Turcia isi ia adio de la UE si a facut cerere oficială să se alăture BRICS+ cu consecinte devastatoare pentru NATO, Orientul Mijlociu si zona Mării Negre
Postat la: 03.09.2024 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Plictisită să tot fie trimisă la plimbare de o Europă decadentă, Turcia a înaintat o cerere oficială pentru a adera la BRICS+. Ankara este nemulțumită de ritmul negocierilor de aderare la UE și astfel s-a reorientat, pivotând spre blocul multipolar al Chinei, Rusiei si Indiei.
Președintele Erdogan consideră că „centrul de greutate geopolitic" se îndepărtează de țările dezvoltate, au explicat interlocutorii agenției motivul acestei decizii. Țara intenționează să dezvolte relații cu toate părțile lumii multipolare, în timp ce își îndeplinește obligațiile de membru NATO. Numai ca acest statut al NATO e incompatibil cu BRICS, partenerul strategic al Turciei fiind in plin război cu Rusia prin proxy-ul Ucraina, ca dealtfel si Uniunea Europeană. Daca va adera la BRICS, cel mai probabil Turcia va fi exclusa din NATO. Ceea ce vrea si Erdogan, sa se alature unui bloc militar asiatic, care va cuprinde cel mai probabil si Iranul, dar si alte tari din zona.
Cererea de aderare a fost depusă în urmă cu câteva luni „pe fondul frustrării unei încercări de decenii de aderare la Uniunea Europeană". Decizia a fost influențată și de dezacordurile Turciei cu alți membri NATO - Ankara a menținut legături strânse cu Rusia după începerea operațiunii militare din Ucraina. „Turcia poate deveni o țară puternică, prosperă, prestigioasă și eficientă dacă își îmbunătățește simultan relațiile cu Estul și Vestul", a declarat Erdogan la Istanbul în weekend. „Orice altă metodă decât aceasta nu va aduce beneficii Turciei, ci îi va face rău".
Gruparea BRICS, denumită după Brazilia, Rusia, India și China și Africa de Sud, include unele dintre cele mai mari economii emergente. Acesta a primit patru noi membri la începutul acestui an, când Iranul, Emiratele Arabe Unite, Etiopia și Egiptul au intrat în rândurile sale. Arabia Saudită a fost invitată să adere, deși regatul nu a făcut încă acest lucru. Extinderea în continuare a grupului ar putea fi discutată în cadrul unui summit care va avea loc la Kazan, în Rusia, în perioada 22-24 octombrie, au declarat persoanele respective. Malaezia, Thailanda și Azerbaidjan, aliat apropiat al Turciei, se numără printre alte țări care doresc să adere.
O alta consecinta este ca Marea Neagra se va "rupe" in doua: mai mult de jumatate apartinand tarilor BRICS si numai prin malurile românesc si bulgaresc, plus o mica portiune care deocamdata apartine Ucrainei, putand fi controlate de NATO. Turcia este una dintre țările cu care România are un parteneriat strategic, relație care a fost ridicată la acest nivel în 2011. În 2021, România și Turcia au sărbătorit zece ani de parteneriat strategic, la nivel înalt, prin participarea oficialităților de stat. Reprezentanți ai armatei Turciei au defilat cu ocazia Zilei Naționale a României. Turcia a investit 1,6 miliarde de euro în România, în intervalul 2013 - 2022, conform datelor Băncii Naționale a României.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Matrix e real: De ce nu pot oamenii sa se deconecteze de la Sistemul care oferă iluzia realitații programabile
În The Matrix, când Morpheus îi spune lui Neo că „mulți nu sunt pregătiți să se deconecteze de la sistem”, el vorbește despre un adevăr profund despre natura umană, care reflectă atât lumea fictivă a poveștii, cât și condiția metafizică a societății din viața reală.
-
Ceva foarte neobișnuit a fost observat în galaxia noastră. O explozie centro-galactică ii pune pe cercetatori pe gânduri
Pe măsură ce oamenii de știință folosesc telescoape avansate pentru a explora cerul, aceștia au făcut descoperiri surprinzătoare care pun la îndoială înțelegerea noastră a Universului. Observațiile recente cu telescopul spațial cu raze X eROSITA au dezvăluit o structură masivă asemănătoare unei bule în apropierea centrului galaxiei noastre.
-
Un oficial NATO dă semnalul: Ucraina ar avea un motiv militar întemeiat pentru a ataca în adâncime teritoriul Rusiei
Un oficial NATO dă un semnal uriaș! Ucraina ar avea un motiv militar întemeiat să atace mai adânc pe teritoriul Rusiei folosind arme occidentale.
-
S-a suit "scroafa"-n sondaj! Lui Simion ii tremură fundu' că-l agresează sexual-electoral madam Șoșoacă
E ultra-cunoscuta zicerea lui George Simion in parlament, exasperat de Diana Sosoacă: "Te agresez sexual, scroafo!", agresiunea limitandu-se insa la o palma data peste mobilul senatoarei.
-
Americanii au uitat harta unei baze militare cheie într-un vehicul capturat de ruși in Ucraina
Americanii dintr-un vehicul de luptă al infanteriei Bradley trimis în Ucraina ca parte a ajutorului militar au uitat harta uneia dintre cele mai mari baze militare din țară, a relatat corespondentul RIA Novosti.
-
Au peștii sentimente? Oamenii de știință cred că se apropie de un răspuns
Cercetările care sugerează că anumite specii pot învăța, experimenta durere și formează relații au implicații pentru atitudinea noastră față de cel mai consumat animal din lume, scrie The Guardian.
-
Răspunsul lui Putin la rachetele cu rază lungă ale Ucrainei ar putea include un test nuclear
Opţiunile lui Vladimir Putin de a riposta dacă Occidentul permite Ucrainei să folosească rachetele sale cu rază lungă de acţiune pentru a ataca Rusia ar putea include lovirea resurselor militare britanice din apropierea Rusiei sau, în extremis, efectuarea unui test nuclear pentru a-şi arăta intenţia, au declarat analişti.
-
Elon Musk, păzit mai bine decât un șef de stat. Cum acționează echipa de securitate a miliardarului
Elon Musk, în vârstă de 53 de ani, și-a cultivat de mult timp imaginea unei personalități de tip „diavol", călătorind prin lume, ieșind cu alți moguli, lideri mondiali și celebrități și fumând iarbă în public.
-
Din ce este făcută cafeaua fără boabe devenită atât de populară: "Provoacă defrișări masive"
Producătorii de cafea din SUA și Europa se reorientează, iar acest lucru ar putea impune un trend în rândul consumatorilor de cafea. Noua modă este „cafeaua fără boabe". Cei care sunt pionieri în domeniu, precum compania Atomo din Seattle, se simt jigniți dacă produsele sunt numite substitut al cafelei.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Declarație teribilă a ex-șefului CIA, care a ordonat uciderea lui Bin Laden: Avertisment înfricoșător despre Trump și Putin
- 2.Turcia isi ia adio de la UE si a facut cerere oficială să se alăture BRICS+ cu consecinte devastatoare pentru NATO, Orientul Mijlociu si zona Mării Negre
- 3.Ceva uriaș se pregătește în China: Giganții mondiali retrag miliarde de dolari într-un ritm record
- 4.Joc strategic de amploare: Alianța dintre Rusia, China și Arabia Saudită începe să producă rezultate
- 5.Ofensiva Ucrainei din regiunea rusă Kursk e de tip: "Acum ori niciodata!" (Analiză a publicației Foreign Policy)
- 6.Emmanuel Macron a scăpat la mustață de un puci: Mișcări interesante pe scena politică din Franța
- 7.Ursula e obsedata de misoginismul woke: O comisie UE formată și condusă de bărbaţi care o sfidează. Soarta Europei nu mai contează!
- 8.Viktor Orban nu s-a mai abținut după Jocurile Olimpice: Vor răsturna lumea unde femeia e femeie!
- 9.A tunat si le-a adunat! Cele mai puternice femei din SUA au decis să lupte împotriva lui Donald Trump
- 10.Anunțul lui Trump după ce Robert F Kennedy Jr și-a suspendat campania și s-a alăturat acestuia. Reacția familiei lui Kennedy
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu