Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Şantajul conducerii ELCEN poate lasa Capitala fără căldură şi apă caldă

Postat la: 20.11.2015 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Scandalul furnizarii caldurii si apei calde in Bucuresti este departe de a fi incheiat. Insa, ceea ce se stie mai putin este faptul ca acesta a fost provocat si intretinut de catre conducerea Societatii Electrocentrale Bucuresti SA (ELCEN), in frunte cu directorul general Marcel Nicolaescu si directorul juridic si de achizitii Flavius Cladoveanu, pentru a face jocurile baietilor destepti din domeniul gazelor naturale.

Este greu de crezut, dar artizanul acestui scandal este chiar fostul viceprimar al Capitalei impus de USL, in 2012, Marcel Nicolaescu, ajuns acum in fruntea ELCEN care ii ameninta direct pe consilierii generali dar si locuitorii Capitalei ca-i lasa fara caldura in pragul iernii daca nu primeste bani. ZIUAnews a semnalat in repetate randuri ca tupeul incredibil a lui Marcel Nicolaescu este unul tipic de gangster, daca tinem cont ca timp de aproape trei ani, din 2012 si pana anul acesta, a fost viceprimar al Capitalei care a raspuns de RADET si relatia cu Societatea Electrocentrale Bucuresti SA. Acum, din fotoliul de director general al ELCEN vine si ii someaza pe consilierii generali si, automat, pe bucuresteni, sa-i dea bani cu orice pret pentru a furniza caldura in Capitala ca altfel vor ramane in frig.
 
Ameninţarea lui Marcel Nicolaescu
 
In urma cu mai bine de o luna de zile, mai exact pe data de 12 octombrie 2015, Consiliul General al Municipiului Bucuresti este amenintat direct, fara menajamente, de catre directorul general al ELCEN-Marcel Nicolaescu, ca daca nu vor achita rapid „sumele restante rezultate din alocatii bugetare/subventii pentru energie termica, stabilite si datorate, respectiv diferenta dintre pretul de productie, transport, distributie si furnizare a energiei termice livrate populatiei si pretul local al energiei termice facturate populatiei, de la data scadentei la zi" se va opri furnizarea caldurii.

Practic, ELCEN a anuntat ca Romgaz nu va mai furniza gaze pentru producerea agentului termic daca nu primeste sumele restante, adica subventia destinata in acest sens. Intre timp, consilierii generali au aprobat contracatarea unui imprumut, pe 20 de ani, de circa 260.000.000 de lei, pentru acoperirea necesarul solicitat de ELCEN pentru Romgaz, indatorând, astfel, contribuabilii bucuresteni.
 
ELCEN joacă la două capete
 
Potrivit informatiilor detinute de ZIUAnews, conducerea ELCEN, adica directorii Nicolaescu si Cladoveanu, sunt cei care santajeaza bucurestenii cu oprirea caldurii si apei calde, facand astfel jocurilor celor de la Romgaz. Acest aranjament este descifrat, pe intelesul tuturor, de catre un specialist in acest domeniu contactat de ziarul nostru. „Ca să înțelegeți exact cum stau lucrurile trebuie sa pornim de la urmatorul aspect. Avem entitatea numita Primaria Municipiului Bucuresti care, prin subvenție RADET, achită în momentul de față într-un cont Escrow, în baza unei hotărâri din 2002 a Guvernului.

Din acest cont se alimentează ELCEN-ul, cel mai important procent -57%, încă patru creditori mici, în sensul că au procente cuprinse între 2 - 6%, și avem RADET-ul, care se alimentează din acest cont cu un procent de 15%. În acest moment, avem acest cont Escrow care spune că toată subvenția se duce către acești furnizori. Marea problemă e că ELCEN, care deține cinci CET-uri, cumpără gaz de aproximativ 10%, gaz intern și restul din extern, în perioada toamnă - iarnă, când este cel mai scump. Ideea e că toată lumea știe că la începutul anului, când se deschide această piață, e mai ieftin. Ei, adica cei de la ELCEN, tot timpul au motivat că nu au bani să cumpere în ianuarie si Marcel Nicolaescu stie bine acest lucru", a explicat specialistul consultat de ZIUAnews.

„Nu se ştiu costurile de producţie pentru gigacaloria destinată populaţiei"
 
„La ora actuala, CET-urile produc 50% energie electrică și 50% energie termică, dar nu se stie unde sunt banii produși din electricitate! ELCEN-ul, prin aceste cinci CET-uri produce aproximativ 88% din energie termică, care este livrată în București. Restul de 12% este produsă de trei CET-uri care sunt în proprietate privată. Aceste trei CET-uri produc energie mai ieftină decât cele cinci ale ELCEN-ului. Nivelul subvenției pe perioada de iarnă este de 51%, populația suportând 49% din intregul cost. În bani, gicacaloria este de aproximativ 240 de lei, plata la populație de 170 de lei.

În aceasta perioada s-au facut demersuri pentru marirea pretului la gigacaloria destinata populatiei, dar pentru acest lucru ar trebui ca ELCEN sa prezinte care sunt costurile de productie si cat la suta din ceea ce produc ei este pentru Bucuresti. Insa, este un proces pe care nimeni nu-l cunoaște. Nu am costul gazului de achiziție, adica de la producătorul care livrează. Nu înțeleg de ce nu beneficiem de gaz românesc, care e mult mai ieftin, iar prețul poate fi controlat mult mai ușor? In prezent, cantitatea de apa calda furnizata de catre ELCEN este dubla decat ceea ce se consuma, iar 94% din populatia Capitalei are facturile achitate la zi, dar Marcel Nicolaescu stie bine acest aspect", a precizat pentru ZIUAnews unul dintre consilierii generali de la Bucuresti.

In schimb, daca s-ar lua decizia ca toate conductele de transport sa fie reparate s-ar recupera pierderea din circuit, care este de aproximativ 30% (bani platiti de beneficiarii bucuresteni), ceea ce ar insemna aproape 70-80% din subventia data de primarie. In felul acesta, RADET si-ar recupera banii, ar plati datoriile (care sunt de aproximativ 40% din intreaga suma, restul de 60% fiind penalitati) si ar putea deveni profitabila, iar bucurestenii ar avea caldura aproape nemaifiind necesara subventia. Conductele, insa, apartin primariei si Consiliul general ar trebui sa fie cel care aproba remedierea acestora.
 
Flavius Cladoveanu, eminenţa cenuşie a lui Nicolaescu
 
Potrivit informatiilor detinute de ZIUAnews, in spatele amenintarilor lui Marcel Nicolaescu cu sistarea agentului termic in Capitala se afla directorul juridic si de achizitii al ELCEN, Flavius Cladoveanu, care face jocurile pentru baietii destepti din domeniul gazelor. Trebuie precizat ca Flavius Cladoveanu este avocat si a fost adus la ELCEN de catre Marcel Nicolaescu, iar tatal sau, Nicolae Cladoveanu, a părăsit in 1996 Cîmpulung Muscel, devenind membru al Baroului Bucureşti.

Înainte de 1989, Nicolae Cladoveanu a lucrat în administraţia publică din Cîmpulung, iar între 1992 şi 1996, a fost consilier local.  In urma cu vreo trei ani, fratele avocatului Flavius Cladoveanu, Andrei Robert Nicolae Cladoveanu, a fost arestat pentru trafic de droguri.

Ion Teleanu

DREPT LA REPLICĂ

BUCUREȘTI, 20 NOIEMBRIE 2015. Vă solicităm un drept la replică:

Astfel, așa cum se poate demonstra, în toate comunicatele ELCEN, în toate ieșirile în mass-media scrisă și audiovizuală, domnul Director General al ELCEN, Marcel Octavian Nicolaescu, a afirmat permanent că în această iarnă nu există riscul sistării din partea ELCEN a livrărilor de energie termică către RADET. Chiar dacă au fost probleme și sunt probleme cu alimentarea cu gaze naturale a centralelor ELCEN, determinate de lipsa încasărilor de la RADET și PMB, de fiecare dată, conducerea ELCEN, împreună cu Ministerul Energiei, au identificat cele mai bune soluții pentru continuarea livrărilor de agent termic.

Astfel, se demonstrează reaua-credință a autorului articolului atunci când afirmă că ELCEN șantajează bucureștenii cu oprirea căldurii și a apei calde. De fapt, ELCEN încearcă să determine PMB să achite sumele datorate pentru marfa livrată. Numai în anul 2015, ELCEN a livrat agent termic către RADET în valoare de 892 milioane lei (cu TVA), încasând prin contul Escrow suma de 699 milioane lei (cu TVA) rezultând un deficit de 193 milioane lei (cu TVA).

Cu privire la celelate aspecte menționate în articol și pentru o cât mai corectă informare a cititorilor dvs. și a publicului larg, vă prezentăm mai jos următoarele informații structurate astfel:

Combustibil. Electrocentrale București S.A. achiziţionează gazele naturale necesare producerii energiei electrice şi energiei termice în conformitate cu legislaţia în vigoare şi cu reglementările specifice pieţei de gaze naturale din România, astfel:

Electrocentrale Bucuresti S.A. a achiziţionat şi achiziţionează gaze naturale numai de la cei doi mari producători interni (SNGN Romgaz Mediaş şi OMV Petrom Gas) şi nu de la furnizori sau firme/societăţi „căpuşă";
Preţul de achiziţie de la aceşti producători este cel stabilit de HG 488/2015 pentru gazele naturale aferente producţiei de energie termică pentru populaţie, adică 60 lei/MWh. Pentru gazele naturale aferente producţiei de energie electrică, preţurile sunt negociate la nivelul preţurilor de achiziţie a gazelor naturale din producţie internă tranzacţionate pe platformele de gaze naturale (OPCOM şi Bursa Română de Mărfuri);
Electrocentrale Bucuresti S.A. are încheiat şi un contract de achiziţie a gazelor naturale din import încheiat cu WIEE AG moştenit de la CONEL şi apoi Termoelectrica, dar achiziţia pe acest contract s-a făcut doar in limita unui procent stabilit lunar de ANRE şi obligatoriu valabil pentru toţi utilizatorii de gaze naturale din România. Pentru iarna 2015÷2016, se estimează că procentul gazelor de import va fi de 0%. Astfel, se confirmă că declaraţiile apărute în mass-media, în care se specifică ca Electrocentrale Bucureşti S.A. „achiziţionează 90% gaze naturale din import", sunt complet eronate. La preţurile de achiziţie gaze naturale menţionate anterior se mai adaugă următoarele:
Tarif de transport (facturat de către SNTGN Transgaz Mediaş) în valoare medie de cca 9,5 lei/MWh
Tarif de distribuţie (facturat de către Distrigaz Sud Reţele) în valoare medie de cca 19 lei/MWh

Tarifele de transport şi distribuţie sunt reglementate prin Ordine ANRE publicate în Monitorul Oficial al României. Contravaloarea tarifelor de transport şi distribuţie reprezintă cca 45% din preţul de achiziţie a gazelor naturale utilizate la producerea energiei termice pentru populaţie.

Din cele prezentate mai sus, reiese clar că achiziţia şi utilizarea gazelor naturale pentru producătorii de energie termică se face într-o totală transparenţă şi cu respectarea în totalitate a prevederilor legale, neexistând firme sau societăţi „căpuşă" care să intermedieze aceste tranzacţii în numele Electrocentrale București S.A.

Costuri. În anul 2014, structura de cost se prezintă astfel:
costul cu combustibilul reprezintă 78,8% din total costuri:
pentru energia electrică: 86%
pentru energia termică: 74%
cantitatea de gaze naturale consumate a fost de 987 milioane m3 din care:
gaze producție internă: 92,1%
gaze import: 7,9%
Repartizarea costurilor cu combustibilul pe cele două produse:
gaze naturale pentru energie electrică: 381 milioane m3, valoare: 491 milioane lei (fără TVA)
gaze naturale pentru energia termică: 606 milioane m3, valoare: 657 milioane lei (fără TVA)

Încă o dată menționăm că prețul gazelor naturale pentru populație este reglementat prin Hotărâre de Guvern și nimeni nu își permite să încalce o asemenea prevedere legală.

Prin ceea ce am prezentat mai sus, am demonstrat faptul că afirmațiile autorului se bazează pe unele informații incomplete care au condus la concluzii incorecte și tendențioase.

Birou Comunicare și Relații Publice

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE