Când va deveni Metaversul o "realitate" indispensabilă precum sunt azi retelele sociale clasice
Postat la: 23.04.2025 | Scris de: ZIUA NEWS

Metaversul este un concept tot mai des menţionat în mass-media, în ultimul timp, referitor la o tehnologie a viitorului apropiat, care deja a început să cucerească teren. Facebook tocmai a anunţat că va angaja 10 000 de persoane numai în Europa pentru a dezvolta "Metaversul" şi a investit recent circa 50 de milioane de dolari pentru a construi Metaversul "într-o manieră responsabilă".
Specialiştii spun că Metaversul ar putea reprezenta, pentru universul virtual, ca progres tehnologic, ceea ce a însemnat, de exemplu, smartphone-ul modern în comparaţie cu primele telefoane mobile din anii 1980. "Metaversul" este un termen împrumutat din limba engleză, care s-a internaţionalizat deja, format din prefixoidul "meta-", provenit din limba greacă, însemnând "dincolo de" şi "verse" (univers) şi care, strict etimologic, ar avea sensul "dincolo de univers" sau "univers paralel". Într-un înţeles specializat, denumeşte un spaţiu cibernetic, paralel cu lumea fizică şi în care oamenii vor putea interacţiona sub formă de avataruri web - un fel de "reîncarnări" digitale, animate. Primul care a folosit termenul "Metavers" este Neal Stephenson, în "Snow Crash", în 1992.
Neal Stephenson este un scriitor american, autor de science-fiction, în opera sa reunind, într-un mod extrem de original, informaţii din matematică, informatică, filosofie, criptografie, istoria ştiinţei etc. În "Snow Crash", al treilea roman al lui Neal Stephenson, care figurează pe lista celor mai bune 100 romane de limbă engleză ale tuturor timpurilor, acţiunea se petrece la începutul secolului al XXI-lea, în Los Angeles, care, în universul ficţional al cărţii, nu mai aparţine SUA. Lumea imaginată de scriitorul american este una a enclavelor conduse de francize corporatiste, un fel de anarho-capitalism (în care puterea statului este înlocuită total cu piaţa liberă), în care hiperinflaţia a devalorizat dolarul până la nivelul bancnotelor de trilioane, în care gărzi particulare întreţin ordinea publică etc. Într-o astfel de lume, Metaversul (succesorul Internetului), ca într-un joc MMO (la care pot să aibă acces mii de jucători simultan) este populat cu avatare.
Cum s-a întâmplat în multe alte situaţii, de la science-fiction la realitate nu a fost decât un pas. Iar în epoca actuală, când avansul tehnologic cunoaşte un ritm fără precedent, Metaversul este aproape realitate. Unul dintre fondatorii Google Earth spunea că acest program, în care harta Pământului este generată din suprapunerea unor imagini satelitare, a fost conceput după modelul din "Snow Crash". În plus (şi pandemia a grăbit acest proces) oamenii se întâlnesc pe Zoom, tot mai multe companii optează pentru telemuncă, se încheie contracte, se plătesc facturi în mediul online, se poate participa la spectacole, concerte virtuale etc. Altfel spus, graţie tehnologiei, astăzi, putem să interacţionăm cu lumea din jur într-un mod cu totul diferit decât cel traditional, din realitatea fizică, devenim parte dintr-o realitate augmentată (Augmented Reality - AR).
Există deja aplicaţii Augmented Reality prin care copiii se pot juca, într-un spaţiu real, cu un animal virtual, prin care, la o plimbare prin oraş, sub paşi să apară numele străzii, pe parbrizul autoturismului să se afişeze diverse informaţii etc. La ora actuală, milioane de utilizatori de smartphone-uri performante, cu funcţii adaptate, pot avea acces la realitatea augmentată. În viitorul apropiat, Metaversul nu va mai fi doar o "anexă" a realităţii fizice, ci va însemna interacţiune în timp real între lumea concretă şi cea virtuală, o realitate augmentată de către informaţia generată virtual şi care se va baza şi pe o dimensiune senzorială umană (implicând imagine, sunet, gust). Orice schimbare într-unul dintre spaţii (real/ virtual) va genera reacţii în celălalt. Avatarul sau personalitatea digitală a fiecăruia poate influenţa utilizatorul uman (care poate pătrunde în realitatea virtuală) şi invers.
Ca să înţelegem cum va funcţiona Metaversul, putem să facem câteva exerciţii de imaginaţie. Cum ar fi dacă am putea duce o viaţă paralelă, fără a ieşi din casă - să ne trimitem avatarul la job, să fim alături de prietenii care dansează în club sau la concert, să urcăm pe Everest sau să ne întâlnim, într-un birou reconstruit digital, cu ceilalţi colegi, cu partenerii de afaceri etc. Oricine va putea socializa, crea, cumpăra, optimiza activităţile etc., aşa cum se face acum pe Internet, dar cu un avatar unic. În aprilie 2020, cinci concerte virtuale ale rapperului american Travis Scott, care a apărut ca avatar pe Fortnite, au fost urmărite de peste 12 milioane de jucători. Bazându-se pe acest succes, jocul care reunește 350 de milioane de „gamers", cei mai mulţi cu vârste cuprinse între 14 și 24 de ani, a lansat și un festival de film numit Short Nite sau Party Royale, o petrecere virtuală gigantică, la care gazde sunt DJ renumiți.
Unul dintre directorii Companiei Epic Games, editorul Fortnite (celebrul joc video online, lansat în 2017), sublinia că: "Mai ales în vremuri ca acum, în care întâlnirea fizică este mai dificilă, este extrem de important să avem aceste experiențe virtuale. Ne gândim cu adevărat la Fortnite ca la o platformă pentru experiențe sociale conectate și nu doar la un joc. Metaversul nu va fi un joc". Teleportarea digitală va fi de asemenea posibilă, atât în spaţiu, cât şi în timp. De exemplu, un avatar al unei persoane se va putea teleporta dintr-un loc în altul, la mare distanţă sau la un eveniment din trecut care a fost înregistrat şi stocat într-un spaţiu virtual (la un concert, de pildă, nu doar să putem să privim pe ecran la acel eveniment).
Pentru giganţii Web, Metaversul este considerat "Sfântul Graal" al erei digitale, văzându-l ca pe următorul mare salt în evoluția Internetului, de aceea încep să investească masiv în dezvoltarea lui. Metaversul promite să depășească limitele lumii fizice până când universul real și virtual se vor confunda. Mark Zuckerberg, co-fondatorul și președintele rețelei Facebook, a investit deja semnificativ în noua tehnologie care îi face pe oameni să se simtă fizic în altă parte şi care, în următorii cinci ani, va deveni parţial funcţională. De altfel, Zuckerberg a şi anunţat, în octombrie 2021, reunirea Facebook, Instagram, What's App, a aplicaţiilor şi tehnologiilor, sub denumirea "Meta".
Un alt scop al Metaversului este nu numai acela de a amesteca lumea reală cu cea virtuală, ci şi de a îmbogăţi o asemenea lume hibridă cu Inteligenţa Artificială (AI), ceea ce va duce la schimbarea completă a modului de a munci şi, în general, de a trăi. Se studiază deja posibilitatea ca avatarul să devină autonom, să evolueze fără intervenţia persoanei reale, să poată să facă diverse activităţi, în timp ce persoana reală care-i corespunde se ocupă de altceva. Specializarea în diverse domenii se va putea face cu ajutorul cursurilor de instruire virtuale, cu avataruri care vor putea vizita fabrici, companii, vor putea pătrunde în culisele proceselor de producţie. Accesul în Metavers se va face cu ajutorul unor căşti special concepute (VR), cu ochelari, aplicaţii si alte dispozitive. Tehnologia 5G face posibile aceste lucruri, dar saltul se va face odată cu 6G, cel târziu în 2030.
Nu numai Compania Facebook (Meta) este preocupată de crearea unui Metavers. Vor exista, probabil, mai multe Metaversuri - aflate în lucru la Epic Games (producătorul jocului Fornite), la Unity (o platformă de dezvolatre 3D), la Compania de grafică Nvidia (Omniversul), VRChat etc. Ar trebui să ne bucurăm sau să ne îngrijorăm de aceste proiecte, care au făcut deja primii paşi? Schimbările pe care le vor genera în viaţa de toate zilele vor fi, desigur, uriaşe, cu multe avantaje. Practic, nu ar exista domeniu care să nu aibă legătură cu Metaversul - industrie, medicină, activităţi complexe, publicitate, marketing, artă, turism, arhitectură, comerţ, divertisment, software, prospecţii în hidrologie, geologie etc.
În plus, pentru utilizatori, a trăi experienţe interactive, prin avatarurile lor, fără a fi prezenţi, fizic, în locul respectiv, pare a fi ceva extraordinar. Un studiu recent, efectuat de specialişti de la Universitatea Oxford, spune că proiectarea în Metavers ar putea duce la apariţia unor simptome apropiate de psihoză. În acelaşi timp, este important cine construieşte şi cine gestionează Metaversul, pentru că se pot ivi o serie de probleme de etică, de legalitate în gestionarea datelor, iar acest viitor tehnologizat, promis, s-ar putea transforma într-o lume distopică, similară cu cea din romanul "Player One", de Ernest Cline, ecranizat de Steven Spielberg - "Ready Player One" ("Să înceapă jocul").
DIN ACEEASI CATEGORIE...
-
Nici Pământul nu ne mai suportă: Pericol din cauza propriei viteze în creștere - uragane uriașe, inundații catastrofale și colapsul sateliților
Nici Pamantul nu ne mai suporta: Pericol din cauza propriei viteze - Uragane uriașe, inundații catastrofale și colapsul ...
-
A apărut SARS-Cov 3: O nouă variantă a virusului respirator a apărut, cu simptome diferite fața de Covid 2.0
O noua varianta de SARS (Severe acute respiratory syndrome) a aparut, cu simptome diferite, devenind rapid tulpina domin ...
-
Profesorul Mircea Coșea critică aspru Legea Austerității: E total antinațională și va distruge economia definitiv!
Economistul Mircea Coșea a criticat aspru masurile de austeritate din primul pachet adoptat de Guvern. Profesorul univer ...
-
Evadare cum nu vezi nici în filme: un deținut de 20 de ani a reușit să părăsească celula printr-o metodă greu de imaginat
Un detinut de 20 de ani a evadat vineri din inchisoare ascunzandu-se intr-o geanta a colegului sau de celula care, la fi ...
-
Vezi dacă mai AI un viitor! Singurele trei meserii care vor supraviețui revoluției Inteligentei Artificiale. Majoritatea joburilor vor fi eliminate
Un expert in inteligența artificiala afirma ca intre 2025 și 2045, majoritatea locurilor de munca vor disparea, lasand m ...
-
Boala Legionarului - molima care poate ucide rapid este în creștere constantă în România. S-a declanșat alerta sanitară
Legioneloza, o boala puțin cunoscuta, care se manifesta adesea printr-o forma severa de pneumonie ce ucide tacut, este i ...
-
Când blestemul faraonului nu mai ucide ci devine leac: Ciuperca din mormântul lui Tutankamon e folosită în lupta cu cancerul
O echipa de cercetatori americani a descoperit ca o ciuperca prezenta in mormantul faraonului Tutankamon - considerata m ...
-
Bucureștiul mai face un pas spre "orașul de 15 minute": Planul Primăriei Capitalei pentru reducerea emisiilor și interzicerea circulației mașinilor în anumite zone
Primaria Municipiului București (PMB) a lansat in dezbatere publica un proiect ambițios ce vizeaza reducerea poluarii in ...
-
Procesul "Brigitte e bărbat": Curtea de Apel anulează condamnările pentru calomnie ale două femei care au dezvăluit că prima doamnă a Franței e de fapt fratele ei
Joi, 10 iulie, Curtea de apel franceza a anulat condamnarile impotriva a doua femei acuzate de calomnie impotriva primei ...
-
Tombole în obiecte și bani în numerar pentru românii care îi "toarnă" pe cei care fac evaziune fiscală
Guvernul Romaniei ia in considerare implementarea unui sistem de recompense financiare pentru cetațenii care solicita și ...
-
Adio, vacanțe! Trafic aerian paralizat peste Europa in vara lui 2025. Sistemul de control al rutelor avioanelor poate sa cadă in orice moment
Uniunea Europeana avertizeaza ca vara 2025 ar putea marca un nou record negativ privind intarzierile in traficul aerian ...
-
Triunghi amoros mortal: Mihai e acuzat că și-a înjunghiat rivalul în inimă; și-a uitat ochelarii la locul faptei
Mihai L., un barbat de 60 de ani din Germania, originar din Romania, proprietarul unui chioșc de tip Loto din orașul Reg ...
-
Donald Trump s-a decis să vină la București
Trump Organization, conglomeratul imobiliar controlat de familia fostului președinte american Donald Trump, va fi prezen ...
-
De ce banda de teflon este esențială pentru tehnicienii HVAC
Banda de teflon, sau banda PTFE (politetrafluoretilena), este un accesoriu pe care niciun tehnician HVAC nu ar trebui sa ...
-
Sloturi Deluxe care merita incercate de catre orice jucator
Iti place sa jocuri sloturi retro atunci cand vrei sa-ti incerci norocul la un cazino online? Ei bine, ai putea sa te or ...
-
O nouă taxă ascunsă face ravagii printre cei care au conturi în bancă. Vezi cum poți să scapi de ea sau plătești ceea ce nu face!
Tot mai mulți consumatori se confrunta cu așa-numitele „taxe ascunse", sume care apar adesea pe factura abia in mo ...
-
China testează telepatia in Armată în simulări de război: Tehnologia de comunicare "invizibilă" e folosită deja de CIA și FBI
Într-un context marcat de intensificarea razboiului electronic, cercetatori chinezi au dezvoltat un sistem de comu ...
-
Pământul ar putea fi înconjurat de un vid cosmic: O nouă ipoteză care zdruncină cosmologia și ar putea explica misterul expansiunii Universului
Pamantul, Calea Lactee si chiar intreaga "regiune locala" a Universului din jurul nostru s-ar afla intr-un vid cosmic, u ...
-
AI Act: UE ar putea limita chatbot-urile care folosesc continut protejat de drepturi de autor. Marile companii vor fi puse sa platească
CJUE urmeaza sa stabilieasca daca chatbot-urile AI pot folosi conținut protejat fara a plati o licența. Pentru Google, O ...
-
Donald Trump a notificat-o printr-o scrisoare pe Maia Sandu c-o "arde" la băutură!
Politica taxelor vamale a Administrației Trump nu ocolește nici țarile mici de pe continentul european, așa ca Republica ...
-
România dă două miliarde de euro pentru achiziția unui sistem israelian de rachete
Armata Romana va semna un contract de peste 2 miliarde de euro pentru achiziția unui sistem israelian de rachete cu raza ...
-
Virusul Zombie e mai rău decat Sars-Cov-2. A trecut de la liliac la om si a facut victime. Pericol de pandemie!
O adolescenta de 18 ani din sudul Indiei a murit dupa ce a fost infectata cu virusul Nipah - o boala rara, dar extrem de ...
-
Când sângele se face ca apa! O companie a dezvoltat hemolucența - tehnologia AI care permite chirurgilor să vadă prin zonele inundate din circuitul sanguin
O noua tehnologie dezvoltata de compania americana OCUTRX promite sa transforme fundamental modul in care medicii operea ...
-
Premiera mondială: O pompă cardiacă inspirată din miscările ondulatorii ale pestilor a fost implantată cu succes in Australia
O pompa cardiaca revoluționara cu membrana ondulata a fost implantata cu succes unui pacient din Sydney, marcand o etapa ...
-
O trupă rock cu peste un milion de fani pe Spotify s-a dovedit a fi generată de AI
Trupa The Velvet Sundown, care are 1,1 milioane de fani pe Spotify, s-a dovedit a fi ca este generata de inteligenta art ...
-
Nu numai Elon Musk e acuzat de nazism. Chatbotul Grok l-a lăudat pe Hitler
Grock, chatbotul companiei xAI a generat comentarii controversate, facand referiri pozitive la adresa lui Hitler. Compan ...
-
Europarlamentarul Diana Șoșoacă face noi declarații controversate: "România să fie în BRICS, nu în NATO"
Președinta partidului S.O.S. Romania, europarlamentarul Diana Iovanovici-Șoșoaca, a avut o noua intervenție controversat ...
-
Scandal colosal în armata rusă: generalul responsabil de inovație e acuzat de trafic de arme, fals, abuz în serviciu. Riscă aproape 20 de ani de pușcărie
Fostului ministru adjunct al Apararii din Rusia, generalul de armata Pavel Popov, i-au fost aduse noi acuzații ca parte ...
-
Bild a publicat lista secretă a armelor pe care Ucraina le-a cerut Germaniei
Publicația germana Bild a prezentat lista armelor pe care Kievul dorește sa le primeasca din partea Berlinului. „A ...
-
Pa, Revolut! Conturi suspendate la cererea autorităților și noi reguli din septembrie în România
Revolut vine cu o serie de modificari importante in aplicația sa, care ii privesc direct pe cei peste 4,5 milioane de ut ...
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu