Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării pierde 16.000.000 de euro prin trucarea unei licitaţii

Postat la: 20.07.2015 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Fostul ministrul al mediului, apelor si padurilor, Rovana Plumb, l-a numit, catre sfarsitul lunii septembrie 2012, in functia de guvernator al Administratie Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii (ARBBD), pe omul garantat si sustinut de PDL, Edward Braftfanov. Ulterior, acesta a demarat procedurile pentru elaborarea, din fonduri europene, a unui plan de management integrat pentru zona Delta Dunarii.

Valoarea proiectului finantat din fonduri europene a fost estimata la 16.000.000 de euro si urma sa fie finalizat pana la finele anului 2015. Ca atare, mai multe firme s-au inghesuit la licitatia organizata de ARBDD pentru executarea acestui plan de management.

Insa, din cauza unor aranjamente la adjudecare, "licitatia deschisa" a fost contestata si practic elaborarea planului de management este in impas, iar cele 16.000.000 de euro sunt ca si pierdute. Mai mult, pe 27 august 2014, guvernatorul Edward Braftfanov este inlocuit de premierul Victor Ponta cu fostul prefect de Tulcea, Lucian Eduard Simion.

Atribuire controversată, dar contestată

Guvernatorul ARBDD, Lucian Eduard Simion atribuie "contractul de achiziţie publică de servicii având ca obiect „Servicii de elaborare a Planului de management integrat pentru zona Deltei Dunării" catre asocierea dintre firmele Siveco Romania si Teamnet International SA. Trebuie precizat ca despre Teamnet International SA s-a vehiculat ca face parte din grupul de firme controlate de catre deputatul de PSD, Sebastian Ghita. Ulterior, pe 18.05.2015, se înregistreaza la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor, sub nr. 8431/19.05.2015, contestatia depusă de către SC EUROPEAN FUNDS INVEST SRL, în calitate de lider al asocierii SC RAMBOLL SOUTH EAST EUROPE SRL - SC ENVIROMEP SRL - SC INTEGRA TRADING SRL - SC EUROPEAN FUNDS INVEST SRL - SC MARINE RESEARCH SRL.

Totodata, la CNSC se inregistreaza „cerere de intervenţie în interesul autorităţii contractante" formulată de SC PRIMUL MERIDIAN SRL cu sediul în Slatina, str. Vintilă Vodă nr. 50, judeţul Olt, având număr de înregistrare la Oficiul Registrului Comerţului J28/680/1994 şi Cod Unic de Înregistrare 6015922, lider al Asocierii SC PRIMUL MERIDIAN SRL - SC GAUSS SRL - INSTITUTUL DE CERCETĂRI ŞI AMENAJĂRI SILVICE - SC INTERGRAPH COMPUTER SERVICES SRL - UNIVERSITATEA DE ŞTIINŢE AGRICOLE ŞI MEDICINĂ VETERINARĂ A BANATULUI TIMIŞOARA - SC CARTOTOP SA, în calitate de câştigătoare a procedurii de cerere de oferte organizată de ADMINISTRAŢIA REZERVAŢIEI BIOSFEREI DELTA DUNĂRII, în vederea atribuirii contractului de achiziţie publică de servicii având ca obiect „Servicii de elaborare a Planului de management integrat pentru zona Deltei Dunării" în care solicită respingerea contestaţiei formulate de către SC SIVECO ROMÂNIA SRL ca fiind nefondată, respingerea contestaţiei formulată de Asocierea SC RAMBOLL SOUTH EAST EUROPE SRL - SC ENVIROMEP SRL - SC INTEGRA TRADING SRL - SC EUROPEAN FUNDS INVEST SRL - SC MARINE RESEARCH SRL deoarece nu a prezentat dovada constituirii garanţiei de bună conduită în condiţiile art. 2711 din OUG nr. 34/2006 şi în subsidiar, ca fiind nefondată".

Decizia CNSC: Reevaluarea ofertelor

Pe 5 martie 2015, CNSC dispune "anularea adreselor de comunicare a rezultatului procedurii şi a raportului procedurii, precum şi reevaluarea ofertelor, în ceea ce priveşte îndeplinirea cerinţelor de calificare privind personalul implicat şi recalcularea punctajului, cu respectarea legii, a documentaţiei de atribuire şi a celor prezentate în motivare" (vezi facsimil decizia CNSC 1).

Totodata, CNSC "admite în principiu cererea de intervenţie accesorie formulată de SC PRIMUL MERIDIAN SRL, pe care, în temeiulart. 67 din Codul de procedură civilă, în baza art. 65 alin. (1) C. proc. civ. o admite în partea privitoare la respingerea unor critici referitoare la caracterul inacceptabil al ofertei sale".

Licitaţie atribuită ilegal

Dupa aceasta decizie, SC SIVECO ROMÂNIA SRL si SC EUROPEAN FUNDS INVEST SRL contesta decizia CNSC, iar, pe data de 1 iulie 2015, respinge ca nefondate contestaţiile formulate de cele doua firme si admite în principiu cererea de intervenţie accesorie formulată de SC PRIMUL MERIDIAN SRL, în calitate de lider al asocierii, dar dispune ARBDD "continuarea procedurii de atribuire" (vezi facsimil decizia CNSC 2).

Practic, CNSC cere ARBDD sa reia procedura de licitatie, tanand cont de faptul toate firmele inscrise la licitatie s-au contestat. Insa, din punct de vedere legal nu mai este timp ca ajudecarea licitatiei sa se faca pana la sfarsitul anului, asa cum a fost informarea ARBDD catre forurile europene. Adica, cele 16 milioane de euro sunt pe cale de a fi pierdute.

Acelaşi plan, dar este diferenţă de la 600.000 USD la 16.000.000 de euro

Actualul ministru al Mediului, Apelor si Padurilor, Gratiela Gavrilescu, nu stie ce va face cu licitatia de la ARBDD mai ales ca sunt in joc 16.000.000 de euro, dar nici nu vrea sa-l supere pe colegul sau parlamentar de Prahova, Sebastian Ghita, si nici pe Rovana Plumb care a demarat si garantat acest proiect.

Trebuie precizat ca 1991, specialisti din Romania si strainatate au elaborat un plan de management pentru ARBDD, care, din cinci in cinci ani, era actualizat. Acel plan a costat doar 600.000 de dolari, iar banii au fost alocati de catre Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare. Totusi e o diferenta enorma intre 600.000 de dolari si 16.000.000 de euro.

Ion Teleanu

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE