Elisabeta Lipă e acuzată de matrapazlâcuri financiare in urma carora personalul tehnic al FRC e premiat cu mai mulți bani decat sportivii - aproape 9 milioane de euro!
Postat la: 17.10.2024 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Elisabeta Lipă, sefa sportului românesc, este din nou acuzata de mișmașuri financiare dupa JO de la Paris, la fel cum a mai facut si pe vremea cand conducea CS Dinamo, dupa cum arata o ancheta Ziuanews. Lipă si-a premiat discretionar personalul de la Federatia de Canotaj, invocand legea. Numai ca, se remarcă, la 26 sportivi, FRC detine 114 persoane în colectivul tehnic. Plus angajații bazelor sportive.
Personalul e unul destul de umflat: 1 antrenor principal, 13 antrenori secunzi, 13 specialisti, 39 de antrenori descoperitori, 2 din personal federatie, 26 de selectioneri - 114 persoane. Subiectul a răbufnit după ce Eduard Novak a dezvăluit pe contul său de Facebook, că secretarul general al Federației Române de Canotaj și contabila șefă a aceleiași instituții urmează să încaseze mai mulți bani din premierea de la Jocurile Olimpice decât David Popovici. Suma totală se ridică la 8.750.000 de euro, unii dintre angajații FR Canotaj având sume mai mari chiar și decât sportivii: secretarul general și contabilul, câte 162.000 de euro, antrenorul principal, 475.000, secunzii, câte 309.400.
"În timp ce lipa lipa către Botoșani, David Popovici pălește în fața SG-ului și a contabilului șef de la Federatia Romana De Canotaj... La prima vedere, pare o glumă, însă este o realitate tristă. Când vine vorba de performanță, valorile și criteriile actualilor decidenți din sport sunt de noaptea minții. Pentru medalia de aur de la Jocurile Olimpice de la Paris, David Popovici a primit, din partea COSR, un premiu în valoare de 140.000 euro, în timp ce Erhan Cătălin (secretar general al FRC) și Petrescu Roxana (contabilul șef) au primit un premiu de câte 162.400 de euro fiecare. Adică, mai mare decât premiul obținut de Daniel Popovici. De ce au fost premiați cei doi? Simplu! Pentru 'participare activă și contribuție substanțială la obținerea rezultatelor'. Altfel spus, performanța administrativă (nu știu care este!) este mai valoroasă decât performanța sportivă. Adică, zecile de ore de antrenament săptămânal pe care sportivii de performanță îl fac sunt mai puțin valoroase decât cele 40 de ore de muncă prestate de SG-ul și contabilul șef al Federației de Canotaj. Deci, starea jalnică a bazelor sportive lăsate în paragină de administratorii lor valorează mai mult decât o medalie de aur. Să fie oare și vreo conotație politică? Puțin probabil, în condițiile în care de la Agenția Națională pentru Sport lipa lipa către Botoșani spre un mandat de parlamentar... Sportivii nu mai trebuie luați la mișto de Statul Român!", a scris Novak.
"Nu cred că e ceva ilegal, dar arată că legile care privesc sportul românesc sunt dezastruoase, adică te duc într-o situație care frizează penibilul. În Italia, un antrenor precum Calamonici, dacă are trei sportivi care câștigă medalia de aur, de argint și de bronz, este premiat doar pentru cea de aur, nu pentru toate cele trei medalii. La noi, un antrenor, dacă are 20 de sportivi medaliați, câștigă 50% din cât ia fiecare medaliat. E corect așa ceva?! Eu zic că este nesimțire! Nu poți să speculezi legea și canotajul să ia bani de peste tot, de la ANS, de la COSR, de la cluburi!", a mai declarat Novak pentru gsp.ro.
Elisabeta Lipă afirmă că Roxana Petrescu, contabila șefă a Federației Române de Canotaj, va fi premiată cu 162.400 de euro pe hârtie, dar că ea va da bani și altor colegi. Șefa ANS pretinde că și suma pe care a încasat-o ea în 2021, pentru rezultatele de la JO Tokyo, a fost împărțită cu colegii.
"Tot ce trebuie să înțeleagă lumea e că nu e nimic ilegal. E conform legii.", a declarat Elisabeta Lipă, șefa Agenției Naționale pentru Sport, pentru golazo.ro. "E vorba nu despre sportivi, pentru că știm cu toții cât muncesc, ci despre personal... Personalul din Federații, o dată la patru ani, este răsplătit. Cei care vor și ei să fie răsplătiți, să muncească și să aibă rezultate. Normal că atunci când ai performanțe bune și cuantumul de premiere e mare. 40% din fiecare medalie este suma cu care e premiat personalul Federației. Scrie în lege.", mai spune Lipă.
"Dacă nu greșesc, la Federația Română de Canotaj sunt angajate 60 și ceva de persoane. Doar nu-și imaginează nimeni că ia contabila șefă suma aceea?! Legea spune clar: 'personalul Federației'. Asta veți regăsi în toate Federațiile care au luat medalii. Haltere, înot, gimnastică, canotaj și tenisul de masă care are, dacă nu greșesc, un loc 5. Premierile sunt plătite de la locul 1 la locul 6. Deci asta era problema? Banii aceia sunt pentru tot personalul.", afirma sefa ANS.
"Nu putem trece toate conturile acolo, ci ia unul singur, și e normal să fie contabilul șef și secretarul general, după care se împart tuturor. Dar banii se împart celor 60 de persoane care fac parte din federație. Plus că premierea asta se întâmplă o dată la patru ani. Sunt foarte mulți oameni... Sportul este foarte prost plătit. Un salariu în federație este puțin peste salariul minim pe economie. Să zicem 600 de euro. O dată la patru ani, el este răsplătit. Fiecare persoana angajată are aportul ei. Domnul Novak are o amnezie și uită că a făcut același lucru atunci când a fost Ministru...", acuză Lipă.
"Știți că se spune că a luat Lipă 160.000 de euro în 2021. Nu, exact același lucru am făcut. Și eu pot să demonstrez că mai departe am răsplătit oamenii, pentru că eu cu ei muncesc. Bineînțeles. Își imaginează cineva că eu am luat 160.000? Hai să fim serioși! Diferența între mine și domnul Novak este una foarte mare. El face ilegalități și eu nu. Canotajul e pe val, asta este. Și dacă e pe val, dai în cel mai bun. Eu nu voi lăsa canotajul să aibă soarta gimnasticii. Clar!", concluzioneaza Elisabeta Lipă.
Președintele Federației Române de Canotaj, Valeriu Gavril, a declarat la rîndul lui: "Totul este legal, uitați-vă și în Hotărârea de Guvern 1447. E transparent, iar dacă cei de la COSR vor să accepte sau nu acele sume, e altă discuție. Cei doi sunt nominal trecuți acolo".
Hotărârea Guvernului României pentru modificarea Normelor financiare pentru activitatea sportivă aprobate prin hotărârea nr. 1447:
"În cazul personalului administrativ, premiere este reglementatată de articolul 34 după cum urmează:
1) Personalul din cadrul federațiilor sportive naționale, care a contribuit la clasarea sportivilor pe locurile I-VI la jocurile olimpice, jocurile olimpice de tineret, jocurile paralimpice, campionatele mondiale și europene, Jocurile Mondiale de Plajă, Jocurile Europene, Festivalul Olimpic al Tineretului European, poate beneficia de premii la încheierea fiecăreia dintre aceste competiții, astfel:
a) pentru disciplinele sportive individuale, valoarea totală a premiului va fi de până la 40% din suma valorii unitare a premiilor corespunzătoare fiecărui loc ocupat și se acordă de Agenția Națională pentru Sport sau de Comitetul Olimpic și Sportiv Român, după caz.
b) pentru jocurile sportive, valoarea premiului va fi de până la 100% din valoarea unitară a premiului corespunzător locului ocupat și se acordă de Agenția Națională pentru Sport sau de Comitetul Olimpic și Sportiv Român, după caz."
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, referitor la scandalul primelor mai mari decât cea a lui David Popovici pentru angajați ai FRC, că urmează să discute cu Elisabeta Lipă, precizând că este bine ca sumele de care beneficiază întreg staff-ul lotului olimpic să fie cunoscute de la început.
„Acum, la birou, am invitat-o și pe doamna Lipă să vedem cu adevărat tot adevărul. (...) Am înțeles că au fost bani dați la un contabil, la un medic pentru întreg lotul. E normal ca și medicul echipei, al lotului olimpic să aibă niște beneficii suplimentare. Trebuie foarte clar știut, încă de la început, care sunt aceste beneficii ca să nu mai avem astfel de cazuri", a declarat prim-ministrul.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Ce știm despre dronele misterioase care bâzâie deasupra New Jersey
Misterul continuă să planeze după aproape o lună de observări de drone deasupra New Jersey, stârnind teamă în rândul locuitorilor și dezbateri aprinse cu privire la ce sunt obiectele zburătoare - și dacă acestea sunt drone.
-
De ce a capturat Israelul cel mai înalt munte al Siriei la doar câteva ore după căderea lui Assad
Israelul nu a pierdut timpul după căderea lui Bashar al-Assad pentru a bombarda toate mijloacele militare siriene pe care dorea să le țină departe de mâinile rebelilor - lovind aproape 500 de ținte, distrugând marina și distrugând, susțin israelienii, ținte de pe 90% din suprafața Siriei.
-
Diana Șoșoacă amenință că zboară creierii polițiștilor cu o armă. Poliția Capitalei s-a autosesizat intr-un nou dosar
Poliția Capitalei s-a autosesizat și a demarat verificările după ce, într-un filmuleț de aproximativ 40 de minute transmis pe Facebook, europarlamentarul Diana Șoșoacă își exprimă revolta față de atitudinea forțelor de ordine față de ea și față de copiii ei și afirmă în acest context că se gândește să-și ia o armă și „cum se apropie unul de mine îî zbor creierii".
-
Găsit mort după ce a făcut acuzații grave împotriva OpenAI. Un cercetător AI a devenit denunțător in cazul unor grave abateri ale companiei
Un cercetător OpenAI, devenit denunțător, a fost găsit mort într-un apartament din San Francisco, au declarat autoritățile americane, potrivit BBC.
-
Adriana Bahmuțeanu revine cu un nou atac la adresa lui Honorius Prigoană: "Orice imperiu cade și moare pe propria mână"
Adriana Bahmuțeanu a anunțat în direct la România TV că a început procedurile pentru succesiune, precizând că ea nu se va avea acces la niciun leu din banii pe care băieții ei, Maximus și Eduard, i-au moștenit de la tatăl lor, Silviu Prigoană. Vedeta s-a simțit foarte indignată de faptul că Honorius Prigoană, fiul fostului său soț, nu îi permite să își vadă copiii.
-
O echipă de cercetători britanici fac o descoperire de proporții: au reușit să creeze bateria care poate funcționa mii de ani
O echipă de cercetători britanici a creat o baterie revoluționară din diamante, capabilă să furnizeze energie pe termen lung. Tehnologia inovatoare utilizează carbon-14, un izotop radioactiv, încorporat într-un diamant sintetic, deschizând noi perspective pentru alimentarea dispozitivelor.
-
Misterul monstrului Nessie din Loch Ness ar putea fi elucidat: explicația e mai neobișnuită decât ne-am aștepta
Legenda monstrului Nessie din Loch Ness este una dintre cele mai fascinante și persistente mituri ale lumii, circulând de zeci de ani și inspirând numeroase teorii și speculații.
-
Scoaterea prezervativului în timpul actului sexual este considerat viol
O fostă concurentă de la Insula Iubirii spune că „i-a tăiat răsuflarea" să descopere că cineva care scoate un prezervativ în timpul actului sexual este clasificat drept viol.
-
Viitorul șef al NASA vrea să trimită soldați americani în spațiu: „E absolut inevitabil"
Jared Isaacman, miliardarul ales de Donald Trump să fie următorul administrator al NASA, vrea să trimită trupe americane în spațiu, considerând că o astfel de mutare este „absolut inevitabilă", relatează The Independent.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Bolojan a dat jos 28 de statui românești și a pus 10 monumente pentru Ungaria!
- 2.SRI a intors armele: blochează ordinele lui Klaus Iohannis pentru a preveni o lovitură de stat care sa păstreze la putere actualul regim
- 3.De ce ar fi fost chemat Marcel Ciolacu la Budapesta. Telefonul care a schimbat soarta României!
- 4.O să iasă un iureș de nedescris: Horațiu Potra a condus operațiuni neoficiale în numele statului român
- 5.Rusia vrea o nouă ordine mondială și fragmentarea Ucrainei într-un plan secret adresat SUA
- 6.Departamentul de Stat al SUA a finanțat Ateismul pe plan global
- 7.Până la urmă, rușii lui Putin, sau oamenii lui Trump l-au propulsat pe orbita prezidentialelor pe Georgescu?
- 8.Cercetarile secrete ale Pentagonului: Reîncarnarea este reală. Pe ce informații se bazează raportul serviciilor de informatii
- 9.Angela Merkel face dezvăluiri. Fostul cancelar al Germaniei nu crede in șarada lui Donald Trump
- 10.O criză mondială uriașă despre care nimeni nu vorbește: urmează un colaps major pentru jumătate dintre cele mai mari economii ale lumii
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu