Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Conducerea Ministerului Transporturilor își bate joc de compania Tarom

Postat la: 31.05.2016 | Scris de: ZIUA NEWS

0

ZIUAnews a semnalat de mai multe ori ca Ministerul Transporturilor este o palarie mult prea mare pentru Dan Costescu, fapt pentru care, in cele sase luni de mandat, el a etalat un management dezastruos, batandu-si astfel joc de o serie de companii importante ale Romaniei. Cel mai clar exemplu de batjocura institutionalizata este compania Tarom.

Pentru Dan Costescu, compania Tarom este ca un butic sau o firma de scara blocului unde se vinde ciunga, bere si, din cand in cand, si cate o ciocolata. Declaratia recenta a ministrului Transporturilor privind echipa manageriala de la Tarom este una halucinanta care scoate in evidenta amatorismul si slaba pregatire profesionala a demnitarului, si, totodata faptul ca habar nu are de legislatia romaneasca.

Dan Costescu, paralel cu legislația românească

"Am primit de la Consiliul de Administrație al companiei (Tarom n.r.) niște vești. S-a finalizat prima parte a procedurii de selecție pe 109 (OUG 109/2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice n.r.). Au fost selectați adjunctul CEO-ului, domnul Sorin Bușe, directorul administrativ Paul Gurău, directorul de marketing Costin Ciotec și directorul tehnic Dorin Necula. Urmează așa cum scrie acolo selectarea directorului general care se face obligatoriu printr-o firmă de recrutare. Până atunci, din câte am înțeles, din cei deja selectați, cel mai probabil Sorin Bușe, pentru că este și decizia Consiliului de Administrație, va prelua prerogativele de director general", a spus Dan Costescu pe 26 mai 2016, într-o conferință de presă.

Or, in Ordonanţa de urgenţă nr. 109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice, se mentioneaza clar la articolul 35: „ Directorii sunt numiţi de consiliul de administraţie, la recomandarea comitetului de nominalizare. Consiliul de administraţie poate decide să fie asistat sau ca selecţia să fie efectuată de un expert independent, persoană fizică sau juridică, specializată în recrutarea resurselor umane, ale cărui servicii sunt contractate în condiţiile legii". Mai mult, in acelasi articol se precizeaza: „Consiliul de administraţie sau, după caz, expertul independent stabileşte criteriile de selecţie, care includ, cel puţin, dar fără a se limita la aceasta, o experienţă relevantă în consultanţă în management sau în activitatea de conducere a unor întreprinderi publice ori societăţi comerciale din sectorul privat. Criteriile de selecţie vor fi elaborate şi selecţia va fi efectuată cu respectarea principiilor liberei competiţii, nediscriminării, transparenţei şi asumării răspunderii şi cu luarea în considerare a specificului domeniului de activitate a societăţii comerciale".

Totodata, articolul 35 mai stipuleaza ca „Anunţul privind selecţia directorilor se publică în două ziare economice şi/sau financiare de largă răspândire şi pe pagina de internet a întreprinderii publice. Anunţul include condiţiile care trebuie să fie întrunite de candidaţi şi criteriile de evaluare a acestora. Selecţia se realizează cu respectarea principiilor nediscriminării, tratamentului egal şi transparenţei". Dar, de ce sa-si incarce memoria cu OUG 109.2011, cand merge si asa.

Consurs cu dedicație

Potrivit informatiilor detinute de ZIUAnews, concursul pentru ocuparea celor trei posturi extrem de importante de directori (administrativ, de marketing si tehnic) a fost o mascarada regizata de presedintele Consiliului de Administratie- Radu Florescu, si de doi membri ai bordului administrativ- Ionut Mosteanu si Valentin Iordache. Practic, cei trei au alcatuit comisia de selectie care a desemnat pe cei trei directori cheie ai Taromului, dar niciunul dintre ei n-are habar de cum functioneaza o companie aviatica de o asemenea importanta.

Radu Florescu are exeperinta in publicitate, Ionut Mosteanu- fost director la Total Branding Partners -companie de marketing si comunicare iar Valentin Iordache-director comunicare la Aeroportul Otopeni. Toti, unul si unul, numai „specialisti" in probleme de aviatie si management aviatic. Ca atare, concursul pentru ocuparea celor trei posturi s-a facut dupa urmatorul scenariu. Pe 13 mai 2016, s-a publicat anuntul de concurs pe site-ul Tarom, solictandu-se celor interesati sa depuna scrisorile de intentie si CV-ul pana pe 17 mai 2016. Adica, concurs la misto, pentru ca in OUG 109/2011 spune clar cum se organizeaza un asemenea concurs.

Astfel, cei trei membri ai comisiei de selectie au discutat doar cu cativa dintre candidati, iar la restul le-a trimis un mail identic: "Va multumim pentru interesul manifestat fata de Compania TAROM si de posturile scoase la concurs. Am analizat cu atentie candidatura Dvs si am apreciat experienta si realizarile profesionale pe care le-ati avut pana acum. Totusi va informam ca am decis continuarea procesului de recrutare cu alti condidati , care au raspuns intr-o masura mai mare profilului profesional cautat de noi . "...

Directori cu CV beton: „profesioniști" în consultanță, insolvență și pregătire însoțitoare de bord

Ca atare, aceasta comisie de „profesionisti" in aviatie l-a selectionat pe Paul Gurau pentru postul de director general administrativ care vine de o firma de consultanta- SC Business Aicraft Managment SRL Bucuresti, cu 2 angajati si o cifra de afaceri in 2015 de 167.582 lei si un profit de 100.796 lei. El a mai lucrat intre 2006 si 2008 la Tiria Air, dar nu are nici o legatura cu aviatia comerciala Legacy.

Tot o tripleta de „profesionisti" in aviatie- Florescu-Mosteanu-Iordache l-a recrutat pe Costin Ciotec ca Director Comercial care a fost pana in 2014 la Piraeus Leasing, dupa care a fost consultant la FLY Level, Ten Airways si Fly One, adica fara nicio legatura cu aviatia de transport. Atat de bine a asigurat consultanta la Ten Airways incat in 2015 au intrat in insolventa. In schimb, Fly Level este o scoala de pregatire a insotitoarelor de bord, iar Fly One este o companie de aviatie din Moldova care are un avion si vrea sa inceapa acum zboruri in Rusia si Turcia.

Prietenie managerială cimentată la fitness

Despre adjunctul directorului general Sorin Buse, cel care ministrul Dan Costescu a anuntat ca va prelua prerogativele de director general al Tarom trebuia precizat ca acesta a dorit si anul trecut sa ajunga in companiei cand director general era belgianul Christian Heinzmann,si chiar a stat cateva zile, dar n-a fost atunci sa fie. Potrivit informatiilor detinute de ZIUAnews, Sorin Buse este bun prieten cu Radu Florescu fiind vazuti de mai multe ori impreuna la Fitness Club Jolie Ville.

Ion Teleanu

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE