Laura Kovesi e pe cale sa-i faca dosar european lui Lucian Isar de la BERD. Sotul Alinei Gorghiu e consilierul special si prietenul lui Florin Cîțu
Postat la: 12.04.2021 | Scris de: ZIUA NEWS
0
O informatie ne parvine de la Bruxelles si e legata de jocurile de culise din tara noastra. In chestiune intervine si Laura Codruta Kovesi, sefa a Parchetului European, care alaturi de OLAF are puteri depline sa ancheteze fraude legate de orice fel de conexiuni pe banii europeni. Parchetul European ar putea să-şi înceapă activitatea de la 1 iunie și multe dintre dosare ar putea să-i vizeze pe români.
UPDATE: Referitor la informatia prezentata in articolul de mai jos, dupa ce sursele respective au afirmat pentru Ziuanews ca reprezentantul Romaniei la BERD ar face obiectul unei anchete interne a institutiei, am fost incunostiintati, dupa mai multe luni, ca aceasta informatie nu se verifica. Nu a fost declansata o ancheta interna care sa-l vizeze pe Lucian Isar, nici pentru anumite contracte incheiate, nici pentru "lipsa de loialitate".
Articolul inițial: Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) il are reprezentant pentru Romania pe Lucian Isar, un personaj controversat in domeniul bancar, un adversar declarat al guvernatorului Mugur Isarescu si al echipei acestuia. Isar face obiectul unei anchete interne a BERD intrucat a facut niste contracte de consultanta bazate pe "lipsa de loialitate", in sensul ca a folosit informatii din interiorul institutiei pentru a le furniza partilor implicate in contracte directe, aducand prejudicii, dupa cum ne spun sursele.
Intrucat este vorba despre bani europeni, fie ca sunt de la BERD, de la BCE sau prin alte trasee ale Comisiei UE, daca ajung in litigiu, atunci se pot ancheta (cerceta) doar de OLAF, sau mai nou de Parchetul European al lui Kovesi. Iar asta dupa finalizarea anchetei interne a BERD, care am inteles de la sursele noastre ca se va incheia pana la finalul lunii in curs, si dupa inaintarea rezultatelor la OLAF si Parchetul European. Ca atare am putea asista in curand la un dosar european pe care Kovesi il face lui Isar. Ar plati in felul asta si o polita mai veche, intrucat sotia lui Isar, Alina Gorghiu a fost una din marile adversare ale lui Kovesi și ale numirii acesteia la Parchetul European.
Mai trebuie spus ca jocurile politice interne si externe sunt mult mai ample. Lucian Isar este un prieten apropiat al lui Florin Cîțu, ambii au fost angajati la Banca Nationala a Romaniei, de unde au fost dati afara de Mugur Isarescu (de aici si ura pe care o au cei doi pentru guvernatorul BNR) pentru grave speculatii bancare. Isar nu este numai reprezentantul Romaniei la BERD, ci si consilierul special al actualului premier pentru chestiuni legate de imprumuturi externe, unul dintre cei care "aduce bani de afara". Din informatiile noastre, o mare parte din acuzatiile pe care i le aduce BERD e legata de aceste imprumuturi din surse "care contravin politicilor UE".
Parchetul European, un nou organism de luptă împotriva infracţiunilor privind bugetul Uniunii Europene (UE), ar putea să-şi înceapă anchetele la 1 iunie, după mai multe luni de întârziere, apreciază şefa acestuia Laura Codruţa Kövesi. Procurorul-şef a trimis o scrisoare comisarilor europeni ai Justiţiei Didier Reynders şi Bugetului Johannes Hahn, în care le propune această dată, a anunţat miercuri, într-un comunicat Parchetul European.
Această nouă instanţă urma, iniţial, să-şi înceapă activitatea în noiembrie 2020. Însă acest termen a fost amânat în mai multe rânduri, din cauza unor întârzieri în desemarea procurorilor delegaţi de către cele 22 de state membre UE care participă la această cooperare consolidată. Comisia Europeană (CE) este însărcinată să aprobe data începerii activităţii parchetului. Didier Reynders a îndemnat în ma multe rânduri la o lansare cât mai rapid posibil, în primul semestru al lui 2021, subliniind urgenţa de a dispune de acest instrument nou de apărare a bugetului plurianual al UE şi a planului masiv de relansare economică postcovid.
Parchetul European a numit deja cel puţin un procuror delegat în zece dintre cele 22 de state membre - Belgia, Bulgaria, Croaţia, Cehia, Estonia, Germania, Lituania, Olanda, România, Slovacia -, declară o purtătoare de cuvânt a instanţei, Tine Hollevoet. "Pe baza procedurilor în curs, suntem încrezători să avem cel puţin un procuror delegat de la fiecare stat membru până la 1 iunie", o condiţie de îndeplinit înaintea începerii activităţii, apreciază ea.
Numărul acestor procurori delegaţi a crescut astfel la 40, în urma unor numiri, miercuri, de către Colegiul Parchetului European, alcătuit din românca Laura Codruţa Koevesi şi din 22 de procurori, câte unul din fiecare stat membru. Acest colegiu a validat trei candidaţi propuşi de Bulgaria, însă a respins patru din aceeaşi ţară, apreciind că ei nu îndeplinesc criteriile solicitate. Colegiul urmează să se pronunţe cu privire la cinci candidaţi prezentaţi de Franţa.
Parchetul European va avea puterea să cerceteze, să urmărească şi să trimită în judecată, în jurisdicţiile naţionale, autorii unor infracţiuni penale care aduc atingere intereselor financiare ale UE. Parchetul a fost instalat la sfârşitul lui septembrie 2020 la Luxemburg, unde Koevesi, fosta şefă a parchetului anticorupţie din România, şi echipa sa de 22 de procurori au depus jurământul.
Procurorii delegaţi sunt însărcinaţi să ancheteze în statele lor. Dintre cele 27 de state membre UE, cinci nu participă la Parchetul European - şi anume Ungaria, Polonia, Irlanda, Suedia şi Danemarca. Această autoritate independentă este competentă în fraudarea fondurilor europene, fraudarea TVA prin infracţiuni vizând peste zece milioane de euro şi corupţie. Kövesi estimează că aceste infracţiuni provoacă prejudicii în valoare de 30 până la 60 de miliarde de euro pe an.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Cele șapte state "swing" care vor decide rezultatul alegerilor prezidențiale din SUA
Aproximativ 240 de milioane de persoane sunt eligibile să voteze la alegerile prezidențiale din SUA, însă doar un număr relativ mic dintre acestea vor decide cu adevărat să cine va deveni următorul președinte, relatează BBC.
-
A fost lansat primul satelit construit din lemn. E realizat de japonezi, iar lemnul a fost ales pentru "un spațiu sustenabil"
Dezvoltat de cercetători japonezi, satelitul LignoSat reprezintă un prim test de utilizare a lemnului în explorarea Lunii și a planetei Marte, anunță RAI News.
-
Aurelian Popa pune intrebari cheie despre uluitorul caz "Astra Zeneca vs Brianne Dressen"
Decizie judecătorească împotriva producătorului de vaccinuri Astra Zeneca și în favoarea unei mame din Utah, Brianne Dressen, rănită de un vaccin COVID-19, ca voluntar în primele zile ale pandemiei.
-
Proiectul "Burduja" pentru vânzarea țării: Lacurile de acumulare din România vor fi cedate străinilor. Interesul e unul enorm
Conform proiectului de lege care se află în prezent în consultare publică, lacurile de acumulare din România pot și vor fi cedate străinilor. Practic străinii vor controla cele mai importante resurse naționale, adică producția de energie, conform unui proiect de lege propus de Ministerul Energiei, condus de liberalul Sebastian Burduja.
-
Imane Khelif declarat bărbat. Un raport medical al olimpicului algerian dezvăluie: "Născut cu testicule, fără uter!"
Jurnalistul francez Djaffar Ait Aoudia ar fi obținut acces, in octombrie, la un raport medical care dezvăluie că boxerul algerian Imane Khelif s-a nascut cu o anomalie sexuala caracteristică bărbaților. Vestea vine la câteva luni după ce Khelif a câștigat o medalie de aur la box feminin la Jocurile Olimpice de la Paris.
-
Arafat e obsedat de ambulanțe: Afacerea "DeltaMed" de aproape un miliard de euro bagă comisioane uriașe în buzunarele mafiei IGSU din 5 în 5 ani!
In urma cu aproape cinci ani, Ziuanews scria despre miza pe care o are Raed Arafat referitor la serviciile de ambulanta din intreaga tara si la trecerea acestora in subordinea IGSU.
-
Rusia părăsește CERN: Retragerea amenință cel mai mare proiect de cercetare științifică din lume
La Organizația Europeană pentru Cercetare Nucleară (CERN) din Geneva, se apropie sfârșitul decadelor de cooperare cu Rusia, iar cercetătorii ruși se vor retrage la sfârșitul acestei luni.
-
Trăim în Matrix: Doi frați au fost uciși de același taxi exact la un an distanță. În mașină era același pasager!
O coincidență incredibilă a uimit lumea întreagă: doi frați și-au pierdut viața la distanță de un an, în exact aceleași circumstanțe, fiind loviți de același taxi. P
-
Transumanismul de eprubetă: ce sumă cere o companie pentru a garanta părinților că vor avea un copil deștept, sănătos și cu înălțimea dorită
Start-up-ul american Heliospect Genomics cere viitorilor părinți înstăriți până la 50.000 de dolari pentru a-și testa embrionii în funcție de IQ și alte trăsături dorite.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Două terorii ale conspirației legate de inundatiile din Valencia: Pedeapsa HAARP după ce Spania a refuzat sa mai ajute Israel si previziunea dintr-un serial de succes
- 2.Un e-mail al lui Rockefeller din 2002 prezintă Agenda Armageddon și tranziția către o Lume Nouă. Dovada că documentul e autentic
- 3.Proiectul "Burduja" pentru vânzarea țării: Lacurile de acumulare din România vor fi cedate străinilor. Interesul e unul enorm
- 4.Dan Dungaciu, afirmații șocante: Occidentul a blocat proiectul unionist, pentru că era împotriva înțelegerii sale cu Rusia asupra Moldovei. României i s-a dat peste mână
- 5.Avocatul german Dr. Reiner Fuellmich care voia sa faca un Nurmberg al Pandemiei e persecutat în închisoare
- 6.Dezvăluiri despre ce se întâmplă cu adevărat pe cer referitor la Chem Trails
- 7.Claudiu Târziu îl face praf și pulbere pe George Simion printr-o scrisoare adresată membrilor de partid
- 8.Nașul vaccinurilor aruncă bomba: "Am experimentat pe orfani și copii cu dizabilități!"
- 9.Afaceri imobiliare între familiile Ciolacu și Grindeanu. Cine este intermediarul pentru casele construite la Timișoara
- 10.Conspirațiile din jurul morții lui Burebista
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu