Laura Kovesi e pe cale sa-i faca dosar european lui Lucian Isar de la BERD. Sotul Alinei Gorghiu e consilierul special si prietenul lui Florin Cîțu
Postat la: 12.04.2021 | Scris de: ZIUA NEWS
0
O informatie ne parvine de la Bruxelles si e legata de jocurile de culise din tara noastra. In chestiune intervine si Laura Codruta Kovesi, sefa a Parchetului European, care alaturi de OLAF are puteri depline sa ancheteze fraude legate de orice fel de conexiuni pe banii europeni. Parchetul European ar putea să-şi înceapă activitatea de la 1 iunie și multe dintre dosare ar putea să-i vizeze pe români.
UPDATE: Referitor la informatia prezentata in articolul de mai jos, dupa ce sursele respective au afirmat pentru Ziuanews ca reprezentantul Romaniei la BERD ar face obiectul unei anchete interne a institutiei, am fost incunostiintati, dupa mai multe luni, ca aceasta informatie nu se verifica. Nu a fost declansata o ancheta interna care sa-l vizeze pe Lucian Isar, nici pentru anumite contracte incheiate, nici pentru "lipsa de loialitate".
Articolul inițial: Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) il are reprezentant pentru Romania pe Lucian Isar, un personaj controversat in domeniul bancar, un adversar declarat al guvernatorului Mugur Isarescu si al echipei acestuia. Isar face obiectul unei anchete interne a BERD intrucat a facut niste contracte de consultanta bazate pe "lipsa de loialitate", in sensul ca a folosit informatii din interiorul institutiei pentru a le furniza partilor implicate in contracte directe, aducand prejudicii, dupa cum ne spun sursele.
Intrucat este vorba despre bani europeni, fie ca sunt de la BERD, de la BCE sau prin alte trasee ale Comisiei UE, daca ajung in litigiu, atunci se pot ancheta (cerceta) doar de OLAF, sau mai nou de Parchetul European al lui Kovesi. Iar asta dupa finalizarea anchetei interne a BERD, care am inteles de la sursele noastre ca se va incheia pana la finalul lunii in curs, si dupa inaintarea rezultatelor la OLAF si Parchetul European. Ca atare am putea asista in curand la un dosar european pe care Kovesi il face lui Isar. Ar plati in felul asta si o polita mai veche, intrucat sotia lui Isar, Alina Gorghiu a fost una din marile adversare ale lui Kovesi și ale numirii acesteia la Parchetul European.
Mai trebuie spus ca jocurile politice interne si externe sunt mult mai ample. Lucian Isar este un prieten apropiat al lui Florin Cîțu, ambii au fost angajati la Banca Nationala a Romaniei, de unde au fost dati afara de Mugur Isarescu (de aici si ura pe care o au cei doi pentru guvernatorul BNR) pentru grave speculatii bancare. Isar nu este numai reprezentantul Romaniei la BERD, ci si consilierul special al actualului premier pentru chestiuni legate de imprumuturi externe, unul dintre cei care "aduce bani de afara". Din informatiile noastre, o mare parte din acuzatiile pe care i le aduce BERD e legata de aceste imprumuturi din surse "care contravin politicilor UE".
Parchetul European, un nou organism de luptă împotriva infracţiunilor privind bugetul Uniunii Europene (UE), ar putea să-şi înceapă anchetele la 1 iunie, după mai multe luni de întârziere, apreciază şefa acestuia Laura Codruţa Kövesi. Procurorul-şef a trimis o scrisoare comisarilor europeni ai Justiţiei Didier Reynders şi Bugetului Johannes Hahn, în care le propune această dată, a anunţat miercuri, într-un comunicat Parchetul European.
Această nouă instanţă urma, iniţial, să-şi înceapă activitatea în noiembrie 2020. Însă acest termen a fost amânat în mai multe rânduri, din cauza unor întârzieri în desemarea procurorilor delegaţi de către cele 22 de state membre UE care participă la această cooperare consolidată. Comisia Europeană (CE) este însărcinată să aprobe data începerii activităţii parchetului. Didier Reynders a îndemnat în ma multe rânduri la o lansare cât mai rapid posibil, în primul semestru al lui 2021, subliniind urgenţa de a dispune de acest instrument nou de apărare a bugetului plurianual al UE şi a planului masiv de relansare economică postcovid.
Parchetul European a numit deja cel puţin un procuror delegat în zece dintre cele 22 de state membre - Belgia, Bulgaria, Croaţia, Cehia, Estonia, Germania, Lituania, Olanda, România, Slovacia -, declară o purtătoare de cuvânt a instanţei, Tine Hollevoet. "Pe baza procedurilor în curs, suntem încrezători să avem cel puţin un procuror delegat de la fiecare stat membru până la 1 iunie", o condiţie de îndeplinit înaintea începerii activităţii, apreciază ea.
Numărul acestor procurori delegaţi a crescut astfel la 40, în urma unor numiri, miercuri, de către Colegiul Parchetului European, alcătuit din românca Laura Codruţa Koevesi şi din 22 de procurori, câte unul din fiecare stat membru. Acest colegiu a validat trei candidaţi propuşi de Bulgaria, însă a respins patru din aceeaşi ţară, apreciind că ei nu îndeplinesc criteriile solicitate. Colegiul urmează să se pronunţe cu privire la cinci candidaţi prezentaţi de Franţa.
Parchetul European va avea puterea să cerceteze, să urmărească şi să trimită în judecată, în jurisdicţiile naţionale, autorii unor infracţiuni penale care aduc atingere intereselor financiare ale UE. Parchetul a fost instalat la sfârşitul lui septembrie 2020 la Luxemburg, unde Koevesi, fosta şefă a parchetului anticorupţie din România, şi echipa sa de 22 de procurori au depus jurământul.
Procurorii delegaţi sunt însărcinaţi să ancheteze în statele lor. Dintre cele 27 de state membre UE, cinci nu participă la Parchetul European - şi anume Ungaria, Polonia, Irlanda, Suedia şi Danemarca. Această autoritate independentă este competentă în fraudarea fondurilor europene, fraudarea TVA prin infracţiuni vizând peste zece milioane de euro şi corupţie. Kövesi estimează că aceste infracţiuni provoacă prejudicii în valoare de 30 până la 60 de miliarde de euro pe an.
DIN ACEEASI CATEGORIE...

ULTIMA ORA
-
Strategia afaceriștilor din IT după ce Ciolacu a decis să le impoziteze profitul: urmează o revoluție a angajărilor
Eforturile marilor companii din IT de a-şi ajusta numărul de angajaţi recrutaţi în timpul pandemiei la volumul de muncă actual a rezultat în concedieri masive în acest sector, care au început de la finalul lui 2022 şi încă au ecou pe piaţa muncii.
-
UE discută adoptarea unei măsuri care prevede monitorizarea conversațiile online ale tuturor: e-mailurile și sms-urile românilor ar putea fi supravegheate
Un subiect care nu a stârnit deloc interes în România este propunerea Comisiei Europene de a monitoriza toate conversațiile online purtate în Uniunea Europeană.
-
Marcel Ciolacu: Rareș Bogdan e un patriot și un român corect
Marcel Ciolacu a vorbit despre Rareș Bogdan, în contextul unor declarații mai dure, sau uneori „pompieristice", făcute de politicianul liberal. Premierul a spus că nu îl consideră un extremist pe Rareș Bogdan, care este „mai slobod la gură", ci, dimpotrivă, îl vede ca un „patriot și un român corect".
-
FC Barcelona, acuzată de dare de mită: Percheziții la sediul Comisiei Tehnice a Arbitrilor
Zi de zi, "afacerea Negreira" alimentează și mai multe controverse în Spania, în urma dezvăluirii că Barcelona a plătit timp de 17 ani un șef al Comisiei Tehnice a Arbitrilor (o sumă totală de 7,5 milioane de euro). Parchetul a adus acuzații de corupție continuă împotriva clubului catalan.
-
Republica autoproclamată Nagorno Karabah îşi anunţă autodizolvarea şi că va înceta să mai existe la 1 ianuarie 2024
Republica autoproclamată Nagorno Karabah şi-a anunţat joi autodizolvarea sa şi a tuturor instituţiilor sale - începând de la 1 ianuarie 2024 -, la o săptămână după o ofensivă-fulger victorioasă a Azerbaidjanului, în urma a 30 de ani de conflict.
-
Corina Crețu îi face mincinoși pe Ciolacu și Boloș: "Nu există pericolul suspendării fondurilor europene!"
Europarlamentarul Corina Creţu a declarat că măsurile fiscale asumate de către Guvern vin în contextul unui deficit bugetar excesiv, dar că nu există pericolul suspendării fondurilor europene faţă de România, aşa cum se vehiculează.
-
Marea majorare salarială, praf în ochii românilor: Cu cât crește, de fapt, salariul minim net de la 1 octombrie
Guvernul adoptă astăzi creșterea salariului minim. Însă banii pe care românii îi vor lua în mână nu sunt tocmai cei anunțați de guvernanți. Astfel, de la 1 octombrie, peste 1 milion și jumătate de români plătiți cu venitul minim ar urma să primească cu 300 de lei în plus lunar, venit brut, sau cu 500 de lei lunar brut, dacă vorbim despre angajații din domeniul construcțiilor.
-
O explozie solară a creat o breșă în câmpul magnetic al Pământului: S-a produs un fenomen spectaculos
O anormalitate remarcabilă în câmpul magnetic al Pământului a provocat recent apariția unor aurore deosebit de spectaculoase în Europa și America de Nord. De obicei, celebrele lumini nordice au o nuanță verzuie, dar în acest caz, aurorele au avut o tonalitate roșie, un fenomen rar întâlnit.
-
De ce să alegem servicii de depozitare pentru bunurile pe care nu le mai folosim
De multe ori spațiul de locuit sau de lucru devine din ce în ce mai prețios, ne confruntăm adesea cu dilema: ce facem cu obiectele pe care nu le mai folosim în mod regulat, dar pe care totuși nu vrem să le abandonăm sau să le aglomerăm în spațiul nostru de zi cu zi?
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Americanii vin cu o explicație stupidă: De ce a fost aleasă România pentru dezvoltarea primei centrale cu minireactoare nucleare din Europa
- 2.Un mare om de știință din Big Pharma declară că testele cu ARNm sunt contaminate cu ADN - VIDEO
- 3.Milioane de oameni cer ca Bill Gates să fie arestat pentru "crime împotriva umanității" după ce a fost dezvăluit profitul pe care l-a facut in pandemia Covid VIDEO
- 4.Big Pharma nu mai ține pasul cu variantele Covid iar CDC și Comisia Europeană nu știu cum să mai mintă!
- 5.Filiera "Morales: Cum se scurg banii pentru înarmarea Ucrainei cu acordul Pentagonului și aprobarea Administratiei Biden
- 6.Fantasma viitorului fără cash. Banii digitali, calul troian al Marii Resetări
- 7."Vrăjitorul" care i-a inspirat pe frații Tate. Bărbații plătesc 8.000 de dolari să afle cum transformă femeile în sclave sexuale
- 8.Personajul influent trimis pe urmele lui Prigojin în Africa. Planul Kremlinului cu un „corp expediționar" de 20.000 de soldați
- 9.O cercetare mai profundă în rolul proteinei Spike în miocardită și coagularea sângelui după vaccinarea COVID-19
- 10.Clanul Soros se implică mediatic în alegerile din Polonia folosind o cu totul altă tactică față de cea din Letonia
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu