Silviu Constantinescu, despre industria pharma: Ce este exportul paralel de medicamente si cine profita de pe urma lui si a lipsei de produse de pe piata interna
Postat la: 04.12.2019 | Scris de: ZIUA NEWS

Silviu Constantinescu este reprezentantul Colegiului Farmaciștilor din România la Grupul Farmaceutic al Uniunii Europene (P.G.U.E) si fost vicepresedinte al acestui organism european. De asemenea, este si proprietar de farmacie in Romania. Ca atare, are o experienta deosebita in ceea ce priveste piata farmaceutica din tara si din strainatate. Silviu Constantinescu a acordat Ziuanews un amplu interviu, deosebit de interesant, in care raspunde diverselor chestiuni legate de legislatia din domeniul farmaceutic, de la exportul paralel de medicamente pana la cat de bune sunt medicamentele naturiste:
- Pentru început, un scurt CV. Cine e Silviu Constantinescu?
- M-am născut în Ploiești, la data de 24 noiembrie 1969. Am absolvit cursurile liceului Mihai Viteazul din Ploiești în anul 1988. Am urmat cursurile colegiului de tehnica dentară din Ploiești și am profesat meseria de tehnician stomatolog până în anul 1995 la Institutul de Medicină Aeronautică din cadrul SMC. De la absolvirea Facultații de Farmacie la Universitatea de Medicină și Farmacie din Oradea și până în prezent, îmi desfășor activitatea în regim privat la farmacia proprie. Din anul 2011 sunt reprezentantul Colegiului Farmaciștilor din România la Grupul Farmaceutic al Uniunii Europene (P.G.U.E). În anul 2017 am fost Vicepreședinte al P.G.U.E. Din anul 2015 sunt președintele Colegiului Farmaciștilor din Prahova.
- În România sunt mii de farmacii. Cum funcționează afacerea și care este până la urma profitul real?
- În România, sunt în jur de 9000 de farmacii, repartizate în funcție de numarul de locuitori arondați la o farmacie, astfel: În Bucuresti - o farmacie la 3.000 locuitori; În orasele resedință de judet-o farmacie la 3.500 locuitori; În orașe o farmacie la 4.000 locuitori. În mediul rural nu sunt restricții. Numărul farmaciilor din mediul urban a crescut peste numărul de locuitori arondat prin lege deoarece, prin modificarea legislației farmaceutice, în timp, au fost instituite o serie de excepții care nu au ținut cont de numărul locuitorilor, ca de exemplu: s-au înființat farmacii prin aceste excepții în gări, autogări, aeroporturi, complexe comerciale de mică sau mare suprafață. Mai bine de două treimi din aceste farmacii sunt proprietatea unor lanturi comerciale, iar restul, din ce in ce mai puține, sunt in proprietatea unor farmaciști independenți sau a unor patroni din afara profesiei, aceștia având obligația de a avea angajați farmaciști.
- Cine stabilește pretul la medicamente?
- Prețul medicamentelor în România este stabilit de Ministerul Sănătății.
- Cum se implică statul în subvenționarea medicamentelor?
- Subvenționarea medicamentelor este asigurată de stat prin CNAS și Ministerul Sănătății. CNAS subvenționează medicamentele pentru toate categoriile de asigurați din Romania, prin stabilirea unui preț de referință pentru fiecare medicament, acesta fiind subvenționat în proportie de 50%, 90% saun 100% în funcție de medicament. Prețul de referință este stabilit ca fiind prețul cel mai mic al medicamentului generic (echivalentul farmaceutic al medicamentului original). Ministerul Sanatatii subvenționează 100% medicamentele pentru bolnavii cuprinși în programele naționale de sănătate pentru boli grave ca: boli cardiace, diabet, cancer, boli cronice reumatice etc.
- De ce spitalele se plâng ca nu au materiale sanitare și trimit pacienții la farmacie? Cine sunt jucătorii de pe piața de profil?
- Când în spitale nu sunt medicamentele și materialele sanitare necesare pentru bolnavii internați, sunt două explicații: fonduri insuficiente pentru asigurarea în întregime a activității spitalelor, sau un management defectuos al fondurilor alocate. Aprovizionarea spitalelor este asigurată de depozitele de medicamente și materiale sanitare aprobate să funcționeze în Romania.
- Cine face legea în domeniu?
- Toată legislatia în domeniul medico-farmaceutic este concepută de Ministerul Sanatatii, cu consultarea asociațiilor profesionale din fiecare domeniu și modificată și votată în Parlament. De multe ori nu sunt luate în seamă opiniile profesioniștilor la aceste consultări de aceea am subliniat.
- România produce medicamente?
- Da, în Romania se produc medicamente. Există Fabrica de antibiotice de la Iași, cu capital majoritar de stat și mai sunt o serie de fabrici de medicamente private: Sintofarm, Sicomed, Terapia (companie), Biofarm, A.C. Helcor, Gedeon Richter (companie), Europharm, Sindan, Labor Med Pharma, Fiterman Pharma.
- S-a vorbit despre exportul paralel. Cum funcționează și cine este în spatele lui?
- Exportul paralel este o activitate legală, reglementată de Directiva europeana privind libera circulație a produselor, și este practicată de orice operator de pe piața farmaceutică, care indeplineste condițiile legale de funcționare si deține o Autorizatie in acest sens eliberata de ANMDM. Exportul paralel din Romania distorsionează piața farmaceutică ducând la lipsa unor medicamente importante de pe piață, din cauza sistemului de calcul al prețurilor din Romania. In tara noastră, prețul medicamentelor este calculat conform legislației în vigoare stabilită de MS. Medicamentele interesante pentru exportul paralel sunt cele cu prețurile mici în Romania, dar cu prețuri mai mari în alte țări europene. În Romania, prețul medicamentelor se stabilește prin comparație cu un nr. de 12 țări din Europa. Din aceste 12 țări, se aleg 3 cu cele mai mici prețuri, iar media aritmetica a celor 3 dă prețul cu care producatorul poate aduce medicamentele in țară. În aceste condiții, în multe țări din Europa prețul medicamentelor este mai mare ca cel din Romania, iar exportatorii profită achiziționând medicamentele cu preț mic din țară și vânzându-le apoi pe piețele unde acestea sunt mai scumpe. Acesta este unul dintre motivele dispariției unor medicamente de pe piață. Mai există și situația în care, producătorilor nu le mai convine să aducă anumite medicamente cu preț mic în Romania, când le pot vinde cu preț mai mare în alte țări. Taxa clawback este de asemenea un factor generator de dezechilibre, care duce la dispariția medicamentelor de pe piață. Exportul paralel este realizat în principal tocmai de marii importatori și distribuitori de medicamente de pe piața română a medicamentelor.
- Care este relația cu CNAS și ANM?
- Relația Colegiului farmaciștilor cu CNAS și ANMDMR este strict instituțională, și se reduce la colaborare pe probleme de interes profesional atunci când este cazul. În ceea ce privește exportul paralel, ANMDMR are posibilitatea controlării acestui export prin legislația existentă. De ce nu se face aceasta, nu vă pot răspunde eu.
- Cum pot românii beneficia de acces la sănătate?
- Românii beneficiază de serviciile de sănătate în condițiile stabilite de legislația asigurărilor de sănătate, respectiv Contractul cadru privind condițiile acordării asistenței medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate, Cardul de sănătate asigurând aceste servicii.
- Ce e de făcut să îmbunătățim sistemul?
- Îmbunătățirea sistemului de sănătate s-ar putea face prin alocarea unui procent mai mare din PIB pentru sănătate, cca 6% (acum este in jur de 4%), prin gestionarea judicioasă a resurselor alocate și prin controale permanente a felului în care se cheltuiesc resursele. Prin programe de investiții pe termen mediu și lung care să fie începute odată și asumate și continuate de toți decidenții indiferent de schimbarea politică. Aceste programe pot fi finanțate și prin atragerea de fonduri europene. Nu in ultimul rând, prin simplificarea legislației, în prezent aceasta fiind extrem de stufoasă și complicată, ca să nu mai amintim de miile de modificări ale legislatiei în vigoare. Ex Legea Sănătății din 2006 a suferit până in prezent peste 1400 de modificări!
- Este o alternativă viabilă ideea de medicamente naturiste? Mit sau adevăr?
- Medicamentele naturiste sunt produse complementare tratamentului alopat. Ele completeaza și potențează efectul medicamentelor alopate, dar nu pot înlocui în totalitate tratamentul medicamentos, mai ales în cazul bolilor grave sau cronice. Sigur că în cazul afecțiunilor ușoare este de dorit să evităm polipragmazia (prescrierea multor medicamente) și să ne tratăm cu produse naturiste, dar nu în cazul afecțiunior grave. În momentul de față ne confruntăm cu o reclamă agresivă și de multe ori înșelătoare a acestor produse care induce un consum excesiv al acestora.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
-
BNR face un recensământ al avuției cetățenilor români la ordinul Uniunii Europene. Scopul ascuns este confiscarea celor 2 milioane de locuinte si proprietati cu succesiune vacantă
Banca Naționala a Romaniei a lansat in SICAP un contract de 6 milioane lei pentru servicii de cercetare statistica in te ...
-
Lista oamenilor de afaceri cu probleme penale care au încheiat contracte de consultanță cu generalii SRI Coldea și Dumbravă
DNA ii acuza pe generalii SRI (r) Dumitru Dumbrava și Florian Coldea (foto) și de exercitarea și, respectiv, complicitat ...
-
Europa Liberă prezintă documentele "strict confidențiale" prin care Ciolacu, Iohannis & Ciucă au fost avertizați despre dezastrul bugetar al României si nu au facut nimic
Cei mai importanți oameni din statul roman știau inca din august 2024 ca Romania se indreapta catre un dezastru bugetar. ...
-
Stenograme din rechizitoriul DNA: Coldea e șeful cel mare al grupului infracțional organizat. "CĂTĂLINE! CĂTĂLINE, te rog eu frumos, mi-am luat-o în bot și mi-o iau!"
DNA il acuza pe fostul general SRI Florian Coldea de constituirea unui grup infracțional organizat, alaturi de un alt fo ...
-
Iata unde sunt banii despre care se vorbește ca sunt lipsă la buget. Bolojane, te bagi?!
E.ON Energie Romania SA: cifra de afaceri 13.725.371.052 lei, profit 0, pierdere 358.899.374 leiENEL Energie SA: cifra d ...
-
Ucrainienii abia mai rezistă. Putin vrea să cucerească urgent Odesa și să aibă graniță comună cu România si să înglobeze Transnistria
Vladimir Putin vrea sa cucereasca Odesa pentru a taia accesul Ucrainei la principalul sau port la Marea Neagra, a relata ...
-
Info Sud-Est: Containere ale flotei iraniene, aflată sub sancțiuni UE și SUA, ajung în Portul Constanța, în timp ce Autoritatea Vamală spune că nu știe ce mărfuri intră în țară
Dupa ce flota maritima a Iranului a intrat sub sancțiunile Uniunii Europene pentru ca transporta drone pentru Rusia, con ...
-
RepoterIs - La Facultatea de Mecanică, de la decan în jos toți sunt rude: soți și soții, tați și copii. Tablou de familie cu profesori, noră, nepoată, fiu
Cei mai importanți profesori ai Facultații de Mecanica din cadrul Universitații Tehnice lucreaza alaturi de rudele lor a ...
-
O analiză de excepție: Războaie diabolice declanșate de știri false. Reînarmarea este rodul propagandei pe fondul spălării pe creier a maselor
„Inima" Papei „sangereaza cand se gandește la Ucraina, la situația tragica și inumana din Gaza și la Orientu ...
-
Tucker Carlson dezvăluie complotul lui Rupert Murdoch de a-l înlătura pe Donald Trump
Fostul prezentator al Fox News, Tucker Carlson, a afirmat ca familia Murdoch a incercat sa-l recruteze pentru a candida ...
-
E prăpăd: Armata israeliană ascunde amploarea reală a pierderilor după violentele atacuri cu rachete hipersonice iraniene
Israelul a recunoscut ca a fost lovit de peste 50 de rachete trase de Iran si care au ucis 28 de persoane in cele 12 zil ...
-
Efectul Palantir: Armata SUA recrutează titani din Silicon Valley ca locotenenți-colonei. O nouă eră a fuziunii dintre tehnologie și armată
Într-o mișcare revoluționara care a provocat valuri atat in sectorul tehnologic, cat și in cel al apararii, Armata ...
-
Averile miniștrilor din Guvernul Bolojan. Care sunt cele mai bogate persoane din cabinet
Averile miniștrilor din Guvernul Bolojan variaza destul de mult. Daca unii au mai multe proprietați și conturi in banci, ...
-
Algoritmul Palantir a scos la iveală acuzația nucleară cheie care a declanșat războiul dintre Israel si Iran
Autor: Alastair Crooke Rezoluția Consiliului AIEA din 12 iunie 2025 privind „nerespectarea" obligațiilor Iranului ...
-
Arena haLeilor: Vicepremierul de cartel Dragoș Anastasiu in fruntea bucatelor puse pe masa interlopului Nicu Gheară
Firma vicepremierului Dragoș Anastasiu, cel care vrea sa reformeze statul ca in emisiunea "Arena Leilor" - unde a presta ...
-
Bani de mâncare de la stat și pentru cei cu salarii de peste 12.000 lei. Cine mai primeste indemnizatie de hrana si cât
Mii de bugetari, inclusiv cei cu salarii lunare de peste 10.000 de lei, continua sa incaseze lunar diferite sporuri de l ...
-
Escrocheriile penibile ale viitorului ministru al Economiei: Și-a „vândut"apartamentul din București ca să încaseze bani pentru chirie de la Parlament
Deputatul de Gorj, Radu Miruța, nominalizat de USR ministrul economiei și digitalizarii, are multe afaceri dubioase la a ...
-
SCENARIU PROBABIL POST-APOCALIPTIC: BUCUREȘTI DUPĂ UN ATAC NUCLEAR!
Context de declanșare: Pe fondul unui conflict regional escaladat (de exemplu, intre NATO și o putere eurasiatica), Bucu ...
-
Cum l-a păcălit Netanyahu pe Trump sa atace Iranul. A avut intr-adevar Mossad informatii ca iranienii muta activele nucleare si pun focoase pe rachetele hipersonice?!
Președintele american Donald Trump a anunțat, duminica dimineața, ca SUA a efectuat un „atac foarte reusit" impotr ...
-
STENOGRAME DNA - Cum se pensionau militarii cu șpagă la șeful secției de Neurochirurgie de la "Carol Davila": "Vrei să intri în comisie?"
Mai mulți militari ar fi dat șpagi șefului secției de Neurochirurgie de la Spitalul "Carol Davila", Marian Mitrica, pent ...
-
Directorul CFR Călători: "Am peste 11.000 de euro pe lună. Ce înseamnă angajat al statului? Trebuie să mor de foame?!"
Traian Preoteasa, directorul CFR Calatori, a fost intrebat intr-o conferinta de presa despre declaratia sa de avere si c ...
-
Scandal monstru pe Bulgaria: Politico acuză că guvernul de la Sofia a redus artificial inflația pentru a intra în zona euro
Politico publica o ancheta exploziva, acuzand ca Bulgaria, aproape de aderarea la zona euro, ar fi „manipulat" dat ...
-
Rusia și-a orientat strategia pentru a pune mâna pe România: "Rețeta nu e complicată, dar e pusă ingenios în practică"
Cercetator al Institutului de Istorie „Nicolae Iorga" al Academiei Romane și specializat in istoria fostei URSS și ...
-
LISTA integrală a celor aproape 100 de măsuri fiscale discutate de către partide pentru reducerea deficitului
Cele patru partide care vor sa formeze coaliția de guvernare au discutat o lista cu aproape 100 de masuri posibile pentr ...
-
Ritualuri satanice în Israel: Un imens scandal izbucneste sub pretextul respectării traditiilor religioase
Un recent raport de investigație realizat de Israel Hayom a dezvaluit un model de abuz sexual ritual și manipulare psiho ...
-
Să fie doar Teoria Conspiratiei?! „Opțiunea Samson" a Israelului include orașe americane si europene pe lista țintelor nucleare
O serie de documente publicate saptamana aceasta, obținute in urma unui atac cibernetic asupra serverelor serviciilor de ...
-
Vehiculele electrice colectează cantități uriașe de date, inclusiv informații psihologice, genetice și medicale
Un recent reportaj de investigație difuzat pe Channel 5 a explorat riscurile legate de securitatea datelor și confidenți ...
-
Prețul incompetenței: Mitul tarifelor mici la Hidroelectrica. Cât plătim de fapt pe energie față de restul tarilor din UE
Hidroelectrica este, potrivit prețurilor anunțate recent pentru contractele pe care le va semna cu consumatorii casnici ...
-
Zeci de parlamentari cu imobile în București și Ilfov primesc bani de chirie. Care sunt cele mai sonore nume
Zeci de parlamentari primesc bani de chirie deși au imobile in București sau Ilfov. Cei mai mulți dintre aceștia sunt de ...
-
Dezvaluiri explozive - Serviciile secrete iraniene despre șeful AIEA Rafael Gross : "Lucrează în cooperare cu Israelul!"
Serviciile de informații iraniene au anunțat ca dețin documente care arata ca șeful Agenției Internaționale pentru Energ ...
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu