Agentia de securitate sanitară: Trebuie evitată utilizarea măștilor FFP2. Produsul contine grafen cu potential toxic!
Postat la: 14.12.2021 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Agenția pentru siguranța sănătății ANSES a avertizat marți cu privire la utilizarea măștilor FFP2, in care se foloseste un compus pe bază de grafen, care ar avea efect dezinfectant. Măștile care conțin această substanță cu potențial toxic au fost suspendate în Franța în iunie anul trecut.
Utilizarea măștilor FFP2 care conțin in anumite cantitati compusi pe baza de grafen, un material sintetic, trebuie evitată ca măsură de precauție, a precizat marți ANSES, anunță ouest-france.fr. "ANSES recomandă autorităților publice să favorizeze comercializarea sau furnizarea de măști fără grafen.", arată agenția într-un comunicat, după o expertiză solicitată de Direcția Generală de Sănătate (care depinde de ministerul Sanatatii).
Riscuri potențiale
În aprilie, Canada a fost prima țară care a subliniat riscurile potențiale ale măștilor FFP2 (sau KN95, echivalentul nord-american) care conțin grafen. Ca măsură de precauție, a retras măștile cu grafen fabricate de compania chineză Shandong Shengquan New Materials, care erau suspectate de a provoca probleme pulmonare. În urma analizei, Canada a autorizat din nou aceste măști în iulie, considerând că acestea nu prezintă un risc dovedit, intrcat cantitatea de grafen folosita este mult prea mica "pentru a pune in pericol sanatatea".
Între timp, autoritățile franceze au cerut în luna mai ca măștile FFP2 cu grafen, distribuite în special profesioniștilor din domeniul sănătății, să nu mai fie utilizate. Această suspendare a fost decisă în așteptarea evaluării riscurilor de către ANSES. Raportul a sosit marti, iar agentia nu recomanda utilizarea lor motivand lipsa datelor concludente in privinta cantitatii admise pentru a nu considerate toxice in baza compusilor de grafen, mai ales după o expunere indelungată.
Lipsa de date privind toxicitatea
Deși datele disponibile "nu evidențiază situații de expunere care să fie îngrijorătoare", ANSES consideră că "este imposibil de evaluat riscul pentru sănătate". Acesta constată "lipsa de informații privind grafenul utilizat de producători și privind toxicitatea acestei substanțe, în special pe termen lung". De aceea, consideră că este de preferat să se evite acest tip de mască, ca măsură de precauție.
Într-un aviz separat, ANSES a analizat și măștile chirurgicale folosite de publicul larg. Scopul a fost de a evalua posibilele riscuri legate de prezența substanțelor chimice și de inhalarea sau contactul acestora cu pielea.
Care e situatia cu măștile chirurgicale?
Această expertiză a dat "rezultate liniștitoare" dacă măștile sunt folosite conform instrucțiunilor (schimbate la fiecare patru ore, purtate în direcția corectă etc.). "Expunerile la substanțele chimice găsite în măști nu depășesc pragurile de sănătate, atât pentru adulți, cât și pentru copii", potrivit ANSES. Acest lucru "garantează absența riscului pentru sănătatea populației, fie că aceste substanțe sunt inhalate, fie că sunt în contact cu pielea", atunci când măștile sunt purtate corect, explică Céline Dubois, coordonator al acestei expertize la ANSES. Această evaluare a fost realizată pe câteva zeci de referințe de măști chirurgicale destinate publicului larg, colectate de DGCCRF (controlul fraudelor) în 2020 și 2021.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
SUA dau în clocot după punerea sub acuzare a lui Trump: DeSantis acuză o manevră a lui Soros și anunță că nu îl va extrăda din Florida
Un mare juriu din New York a votat pentru punerea sub acuzare a fostului președinte Donald Trump, care încă mai candidează la președinție în 2024 - iar unul dintre principalii săi rivali pentru nominalizarea republicană în 2024 a afirmat într-un comunicat că Florida "nu va ajuta la o cerere de extrădare".
-
Revoluționar - Un test de sânge care depistează precoce cancerul ar putea scuti bolnavii de chimioterapie
Un test de sânge care poate detecta urme de celule canceroase ar putea scuti mii de pacienți de chimioterapia inutilă în fiecare an. Biopsiile lichide pot evidenția recidiva cancerului cu cel puțin 4 ani înainte ca aceasta să poată fi detectată prin scanare. Un studiu important privind cancerul intestinal verifică dacă testul poate arăta dacă operația chirurgicală a îndepărtat toată tumora.
-
După ce a propus anexarea prin lege a unor teritorii din Ucraina, Diana Șoșoacă depune și un proiect privind unirea cu Republica Moldova
Senatoarea Diana Iovanovici-Șoșoacă, președintele Partidului S.O.S. România, a depus vineri, 31 martie, la Senat, propunerea legislativă intitulată „LEGE privind unirea României cu Republica Moldova", pentru introducerea acesteia în procedură legislativă, și a solicitat adoptarea acesteia în procedură de urgență.
-
Compensații europene pentru România: CE va oferi ajutor suplimentar fermierilor afectați de importurile de cereale ieftine din Ucraina
România va obține în plus în jur de 15 milioane de euro pentru a veni în sprijinul agriculturilor afectați de importurile ieftine de cereale din Ucraina. Comisia Europeană a vorbit despre o sumă suplimentară de 75 de milioane de euro pentru a-i ajuta pe fermierii din România, Polonia, Bulgaria, Ungaria și Slovacia, iar negocierile pentru împărțirea acestei sume vor începe curând.
-
130 de ani de social-democraţie în România. Vicepreședintele Comisiei Europene, la aniversarea PSD
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a participat vineri la evenimentul organizat de PSD cu ocazia împlinirii a 130 de ani de la crearea primului partid social-democrat din țara noastră.
-
Dosarul Vulkan aruncă Rusia în aer: a fost dezvăluită o mega-operațiunea Sandworm a serviciilor secrete
Mii de pagini de documente secrete dezvăluie modul în care inginerii de la o firmă aparent inofensivă, NTC Vulkan, lucrează pentru armata rusă şi agenţiile de informaţii ruseşti pentru a sprijini operaţiunile de hacking, pentru a antrena agenţi înainte de atacurile asupra infrastructurii naţionale, pentru a răspândi dezinformarea şi pentru a controla internetul, relatează The Guardian şi The Washington Post.
-
New York Times: Donald Trump a fost pus sub acuzare. Marți urmează sa fie arestat!
Informațiile primite pe surse din sistemul judiciar american de către the New York Times relevă că Biroul procurorilor din NY ar fi terminat rechizitoriul lui Donald Trump și-l vor aresta marțea viitoare.
-
Dosarul refugiaților ucraineni: cum funcționa o mare rețea care a decontat ilegal peste două milioane de euro
Polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Maramureș fac percheziții la o primărie, dar și la peste 200 de persoane într-un dosar în care s-au decontat fictiv cheltuieli cu hrana și cazarea refugiaților ucraineni.
-
Taxa de solidaritate îngroapă OMV: Acțiunile pe bursă se prăbușesc după votul din Parlament!
Confuzie cu taxa de solidaritate Petrom: statul încearcă orice manevră de a lua 1 miliard de euro, Petrom se apără cu toate armele. Investitorii de la Bursă sunt în ceaţă. Fiscul susţine că a descoperit erori de calcul la o taxă.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Rușii anunță că știu că România începe furnizarea pe scară largă de armament și muniție pentru Ucraina
- 2.Alimentele cu adaos de făină de greier apar la Lidl și vor fi la vânzare în supermarket!
- 3.Raport: Occidentul își pierde puterea economică în favoarea BRICS
- 4.Surse: Procurorii militari anchetează activitati legate de Florian Coldea din perioada cand a fost director adjunct al SRI
- 5.Japonezii au decis: 7.000 de pași pe zi sau cât sport este nevoie să facem zilnic pentru o viață de lungă durată
- 6.Carne din plastic într-un hipermarket din Bucuresti. Dovada video ca ne otravesc pe zi ce trece! VIDEO
- 7.Angelina Jolie, declaratie socanta: "Am fost în Illuminati și am să vă spun totul" VIDEO
- 8.ChatGPT a propus o soluție aproape perfectă pentru conflictul din Ucraina
- 9.Cea mai mare escrocherie de retururi Amazon din istorie
- 10.Tucker Carlson: Criza bancară are un singur scop - introducerea monedei digitale naționale VIDEO
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu