Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












De ce s-a întors plagiatorul Claudiu Lucaci la şefia ştirilor TVR

Postat la: 29.11.2015 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Controversatul Claudiu Lucaci - care a câştigat, recent, un proces cu SRTv, după ce a fost înlăturat de la şefia Ştirilor, în luna aprilie, când postul public era condus de istoricul şi scriitorul Stelian Tănase - a revenit, marţea trecută, la conducerea departamentului Ştiri.

ZIUAnews vă prezintă, în exclusivitate, adevăratul motiv pentru care Claudiu Lucaci - personaj susţinut şi promovat de PSD - a fost demis de la butoanele ştirilor TVR, dar şi raţiunile pentru care juriştii televiziunii publice au găsit de cuviinţă să trateze cu indiferenţă acest proces, care - susţin sursele noastre - nu putea fi pierdut decât printr-o crasă şi premeditată incompetenţă profesională. Facem menţiunea că hotărârea instanţei poate fi atacată cu apel în termen de zece zile de la comunicare, însă SRTv nu a precizat dacă o va contesta.

Prins cu plagiatul

În cadrul procedurilor de evaluare internă a personalului SRTv, desfăşurate în luna aprilie, Claudiu Lucaci a prezentat un raport plagiat întocmai (cu punct şi virgulă) după bilanţul scris de Oana Popescu, colega sa de la departamentul de Ştiri. Trebuie spus că Lucaci s-a „bazat" pe faptul că raportul Oanei Popescu era analizat de o altă comisie, fiind convis că nu i se va descoperi plagiatul. Însă - ghinion! -, la evaluarea sa a participat şi Romina Surugiu (membru în Consiliul de Administraţie din partea Administraţiei Prezidenţiale), care a sesizat tertipul lui Lucaci - deoarece fusese prezentă şi la evaluarea Oanei Popescu - şi l-a adus la cunoştinţa celorlalţi membri ai forului.

Apărat de PSD

Reprezentanţii PSD (care deţineau majoritatea în comisie) au protestat vehement şi au susţinut că nu ştiau nimic despre această situaţie. În dorinţa de a-i edifica, Surugiu a solicitat aducerea documentului elaborat de Oana Popescu. Zis şi făcut. Lucrurile s-au dovedit evidente: şeful departamentului de Ştiri copiase întregul bilanţ, schimbând doar numele autorului. În realitate (potrivit mai multor jurnalişti din subordinea sa care au rupt tăcerea, la adăpostul anonimatului), Claudiu Lucaci a făcut o simplă copie xerox, la care a adăugat o singură pagină, în care îşi prezenta şi activitatea de membru al Comitetului Director al SRTv.

Greşeli gramaticale

Această unică şi minoră adăugire (scrisă stângaci şi presărată cu greşeli gramaticale) constituie singura contribuţie pe care Lucaci a adus-o, „pe genunchi", documentului iniţial. Aşadar, comisia deţinea dovezile de netăgăduit ale unui plagiat evident. Cu toate acestea, oamenii PSD din Consiliul de Administraţie al SRTV (Claudiu Brânzan, numit de partidul celor trei trandafiri şi Adrian Ştefan Bădescu, reprezentatul Guvernului Victor Ponta), dar şi ceilalţi (Florin Condurăţeanu, numit de PPDD, şi Raico Cornea, reprezentantul minorităţilor naţionale) au făcut totul pentru a-l scăpa pe Claudiu Lucaci.

Un plagiat, două salarii!

„Argumentul forte" (expus de Claudiu Brânzan) a fost că Lucaci mai prezentase un raport scris în colaborare cu Oana Popescu, în urmă cu aproximativ doi ani, dar pesedistul a uitat să precizeze că acel bilanţ fusese asumat de ambii autori, negru pe alb, chiar de la bun început. Totodată, Brânzan a fost nevoit să admită că exista un „viciu de procedură", deoarece, în condiţiile în care Lucaci îşi însuşise raportul altcuiva, înseamna că SRTv remunera doi jurnalişti pentru aceeaşi activitate, ceea ce contravine prevederilor regulamentului intern.

Spălarea din comisia de evaluare

La rândul său, făcând front comun cu oamenii PSD, Raico Cornea a găsit de cuviinţă să spună că treaba lui nu este aceea de a citi raportul - deşi, în fapt, acestă activitate este presupusă, în mod logic şi firesc, chiar de fişa postului! Drept urmare, deşi Romina Surugiu l-a evaluat cu nota 1 pe Lucaci, ceilalţi membri ai comisiei i-au acordat note foarte mari, astfel încât plagiatorul dovedit a strâns nu mai puţin de 77 de puncte, deşi avea nevoie de numai 75. Halal sancţiune!

Contestaţia Rominei Surugiu

Întrucât, din punct de vedere procedural, nu avea posibilitatea să invoce săvârşirea unui plagiat - în regulamentul intern al SRTv nu există reglementări privitoare la sancţionarea infracţiunii de furt intelectual, ceea ce este realmente stupefiant, mai ales că e vorba despre televiziunea publică, unde deontologia ar trebui să fie miza fundamentală! -, Romina Surugiu a elaborat o contestaţie în care a sesizat faptul că Lucaci nu a prezentat comisiei o lucrare individuală, proprie (aşa cum precizează regulamentul). Deoarece probele s-au dovedit irefutabile, s-a decis reluarea procedurii de evaluare, atât în cazul lui Claudiu Lucaci, cât şi în cel al Oanei Popescu, adevărata autoare a documentului plagiat.

Incapabil să scrie câteva pagini

Cu ocazia reevaluării, Popescu a rescris raportul şi a primit punctajul necesar din partea comisiei, în timp ce Lucaci a căzut evaluarea, fără drept de apel, întrucât a prezentat un bilanţ nesatisfăcător şi înţesat de greşeli gramaticale. Deşi iniţial a plagiat şi s-a băgat de unul singur în această procedură administrativă, el a găsit de cuviinţă să se plângă pretutindeni că este abuzat şi marginalizat politic, punând presiune pe comisie. Demis din funcţia de şef al Ştirilor, Lucaci a acţionat în instanţă SRTv. Totodată, el s-a prevalat de un tertip administrativ, susţinând că prevederile regulamentului intern nu prevăd o reevaluare. Totuşi - în condiţiile în care Lucaci câştigă, lunar, între 10.000 şi 20.000 de lei - este cel puţin scandalos să exprime o astfel de poziţie, doar pentru că i se cere să scrie personal câteva pagini, anual, în care să-şi explice realizările (care aproape că lipsesc cu desăvârşire).

Inerţia juriştilor SRTv

Decizia instanţei - care dă câştig de cauză lui Lucaci, în pofida evidenţelor de mai sus (întărite de înscrisurile depuse la dosar) - se explică, în primul rând, prin inerţia premeditată a juriştilor SRTv, care au ales să ignore cazul. Majoritatea sunt timoraţi de orice scandal cu iz politic şi nici nu sunt grozavi din punct de vedere profesional. Pentru neiniţiaţi, menţionăm că, în vremea mandatului Săftoiu, o doamnă juristă a intrat în concediu pe motiv că era gravidă, doar pentru a scăpa de evaluările din acea perioadă. Ulterior s-a demonstrat că minţise. Mai mult chiar, potrivit surselor ZIUAnews, această „specialistă" a postului public are o diplomă obţinută de la Poliţie, nu de la Universitatea Bucureşti.

Frăţia PSD şi controlarea TVR

Pe de altă parte, actuala şefă a SRTv - am numit-o pe controversata Irina Radu, personaj paraşutat în vârful postului public de Liviu Dragnea, Victor Ponta şi Cristian Zgabercea (finul baronului PSD Nicuşor Constantinescu şi fost producător general al instituţiei, actualmente cercetat într-un dosar DNA şi suspectat de deturnarea fondurilor SRTv) - nu are niciun interes ca diferendul juridic cu Lucaci să continue. Aşa cum veţi vedea în cele ce urmează, Irina Radu şi Claudiu Lucaci sunt oameni de casă ai PSD, miza lor comună fiind aceea de a colabora fructuos, în viitorul an electoral 2016, când social-democraţii vor avea nevoie mai mult ca niciodată de slugi mediatice plantate în funcţii de decizie.

Lucaci - o goarnă pesedistă

Claudiu Lucaci e fostul purtător de cuvânt al premierului Adrian Năstase. Pentru acest unic merit, a fost gratulat, în 2003, cu funcţia de consul al României la Los Angeles. În 2013, a fost numit din nou consul, doar că de data aceasta la New York, numai că a renunţat la funcţie pentru a prelua şefia Ştirilor SRTv. Numirea a fost contestată de alţi jurnalişti care au acuzat propulsia pesedistă a fostului consul. În toamna lui 2013, chiar pe fundalul amplelor proteste stradale, Lucaci l-a adus pe premierul Victor Ponta în buletinul de ştiri pentru a face, împreună, apologia controversatului proiect Roşia Montana.

O cârtiţă a SIE?

Tot el a ignorat în mod deliberat mega-scandalul votului din diasporă, difuzând numai ştiri pontiste în ziua alegerilor prezidenţiale (şi nu numai), fapt acuzat oficial de fostul director al SRTv, Stelian Tănase. Detaşat la SRTv Chişinău (în urma scandalului de plagiat) Lucaci - despre care se zvoneşte că e acoperit al SIE - a fost rechemat în Capitală, chiar de Irina Radu, care l-a plantat la pupitrul emisiunii „Vorbeşte Liber", în dauna jurnalistului Sorin Avram (fost colaborator BBC şi indezirabil pentru PSD).

Cine este Irina Radu

Radu este o eternă angajată a TVR - cu mici intermitenţe, şi-a luat simbria de la stat încă din anii '90. A fost angajată în cadrul postului public după doar doi anişori de presă locală, efectuaţi la Monitorul de Iaşi. Iniţial prezentatoare prietenă cu prompterul, a fost promovată la TVR Bucureşti - unde s-a cocoţat până în postul de director de programe, beneficiind de susţinerea fostului turnător securist Dan Voiculescu şi a PSD.

Alungată de la Kanal D

Obişnuită să sară din şefie în şefie, Irina Radu a făcut o scurtă escală la Kanal D, în 2006, ocupând un post nou înfiinţat: director de producţie. Acolo s-a evidenţiat doar prin producerea emisiunii marelui jurnalist naţional Luis Lazarus (una dintre „icoanele" OTV) şi, până la urmă, a fost alungată cu scandal, imputându-i-se derapaje profesionale care au făcut deliciul presei tabloide.

Responsabilă pentru dezastrul şi cenzura TVR

Radu s-a refugiat din nou în sânul TVR, pentru încă trei ani, ulterior ocupând (câteva luni) funcţia de manager general al Intact Production - firmă din trustul lui Dan Voiculescu. Deoarece piaţa privată nu i-a priit la fel ca boieria de la stat, specialista Irina Radu a revenit fuguţa la TVR, în 2012. A fost consilier de programe şi, în 2013, a devenit director de programe. Alături de Cristian Zgabercea, Corneliu Calotă (fostul purtător de cuvânt al Guvernului Victor Ponta) şi Gabriel Gherghescu (veşnic producător al emisiunii „Viaţa Satului" şi frenetic susţinător al lui Ponta la prezidenţialele din 2014), Irina Radu e direct răspunzătoare atât pentru marasmul şi cenzura TVR, cât şi pentru prăbuşirea audienţelor.

Alex Miclovan

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE