Cum masluiește Franța procentele: Așa apar nevaccinații majoritari în ATI - cei care nu au trei doze sunt declarati nevaccinați. Realitatea e cu totul alta!
Postat la: 06.01.2022 | Scris de: ZIUA NEWS

Care este proporția de pacienți nevaccinați în unitățile de terapie intensivă în Franța? Această întrebare aparent simplă face obiectul unor cifre contradictorii de câteva săptămâni.
Într-un articol din 22 decembrie, "CheckNews" a explicat că, potrivit datelor de la "Direction de la recherche, des études, de l'évaluation et des statistiques" (DREES), proporția de pacienți nevaccinați în unitățile de terapie intensivă (care include unitățile de terapie intensivă, dar și unitățile de supraveghere continuă și de terapie intensivă) era aproximativ echivalentă cu cea a pacienților vaccinați, deși ușor mai mare (52%).
În contrast cu aceste cifre, numeroase rapoarte de pe teren au indicat procente mult mai mari în ultimele săptămâni. Cel mai recent exemplu: la 1 ianuarie, "Societatea Franceză de Anestezie și Reanimare" (SFAR) a anunțat într-un tweet că 80% dintre pacienții cu Covid-19 care ocupă un pat de terapie intensivă sub ventilație mecanică nu erau vaccinați sau aveau un program de vaccinare incomplet. Ne-am întrebat despre această discrepanță statistică, care alimentează dezbaterea privind supraaglomerarea serviciilor de către pacienții nevaccinați... și despre necesitatea și mijloacele de a o remedia, scrie Liberation.
Olivier Joannes-Boyau, președintele comitetului de resuscitare de la SFAR, a oferit "CheckNews" detalii despre datele studiului. Acestea corespund rezultatelor unui sondaj flash realizat la 28 decembrie anul trecut în rândul membrilor societății, în Franța metropolitană și în străinătate. Am primit răspunsuri de la membrii care lucrează în 165 de unități de terapie intensivă, reprezentând 2.882 de paturi", explică medicul. Aceasta reprezintă aproximativ o treime din toate unitățile de terapie intensivă din Franța. Chestionarul nostru a urmărit să afle, într-o anumită zi, presiunea exercitată de Covid sever în aceste departamente."
În ziua anchetei, pacienții Covid aflați sub ventilație mecanică reprezentau 896 de pacienți, "adică 31% din totalul paturilor (2.882)". În medie, 34% din paturile din fiecare unitate erau ocupate de astfel de pacienți. Conform datelor de pe teren, "doar 181 de pacienți au avut un program de vaccinare complet cu cel puțin două doze de vaccin cu ARN mesager (sau un istoric de Covid cu o doză de vaccin cu ARN), adică 20,2% din total". Cu excepția "câtorva cazuri" de pacienți vaccinați cu două doze de AstraZeneca, toate cele aproape 80% rămase "corespund unor pacienți care nu au fost vaccinați sau al căror program de vaccinare a fost incomplet".
Acest sondaj SFAR, care acoperă doar o treime din servicii, nu poate fi extrapolat la nivelul întregii țări, deoarece situația descrisă de respondenți nu este neapărat reprezentativă pentru cea trăită de cei care nu au răspuns. Cu toate acestea, rezultatul final pare a fi în mare măsură în contradicție cu cifrele DREES. Cum poate fi explicată această inconsecvență? Este doar aparent?
Prima explicație (parțială) pentru această discrepanță este de natură temporală. Într-adevăr, în timp ce sondajul SFAR datează de la SFARșitul lunii decembrie, cifrele DREES pe care le-am citat la 22 decembrie se bazau pe date de la începutul lunii decembrie. Cu toate acestea, potrivit DREES, proporția de pacienți nevaccinați în cazul internărilor la terapie intensivă a crescut de atunci. Astfel, cele mai recente cifre disponibile indică faptul că ponderea pacienților nevaccinați era acum, la jumătatea lunii decembrie, de 60%. Acest lucru reduce decalajul. Și poate ceva mai mult, dacă ne imaginăm că dinamica a continuat și la SFARșitul lunii decembrie.
Cu toate acestea, diferența rămâne substanțială. Dar mai mulți factori pot explica acest lucru. O primă explicație posibilă pentru această discrepanță între cele două surse este o diferență în ceea ce privește domeniul de colectare a datelor. În primul rând, SFAR s-a concentrat doar pe unitățile de terapie intensivă ca atare. Datele DREES - după cum a confirmat pentru CheckNews - acoperă "toate intrările în secțiile de terapie intensivă (care includ unitățile de terapie intensivă, dar și terapie intensivă și monitorizare continuă). Cu toate acestea, dacă ne raportăm la cifrele din 2019, mai puțin de 30% din paturile de terapie intensivă erau în terapie intensivă."
A doua diferență în ceea ce privește domeniul de aplicare: sondajul SFAR se concentrează, numai în cadrul unităților de terapie intensivă, asupra pacienților de terapie intensivă ventilați mecanic. Această alegere este "justificată de faptul că aceștia sunt pacienții care blochează paturile timp de câteva zile, sau chiar săptămâni, și, prin urmare, limitează capacitatea spitalului pe termen lung", explică Joannes-Boyau. Astfel, sondajul nu a colectat nicio informație despre pacienții Covid neintubați, nici despre numărul acestora și nici despre statutul lor de vaccinare. Deoarece a fost limitat la cazurile cele mai grave din secția de terapie intensivă, domeniul de aplicare al studiului SFAR a fost chiar mai limitat decât cel al DREES.
O altă diferență fundamentală poate contribui la diferența mare dintre cele două cifre: datele DREES se bazează pe internările la terapie intensivă (adică pe numărul de internări în secții), în timp ce SFAR a realizat o fotografie la un moment dat a "stocului" de pacienți. Cu toate acestea, în funcție de durata șederii, un număr echivalent de internări poate duce, pe termen lung, la o rată de ocupare a paturilor foarte diferită. "Un număr echivalent de pacienți vaccinați și nevaccinați pot fi internați în secția de terapie intensivă, dar primii rămân mai puțin timp", explică Olivier Joannes Boyau.
"Cei nevaccinați au forme mai grave de boală decât cei vaccinați. De asemenea, pacienții nevaccinați aflați la terapie intensivă tind să fie mai tineri și să aibă mai puține comorbidități decât pacienții vaccinați. Tocmai de aceea am dorit să realizăm acest sondaj: pentru a obține o imagine de ansamblu a ceea ce se întâmplă în domeniu, în legătură cu cele două puncte majore" care au fost dezbătute în arena mediatică. Și anume "proporția de cazuri grave de Covid, cu embolizarea rinichilor care rezultă - o treime din paturi, așadar - și proporția celor vaccinați cu o schemă completă - care sunt doar 20%". Din cunoștințele noastre, nu există date privind durata șederii la terapie intensivă (sau în secția de terapie intensivă) în funcție de statutul de vaccinare.
Un alt factor poate duce la o creștere a proporției de pacienți vaccinați în cadrul numărătorii. DREES numără toți pacienții Sars-CoV-2 pozitivi la terapie intensivă, și nu doar pe cei care vin din cauza Covid. Cu toate acestea, având în vedere dinamica actuală a epidemiei, numărul pacienților internați la terapie intensivă din alt motiv decât Covid (dar care, în rest, sunt pozitivi la virus) tinde să crească și să devină semnificativ. Deoarece în prezent există în populație de nouă ori mai mulți pacienți vaccinați decât pacienți nevaccinați, această distorsiune umflă "populația Covid" de pacienți vaccinați.
În cele din urmă, chestiunea "certificatelor verzi" false ar putea contribui la discrepanța dintre rezultatele de la SFAR și cele de la DREES. Acesta din urmă oferă statutul de vaccinare indicat în momentul admiterii... chiar și atunci când certificatul de vaccinare este, de fapt, fals sau uzurpat. Acest lucru tinde să umfle - încă o dată, într-un mod înșelător - numărul de persoane vaccinate.
În schimb, SFAR și-a curățat cifrele, cel puțin parțial. Într-adevăr, sondajul a luat în considerare cazurile în care pacienții (sau familiile acestora) au recunoscut în cele din urmă că dețin "permise false". Aceștia ar fi constituit aproape o cincime din persoanele care ar fi fost numărate ca fiind "vaccinate" dacă nu s-ar fi făcut nicio admitere. Pe de altă parte, este imposibil de cuantificat proporția de treceri false neidentificate în cohortele de persoane vaccinate, la DREES sau la SFAR.
Trebuie reamintit faptul că aceste diferențe se referă la cifre absolute și nu pun sub semnul întrebării consensul conform căruia riscul de a fi internat la terapie critică sau la terapie intensivă este mult mai mare pentru pacienții nevaccinați decât pentru pacienții vaccinați. Acest lucru explică de ce persoanele nevaccinate, deși astăzi sunt de nouă ori mai puțin numeroase în populația adultă decât cele vaccinate, reprezintă o proporție echivalentă sau mai mare, în termeni absoluți, din numărul de internări (sau de paturi ocupate) în terapie intensivă sau în terapie critică în sens larg.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
-
Discuția Trump - Putin a luat sfârșit: ce au vorbit cei doi lideri?
Președintele rus Vladimir Putin, intr-o conversație cu omologul sau american Donald Trump, a remarcat disponibilitatea R ...
-
Flota "fantomă" a Rusiei, Iranului și Coreei de Nord gestionată pentru a evita sancțiunile UE: Circa 900 de nave implicate
"Flota fantoma" utilizata de Rusia, dar si de Iran si Coreea de Nord, pentru a transporta petrol ocolind sanctiunile ar ...
-
China a creat prima armă energetică: Poate provoca un blackout la nivel global care generează distrugeri la nivel cibernetic
China iși continua campania de intimidare strategica și psihologica printr-un nou episod: o animație difuzata de televiz ...
-
Se bat pe viață și pe moarte. Trump cere DOGE să taie fondurile guvernamentale pentru Musk: „Elon ar trebui să-și închidă prăvălia și să se întoarcă în Africa de Sud"
Președintele american Donald Trump a sugerat marți, 1 iulie, ca departamentul pentru eficiența guvernamentala (DOGE), ca ...
-
Cum ar putea Donald Trump să devină Dictatorul SUA cu puteri depline la fel ca Xi Jinping sau Vladimir Putin
Majoritațile republicane din Congres și conservatorii de la Curtea Suprema cedeaza puterea in loc sa o protejeze, oferin ...
-
Pfizergate în curtea Ursulei von der Leyen: Gheorghe Piperea a depus moțiunea care va inflama scandalul la Bruxelles
O moțiune de cenzura impotriva Comisiei Europene, condusa de Ursula von der Leyen, a fost depusa oficial joi la Președin ...
-
Acum li s-a pus pata pe Liban: Israelul lovește puternic regimul de la Beirut. Trei oameni au murit iar Tel Aviv-ul vorbește despre eliminarea unor ținte importante
Trei persoane au fost ucise, sambata, in sudul Libanului in doua lovituri efectuate de drone israeliene, a anuntat Minis ...
-
România, „teren de testare pentru o nouă strategie" a Rusiei. Semnalul de alarmă tras de președinta Georgiei
Președinta Georgiei considera ca tacerea in fața amenintarilor rusesti slabeste increderea in UE. Într-un interviu ...
-
Ce se întâmplă cu Meloni? Grimasele premierului Italiei au devenit virale: Consum de droguri sau "spionaj mental"!
Giorgia Meloni este, mai nou, in centrul unui val de speculații dupa un interviu in care a afișat grimase necontr ...
-
MAGA se transferă în MEGA: Revoluția lui Trump sosește în Europa. "Actuala ordine e dezordinea viitorului!"
În numai șase luni, SUA au trecut de la promovarea democrației liberale și liberului schimb la promovarea iliberal ...
-
Nicușor Dan n-a priceput nimic de la Regele Spaniei: Nu vom cheltui mai mult de 2,1% din PIB pentru NATO. România in criză economică e gata de 5%
Spania ii da peste bot lui Trump: "Nu vom cheltui mai mult de 2,1% din PIB pentru NATO. Romania in criza economica e gat ...
-
Deutsche Welle: România nu a obținut nimic la summitul NATO. Nimic din ceea ce ar putea descuraja Rusia în Estul Europei
Situația problematica de la Marea Neagra, atacurile cibernetice și amenințarile hibride care au afectat nu doar Romania, ...
-
Planul bugetar al lui Donald Trump transferă bogăţia de la tineri către vârstnici și crește datoria publică, susțin analiștii din SUA
Noua propunere bugetara a presedintelui Donald Trump, care include reduceri masive de taxe, ar duce in mod efectiv la un ...
-
Are Teheranul un alt sit de îmbogățire ascuns sub "Muntele Târnăcopului", o locație "sigură și invulnerabilă"?
Un al patrulea sit de imbogațire a uraniului, care nu mai este atat de secret, dar este „invulnerabil" conform Ira ...
-
Se formează o nouă ordine mondială: Rețeaua paralelă care pune în plan secund rolul Occidentului
China iși consolideaza poziția de lider in Sudul Global, grupul economiilor emergente din Asia, Africa și America Latina ...
-
Scenariu: cum ar arăta un război nuclear între Europa și Rusia? Lista țărilor din 'bătrânul continent' care au arme nucleare
SIPRI semnaleaza ca creșterea armamentului este deosebit de puternica in Europa, din cauza amenințarii tot mai mari din ...
-
Război total între administrația Trump și serviciile de informații ale SUA, pe tema loviturilor asupra bazelor nucleare ale Iranului
Reacțiile din partea administrației Trump continua, trimisul special al lui Trump pentru Orientul Mijlociu, Steve Witkof ...
-
Donald Trump nu prea mai dă doi bani pe angajamentul ferm al SUA față de Articolul 5 al Tratatului Nord-Atlantic
În drum spre summitul anual al liderilor NATO, ce se desfașoara la Haga, președintele american Donald Trump a evit ...
-
După ce a aruncat cu bani ca sa intretina războiul din Ucraina, Comisia Europeană vrea să împrumute 70 de miliarde euro pentru a finanța mai multe programe de anvergură
Comisia Europeana si-a anuntat intentia de a emite obligatiuni UE in valoare de pana la 70 de miliarde euro in a doua ju ...
-
Donald Trump a mers de urgență în Situation Room: Iranul s-a coordonat cu Qatarul pentru loviturile împotriva SUA
Iranienii au atacat baze americane din Orientul Mijlociu, inclusiv uriașa baza aeriana al Udeid din Qatar. Președintele ...
-
Deși face același lucru prin Palantir, SUA acuză DeepSeek că susține armata chineză și încalcă restricțiile privind cipurile AI
DeepSeek, deja faimoasa companie chineza de inteligența artificiala, este suspectata ca sprijina armata și serviciile de ...
-
Explodează pretul petrolului. Parlamentul iranian a aprobat închiderea Strâmtorii Ormuz pe unde trece 20% din tot petrolul mondial
Parlamentul iranian a aprobat inchiderea Stramtorii Ormuz, un punct vital de tranzit al petrolului situat in largul coas ...
-
Rusia își crește capabilitățile militare în regiunea Arctica, sub pretextul unor cercetări științifice
Rusia accelereaza construirea unei infrastructuri militare solide in regiunea Arctica, ascunzandu-și ambițiile strategic ...
-
Șeful diplomației iraniene zboară luni la Moscova. Întâlnire de urgență cu Putin, după atacurile americane
Abbas Araghchi, ministrul de Externe al Iranului, a declarat duminica, 22 iunie, in cadrul unei conferinte de presa la I ...
-
Lovituri americane asupra obiectivelor nucleare ale Iranului - Nivelul de radioactivitate raportat de Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică
Agentia Internationala pentru Energie Atomica (AIEA) a anuntat duminica dimineata ca nu a fost raportata nicio crestere ...
-
Current Affairs: Stați, de ce Israelului i se permite să dețină arme nucleare?!
Potrivit liderilor noștri aleși, ar trebui sa fim foarte speriați de posibilitatea ca Iranul sa obțina o bomba nucleara. ...
-
AIEA avertizează că un atac israelian asupra centralei Bushehr din Iran va provoca o „Apocalipsă nucleară"
Șeful agenției de supraveghere nucleara a ONU, Rafael Mariano Grossi, a avertizat vineri Consiliul de Securitate al ONU ...
-
Operațiunea Ajax: Occidentul era preocupat mai mult de petrol decât de democrația din Iran. Cum s-a pus la cale o lovitură de stat
Autor:Antoine Marcival Pentru orice persoana cu mintea intreaga, nebunia entitații sioniste genocidare și supremaciste i ...
-
Vladimir Putin: "O nouă ordine mondială apare în mod natural. Rusia și China doar o formalizează"
"Rusia și China nu formeaza o noua ordine mondiala, doar o formalizam", a spus Vladimir Putin, respingand declarația mod ...
-
Războiul aerian inutil al Israelului: Atacurile de precizie nu vor distruge programul nuclear al Iranului
În ultima saptamana, Israelul s-a angajat intr-o campanie aeriana prelungita in Iran pentru a realiza ceva ce nici ...
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu