Laura Kovesi e pe cale sa-i faca dosar european lui Lucian Isar de la BERD. Sotul Alinei Gorghiu e consilierul special si prietenul lui Florin Cîțu
Postat la: 12.04.2021 | Scris de: ZIUA NEWS
0
O informatie ne parvine de la Bruxelles si e legata de jocurile de culise din tara noastra. In chestiune intervine si Laura Codruta Kovesi, sefa a Parchetului European, care alaturi de OLAF are puteri depline sa ancheteze fraude legate de orice fel de conexiuni pe banii europeni. Parchetul European ar putea să-şi înceapă activitatea de la 1 iunie și multe dintre dosare ar putea să-i vizeze pe români.
UPDATE: Referitor la informatia prezentata in articolul de mai jos, dupa ce sursele respective au afirmat pentru Ziuanews ca reprezentantul Romaniei la BERD ar face obiectul unei anchete interne a institutiei, am fost incunostiintati, dupa mai multe luni, ca aceasta informatie nu se verifica. Nu a fost declansata o ancheta interna care sa-l vizeze pe Lucian Isar, nici pentru anumite contracte incheiate, nici pentru "lipsa de loialitate".
Articolul inițial: Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) il are reprezentant pentru Romania pe Lucian Isar, un personaj controversat in domeniul bancar, un adversar declarat al guvernatorului Mugur Isarescu si al echipei acestuia. Isar face obiectul unei anchete interne a BERD intrucat a facut niste contracte de consultanta bazate pe "lipsa de loialitate", in sensul ca a folosit informatii din interiorul institutiei pentru a le furniza partilor implicate in contracte directe, aducand prejudicii, dupa cum ne spun sursele.
Intrucat este vorba despre bani europeni, fie ca sunt de la BERD, de la BCE sau prin alte trasee ale Comisiei UE, daca ajung in litigiu, atunci se pot ancheta (cerceta) doar de OLAF, sau mai nou de Parchetul European al lui Kovesi. Iar asta dupa finalizarea anchetei interne a BERD, care am inteles de la sursele noastre ca se va incheia pana la finalul lunii in curs, si dupa inaintarea rezultatelor la OLAF si Parchetul European. Ca atare am putea asista in curand la un dosar european pe care Kovesi il face lui Isar. Ar plati in felul asta si o polita mai veche, intrucat sotia lui Isar, Alina Gorghiu a fost una din marile adversare ale lui Kovesi și ale numirii acesteia la Parchetul European.
Mai trebuie spus ca jocurile politice interne si externe sunt mult mai ample. Lucian Isar este un prieten apropiat al lui Florin Cîțu, ambii au fost angajati la Banca Nationala a Romaniei, de unde au fost dati afara de Mugur Isarescu (de aici si ura pe care o au cei doi pentru guvernatorul BNR) pentru grave speculatii bancare. Isar nu este numai reprezentantul Romaniei la BERD, ci si consilierul special al actualului premier pentru chestiuni legate de imprumuturi externe, unul dintre cei care "aduce bani de afara". Din informatiile noastre, o mare parte din acuzatiile pe care i le aduce BERD e legata de aceste imprumuturi din surse "care contravin politicilor UE".
Parchetul European, un nou organism de luptă împotriva infracţiunilor privind bugetul Uniunii Europene (UE), ar putea să-şi înceapă anchetele la 1 iunie, după mai multe luni de întârziere, apreciază şefa acestuia Laura Codruţa Kövesi. Procurorul-şef a trimis o scrisoare comisarilor europeni ai Justiţiei Didier Reynders şi Bugetului Johannes Hahn, în care le propune această dată, a anunţat miercuri, într-un comunicat Parchetul European.
Această nouă instanţă urma, iniţial, să-şi înceapă activitatea în noiembrie 2020. Însă acest termen a fost amânat în mai multe rânduri, din cauza unor întârzieri în desemarea procurorilor delegaţi de către cele 22 de state membre UE care participă la această cooperare consolidată. Comisia Europeană (CE) este însărcinată să aprobe data începerii activităţii parchetului. Didier Reynders a îndemnat în ma multe rânduri la o lansare cât mai rapid posibil, în primul semestru al lui 2021, subliniind urgenţa de a dispune de acest instrument nou de apărare a bugetului plurianual al UE şi a planului masiv de relansare economică postcovid.
Parchetul European a numit deja cel puţin un procuror delegat în zece dintre cele 22 de state membre - Belgia, Bulgaria, Croaţia, Cehia, Estonia, Germania, Lituania, Olanda, România, Slovacia -, declară o purtătoare de cuvânt a instanţei, Tine Hollevoet. "Pe baza procedurilor în curs, suntem încrezători să avem cel puţin un procuror delegat de la fiecare stat membru până la 1 iunie", o condiţie de îndeplinit înaintea începerii activităţii, apreciază ea.
Numărul acestor procurori delegaţi a crescut astfel la 40, în urma unor numiri, miercuri, de către Colegiul Parchetului European, alcătuit din românca Laura Codruţa Koevesi şi din 22 de procurori, câte unul din fiecare stat membru. Acest colegiu a validat trei candidaţi propuşi de Bulgaria, însă a respins patru din aceeaşi ţară, apreciind că ei nu îndeplinesc criteriile solicitate. Colegiul urmează să se pronunţe cu privire la cinci candidaţi prezentaţi de Franţa.
Parchetul European va avea puterea să cerceteze, să urmărească şi să trimită în judecată, în jurisdicţiile naţionale, autorii unor infracţiuni penale care aduc atingere intereselor financiare ale UE. Parchetul a fost instalat la sfârşitul lui septembrie 2020 la Luxemburg, unde Koevesi, fosta şefă a parchetului anticorupţie din România, şi echipa sa de 22 de procurori au depus jurământul.
Procurorii delegaţi sunt însărcinaţi să ancheteze în statele lor. Dintre cele 27 de state membre UE, cinci nu participă la Parchetul European - şi anume Ungaria, Polonia, Irlanda, Suedia şi Danemarca. Această autoritate independentă este competentă în fraudarea fondurilor europene, fraudarea TVA prin infracţiuni vizând peste zece milioane de euro şi corupţie. Kövesi estimează că aceste infracţiuni provoacă prejudicii în valoare de 30 până la 60 de miliarde de euro pe an.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
SUA dau în clocot după punerea sub acuzare a lui Trump: DeSantis acuză o manevră a lui Soros și anunță că nu îl va extrăda din Florida
Un mare juriu din New York a votat pentru punerea sub acuzare a fostului președinte Donald Trump, care încă mai candidează la președinție în 2024 - iar unul dintre principalii săi rivali pentru nominalizarea republicană în 2024 a afirmat într-un comunicat că Florida "nu va ajuta la o cerere de extrădare".
-
Revoluționar - Un test de sânge care depistează precoce cancerul ar putea scuti bolnavii de chimioterapie
Un test de sânge care poate detecta urme de celule canceroase ar putea scuti mii de pacienți de chimioterapia inutilă în fiecare an. Biopsiile lichide pot evidenția recidiva cancerului cu cel puțin 4 ani înainte ca aceasta să poată fi detectată prin scanare. Un studiu important privind cancerul intestinal verifică dacă testul poate arăta dacă operația chirurgicală a îndepărtat toată tumora.
-
După ce a propus anexarea prin lege a unor teritorii din Ucraina, Diana Șoșoacă depune și un proiect privind unirea cu Republica Moldova
Senatoarea Diana Iovanovici-Șoșoacă, președintele Partidului S.O.S. România, a depus vineri, 31 martie, la Senat, propunerea legislativă intitulată „LEGE privind unirea României cu Republica Moldova", pentru introducerea acesteia în procedură legislativă, și a solicitat adoptarea acesteia în procedură de urgență.
-
Compensații europene pentru România: CE va oferi ajutor suplimentar fermierilor afectați de importurile de cereale ieftine din Ucraina
România va obține în plus în jur de 15 milioane de euro pentru a veni în sprijinul agriculturilor afectați de importurile ieftine de cereale din Ucraina. Comisia Europeană a vorbit despre o sumă suplimentară de 75 de milioane de euro pentru a-i ajuta pe fermierii din România, Polonia, Bulgaria, Ungaria și Slovacia, iar negocierile pentru împărțirea acestei sume vor începe curând.
-
130 de ani de social-democraţie în România. Vicepreședintele Comisiei Europene, la aniversarea PSD
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a participat vineri la evenimentul organizat de PSD cu ocazia împlinirii a 130 de ani de la crearea primului partid social-democrat din țara noastră.
-
Dosarul Vulkan aruncă Rusia în aer: a fost dezvăluită o mega-operațiunea Sandworm a serviciilor secrete
Mii de pagini de documente secrete dezvăluie modul în care inginerii de la o firmă aparent inofensivă, NTC Vulkan, lucrează pentru armata rusă şi agenţiile de informaţii ruseşti pentru a sprijini operaţiunile de hacking, pentru a antrena agenţi înainte de atacurile asupra infrastructurii naţionale, pentru a răspândi dezinformarea şi pentru a controla internetul, relatează The Guardian şi The Washington Post.
-
New York Times: Donald Trump a fost pus sub acuzare. Marți urmează sa fie arestat!
Informațiile primite pe surse din sistemul judiciar american de către the New York Times relevă că Biroul procurorilor din NY ar fi terminat rechizitoriul lui Donald Trump și-l vor aresta marțea viitoare.
-
Dosarul refugiaților ucraineni: cum funcționa o mare rețea care a decontat ilegal peste două milioane de euro
Polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Maramureș fac percheziții la o primărie, dar și la peste 200 de persoane într-un dosar în care s-au decontat fictiv cheltuieli cu hrana și cazarea refugiaților ucraineni.
-
Taxa de solidaritate îngroapă OMV: Acțiunile pe bursă se prăbușesc după votul din Parlament!
Confuzie cu taxa de solidaritate Petrom: statul încearcă orice manevră de a lua 1 miliard de euro, Petrom se apără cu toate armele. Investitorii de la Bursă sunt în ceaţă. Fiscul susţine că a descoperit erori de calcul la o taxă.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Ținutul Românesc de "La Margine" (U Craina) - O istorie neștiută care nu se regăsește în manuale și pe care nu se dorește s-o aflați!
- 2.UE ne ia și rezervele de grafit și magneziu. Guvernul vândut anunță transferarea drepturilor de exploatare a resurselor către entitățile private
- 3.Filmul exploziv care arata cum toate războaiele sunt create de bancheri. Subtitrare in limba română VIDEO
- 4.Presa americană: "Sediul comandamentului secret SUA/NATO de la Kiev a fost vaporizat de rachetele rusești"
- 5.CNA îi amenință cu dosare penale pe copiii curajoși care le-au pus întrebări deranjante!
- 6.Rolul Ikea in scandalul Kronoșpan: Defrișări, șpăgi, poluare, certificate false, incendii provocate!
- 7.CEO-ul Moderna recunoaște că firma a făcut 100.000 de doze de vaccin anti-COVID în 2019, chiar înainte de a începe pandemia! VIDEO
- 8.Noul bioterorism: Vaccinuri care se răspândesc singure. Este serul ARN mesager un astfel de agent de propagare in masă?!
- 9.Analiză: Care sunt forțele care determină SUA să intensifice agresiunea militară internațională?
- 10.Noile amendamente ale OMS creează un regim global restrictiv în numele sănătății ce va fi adoptat din mai 2024
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu