Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Tănase: „Sadoveanu a fost mason şi susţinător al comunismului. Nu avea valori morale"

Postat la: 01.02.2016 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Mihail Sadoveanu a fost mason de rit scoţian, dar şi un motor al propagandei comuniste, deoarece scriitorul nu avea valori morale, susţine istoricul şi politologul Stelian Tănase, pe blog-ul propriu.

„Sadoveanu a fost mason. A fost inițiat în 1927, la Iași. Nu era singurul mason din cercul Vieții românești de la Iasi, mai erau Mihai Codreanu, Păstorel Teodoreanu etc. A suit repede ierarhia masonică datorită celebrității sale literare. În 1929 este deja grad 33 și membru al "Supremului consiliu de grad 33 și ultim al ritului scoțian antic și acceptat în România."

L-a înlăturat pe Valentin Bibescu

În 1930, Loja Naționala din România este recunoscută de către Marea Loja Unită a Angliei din care au pornit toate lojile masonice existente. Era recunoașterea activității masonice din România. Mare maestru era prințul George Valentin Bibescu, nepot de domn, aviator de valoare, etc. Sadoveanu a făcut totul să îl înlăture, pentru a se înscăuna el șef suprem. Ceea ce a și reușit cu prețul unor sciziuni, scandaluri care au marcat anii 30 ai masoneriei. Sadoveanu este dezavuat, chipul lui este ars in efigie.

Frontul Renaşterii Naţionale

George Valentin Bibescu demisionează. Marea lojă Națională se destramă. O vreme coexistă două loji de rang național, fiecare invocînd pentru sine a fi singura legitimă. Odată cu ridicarea extremei drepte, viața masonilor devine dificilă. Au loc atacuri, persecuții etc. Anul 1937 aduce trecerea în adormire a masoneriei de rit scotian și tot în 1937 regele Carol interzice Francmasoneria română unită. În noul creat Front al Renașterii Naționale, partid unic, patronat de rege, la vîrf se regăsește și Mihail Sadoveanu, decis să nu rămînă în afara jocurilor politice.

Sadoveanu nu avea valori morale

Mai fusese președintele Senatului și al Camerei, director la Adevărul și Dimineața - dizolvate de guvernul Goga/Cuza. Era așadar obișnuit să supraviețuiască în orice conjunctură. Era un supraviețuitor prin definiție. Gestul lui de pactizare cu ocupantul, din octombrie 1944, era in caracterul lui. Nu avea valori morale. S-ar fi făcut frate și cu Dracul ca să îi fie bine. Masoneria a fost pentru el o afacere - de altfel a și subtilizat fondurile ei, drept pentru care a si fost exclus și a creat o disidență - nerecunoscută.

A jucat cartea rusească

În anii 40 masoneria a fost în adormire. S-a pus problema reînvierii ei după lovitura regală din august 1944. Sadoveanu a preferat să joace cartea rusească. Nu e mirare că a asistat impasibil la distrugerea lojilor masonice în anii 48-51 de către comuniști, patronii săi și la arestare și închiderea în pușcării a multora dintre "frații" lui", scrie Stelian Tănase.

Alex Miclovan

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE