Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Rudel Obreja: "Cu firmele astea de echipamente ale lui Morariu și Dobrescu... Lucrurile astea sunt știute de toată lumea din sport"

Postat la: 16.08.2016 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Fostul presedinte al Federatiei Romane de Box, Rudel Obreja, a rememorat in emisiunea "Liga de weekend" scandalul pe care l-a avut cu sefii AIBA, la Jocurile Olimpice de la Beijing, din 2008. Printre altele, el a mentionat faptul ca nu a fost sprijinit deloc de sefii COSR de la acea vreme, Octavian Morariu si Ioan Dobrescu, ba, mai mult, a fost incurcat de acestia. In plus, el a dezvaluit faptul ca in lumea sportului romanesc se cunostea faptul ca firmele celor doi se ocupau de mai mult timp de livrarea echipamentelor.

"Cred ca asta mi-a harazit mie Dumnezeu, sa ma lupt cu sisteme. M-am luptat cu sistemul din boxul amator mondial, ma lupt cu sistemul de acasa, m-am luptat si cu un sistem din sportul romanesc. Eu m-am luptat cu un taiwanez si cu un sud-coreean. Taiwanezul a fost pus acolo cu largul meu concurs. Am avut un aport fantastic in schimbarea fostei conduceri si aducerea taiwanezului si a sud-coreeanului, fostul secretar general. Ho Kim nu mai este, a fost inlaturat, probabil facea manevre fara presedinte, acum l-au dat la o parte si acum au ramas taiwanezul cu sleahta lui. Acum, ei si-au adus niste yesmani.

Le Beijing, eu am fost delegatul turneului olimpic. Eu eram decidentul, aveam ultima semnatura. La box, delegatul general este seful turneului de box. Nici macar seful CIO sau seful Federatiei nu au competente peste delegatul general. Eu eram delegatul general atunci. La mine veneau hartii schimbate. Pe scurt, era un sistem electronic, care tragea la sorti arbitrii. Ieseau niste fise cu cei cinci judecatori plus arbitrul de ring si, pe parcurs, ei taiau si schimbau arbitri. Am spus ca nu se poate asa ceva! Ei taiau cu pixul si schimbau. Am zis ca nu semnez asa ceva. La inceput nu faceu asta atat de tare, dar cand au inceput interesele, cand ajungeam spre medalii, era nenorocire. In momentul acela, m-am dus la presedinte si i-am spus ca nu permit asa ceva. El mi-a spus s-o las asa... Eu ii spusesem ca, daca va fi aceeasi coruptie care a fost cu vechea conducere, ceea ce am facut cu vechea conducere o sa fac si cu el. I-am spus asta in fata inca de inainte sa fie presedinte. In momentul ala mi-a spus ca el e presedinte si ca trebuie sa fac ceea ce spune el.

Si atunci am asteptat ca romanii nostri sa termine competitia, aveam doi. In momentul in care au incheiat parcursul, am facut conferinta de presa. Au venit peste mine atunci, mi-au stins lumina, mi-au inchis microfonul. Ca sa aduc jurnalistii, m-am dus in sala lor. Era o chestie ad-hoc, nu stiam cum sa-i convoc pe oameni. M-am dus acolo si am inceput sa strig coruptie, box. Dupa, mi-au ridicat acreditarea, mai aveau putin si ma dadeau afara si din China. Apoi a urmat un razboi al meu cu ei, la TAS de la Lausanne. Eu aveam nevoie de sustinere, dar nu prea am avut parte de ea. Ba dimpotriva. In Romania am avut cateva bete in roate puse de Morariu, care tintea o pozitie la CIO, pe care a si obtinut-o in favoarea lui, nu a Romaniei, si a lui Dobrescu. Eternii conducatori ai sportului romanesc. Cu firmele astea de echipamente ale lui Morariu si Dobrescu... Lucrurile astea sunt stiute de toata lumea. Noi primeam Asics-uri la Federatie de la COSR inca din 2004-2005. Stim cine erau asociati atunci in firmele care importau. Chestiile astea sunt stiute de toata lumea din sport.

Revenind la ce ne doare pe noi cu boxul... A fost o lupta intreaga, mi-au bagat cutite-n spate, Dobrescu si Morariu mi-au taiat finantarea. Eu eram linsat la mine acasa de oameni care ar fi trebuit sa ma apere, macar in virtutea faptului ca eram concetateni. M-am lovit de interesele lor personale. La nivel international, lumea e din ce in ce mai nemultumita, pentru ca, pe acest domeniu, a pus mana un grup de oameni care nu prea au habar de box, au habar doar de interese. La nivel international, medaliile olimpice costa. Se platesc bani grei pentru obtinerea unor medalii. Sunt tari care obtin cate 1-2 medalii. Cand obtin doua medalii, e sarbatoare in unele tari. Acei oameni fac tot ceea ce pot pe la sporturi pe unde se poate, pe unde e coruptie. Asta daca nu cumva stim ceea ce se intampla in CIO. Au fost anchete jurnalistice si campanii la care au pus botul cei din CIO... Ma supara modul asta prin care ne facem ca nu vedem, cu hai sa fim diplomati... Daca nu vrem sa deranjam, daca nu vrem sa vorbim, vedem ce ni se intampla.

Marturisesc ca nu am vazut meciul lui Nistor, eram pe drum, dar am inteles ca a fost in mod clar defavorizat, desi, in ring, el castiga in mod clar. Acum e un sistem de punctare care merge dupa boxul profesionist. Acum sunt cinci arbitri care puncteaza si sunt selectati doar trei dintre ei. Ei tot invart chestiile astea, pentru a masca aceste furaciuni. De fapt, ar trebui sa existe un buletin ca la boxul profesionist, asa cum era pe vremuri in boxul amator, care sa fie semnat de acel judecator, prin care el sa-si asume responsabilitate. Prin acest sistem electronic, ei arunca gunoiul sub pres. M-am interesat de situatia unora care au pozitii in AIBA. Au pus mana pe un domeniu important la nivel mondial... Interesul lor de fapt, al lui Wu Ching-kuo, impreuna cu Bach asta de la CIO si altii, este sa puna mana pe tot ceea ce inseamna industria boxului profesionist. Eu am fost un naiv crezand atunci ca oamenii astia vor binele boxului. Astia vor sa ia tot boxul sub o singura federatie si sa ia toti banii, inclusiv, din boxul profesionist la AIBA. De asta doar AIBA poate inscrie sportivi la Jocurile Olimpice si, in acelasi timp, are departament de box profesionist. Marile federatii, WBC, WBA, IBF de exemplu, nu pot inscrie pugilisti la JO. De ce? Pentru ca vor sa-i preseze pe toti sa vina sub umbrela AIBA. Datorita marilor televiziuni nu prea au reusit.

Acum, ar mai trebui sa vorbi si despre situatia Federatiei Romane de Box, care se regaseste intr-o situatie in care n-a mai fost de 90 de ani, de cand a fost infiintata. E in faliment, are datorii enorme si este condusa de niste oameni incompetenti, care nu stiu sa-si impuna pozitia. Daca ei n-au avut bani de pregatire pentru sportivii romani... Acum patru ani tipau ca Obreja dezafiliaza Federatia... Acum ei au falimentat-o. Mari jurnalisti care scriu astazi despre nedreptatile care i se fac boxului romanesc, pentru ca inteleg ca un mare jurnalist in voga scrie lucrurile astea, altadata a sarit cu echipa lui de jurnalisti pe mine, ca sa ma dea afara de la Federatie, sa puna presiune, ca sa plece Obreja, ca e rau. Eu i-am spus lui Leonard Doroftei, cand l-au pus, ca eu ii stiu pe astia, pe Catea, Relu Auras, Titi Prosop, Sima si inca vreo 2-3 care misuna in jurul Federatiei... El mi-a spus sa nu-l las, sa-l ajut, dar i-am spus ca il vor vinde si pe el asa cum m-au vandut si pe mine. El a semnat niste deconturi pentru care va trebui sa dea socoteala. Federatia are vreo 3 milioane de lei pe care nu poate sa-i justifice. Eu nu am fost atat de naiv si nu m-au pacalit", a declarat Rudel Obreja la Sport Total FM.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE