CNN: De ce este atât de interesat Trump de cea mai mare insulă din lume
Postat la: 08.01.2025 | Scris de: ZIUA NEWS

Groenlanda este cea mai mare insulă din lume şi adăposteşte peste 56.000 de oameni, având o poziţie strategică şi resurse naturale importante. Călătoria lui Donald Trump Jr. în Groenlanda a alimentat speculaţiile despre care sunt exact planurile tatălui său pentru acest teritoriu arctic, transmite CNN.
Marţi, Donald Trump Jr. a aterizat în Groenlanda, insula arctică pe care tatăl său, preşedintele ales Donald Trump, şi-a exprimat dorinţa puternică de a o cumpăra, în ciuda declaraţiilor tăioase ale Groenlandei că nu este de vânzare. Trump Jr. a încadrat călătoria ca fiind "un pic de distracţie", spunând CNN, "ca un om în aer liber, sunt încântat să mă opresc în Groenlanda pentru această săptămână".
Dar călătoria a alimentat speculaţiile despre care sunt exact planurile tatălui său pentru acest teritoriu arctic. În decembrie, Trump a reluat apelurile făcute în prima sa preşedinţie pentru ca SUA să deţină Groenlanda, numind-o "o necesitate absolută".
Întrebat marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, dacă ar exclude folosirea "coerciţiei militare sau economice" pentru a obţine Groenlanda - sau Panama, pe care Trump şi-a exprimat, de asemenea, dorinţa de a o deţine - preşedintele ales a răspuns: "Nu, nu vă pot asigura cu privire la niciuna dintre cele două, dar pot spune acest lucru: Avem nevoie de ele pentru securitate economică".
Preşedintele ales spune că deţinerea Groenlandei este vitală pentru securitatea SUA, dar experţii spun că este posibil ca acesta să aibă în vedere şi alte aspecte ale Groenlandei, cum ar fi rezervele sale de resurse naturale - inclusiv metale rare - care ar putea deveni mai accesibile pe măsură ce schimbările climatice topesc gheaţa din teritoriu.
Groenlanda este cea mai mare insulă din lume şi adăposteşte peste 56.000 de oameni. Fostă colonie daneză şi în prezent teritoriu autonom al Danemarcei, Groenlanda ocupă o poziţie geopolitică unică, fiind situată între SUA şi Europa. Capitala sa, Nuuk, este mai aproape de New York decât de capitala Danemarcei, Copenhaga.
Acesta a fost considerat mult timp un punct cheie pentru securitatea SUA, în special pentru a respinge un potenţial atac din partea Rusiei, a declarat Ulrik Pram Gad, cercetător principal la Institutul danez pentru studii internaţionale. Calea maritimă a Pasajului de Nord-Vest trece de-a lungul coastei sale, iar insula face parte din decalajul Groenlanda-Islanda-Regatul Unit, o regiune maritimă strategică.
Trump nu este primul preşedinte american care lansează ideea de a cumpăra Groenlanda. În 1867, când preşedintele Andrew Johnson a cumpărat Alaska, el a luat în considerare şi achiziţionarea Groenlandei. La sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, administraţia Truman a oferit Danemarcei 100 de milioane de dolari pentru insulă, potrivit unor documente raportate pentru prima dată de presa daneză.
Niciuna dintre oferte nu s-a concretizat, dar, în temeiul unui tratat de apărare din 1951, SUA au primit o bază aeriană numită în prezent baza spaţială Pituffik, în nord-vestul Groenlandei. La jumătatea distanţei dintre Moscova şi New York, aceasta este cel mai nordic avanpost al forţelor armate americane şi este echipată cu un sistem de avertizare antirachetă.
SUA doresc să se asigure că "nicio mare putere ostilă nu controlează Groenlanda, deoarece poate fi un punct de sprijin pentru atacarea SUA", a declarat Pram Gad pentru CNN. Cu toate acestea, ceea ce ar putea fi chiar mai atrăgător pentru Trump sunt bogatele depozite de resurse naturale ale Groenlandei, a declarat Klaus Dodds, profesor de geopolitică la Royal Holloway, Universitatea din Londra.
Printre acestea se numără petrolul şi gazele, precum şi metalele de pământuri rare, foarte solicitate pentru maşinile electrice şi turbinele eoliene ale tranziţiei ecologice, precum şi pentru fabricarea echipamentelor militare. În prezent, China domină producţia mondială de pământuri rare şi a ameninţat deja că va restricţiona exportul de minerale critice şi tehnologii asociate, înainte de al doilea mandat al lui Trump.
"Nu există nicio îndoială că Trump şi consilierii săi sunt foarte preocupaţi de dominaţia pe care China pare să o aibă", a declarat Dodds pentru CNN. Groenlanda oferă o sursă potenţial bogată de aceste minerale critice, a adăugat el. "Cred că Groenlanda are de fapt scopul de a ţine China afară", a mai spus sursa citată. Topirea gheţii şi creşterea rapidă a temperaturilor din Arctica oferă Groenlandei un loc în primul rând la criza climatică, dar unii văd şi oportunităţi economice pe măsură ce schimbările climatice remodelează ţara.
Pierderea gheţii a deschis rutele de transport maritim, crescând timpul în care acestea pot fi navigate în timpul verii din emisfera nordică. Conform Consiliului Arctic, transportul maritim arctic a crescut cu 37% în deceniul până în 2024, în parte datorită topirii gheţii. "Trump, cred, înţelege instinctiv ideea că Arctica se topeşte" şi oportunităţile percepute, a spus Dodds. Deşi el a avertizat, în realitate, condiţiile de-a lungul acestor rute sunt încă adesea înşelătoare, iar topirea gheţii poate face ca apele să fie şi mai periculoase pentru navigare.
Există, de asemenea, sugestia că topirea gheţii ar putea facilita accesul la resursele naturale, însă criza climatică nu s-a dovedit încă o "schimbare de joc" în acest sens, a declarat Phillip Steinberg, profesor de geografie la Universitatea din Durham. Nu că schimbările climatice fac resursele Groenlandei mai accesibile, a declarat el pentru CNN, ci mai degrabă "mai necesare".
Guvernele Danemarcei şi Groenlandei s-au declarat ferm împotriva ideii că naţiunea arctică poate fi cumpărată. "Nu suntem de vânzare şi nu vom fi niciodată de vânzare. Nu trebuie să pierdem lupta noastră de ani de zile pentru libertate", a scris prim-ministrul Groenlandei, Múte Egede, într-o postare pe Facebook la sfârşitul lunii decembrie. Kuupik V. Kleist, un fost prim-ministru al Groenlandei, a declarat că Trump vorbea mai mult cetăţenilor americani decât groenlandezilor.
"Nu văd nimic în viitor care să deschidă calea pentru o vânzare. Nu cumperi pur şi simplu o ţară sau un popor", a declarat el pentru CNN. Dar comentariile lui Trump vin într-un moment interesant pentru Groenlanda, a spus Dodds. Guvernul său condus de inuiţi a intensificat recent cererile de independenţă faţă de Danemarca. În discursul său de Anul Nou, Egede a cerut ca "lanţurile erei coloniale" să fie îndepărtate.
"Aceasta panichează Danemarca", a declarat Dodds, care pare să se fi concentrat mai mult pe relaţia sa cu Groenlanda. În decembrie, Danemarca a anunţat o creştere uriaşă a cheltuielilor militare pentru Groenlanda. Apoi, la începutul lunii ianuarie, familia regală daneză a lansat o stemă regală redesenată, sporind proeminenţa ursului polar care simbolizează Groenlanda.
Groenlanda a încercat să îşi consolideze independenţa prin diversificarea economiei sale în afara pescuitului. În noiembrie, Groenlanda a deschis un nou aeroport în Nuuk, ca parte a planurilor de creştere a turismului. Însă Groenlanda se bazează în continuare pe o subvenţie anuală de aproximativ 500 de milioane de dolari din partea Danemarcei, care s-a dovedit a fi un mare obstacol în calea independenţei.
Acest lucru ridică o întrebare foarte interesantă, a spus Dodds: "Ce ar face Groenlanda dacă Trump i-ar oferi, să zicem, 1 miliard de dolari pe an pentru a avea un alt tip de asociere?" Unii politicieni groenlandezi au vehiculat ideea unei asocieri speciale, similară celei pe care SUA o are cu Insulele Marshall, în care Groenlanda are suveranitate, dar şi sprijin financiar din partea SUA, în schimbul unor acorduri privind anumite interese strategice ale SUA.
Cu toate acestea, fostul prim-ministru Kleist şi-a exprimat scepticismul puternic cu privire la faptul că acest tip de asociere ar putea funcţiona. "Nici eu nu cred că (acest lucru) prezintă vreun interes. Gândiţi-vă doar la modul în care SUA şi-au tratat propriile popoare indigene", a afirmat el.
Pentru moment, rămâne neclar cât de departe va merge Trump în dorinţa sa declarată de a achiziţiona Groenlanda odată ajuns la putere. "Nimeni nu ştie dacă este doar o bravadă, dacă este o ameninţare pentru a obţine altceva, sau dacă este de fapt ceva ce vrea să facă", a declarat Pram Gad.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
-
Transsoianismul: Soia modificată genetic a fost aprobată de Comisia Europeană: E "bună" de consum pentru oameni și animale chiar daca schimba ADN-ul!
Comisia Europeana a anuntat vineri ca a autorizat utilizarea soiei modificate genetic in produsele alimentare si in hran ...
-
Descoperire de neconceput într-un fir de praf de pe un asteroid: "Echivalează cu găsirea unei semințe tropicale în mijlocul gheții arctice"
Mostrele neatinse aduse de pe asteroidul Ryugu de sonda japoneza Hayabusa2 continua sa rescrie povestea formarii Sistemu ...
-
România, țară experiment pentru criza globală: Românii vor sărăci si-si vor pierde economiile, vor trai din ajutoare sociale si concedii fortate fără plată
Experții fac praf masurile fiscale luate in Romania. Masurile fiscale luate in regim de urgenta pentru a diminua deficit ...
-
Zuckerberg vrea sa socializezi cu roboții. Noua strategie Meta pentru a menține utilizatorii conectați
Meta testeaza o noua funcționalitate pentru chatboții sai AI care ar putea schimba modul in care interacționam cu rețele ...
-
Dacă ai primit acest mesaj pe WhatsApp s-ar putea să fii următoarea victimă a celei mai răspândite escrocherii din România
Tot mai mulți romani sunt pacaliți de o schema aparent banala, dar extrem de eficienta, care se raspandește prin WhatsAp ...
-
Consiliul Economic și Social a dat aviz negativ măsurilor de austeritate propuse de guverul Bolojan!
Consiliul Economic și Social a dat aviz negativ masurilor de majorare a TVA și a de creștere a accizelor. De fapt, intre ...
-
Guvernantii din România au aruncat in aer facturile la energie. Bulgaria însă a găsit o soluție inteligentă care salvează populația
Ridicarea plafonarii la energia electrica va produce o explozie in facturile romanilor, dar situația sta mult diferit in ...
-
Ce alte civilizatii au fost inainte?! O piramidă de 25.000 de ani pune sub semnul întrebării tot ce știm despre istoria umanitatii
O descoperire arheologica remarcabila din Indonezia amenința sa zguduie din temelii ințelegerea noastra asupra inceputur ...
-
Bolojan schimba regulile la sănătate: Nu mai sunt asiguraţi soţ/soţie/părinţi fără venituri, persoane cu indemnizaţie creştere copil, personal monahal, şomaj
Un numar mare de persoane exceptate pana in prezent de la plata contributiei de 10% pentru sistemul public de sanatate ( ...
-
Austeritatea Regimului BoloDan schimba destinatiile turistice ale românilor. Unde călătoresc și ce sume scot din buzunar
Romanii care au apucat sa faca rezervari inca de iarna trecuta au ales vacanțe mai lungi, in destinații exotice, minuțio ...
-
Fostul prim-adjunct SRI Florian Coldea a fost trimis în judecată de DNA, alături de Dumitru Dumbravă
Fostul adjunct SRI Florian Coldea și fostul șef al direcției juridice din SRI Dumitru Dumbrava, asociatul sau intr-o com ...
-
Ce avere are Ion Sterian - capo dei capi Transgaz cu cinci secretare, nouă consilieri și șapte șoferi
Ion Sterian este șeful Transgaz și are un cabinet extins, format din cinci secretare, noua consilieri și șapte șoferi, u ...
-
Foștii premieri ai României pot fi judecați pentru dezastrul bugetar în care au lăsat țara: "Există o lege a responsabilității guvernamentale"
Dupa patru ani in care in fruntea Guvernului Romaniei s-au aflat doi premieri ai PNL și unul de la PSD, țara noastra a a ...
-
Comunitatea științifică nu înțelege ce se întâmplă cu Pământul: unele zile din iulie și august vor fi mai scurte în acest an
Deși, in mod obișnuit, rotația Pamantului incetinește treptat, specialiștii anunța ca in lunile iulie și august din aces ...
-
Pe ce criterii să te bazezi când decizi să faci upgrade la un telefon nou?
Alegerea momentului potrivit pentru a face upgrade la un telefon nou poate fi dificila, avand in vedere varietatea mare ...
-
Astronomii sunt în alertă: au detectat un obiect misterios care pare să vină cu o viteză uriașă din afara Sistemului Solar
Un obiect care pare sa vina din afara Sistemului Solar a fost reperat gonind catre Soare, caz in care, daca provenienta ...
-
Cunoscutul economist Mircea Coșea critică măsurile de austeritate ale Guvernului Bolojan: "Sunt grosolane, absurde și lipsite de logică"
Profesorul universitar Mircea Coșea, fost ministru de stat, critica ideile lansate de guvernul Bolojan in scopul reducer ...
-
Călin Georgescu, trimis în judecată - Câți ani de închisoare riscă, dacă va fi găsit vinovat
Calin Georgescu a fost trimis in judecata de Parchetul de pe langa Înalta Curte de Casație și Justiție sub acuzați ...
-
Guvernul bolojanilor nu dă un ban pe Nicușor Dan: Primul efect după creșterea TVA. Premierul demagog: "Nu putem ascunde asta!"
Premierul Ilie Bolojan a anunțat creșterea TVA! Primul efect? Prețurile la unele produse alimentare o sa creasca - și re ...
-
Aerul din casa ta ar putea fi mai toxic decât cel de afară. Și nimeni nu-ți spune asta
O solutie? Folosește o izolatie noua pentru pod sau mansarda Știai ca, potrivit unui studiu internațional, aerul din int ...
-
Autostrăzi pentru tancuri și transportoare blindate: Armata construiește infrastructură de război în România pentru a descuraja Rusia să pătrundă-n spațiul NATO
Romania intra in noua strategie NATO de mobilitate militara și va construi autostrazi speciale, dedicate transportului r ...
-
Ce au inteles vameșii de la Sculeni din "Mânăria Bolojan": se răzbună pe oamenii de la frontiere pentru că le-a diminuat Guvernul sporurile
Angajații vamii Sculeni au inceput sa efectueze controale mai stricte asupra tuturor mijloacelor de transport ce trec fr ...
-
Noul președinte ANAF va fi Adrian Nicuşor Nica, actualul șef al Corpului de control al premierului
Noul președinte ANAF va fi Adrian Nicusor Nica, actualul șef al Corpului de control al premierului. El o va inlocui pe N ...
-
Breșă uriașă de securitate: Hackerii din Iran au pus mâna pe mesajele consilierilor lui Donald Trump
Hackerii avertizeaza ca ar putea incerca sa vanda e-mailuri de la consilierii președintelui american Donald Trump. Ameri ...
-
Super puterea mondială care a acaparat soarele. A instalat într-o lună panouri fotovoltaice cât toată Europa într-un an
China a stabilit un nou record mondial in domeniul energiei solare. A instalat 93 de gigawați de capacitate fotovoltaica ...
-
Exodul creierelor pe contrasens: Opt cercetători americani au devenit primii „refugiați științifici" în Europa
Mareția Americii a fost construita in timp și una dintre pietrele de temelie a fost atragerea celor mai stralucite minți ...
-
Zeci de mii de decese in perioada următoare: Europa se pregătește pentru cel mai mare val mare de morți din cauza caniculei. In total, sute de mii de persoane
Zeci de mii de persoane ar putea muri intre 30 iunie și 30 august din cauza valului de caldura extrem care lovește ...
-
Vlad Țepeș nu e inmormantat la Snagov, ci la Milano. A fost descifrată misterioasa inscripție de pe mormântul lui Dracula
Timp de zece ani unii cercetatori au emis ipoteza ca ramașițele prințului Vlad - care a trait intre 1431 și 1477, cunosc ...
-
Provocarea criminală care a trecut "pe sub radar" pe TikTok: Băiat de 12 ani mort după ce a acceptat "jocul cu eșarfa"
Un baiat de 12 ani și-a pierdut viața dupa ce a incercat o provocare virala periculoasa de pe rețelele sociale. Deși par ...
-
Medicul lui Netanyahu numit consilier de premierul Bolojan: "Sunt român și voi fi patriot până la finalul vieții!"
Dr. Herman Berkovits, medicul personal al prim-ministrului israelian Benjamin Netanyahu, a fost numit consilier onorific ...
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu