Expansiunea economică a Emiratelor Arabe: Acorduri cu state europene de miliarde de dolari în timp ce România e la faza de discuții!
Postat la: 02.09.2022 | Scris de: ZIUA NEWS

Emiratele Arabe Unite au încheiat o multitudine de acorduri cu state europene, concretizate inclusiv cu Bulgaria, în timp ce România a rămas la nivel de discuții. Reprezentanți ai Emiratelor Arabe Unite (EAU) au avut în ultimele luni o serie de întâlniri cu omologi din mai multe state europene, inclusiv cu vecini noștri bulgari, în urma cărora s-au încheiat acorduri de investiții pentru o multitudine de domenii, de la energie și infrastructură până la învățământ și sănătate.
Acordurile încheiate în ultimele luni au vizat state precum Franța, Grecia, Turcia, Serbia și chiar și Bulgaria, în timp ce autoritățile din România abia au avut întâlniri și convorbiri telefonice, neconcretizate încă prin semnarea unor Memorandumuri. Spre exemplu, Franța a continuat cooperarea, EAU numărându-se printre partenerii săi cheie în regiunea Consiliului de Cooperare al Golfului (GCC), cu o creștere de 25,9% față de 2020 schimburile comerciale ajung în 2021 la 25 de miliarde de dirhami (AED). EAU și Franța au semnat un număr important de "agreements and MoUs" pentru dezvoltarea cooperărilor comerciale în diverse domenii / sectoare - iulie 2022.
Franța și Emiratele Arabe Unite au semnat un acord de cooperare energetică pentru a asigura aprovizionarea cu petrol și gaze naturale din țările Golfului către Europa, de asemenea a fost semnat un acord între Total Energies și compania petrolieră de stat ADNOC a Emiratele Arabe Unite „pentru cooperarea în domeniul aprovizionării cu energie". Exporturile de energie ale EAU către Franța - produse petroliere rafinate în sumă de 1,5 miliarde de euro în 2019. Cooperarea în domeniul securității - se preconizează extinderea acordului de 16 miliarde de euro (18 miliarde de dolari), cel mai mare contract francez de export de arme. Investiții realizate de companiile emirate pe piața franceză: DP World, First Abu Dhabi Bank, Abu Dhabi Investment Authority, Etihad Airways, Emirates, Dubai Islamic Bank și Mubadala.
Peste 600 de companii franceze operează în Emiratele Arabe Unite, investițiile franceze cuprinzând telecomunicații, tehnologie, energie, gaze, educație, producție, minerit, comerț cu amănuntul, reparații de vehicule, educație și transport. Investițiile emirate în Franța acoperă diverse sectoare: industria aeronautică civilă și militară, imobiliare, turism, comerț cu pește și fructe de mare, plăci și ceramică. Între cele două părți există trei acorduri de investiții privind protejarea și încurajarea investițiilor, evitarea dublei impozitări și serviciile aeriene.
În luna mai 2022, Fondul suveran ADQ, Banca Elenă de Dezvoltare, deținută de stat, și fondul suveran grec Banca Elenă de Dezvoltare a Investițiilor au semnat un „investment partnership agreement"în valoare de 4 miliarde de euro (aproximativ 4,2 miliarde de dolari). Cele trei entități vor investi în diverse domenii/sectoare din Grecia (energie regenerabilă, infrastructură, agricultură, tehnologie, sănătate și științe naturale). De asemenea Fondul suveran Mubadala Abu Dhabi și-a reînnoit parteneriatul cu Banca Elenă de Dezvoltare a Investițiilor, parteneriat în valoare de 400 de milioane de euro (421 de milioane de dolari).
Emiratele Arabe Unite și Grecia au semnat o serie de acorduri și memorandumuri (MoU) în domeniul investițiilor, a energiilor regenerabile, sănătate și asistență medicală, industrii avansate și tehnologiei avansate, alte sectoare vitale. Au fost semnate acorduri cu firme de top Emirate, inclusive ADNOC, Masdar, Mubadala și ADQ. Valoarea trade exchange urilor dintre Emiratele Arabe Unite și Grecia a crescut cu 67%, ridicându-se la peste 544,5 milioane USD (2 miliarde AED), comparativ cu 326,69 milioane USD (1,2 miliarde AED) în 2020, conform cifrelor din 2021 publicate de Federal Competitiveness and Statistics Centre (FCSC).
Memorandumurile au vizat domenii precum implementarea surselor regenerabile, decarbonizarea pieței energetice din Grecia, investiții în economia greacă în mai multe sectoare, dezvoltarea unor proiecte onshore de energie regenerabilă în Grecia, cooperare în domeniul securității, combaterea crimei organizate și combaterea terorismului, investiții în domeniul Industriilor Avansate și Tehnologiei, investiții în domeniul standardizării, sănătate, etc Tot în luna mai 2022, Serbia și EAU au semnat Memorandumul privind schimbul de experiență în domeniul dezvoltării și modernizării guvernamentale. Acordul se concentrează pe zece domenii majore de cooperare, pentru a asigura pregătirea pentru viitor și pentru a găsi soluții inovatoare la provocările conexe.
Aceste domenii includ eGovernment, economia digitală, știință și inovare, consolidarea capacității guvernamentale, acceleratoare guvernamentale, incubatoare de afaceri, industrii creative, turism, educație, programare și IA. În 2021 Emiratele Arabe Unite devin una dintre cele șase țări cu care Serbia are un acord de parteneriat strategic, inclusiv Franța, Italia, Rusia, China și Azerbaidjan. Între 2010 și 2019, Emiratele Arabe Unite au fost a patra cea mai mare sursă de investiții străine directe nete în Serbia, reprezentând 3,1%, după UE, Rusia și China.
Pentru Serbia, parteneriatele cu jucători non occidentali fac parte din politica sa externă de identificare a fluxurilor de capital străin pentru a-și susține economia. Emiratele Arabe Unite continuă extinderea către Balcani. Comerțul bilateral dintre cele două țări a crescut de la 31,2 milioane USD în 2014 la 83,2 milioane USD în 2017 și la 184 milioane USD în 2018. Parteneriatul se concentrează pe patru domenii principale: aviație, construcții urbane, agricultură și apărare. Beneficiile reciproce le-au adus o relație strânsă. Într-o perioadă relativ scurtă, parteneriatul s-a extins continuu, investițiile Emirateze în Serbia au crescut de la 300.000 de euro în 2010 la 180 de milioane de euro în 2018.
Emiratele Arabe Unite și Turcia au semnat zeci de tranzacții. În cadrul proiectelor economice, Emiratele Arabe Unite au înființat un fond de 10 miliarde de dolari destinat încurajării investițiilor în Turcia, sprijinirii economiei turce și consolidării cooperării dintre cele două țări. Fondul se concentrează pe investiții strategice, în special în sectoarele de logistică, energie, mediu, sănătate și alimentație.
În 2021 Fondul Suveran Abu Dhabi Development Holding (ADQ) a semnat un număr semnificativ de memorandumuri (MoUs) atât cu Turkish Wealth Fund (TVF) și Biroul de Investiții al Președinției Turce, cât și cu unele companii turcești. ADQ a semnat un acord privind investițiile în firme de tehnologie turcești și înființarea unui fond destinat tehnologiei, în același timp Abu Dhabi Ports a semnat un acord privind cooperarea portuară și logistică. ADQ a semnat un acord cu compania turcă Kalyon având ca obiect energia și infrastructura, un acord cu Grupul CCN privind cooperarea în domeniul sănătății și un al treilea cu Biroul de Investiții al Președinției Turce în domeniul energiei regenerabile. ADQ a semnat un acord de cooperare cu Biroul de Investiții al Președinției Turce privind investițiile străine directe care implică energie, petrochimie, tehnologie, transport, infrastructură, îngrijire medicală, servicii financiare, alimentație și agricultură.
Au fost încheiate acorduri separate în domeniul comerțului, energiei și mediului, alături de un acord între Bursa de Valori Abu Dhabi și Bursa de Valori din Turcia, Borsa Istanbul. A fost semnat un acord de cooperare între Banca Centrală a Republicii Turce (CBRT) și Banca Centrală a Emiratelor Arabe Unite (UAE). Autoritatea de Investiții din Abu Dhabi și alte companii emirate s-au arătat interesate de domeniile sănătății, fintech și alte industrii din Turcia. Președintele Alteța Sa Șeicul Mohamed bin Zayed Al Nahyan l-a primit joi pe președintele Republicii Bulgaria, Rumen Georgiev Radev, care se află într-o vizită de lucru în Emiratele Arabe Unite. Cei doi președinți au asistat la semnarea mai multor memorandumuri de înțelegere (MoU) pentru a consolida cooperarea comună, inclusiv în domeniul cooperării internaționale, domeniul sănătății, al educației, al turismului, al dezvoltării durabile și agroalimentare etc.
În ce privește țara noastră, în perioada 20-21 iunie o delegație condusă de premierul Nicolae Ciucă s-a deplasat la Abu Dhabi pentru a se întâlni cu A.S. Șeicul Mohamed bin Zayed Al Nahyan, președintele E.A.U. și cu A.S. Șeicul Mohammed bin Rashid Al Maktoum, vice-președintele și prim-ministrul E.A.U. Discuțiile au vizat dezvoltarea și consolidarea dialogului bilateral la nivel politic, economic și sectorial între cele două state. În cadrul întrevederii, au fost abordate teme importante și prioritare pentru Emiratele Arabe Unite și pentru România, precum și subiecte de interes regional și internațional. Principalele teme au vizat proiecte în domeniul energiei, infrastructurii portuare, agriculturii și IT.
Dialogul a stabilit reperele concrete pentru soluții privind diversificarea resurselor de aprovizionare cu petrol și gaze, în contextul situației tensionate din regiunea Mării Negre și a embargoului european față de livrările rusești de petrol și produse petroliere. Totodată, au fost abordate și oportunitățile de investiții în România în domeniul energiei regenerabile, atât off-shore, cât și on-shore. La 1 august premierul Nicolae Ciucă a avut o convorbire telefonică cu președintele Emiratelor Arabe Unite, Mohammed bin Zayed Al Nahyan. Cele două părți au decis să urmărească periodic derularea proiectelor convenite în domenii legate de energie, agricultură, investiții, educație și securitate cibernetică.
Premierul României a subliniat nivelul cooperării pe fiecare din domeniile importante și a mulțumit pentru interesul președintelui Emiratelor Arabe Unite, pentru timpul și dorința de a monitoriza aceste proiecte. Totodată, prim-ministrul Nicolae Ciucă a anunțat desemnarea unui înalt oficial român guvernamental pentru a gestiona direct relația cu partenerul emirat. Președintele Mohammed bin Zayed Al Nahyan a mulțumit la rândul său românilor pentru toată susținerea și deschiderea în cooperarea bilaterală, anunțând că a desemnat responsabili și a stabilit termene pentru fiecare proiect care va fi derulat în parteneriat.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
-
O descoperire uriasa despre legatura mamă - făt. Dovada stiintifică a relatiei indestructibile ce ramane după naștere
Cand mamele sunt insarcinate, celulele bebelușului migreaza in sangele lor și apoi se invart inapoi in bebeluș, se numeș ...
-
Un selfie ar putea oferi mai multe informații despre sănătatea ta decât un set întreg de analize, grație unui nou algoritm AI
O echipa de oameni de știința de la centrul de cercetare Mass General Brigham, SUA, a creat un algoritm de inteligența a ...
-
Descoperire revoluționară: Blocarea morții celulare deschide calea spre tratarea bolilor neurodegenerative, inclusiv Parkinson și Alzheimer
O echipa de cercetatori de la Institutul de Cercetare Medicala Walter and Eliza Hall (WEHI), inclusiv experți de la Cent ...
-
Marian Munteanu tine neapărat sa ne convingă că satul românesc de odinioară mai există in "noi înșine"!
Pe 14 mai 2025, la sala Dalles din Capitala, are loc o lansare de carte mai putin obisnuita. In sensul ca autorul "coboa ...
-
Rusia este responsabilă pentru doborârea zborului MH17 al Malaysian Airlines, a decis o instanță ONU
Consiliul Aviației al ONU a decis luni ca Rusia este responsabila pentru doborarea unui avion malaysian deasupra Ucraine ...
-
NASA dezvăluie cel mai mare șoc geomagnetic din ultimii 20 de ani: Pericol uriaș pentru omenire
Agenția spațiala americana NASA a dezvaluit cum o furtuna geomagnetica puternica denumita Gannon, un eveniment din clasa ...
-
China vine cu un răspuns pentru Windows 11 și macOS. Huawei lansează sistemul de operare HarmonyOS pentru PC: ce știe să facă
Huawei accelereaza procesul de desprindere de ecosistemele tehnologice vestice și face un pas major in aceasta direcție: ...
-
Alchimie modernă: Aur din plumb, în inima acceleratorului CERN. In curand metalul pretios va deveni la fel de banal precum otelul
Timp de secole, alchimiștii au visat sa transforme plumbul, un metal banal și ieftin, in prețiosul aur. O legenda, un mi ...
-
TOP 5 greșeli de evitat când joci la cazinouri online
Jocurile de noroc la cazinourile online pot reprezenta o modalitate accesibila de distracție. Însa, fara o abordar ...
-
Halucinațiile AI devin din ce în ce mai grave. Și nu, nu vor dispărea prea curând
Deși OpenAI, Google și alți giganți tehnologici au lansat in ultimele luni actualizari menite sa imbunatațeasca capacita ...
-
Scandalul achiziției de vaccinuri - Ursula von der Leyen poate suferi "o rușine majoră" în problema SMS-urilor ascunse
Moștenirea Ursulei von der Leyen in calitate de președinte al Comisiei Europene se va confrunta cu o provocare uriașa sa ...
-
Blocaj la CNPP: Taloanele de pensie pentru luna mai lipsesc din conturi; e panică printre vârstnici
Pensionarii din Romania care iși verifica lunar talonul de pensie electronic in contul online de pe portalul CNPP au con ...
-
Descoperire epocală: Primele două imagini ale planetei X. Ea se ascunde pe o orbită extrem de alungită în jurul Soarelui. Sumerienii o numeau Nibiru
Experții spun ca un obiect misterios care tocmai a fost observat in doua studii in infraroșu ale cerului este cea mai pu ...
-
Paradoxul remarcat de un psiholog: de ce George Simion e văzut ca un lider mai atractiv decât Nicușor Dan?
Psihologul Mihai Copaceanu a analizat profilul celor doi finaliști la prezidențiale, George Simion și Nicușor Dan, și ex ...
-
Olanda a folosit anchetatori sub acoperire pentru a afla dacă tezaurul dacic furat a fost sau nu topit. Aceștia s-au dat drept colecționari
Anchetatorii sub acoperire din Olanda s-au dat drept colectionari pentru a afla unde se afla tezaurul dacic care a fost ...
-
Avertismentul lansat în 2014 de Stephen Hawking despre „singularitate" e mai de actualitate ca oricând
Stephen Hawking, unul dintre cei mai cunoscuți fizicieni ai ultimului secol, a exprimat in 2014 ingrijorari sumbre cu pr ...
-
Serghei Mizil sare la gâtul lui Traian Băsescu: "Ura dintre români a apărut din cauza lui! L-au scos acum de la naftalină!"
Serghei Mizil a facut acuzații referitoare la implicarea lui Traian Basescu in politica actuala și la susținerea acestui ...
-
Un student uimește lumea: a descoperit un lichid care sfidează legile fizicii
Uneori, știința avanseaza cu ajutorul unei scantei de geniu. Alteori, se intampla din intamplare, cum ar fi cazul unui s ...
-
COVID-19: Au avut chinezii dreptate? De unde a pornit virusul. Studiul care zguduie tot ceea ce se credea inițial
Cercetatori din Statele Unite susțin ca au identificat momentul și locul in care COVID-19 ar fi aparut pentru prima data ...
-
Spania limitează drastic circulația banilor cash - Amenzi de până la 150.000 de euro
Spania a introdus noi masuri prin care persoanele fizice trebuie sa notifice autoritațile fiscale naționale inainte de a ...
-
Apropiați ai presedintelui SUA: Papa Leon este anti Trump și „o marionetă marxistă"
Fostul asociat al președintelui Statelor Unite ale Americii, Donald Trump, Steve Bannon, l-a evaluat astazi pe noul șef ...
-
Falsul polițist care a păzit urnele la alegerile locale din Ploiești. Până și mama lui l-a crezut
Noi detalii din dosarul barbatului cu opt clase și o condamnare, care, ani la rand, s-a dat drept ofițer in cadrul struc ...
-
Fiul de 2 ani al lui Ionel Ganea, în stare gravă. Fostul fotbalist a intrat într-o maşină oprită pe carosabil. Copilul ar fi fost pe scaunul din faţă, neasigurat
Ionel Ganea a fost implicat intr-un grav accident intre Hurez si Fagaras, vineri, cand a intrat intr-o masina oprita pe ...
-
Bomba despre originea COVID-19. Studiul exploziv care zdruncină teoria Chinei și rescrie începutul pandemiei
Cercetatori americani susțin ca au identificat momentul și locul in care COVID-19 ar fi aparut pentru prima data - și, s ...
-
Locuitorii unui oraș turc au avut halucinaţii câteva zile după ce poliția a ars în centrul orașului 20 de tone de canabis
Politia din Lice, sud-estul Turciei, a ars 20 de tone de canabis confiscate de catre autoritati de-a lungul anului 2024, ...
-
Cel mai mare „dogfight" din istoria recentă a aviației? 125 de avioane militare din India și Pakistan s-ar fi duelat timp de o oră / Ce pierderi ar fi suferit cele două puteri nucleare
Un numar de 125 de avioane militare din India și Pakistan s-au confruntat in conflictul izbucnit recent intre cele doua ...
-
Valurile de căldură record din 2023 și 2024 ar putea fi doar o variabilitate naturală, nu un semn al încălzirii globale
În ultimii doi ani, planeta a doborat recorduri ingrijoratoare de temperatura, iar caldura extrema din 2023 și 202 ...
-
Veste uriașă despre boala Alzheimer, considerată timp de decenii o cale fără întoarcere
Timp de decenii, boala Alzheimer a fost considerata o cale fara intoarcere, un declin lent, dar inevitabil al memoriei ș ...
-
Celebră instructoare de Pillates, ucisă cu otravă de soacră și soțul infidel după ce a descoperit aventura acestuia
O tragedie șocanta a avut loc intr-o familie, cand Larissa, instructor de Pilates in varsta de de 37 de ani a murit intr ...
-
Noul Papă și-a presimțit alegerea. De ce nu l-a ascultat pe fratele său care i-a spus să nu ia numele "Leon"
Papa Leon al XIV-lea și-ar fi presimțit alegerea chiar cu o seara inainte de inceperea conclavului, dar nu a ascultat sf ...
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu