Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Curtea de Conturi a României vrea să muşamalizeze jaful făcut de Vasile Pintilie la „Apele Române"

Postat la: 14.07.2015 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Un inspector de conturi numit anul acesta la Curtea de Conturi a Romaniei si doi consilieri de conturi depun eforturi serioase ca ilegalitatile comise, in ultimii ani, de catre Vasile Pintile, fostul director general al Administratiei Nationale „Apele Romane" (ANAR) sa fie musamalizate.

Concret, oamenii din subordinea lui Nicolae Vacaroiu refuza sa verifice documentele privind investitiile si achizitiile de bunuri si servici prin care ANAR a fost devalizata de catre Vasile Pintilie, omul baronului de Vrancea Marian Oprisan, si gasca sa de apropiati.

Deconturi exorbitante omise de auditoriii de conturi

Potrivit informatiilor detinute de ZIUAnews, auditorii de conturi trimisi in control la ANAR nu vor sa tina cont de achizitiile si investitiile exorbitante de la Centrul de perfectionare de la Voina. Totodata, nu se doreste a se face lumina in afacerile privind compensarile cu anumite firme controlate de niste baieti mai bruneti. Mai mult, consilierii de conturi nu vor sa tina cont de faptul ca s-au achizitionat sute de mii de saci din rafie pentru indiguiri in zone inundabile la preturi si de sase ori mai mare decat daca s-ar fi luat la bucata.

Adica, un sac de 0,6 lei a fost achizitionat si cu 3,6 lei. In plus, pe ultima suta a mandatului de director general al ANAR, Vasile Pintilie prin oamenii sai de incredere, a demarat achizitionarea a 36 de excavatoare la pretul de 55.000 de euro/ bucata, despre care se sustine ca erau noi, dar care, in realitate, avea intre 90 si 250 de ore de functionare, fapt pentru care pretul real pe piata era undeva in jur de 32.000 de euro/bucata.

Lupul paznic la oi

La ora actuala. Vasile Pintilie este seful Serviciului Control din ANAR, postura din care isi continua nestingherit ingineriile facute din perioada cand era director general. Recent, din aceasta postura, el a regizat achizitionarea la nivel central de materiale contra poluarii in valoare de circa 1.100.000 de lei, adica in jur de 250.000 de euro, dar ANAR a dat bani catre companiile bazinale de apa din teritoriu pentru, ca ulterior, acestea sa faca platile catre furnizor.

850.000 de euro-decont gratuit către Tarom

Imediat, dupa ce a revenit director general, in 2012, Vasile Pintilie a decis ca trebuie un nou sediu pe ANAR intrucat cel vechi din Edgar Quinet urma sa intre in consolidare. Ca atare, ANAR a investit circa 200.000 de euro in amenajarea spatiului de pe strada Brezoianu, unde a fost agentia Tarom.

Dar, dupa amenajare, Vasile Pintilie s-a razgandit si a inchiriat pentru ANAR vreo 4.000 mp de spatii de birouri, adica cu vreo 11-12 euro/mp, in zona Universitatii. Insa, timp de doi ani de zile, ANAR, din dispozitia lui Vasile Pintilie, a continuat sa plateasca o chirie lunara de circa 120.000 de lei, adica aproximativ 27.000 de euro, pentru spatiul de pe strada Brezoianu, desi acesta nu a fost utilizat de catre ANAR.

Adica, Administratia Nationala Apele Romane a platit degeaba, timp de doi ani de zile, circa 650.000 de euro catre Tarom. Practic, prima amenajare si chirie, ANAR a virat in conturile Tarom peste 850.000 de euro, fara ca sa utilizeze spatiul, iar compania aviatica s-a ales cu spatiu modernizat din banii ANAR.

Creanţe nerecuperate, dar cedate de 20.000.000 de euro

Echipa de soc a lui Vasile Pintilie -Mihaela Chelmu de la achizitii, Catalin Caluian- eminenta juridica cenusie si Mariana Lupu -director economic, au semnat in luna martie 2015 un contract de cedare de creante cu firma Syscad Solution SRL de peste 1.000.000 euro. De fapt, in ultimii ani, ANAR a ajuns o firma de cedare a creantelor, desi este acesta obiectul ei de activitate.

Potrivit informatiilor detinute de ZIUAnews, ANAR a cedat creante de 27.000.000 de lei catre firmele Astera si Raf Invest, de 20.000.000 de lei pentru alte sase firme, vreo 36.000.000 de lei catre ANIF si recent inca 4.400.000 de lei. Adica, in total peste 87.000.000 de lei, aproximativ 20.000.000 de euro, din care nu s-a recuperat nimic.

Nouă dosare la DNA şi DIICOT pe numele lui Vasile Pintilie

Potrivit informatiilor detinute de ZIUAnew, Vasile Pintilie, omul baronului de Vrancea, are la ora actuala noua dosare pe rolul DNA si a DIICOT, o plangerea penala catre Politia Sectorului 1 si o sesizare catre Oficiul European Antifrauda- OLAF.

Dar, deocamdata din motive inca neelucidate, aceste dosare sunt blocate, fapt pentru care Vasile Pintilie continua sa regizeze o serie de inginerii la nivelul central al ANAR, dar si in teritoriu, iar Curtea de Conturi a Romaniei mimeaza controlul „performantelor managerile" ale omului garantat si sustinut de baronul PSD de Vrancea- Marian Oprisan.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE