România banilor străini: Analiză economică de faliment de țară!
Postat la: 17.10.2021 | Scris de: ZIUA NEWS

Din 1990 încoace, străinii au investit în economia românească 91 de miliarde de euro. Acești bani sunt numiți în statistici investiții străine directe (ISD). 64 de miliarde de euro (peste 70% din stocul de investiții străine) reprezintă aporturile de capital pe care companiile străine le-au adus în firmele pe care le controlează aici, inclusiv profitul reinvestit, iar 27 de miliarde de euro reprezintă creditele pe care investitorii străini le-au acordat companiilor pe care le-au înființat la noi în țară, conform unei analize economice realizata de expertul Pterișor Peiu pentru Spotmedia.
Sursa: AICI
În ultimii 10 ani, stocul de investiții străine practic s-a dublat. Ceea ce înseamnă că firmele străine și-au crescut foarte rapid expunerea la România și au ajuns să poziționeze țara noastră în aceeași grupă (chiar dacă mai pe la coadă) cu țările central-europene.
Ca pondere, investițiile străine au ajuns să reprezinte 41,6% din PIB, un procentaj comparabil cu cel al Poloniei (42, 2% din PIB):
Sursa: AICI
Fiecărui român îi revin, în medie, 4.731 de euro din tortul investițiilor străine directe (ISD). În ultimii 10 ani valoarea soldului ISD/locuitor a înregistrat o creștere continuă, de la un minim de 2.673 euro/locuitor în anul 2011, creștere determinată atât de majorarea în fiecare an a soldului ISD, dar și de scăderea permanentă a populației.
În aceeași perioadă, valoarea ponderii în PIB a stocului de investiții străine a avut o constanță în jurul a 41-42%, ceea ce indică o puternică corelarea a ritmurilor de creștere ale soldului ISD și a valorii adăugate din economie.
O primă concluzie ar fi aceea că încrederea străinilor în economia românească a crescut la fel de repede sau de încet cum a crescut și economia noastră. Asta ar putea să nu fie un semn bun, în sensul în care România să nu ofere posibilități prea grozave pentru viitor. Practic, străinii rămân relativ prudenți în raport cu economia locală și își extind operațiunile aici în ritmul în care se extinde și economia locală.
Iată, bunăoară, anul trecut, fluxul net de ISD a înregistrat nivelul de 3,005 miliarde de euro, în scădere cu 41,9 la sută față de 2019. Mai pe românește spus, în 2020, companiile străine deja prezente aici au reinvestit profituri de 3 miliarde de euro și au adus de acasă doar 983 de milioane de euro ca investiții proaspete, în plus impunând ca filialele din România să returneze companiilor-mamă credite de 994 de milioane de euro. Adică, ce-am luat pe mere am dat pe pere: banii noi aduși în țară pentru investiții echivalează cu banii scoși din țară sub formă de plată a unor împrumuturi mai vechi.
Dacă vă întrebați cât de mare este încrederea străinilor în economia românească, aflați că ponderea investițiilor străine în PIB în cazul nostru (41,6%) este cam aceeași ca în cazul Poloniei (42,28%), dar Polonia are al doilea cel mai scăzut nivel dintre toate statele est-europene monitorizate de către OECD. Media statelor din Uniunea Europeană se situează la peste 75% din PIB, media la nivel global la peste 50%, premiantul estului, Estonia, beneficiază de investiții străine de peste 100% din PIB, Republica Cehă a primit și ea investiții străine de peste 77% din PIB, Ungaria se află și ea cu peste 65% din PIB ca investiții străine cumulate, Slovacia adepășește 61% la acest indicator, iar Slovenia este singurul stat estic mai sărac în investiții străine decât România, cu 38,45% din PIB.
Sursa: AICI
A doua concluzie este, din păcate, mai puțin îmbucurătoare decât prima: atractivitatea României pentru banii străinilor este a doua cea mai redusă din Estul Uniunii Europene, mult sub media Uniunii și chiar sub media globală. Mai rău, competitorul nostru direct, Ungaria, rămâne mult mai atractiv pentru banii străni și este „hrănit" mult mai consistent cu investiții străine, ceea ce contribuie la un rezultat mult mai bun al contului curent la Budapesta față de București.
Dacă intrăm în profunzime și analizăm evoluțiile în timp o să ne bucurăm să aflăm că profitul reinvestit a avut o evoluție ascendentă în ultimii 10 ani. Astfel, de la valori negative de aproximativ 2 miliarde de euro în primii doi ani ai intervalului analizat, profitul reinvestit a înregistrat valori pozitive începând cu anul 2015 (+510 milioane euro), ajungând la 3,016 miliarde de euro în anul 2020, în creștere cu 8,4 la sută față de 2019. Apoi o să ne întristăm aflând că, dacă liniile de credit au avut creșteri pozitive în perioada 2011-2013, în următorii doi ani, acestea au înregistrat valori negative, diminuându-se cu 425 milioane euro (2014), respectiv 134 milioane euro (2015). Cea mai mare valoare negativă a fost înregistrată în anul 2020 (-994 milioane euro), în principal cauzată de deciziile luate de investitorii străini, pe fondul crizei economice asociată pandemiei, de a își repatria banii împrumutați sucursalelor din România. Contribuția împrumuturilor cea mai importantă la fluxul net de investiții a fost anul 2012, 1, 659 miliarde de euro.
În ceea ce privește investițiile noi propriu-zise (banii proaspeți aduși în țară), până în anul 2018 au avut cea mai importantă contribuție la fluxul net de investiții străine, cu un maxim de 4,222 miliarde de euro în anul 2014 și un minim de 2, 235 miliarde de euro în 2017; începând cu anul 2019, profitul reinvestit a devansat aportul la capitalurile proprii (2, 783 miliarde de euro, comparativ cu 2 ,238 miliarde de euro), evoluție care a continuat și în 2020. De altfel, valoarea înregistrată de aportul la capitalurile proprii în anul 2020 (983 milioane euro) este cea mai mică din intervalul analizat (2011‑2020), efectele pandemiei asupra deciziilor de întrerupere sau amânare a unor proiecte noi de investiții având consecințe negative asupra acestui indicator.
Concluzionând, combustibilul investițiilor străine s-a cam terminat prin 2018, de atunci soldul crescând doar ca urmare a profiturilor reinvestite. Cu alte cuvinte, bani noi nu prea mai intră în România. Povestea de dragoste s-a cam încheiat, acum e doar o căsnicie din interes, fără pasiune și fără sentimente prea puternice. De altfel și fluxurile anuale s-au cam „moleșit", ele scăzând și în 2019 și în 2020 față de vârful atins în 2018 (5,26 miliarde de dolari):
Sursa: AICI
Asta se vede și mai clar ca evoluție a ponderii în PIB a fluxurilor nete de investiții străine: de la 2,6-2,7% în PIB în perioada 2016-2018 la aproape jumătate: 1,4% în 2020, cifră comparabilă cu cea înregistrată în timpul crizei financiare din 2010-2011. La fel și investițiile străine care îi revin fiecărui locuitor au scăzut de la 270 euro/locuitor în 2018 la sub 160 euro/locuitor în 2020. Ceea ce ne arată cu claritate că ne aflam oricum pe o pantă de reducere a intensității investițiilor străine aici și că orice criză îngheață fluxurile de bani către România. Dar, atenție! așa ceva nu se întâmplă și în Ungaria sau în Republica Cehă sau în Polonia.
Sursa: AICI
Și dacă tot am ajuns să contorizăm lucrurile care nu merg la investițiile străine din România, hai să vedem și în ce părți ale economiei s-au îndreptat acestea în 2020, anul în care s-a reinvestit profitul obținut în 2019: în bănci și asigurări s-au dus jumătate din bani, un sfert în industrie și o cincime în comerț (marile lanțuri de magazine):
Cât privește totalul investițiilor străine de la noi, 29 din fiecare 100 euro au ajuns în industria prelucrătoare, câte 17 din fiecare sută euro în comerț și imobiliare, câte 6,5 euro din fiecare sută de euro în energie și câte 12 euro din fiecare 100 în bănci și asigurări.
Sursa: AICI
Și dacă titlul articolului se referă la modul în care banii străini au „modelat" România de azi, ei bine, locul în care acești bani s-au dus au generat, în cea mai mare parte, o țară disproporționată și inegală:
Sursa: AICI
62 din fiecare sută de euro investită de străini au ajuns în București-Ilfov, unde au contribuit la supra-dezvoltarea unei regiuni situate mult peste media europeană, dar unde locuiește doar unul din șase români. La polul opus, un sfert din populația țării, regiunea de Nord-Est, Moldova adică, a primit mai puțin de 2 euro din fiecare 100 de euro investiții la nivel național. Aceste discrepanțe în dispersia geografică a investițiilor explică multe din decalajele de dezvoltare, de nivel de trai și de putere de cumpărare dintre regiunile țării.
Bucureștiul are aproape 49 de miliarde de euro, Ilfov aproape 6 miliarde de euro, Timișul 4,6 miliarde de euro, Brașov 2,7 miliarde de euro, Cluj 2,1 miliarde de euro, Prahova 2,6 miliarde de euro, Mureș, Sibiu și Constanța câte 1,8 miliarde de euro, Argeș 1,5 miliarde de euro , Dolj 1,3 miliarde de euro, Arad 1,1 miliarde de euro și Bihor 1 miliard de euro. Iașiului îi revin abia 505 milioane de euro, Bacăului 330 de milioane de euro, iar Galațiului 708 milioane de euro. Harghita și Covasna împreună au 500 de milioane de euro, Vaslui are doar 58 de milioane de euro.
Oameni buni, voi pricepeți că cel mai populat județ al țării, vechi centru universitar și capitală, Iași, a primit investiții de trei ori mai puține decât Mureș sau Sibiu? Sau Galațiul și Bacăul, ambele cu o excelentă infrastructură industrială, să primească, la un loc, mai puțin decât Arad? Ce țară va fi România cu asemenea dezechilibre? Ce viitor mai are această națiune?
Hai să ne uităm și de unde vin acești bani. Să ne uităm, adică, la originea reală a banilor, nu la locul de unde ajung în România.
Sursa: AICI
Un sfert din bani vin din Germania și Austria și încă 15% din Franța și Italia. Statele Unite, cel mai strategic dintre partenerii strategici este abia al cincilea investitor, cu aproximativ 5,5% din investițiile străine. Mie mi se pare, din aceste cifre, că nemții și austriecii parcă se vor mai strategici decât americanii.
Cei 91 de miliarde de euro investiții străine susțin un sfert din locurile de muncă din țară, angajând 1,25 milioane de salariați. Aceștia produc mai mult de jumătate (180 de miliarde de euro) din cifra de afaceri totală (340 de miliarde de euro) a tuturor companiilor din România.
Sursa: AICI
Practic, un sfert din salariații români, cei angajați la companiile străine de aici, au o productivitate dublă față de celelalte trei sferturi dintre salariați. Productivitatea muncii acestora ajunge până la 141.798 euro/salariat, iar profitabilitatea forței de muncă în întreprinderile ISD în anul 2020 a fost de 5.402 euro/salariat:
Sursa: AICI
Dacă am privi cei 91 de miliarde de euro ca o investiție, rata anuală a profitului net (vreo 7%), rezultată din venituri de 6,8 miliarde de euro realizate de străini ca urmare a acestor investiții, indică o recuperare a investiției cam în 13-14 ani.
Sursa: AICI
Peste jumătate din comerțul exterior al României este realizat de către companiile controlate de investitori străini. Ponderea întreprinderilor ISD în totalul exporturilor și importurilor României se situează la 53,0 la sută, respectiv 48,0 la sută.
În anul 2020, contribuția întreprinderilor ISD la exporturile de bunuri ale României a fost de 72,9 la sută din totalul acestora, în scădere de la 74,2 la sută în 2019. În ceea ce privește importurile de bunuri, contribuția întreprinderilor cu investiție străină directă a fost de 66,5 la sută, de asemenea în scădere față de anul 2019 (68,2 la sută).
În anul 2020, exporturile totale (FOB) de bunuri ale întreprinderilor ISD au înregistrat valoarea de 43, 467 miliarde de euro, în timp ce importurile de bunuri (CIF) au însumat 50,957 miliarde de euro. Astfel, întreprinderile ISD au creat un deficit total FOB‑CIF de 7, 489 de miliarde de euro (mai mare cu 697 milioane euro față de anul 2019) aferent comerțului internațional cu bunuri. Cel mai mare deficit (-5 miliarde de euro) l-au creat din importul produselor chimice, urmat de importul de alimente (-2 miliarde de euro) realizat de către marile lanțuri de supermarket-uri.
În anul 2020, exporturile de servicii ale întreprinderilor ISD au înregistrat valoarea de 12,610 miliarde de euro, în timp ce importurile de servicii au însumat 6,882 miliarde de euro. Astfel, comerțul internațional cu servicii al societăților ISD a consemnat un excedent în valoare de 5,728 miliarde de euro. Pe ansamblul comerțului exterior, firmele controlate de investitorii străini sunt responsabile de un deficit total de doar 700 de milioane de euro.
România rămâne așadar codașă la investiții străine pe lângă statele din grupul de la Vișegrad. Pe de altă parte, investiții noi nu prea vin, firmele străine trăind doar din profitul reinvestit. Firme care, deși au o productivitate dublă față de cele românești, au o rată a profitului similară. Dar realizează jumătate din cifra de afaceri la nivelul țării cu doar un sfert dintre angajații din România. Și, în plus, controlează jumătate din comerțul exterior. Iar modul cum arată țara astăzi, cu un București supra-dezvoltat și cu două regiuni sub-dezvoltate (Moldova și Oltenia) se datorează, în mod esențial, modului în care banii investitorilor străini s-au distribuit geografic.
Petrișor Peiu
DIN ACEEASI CATEGORIE...
-
Ucrainienii abia mai rezistă. Putin vrea să cucerească urgent Odesa și să aibă graniță comună cu România si să înglobeze Transnistria
Vladimir Putin vrea sa cucereasca Odesa pentru a taia accesul Ucrainei la principalul sau port la Marea Neagra, a relata ...
-
Info Sud-Est: Containere ale flotei iraniene, aflată sub sancțiuni UE și SUA, ajung în Portul Constanța, în timp ce Autoritatea Vamală spune că nu știe ce mărfuri intră în țară
Dupa ce flota maritima a Iranului a intrat sub sancțiunile Uniunii Europene pentru ca transporta drone pentru Rusia, con ...
-
RepoterIs - La Facultatea de Mecanică, de la decan în jos toți sunt rude: soți și soții, tați și copii. Tablou de familie cu profesori, noră, nepoată, fiu
Cei mai importanți profesori ai Facultații de Mecanica din cadrul Universitații Tehnice lucreaza alaturi de rudele lor a ...
-
O analiză de excepție: Războaie diabolice declanșate de știri false. Reînarmarea este rodul propagandei pe fondul spălării pe creier a maselor
„Inima" Papei „sangereaza cand se gandește la Ucraina, la situația tragica și inumana din Gaza și la Orientu ...
-
Tucker Carlson dezvăluie complotul lui Rupert Murdoch de a-l înlătura pe Donald Trump
Fostul prezentator al Fox News, Tucker Carlson, a afirmat ca familia Murdoch a incercat sa-l recruteze pentru a candida ...
-
E prăpăd: Armata israeliană ascunde amploarea reală a pierderilor după violentele atacuri cu rachete hipersonice iraniene
Israelul a recunoscut ca a fost lovit de peste 50 de rachete trase de Iran si care au ucis 28 de persoane in cele 12 zil ...
-
Efectul Palantir: Armata SUA recrutează titani din Silicon Valley ca locotenenți-colonei. O nouă eră a fuziunii dintre tehnologie și armată
Într-o mișcare revoluționara care a provocat valuri atat in sectorul tehnologic, cat și in cel al apararii, Armata ...
-
Averile miniștrilor din Guvernul Bolojan. Care sunt cele mai bogate persoane din cabinet
Averile miniștrilor din Guvernul Bolojan variaza destul de mult. Daca unii au mai multe proprietați și conturi in banci, ...
-
Algoritmul Palantir a scos la iveală acuzația nucleară cheie care a declanșat războiul dintre Israel si Iran
Autor: Alastair Crooke Rezoluția Consiliului AIEA din 12 iunie 2025 privind „nerespectarea" obligațiilor Iranului ...
-
Arena haLeilor: Vicepremierul de cartel Dragoș Anastasiu in fruntea bucatelor puse pe masa interlopului Nicu Gheară
Firma vicepremierului Dragoș Anastasiu, cel care vrea sa reformeze statul ca in emisiunea "Arena Leilor" - unde a presta ...
-
Bani de mâncare de la stat și pentru cei cu salarii de peste 12.000 lei. Cine mai primeste indemnizatie de hrana si cât
Mii de bugetari, inclusiv cei cu salarii lunare de peste 10.000 de lei, continua sa incaseze lunar diferite sporuri de l ...
-
Escrocheriile penibile ale viitorului ministru al Economiei: Și-a „vândut"apartamentul din București ca să încaseze bani pentru chirie de la Parlament
Deputatul de Gorj, Radu Miruța, nominalizat de USR ministrul economiei și digitalizarii, are multe afaceri dubioase la a ...
-
SCENARIU PROBABIL POST-APOCALIPTIC: BUCUREȘTI DUPĂ UN ATAC NUCLEAR!
Context de declanșare: Pe fondul unui conflict regional escaladat (de exemplu, intre NATO și o putere eurasiatica), Bucu ...
-
Cum l-a păcălit Netanyahu pe Trump sa atace Iranul. A avut intr-adevar Mossad informatii ca iranienii muta activele nucleare si pun focoase pe rachetele hipersonice?!
Președintele american Donald Trump a anunțat, duminica dimineața, ca SUA a efectuat un „atac foarte reusit" impotr ...
-
STENOGRAME DNA - Cum se pensionau militarii cu șpagă la șeful secției de Neurochirurgie de la "Carol Davila": "Vrei să intri în comisie?"
Mai mulți militari ar fi dat șpagi șefului secției de Neurochirurgie de la Spitalul "Carol Davila", Marian Mitrica, pent ...
-
Directorul CFR Călători: "Am peste 11.000 de euro pe lună. Ce înseamnă angajat al statului? Trebuie să mor de foame?!"
Traian Preoteasa, directorul CFR Calatori, a fost intrebat intr-o conferinta de presa despre declaratia sa de avere si c ...
-
Scandal monstru pe Bulgaria: Politico acuză că guvernul de la Sofia a redus artificial inflația pentru a intra în zona euro
Politico publica o ancheta exploziva, acuzand ca Bulgaria, aproape de aderarea la zona euro, ar fi „manipulat" dat ...
-
Rusia și-a orientat strategia pentru a pune mâna pe România: "Rețeta nu e complicată, dar e pusă ingenios în practică"
Cercetator al Institutului de Istorie „Nicolae Iorga" al Academiei Romane și specializat in istoria fostei URSS și ...
-
LISTA integrală a celor aproape 100 de măsuri fiscale discutate de către partide pentru reducerea deficitului
Cele patru partide care vor sa formeze coaliția de guvernare au discutat o lista cu aproape 100 de masuri posibile pentr ...
-
Ritualuri satanice în Israel: Un imens scandal izbucneste sub pretextul respectării traditiilor religioase
Un recent raport de investigație realizat de Israel Hayom a dezvaluit un model de abuz sexual ritual și manipulare psiho ...
-
Să fie doar Teoria Conspiratiei?! „Opțiunea Samson" a Israelului include orașe americane si europene pe lista țintelor nucleare
O serie de documente publicate saptamana aceasta, obținute in urma unui atac cibernetic asupra serverelor serviciilor de ...
-
Vehiculele electrice colectează cantități uriașe de date, inclusiv informații psihologice, genetice și medicale
Un recent reportaj de investigație difuzat pe Channel 5 a explorat riscurile legate de securitatea datelor și confidenți ...
-
Prețul incompetenței: Mitul tarifelor mici la Hidroelectrica. Cât plătim de fapt pe energie față de restul tarilor din UE
Hidroelectrica este, potrivit prețurilor anunțate recent pentru contractele pe care le va semna cu consumatorii casnici ...
-
Zeci de parlamentari cu imobile în București și Ilfov primesc bani de chirie. Care sunt cele mai sonore nume
Zeci de parlamentari primesc bani de chirie deși au imobile in București sau Ilfov. Cei mai mulți dintre aceștia sunt de ...
-
Dezvaluiri explozive - Serviciile secrete iraniene despre șeful AIEA Rafael Gross : "Lucrează în cooperare cu Israelul!"
Serviciile de informații iraniene au anunțat ca dețin documente care arata ca șeful Agenției Internaționale pentru Energ ...
-
O ilegalitate imensa la AMEPIP: Cu o depăsire a termenului de doua luni, incompetentul Cătălin Hojda e (re)numit la conducerea interimară in ciuda Comisiei Europene
Premierul interimar al Romaniei, Catalin Predoiu, profita de haosul din tara si de faptul ca atentia opiniei publice e c ...
-
Mafia lui Burduja stie cum sa SAPE statul! O operatiune de 132 de milioane de euro din bani publici
Scenariul de coșmar al corupției sistemice se rescrie in sectorul energetic. Protagoniști: SAPE S.A., doua SRL-uri-fanto ...
-
Rusia a angajat fermieri africani pentru a face șampon, apoi i-a trimis la război in Ucraina
Migranții disperați atrași la Moscova de anunțuri false de angajare sunt folosiți pentru a consolida forțele de invazie ...
-
OZN-urile au fost folosite de Pentagon pentru a masca cele mai obscure programe militare ale SUA
O echipa a Pentagonului, insarcinata de Congres sa investigheze presupuse programe secrete privind tehnologie extrateres ...
-
Paradoxul "Burduja" - bani pentru mafie: România produce din ce în ce mai multă energie solară, dar o oprește voit dintr-un motiv bizar
Parcurile fotovoltaice se inmulțesc rapid in Romania, capacitatea instalata trecand deja de 2.400 MW și noi proiecte fii ...
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu