, cea care in viitorul apropiat este posibil sa preia controlul asupra omenirii. REdam mai jos cele scrise de preot precum si adialogul acesstuia cu AI.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Nașterea unei noi monede comune, a treia ca putere după Euro și Dolar. Țările care ar putea să o adopte
- 2.Cum defineste Ungaria Noua ordine mondială. Directorul politic al cabinetului lui Viktor Orban prezintă capcanele următorului deceniu!
- 3.Șefa Trezoeriei SUA anticipează un mare eșec, în războiul economic cu Rusia
- 4.Israelul a atacat Iranul cu drone. Explozia unui depozit subteran de muniție a generat un cutremur cu magnitudinea de 5,9
- 5.Situație teribilă în SUA: pentru milioane de oameni nu se vor mai plăti pensiile. Țara este pe buza prăpastiei
- 6.Bloomberg: Erdogan și Assad pregătesc o lovitură mortală pentru interesele SUA în regiune!
- 7.Vicepremierul Chinei anunță o schimbare a ordinii mondiale, pe scena forumului de la Davos
- 8.Se conturează Planul Kremlinului care dă fiori la Kiev!
- 9."Luptăm într-un război împotriva Rusiei" - Zaharova șterge pe jos cu șefa diplomației germane: "Ei înțeleg despre ce vorbesc?!"
- 10.Fost consilier al lui Putin: "Războiul mare de-abia urmează Un atac din Nord și din Sud ar prinde armata ucraineană în clește, iar Moldova va cădea și ea!"
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu