Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x
Ia amploare ipoteza "Europa în război cu Rusia" - Un premier afirmă că UE are la dispoziție 3-5 ani să se pregătească

Postat la: 16.01.2024 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Kaja Kallas, prim-ministrul Estoniei, consideră că Europa are la dispoziție între trei și cinci ani pentru a se pregăti pentru o posibilă amenințare militară din partea Rusiei pe flancul estic al Alianței Nord-Atlantice. Kallas a făcut aceste afirmații într-un interviu pentru The Times.

Kallas s-a referit la evaluarea serviciilor de informații estoniene, potrivit căreia Rusia, în cazul unui ipotetic armistițiu cu Ucraina, va avea nevoie de trei până la cinci ani pentru a relua amenințarea militară la granița statelor membre NATO din est.

"Serviciile noastre de informații estimează că vor fi între trei și cinci ani, iar acest lucru depinde foarte mult de modul în care ne gestionăm unitatea și ne menținem poziția în ceea ce privește Ucraina. Pentru că ceea ce vrea Rusia este o pauză, iar această pauză este pentru a-și aduna resursele și forța. Slăbiciunea îi provoacă pe agresori, așa că slăbiciunea provoacă Rusia", a declarat Kallas.

Acesta este motivul pentru care, potrivit premierului estonian, Occidentul trebuie să își consolideze sprijinul militar pentru Ucraina, astfel încât aceasta să poată lansa o lovitură dură și să priveze Rusia de capacitatea de a-și amenința vecinii timp de mulți ani.

Ea consideră că, într-o perspectivă pe termen lung, NATO trebuie să adopte strategia de "descurajare" a Rusiei, urmând exemplul Războiului Rece, care prevede creșterea cheltuielilor de apărare ale fiecărui stat membru la cel puțin 2,5% din PIB-ul lor.

"Rusia nu a pierdut niciodată ultimul război colonial. Am citit mult și am încercat să înțeleg cum putem rupe acest ciclu istoric. Iar elementul cheie în acest sens este responsabilitatea. Nu au fost niciodată răspunzători pentru crimele pe care le-au comis", a subliniat Kallas.

Anterior, publicația Bild a relatat că a avut acces la un document secret al Bundeswehr-ului german - un scenariu de antrenament care prezintă o descriere pas cu pas a modului în care ar putea evolua un conflict militar între Rusia și NATO. Acțiunile Rusiei și ale Occidentului sunt descrise lună de lună, culminând cu desfășurarea a sute de mii de soldați NATO și inevitabila izbucnire a războiului în vara anului 2025.

Jānis Sārts, directorul Centrului de Excelență NATO pentru Comunicare Strategică, a remarcat pe Twitter că Bild are un scenariu de antrenament, care este întotdeauna o situație fictivă.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORADIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE