CNN: De ce este atât de interesat Trump de cea mai mare insulă din lume
Postat la: 08.01.2025 | Scris de: ZIUA NEWS

Groenlanda este cea mai mare insulă din lume şi adăposteşte peste 56.000 de oameni, având o poziţie strategică şi resurse naturale importante. Călătoria lui Donald Trump Jr. în Groenlanda a alimentat speculaţiile despre care sunt exact planurile tatălui său pentru acest teritoriu arctic, transmite CNN.
Marţi, Donald Trump Jr. a aterizat în Groenlanda, insula arctică pe care tatăl său, preşedintele ales Donald Trump, şi-a exprimat dorinţa puternică de a o cumpăra, în ciuda declaraţiilor tăioase ale Groenlandei că nu este de vânzare. Trump Jr. a încadrat călătoria ca fiind "un pic de distracţie", spunând CNN, "ca un om în aer liber, sunt încântat să mă opresc în Groenlanda pentru această săptămână".
Dar călătoria a alimentat speculaţiile despre care sunt exact planurile tatălui său pentru acest teritoriu arctic. În decembrie, Trump a reluat apelurile făcute în prima sa preşedinţie pentru ca SUA să deţină Groenlanda, numind-o "o necesitate absolută".
Întrebat marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, dacă ar exclude folosirea "coerciţiei militare sau economice" pentru a obţine Groenlanda - sau Panama, pe care Trump şi-a exprimat, de asemenea, dorinţa de a o deţine - preşedintele ales a răspuns: "Nu, nu vă pot asigura cu privire la niciuna dintre cele două, dar pot spune acest lucru: Avem nevoie de ele pentru securitate economică".
Preşedintele ales spune că deţinerea Groenlandei este vitală pentru securitatea SUA, dar experţii spun că este posibil ca acesta să aibă în vedere şi alte aspecte ale Groenlandei, cum ar fi rezervele sale de resurse naturale - inclusiv metale rare - care ar putea deveni mai accesibile pe măsură ce schimbările climatice topesc gheaţa din teritoriu.
Groenlanda este cea mai mare insulă din lume şi adăposteşte peste 56.000 de oameni. Fostă colonie daneză şi în prezent teritoriu autonom al Danemarcei, Groenlanda ocupă o poziţie geopolitică unică, fiind situată între SUA şi Europa. Capitala sa, Nuuk, este mai aproape de New York decât de capitala Danemarcei, Copenhaga.
Acesta a fost considerat mult timp un punct cheie pentru securitatea SUA, în special pentru a respinge un potenţial atac din partea Rusiei, a declarat Ulrik Pram Gad, cercetător principal la Institutul danez pentru studii internaţionale. Calea maritimă a Pasajului de Nord-Vest trece de-a lungul coastei sale, iar insula face parte din decalajul Groenlanda-Islanda-Regatul Unit, o regiune maritimă strategică.
Trump nu este primul preşedinte american care lansează ideea de a cumpăra Groenlanda. În 1867, când preşedintele Andrew Johnson a cumpărat Alaska, el a luat în considerare şi achiziţionarea Groenlandei. La sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, administraţia Truman a oferit Danemarcei 100 de milioane de dolari pentru insulă, potrivit unor documente raportate pentru prima dată de presa daneză.
Niciuna dintre oferte nu s-a concretizat, dar, în temeiul unui tratat de apărare din 1951, SUA au primit o bază aeriană numită în prezent baza spaţială Pituffik, în nord-vestul Groenlandei. La jumătatea distanţei dintre Moscova şi New York, aceasta este cel mai nordic avanpost al forţelor armate americane şi este echipată cu un sistem de avertizare antirachetă.
SUA doresc să se asigure că "nicio mare putere ostilă nu controlează Groenlanda, deoarece poate fi un punct de sprijin pentru atacarea SUA", a declarat Pram Gad pentru CNN. Cu toate acestea, ceea ce ar putea fi chiar mai atrăgător pentru Trump sunt bogatele depozite de resurse naturale ale Groenlandei, a declarat Klaus Dodds, profesor de geopolitică la Royal Holloway, Universitatea din Londra.
Printre acestea se numără petrolul şi gazele, precum şi metalele de pământuri rare, foarte solicitate pentru maşinile electrice şi turbinele eoliene ale tranziţiei ecologice, precum şi pentru fabricarea echipamentelor militare. În prezent, China domină producţia mondială de pământuri rare şi a ameninţat deja că va restricţiona exportul de minerale critice şi tehnologii asociate, înainte de al doilea mandat al lui Trump.
"Nu există nicio îndoială că Trump şi consilierii săi sunt foarte preocupaţi de dominaţia pe care China pare să o aibă", a declarat Dodds pentru CNN. Groenlanda oferă o sursă potenţial bogată de aceste minerale critice, a adăugat el. "Cred că Groenlanda are de fapt scopul de a ţine China afară", a mai spus sursa citată. Topirea gheţii şi creşterea rapidă a temperaturilor din Arctica oferă Groenlandei un loc în primul rând la criza climatică, dar unii văd şi oportunităţi economice pe măsură ce schimbările climatice remodelează ţara.
Pierderea gheţii a deschis rutele de transport maritim, crescând timpul în care acestea pot fi navigate în timpul verii din emisfera nordică. Conform Consiliului Arctic, transportul maritim arctic a crescut cu 37% în deceniul până în 2024, în parte datorită topirii gheţii. "Trump, cred, înţelege instinctiv ideea că Arctica se topeşte" şi oportunităţile percepute, a spus Dodds. Deşi el a avertizat, în realitate, condiţiile de-a lungul acestor rute sunt încă adesea înşelătoare, iar topirea gheţii poate face ca apele să fie şi mai periculoase pentru navigare.
Există, de asemenea, sugestia că topirea gheţii ar putea facilita accesul la resursele naturale, însă criza climatică nu s-a dovedit încă o "schimbare de joc" în acest sens, a declarat Phillip Steinberg, profesor de geografie la Universitatea din Durham. Nu că schimbările climatice fac resursele Groenlandei mai accesibile, a declarat el pentru CNN, ci mai degrabă "mai necesare".
Guvernele Danemarcei şi Groenlandei s-au declarat ferm împotriva ideii că naţiunea arctică poate fi cumpărată. "Nu suntem de vânzare şi nu vom fi niciodată de vânzare. Nu trebuie să pierdem lupta noastră de ani de zile pentru libertate", a scris prim-ministrul Groenlandei, Múte Egede, într-o postare pe Facebook la sfârşitul lunii decembrie. Kuupik V. Kleist, un fost prim-ministru al Groenlandei, a declarat că Trump vorbea mai mult cetăţenilor americani decât groenlandezilor.
"Nu văd nimic în viitor care să deschidă calea pentru o vânzare. Nu cumperi pur şi simplu o ţară sau un popor", a declarat el pentru CNN. Dar comentariile lui Trump vin într-un moment interesant pentru Groenlanda, a spus Dodds. Guvernul său condus de inuiţi a intensificat recent cererile de independenţă faţă de Danemarca. În discursul său de Anul Nou, Egede a cerut ca "lanţurile erei coloniale" să fie îndepărtate.
"Aceasta panichează Danemarca", a declarat Dodds, care pare să se fi concentrat mai mult pe relaţia sa cu Groenlanda. În decembrie, Danemarca a anunţat o creştere uriaşă a cheltuielilor militare pentru Groenlanda. Apoi, la începutul lunii ianuarie, familia regală daneză a lansat o stemă regală redesenată, sporind proeminenţa ursului polar care simbolizează Groenlanda.
Groenlanda a încercat să îşi consolideze independenţa prin diversificarea economiei sale în afara pescuitului. În noiembrie, Groenlanda a deschis un nou aeroport în Nuuk, ca parte a planurilor de creştere a turismului. Însă Groenlanda se bazează în continuare pe o subvenţie anuală de aproximativ 500 de milioane de dolari din partea Danemarcei, care s-a dovedit a fi un mare obstacol în calea independenţei.
Acest lucru ridică o întrebare foarte interesantă, a spus Dodds: "Ce ar face Groenlanda dacă Trump i-ar oferi, să zicem, 1 miliard de dolari pe an pentru a avea un alt tip de asociere?" Unii politicieni groenlandezi au vehiculat ideea unei asocieri speciale, similară celei pe care SUA o are cu Insulele Marshall, în care Groenlanda are suveranitate, dar şi sprijin financiar din partea SUA, în schimbul unor acorduri privind anumite interese strategice ale SUA.
Cu toate acestea, fostul prim-ministru Kleist şi-a exprimat scepticismul puternic cu privire la faptul că acest tip de asociere ar putea funcţiona. "Nici eu nu cred că (acest lucru) prezintă vreun interes. Gândiţi-vă doar la modul în care SUA şi-au tratat propriile popoare indigene", a afirmat el.
Pentru moment, rămâne neclar cât de departe va merge Trump în dorinţa sa declarată de a achiziţiona Groenlanda odată ajuns la putere. "Nimeni nu ştie dacă este doar o bravadă, dacă este o ameninţare pentru a obţine altceva, sau dacă este de fapt ceva ce vrea să facă", a declarat Pram Gad.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
-
Tik Tok a făcut public raportul despre alegerile anulate din România. Explicații în cazul lui Călin Georgescu
Aplicația din China a publicat raportul despre alegerile anulate. Reprezentanții Tik Tok spun ca au blocat pestee 4,5 mi ...
-
Toți românii, obligați de UE să-și schimbe permisul de conducere. Scade la 17 ani vârsta legală pentru condus
Comisia Europeana a adoptat o serie de masuri menite sa modernizeze regulile privind permisele de conducere in intreaga ...
-
Lumea nervoasă așteaptă războiul comercial - Planurile elaborate de Casa Albă
Asistenții de la Casa Alba au elaborat planuri pentru tarife de 20% pentru majoritatea bunurilor importate in Statele Un ...
-
Dosarul lui Dan Diaconescu: CSM intră pe fir după strămutarea dosarului din cauza scurgerii de informații
Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a decis sa sesizeze Inspecția Judiciara - Direcția ...
-
E de groază: Modelele avansate de AI, precum ChatGPT, pot suferi de anxietate și reacționa la stres, la fel ca oamenii
Un studiu publicat pe 3 martie in revista Nature, realizat de o echipa internaționala de cercetatori coordonata de Dr. Z ...
-
Inteligența Artificială a învățat să mintă. Efectele sunt greu de cuantificat
Modelele avansate de inteligența artificiala (AI) pot fi convinse sa furnizeze informații false atunci cand sunt supuse ...
-
Regizorul Andrei Șerban, apel către ministrul Culturii în scandalul Proorocul Ilie: Ne aflăm într-un moment periculos
Regizorul Andrei Șerban, aflat la New York, ii adreseaza un mesaj ministrului Culturii, Natalia Intotero, in contextul c ...
-
Ce este "Wood Wide Web" - internetul pădurii. Copacii se ajută și comunică între ei printr-o rețea subterană de proportii uriașe
Oamenii de știința au descoperit recent ca arborii din aceeași specie "comunica" prin rețele subterane de fungi micoriza ...
-
Doar câteva produse vor scăpa: România se pregătește de o explozie a prețurilor la alimente
În urma cu un an, marii retaileri discutau despre deflație, iar prețurile unor alimente au inregistrat scaderi tem ...
-
Viitorul terifiant al războiului: arma neuronală, pericolul suprem al noii ere tehnologice
O noua tehnologie, arma neuronala, care aduce aminte de abilitațile speciale ale Lordului Darth Vader, care iși supunea ...
-
Biolaboratoarele secrete din Ucraina: Rușii se plâng că au fost infectați cu un virus misterios, care provoacă tuse cu sânge. Nu e coronavirus sau gripă
BRușii se plang ca au fost infectați cu un virus necunoscut, care provoaca febra mare și tuse cu sange. Mai mult, toți c ...
-
Un experiment revoluționar concluzionează că lumina există în 37 de dimensiuni
Fizicienii au dus stranietatea cuantica la un nivel extraordinar prin masurarea luminii in 37 de dimensiuni. Experimentu ...
-
Cât de aproape suntem de AGI? Modelele actuale de inteligență artificială sunt o fundătură tehnologică
Nu mai puțin de 76% de oameni de știința dintr-un grup de 475 de experți in domeniul IA au declarat ca extinderea actual ...
-
Motorul imposibil: Un inginer spune că a găsit o modalitate de a învinge gravitația Pământului si de a face calatoria in spatiu la viteze mari mult mai simpla
Descoperirea unei mașini care ar putea produce cumva tracțiune fara a elibera propulsoare ar fi o schimbare radicala pen ...
-
Pandemia nu ne dă pace! Un virus misterios face victime în Rusia. Boala provoacă tuse cu sânge și apare pe fondul negocierilor privind războiul din Ucraina
Veste ingrijoratoare din Rusia, ce amintește de COVID: o boala misterioasa face victime in mai multe regiuni ale teritor ...
-
Atacul asupra cashului continuă: Banca Centrală Europeană confirmă schimbarea bancnotelor de 5, 10, 20, 50 și 100 de euro ca sa scoata banii de la populatie
Banca Centrala Europeana (BCE) a anunțat o schimbare de amploare care va afecta intreaga serie de bancnote euro, de la c ...
-
Cum poți afla locația unui contact pe WhatsApp fără ca acesta să știe. Nu mulți utilizatori o cunosc
O metoda surprinzatoare poate dezvalui locația unui contact pe WhatsApp fara ca acesta sa fie conștient de acest lucru. ...
-
Situația e mult mai gravă decât s-a crezut inițial. "Inima oceanelor bate din ce in ce mai rar"
Centrul Național de Date privind Zapada și Gheața din SUA (NSIDC) anunța ca nivelul maxim al gheții marine arctice din a ...
-
Părinți arestați pentru comentarii defăimătoare pe WhatsApp la adresa școlii: "A fost o experiență kafkiană"
Un cuplu din Hertfordshire susține ca a fost arestat intr-o maniera agresiva in fața fiicei lor mici, dupa ce au facut c ...
-
Fenomen extrem de spectaculos vizibil și din România: Eclipsa parțială de soare poate fi văzută doar în anumite zone din țara noastră
Soarele are intalnire cu Luna, care va ascunde o parte a astrului sambata, in timpul unei eclipse partiale vizibile pe o ...
-
Bill Gates: În 10 ani Inteligența Artificială va înlocui mulți medici și profesori - oamenii nu vor mai fi necesari pentru majoritatea activităților
În urmatorul deceniu, progresele in domeniul inteligenței artificiale vor insemna ca oamenii nu vor mai fi necesar ...
-
X a devenit xAI - Firma de social media a lui Musk, cumpărată de compania sa AI
Compania xAI a lui Elon Musk a achiziționat X intr-o tranzacție care evalueaza platforma de social media la 33 de miliar ...
-
Care e de fapt forma Pamântului. Nu-i nici sferă, nu-i nici plat!
„Potsdam Gravity Potato" arata diferențele de gravitație de la suprafața Pamantului. Acesta are o forma asemanatoa ...
-
O imagine simbolică generată de AI ce ilustrează tranziția de la democrația coruptă la tehnocrația algoritmică
Contrastul dintre cladirea clasica decrepita și structura digitala rece, impreuna cu figura umana izolata și ochiul digi ...
-
Mai mulți jurnalişti cer demisia lui Vasile Bănescu din calitatea de membru al CNA după ce a indicat presei ca sa nu mai critice deciziile institutiilor statului
Mai multi jurnalisti importanti din Romania au semnat azi o scrisoare deschisa cerandu-i lui Vasile Banescu demisia de o ...
-
Lovitură de bumerang pentru Trump: Tarifele impuse vor afecta mai mult SUA decât Europa!
Politicile protectioniste ale Casei Albe risca sa loveasca mai puternic economia Statelor Unite decat pe cea a Europei i ...
-
Cercetătorii sunt pe cale să facă o descoperire epocală: legenda Armaghedon, mai reală decât s-a crezut
Descoperiri arheologice recente in anticul oraș Megiddo din Israel, identificat in tradiția biblica drept locul bataliei ...
-
Răspunsul la poate cea mai mare întrebare din istoria umanității ar putea fi aflat în doar câțiva ani
Exista viața dincolo de granițele sistemului nostru solar? Raspunsul la aceasta intrebare ar putea veni in doar cațiva a ...
-
Cercetătorii au generat electricitate folosind rotația Pământului
O echipa de cercetatori de la Universitatea Princeton a demonstrat posibilitatea generarii de electricitate folosind rot ...
-
BNR tipărește bani pentru a putea finanța cheltuielile Guvernului Ciolacu. Radu Soviani: Suntem într-o spirală a îndatorării nesustenabile
Banca Naționala a Romaniei (BNR) tiparește bani pentru a putea finanța cheltuielile galopante ale Guvernului, releva o a ...
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu