Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












EXECUTORII JUDECĂTOREȘTI, sacalii de pe lângă Justiţia Română (XIV)

Postat la: 15.07.2015 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Încurajată de faptul că doi dintre cei mai cunoscuţi executori judecătoreşti din judeţ, Lăcrămioara şi Ioan Mereuţă, au fost săltaţi de jandarmi şi puşi sub învinuire de procurorii de pe lângă Curtea de Apel Iaşi, o familie care a fost prejudiciată de mafia organizată de aceştia - care a dorit să-şi păstreze anonimatul - ne-a relatat modul de operare al bandiţilor imobiliari. Escrocheria are la bază subevaluarea unor locuinţe executate silit, care apoi sunt cumpărate de membrii reţelei în cadrul unor licitaţii trucate şi revândute la preţul real, cu un profit substanţial, împărţit între mafioţi.

Ziua News continuă seria dezvăluirilor privindu-i pe executorii judecătoreşti penali, în încercarea legitimă de-a sensibiliza atât opinia publică, dar şi autorităţile statului, în scopul stopării infracţiunilor şi abuzurilor ce se desfăşoară de amar de ani în jurul acestei profesii controversate.

Dacă ai fost călcat în picioare de aceste hiene, scos din propria locuinţă fără să ţi se dea măcar preţul corect şi ai rămas fără agoniseala de-o viaţă, scrie-ne pe adresa electronică dan_coste@yahoo.com şi vom intra în legătură cu tine, în condiţii de maximă confidenţialitate. Luptă şi tu, cu mijloacele tale, împotriva nedreptăţii şi ticăloşiei cu care, din nefericire, te-ai confruntat atunci când ai ajuns la necaz.

Mafie organizată

Cercetările într-un dosar penal împotriva acestei mafii a fost deschis încă de anul trecut, ca urmare a mai multor plângeri ale persoanelor vătămate. Din reţea mai fac parte, pe lângă hiena judecătorească Lăcrămioara Mereuţă, fostă Văduva, numiţii Marian Moraru, Valentin Romeo Stanciu şi Ioan Cristian Iliescu, cu toţii reţinuţi, apoi cercetaţi sub control judiciar, după clemenţa instanţei de judecată.

Toţi învinuiţii au invocat excepţii de neconstituţionalitate, referitor la faptul că instanţa n-ar fi fost sesizată în legătură cu reţinerea lor cu cel puţin cu şase ore înainte, tertipul nefiind în realitate decât o jalnică tragere de timp, în scopul obstrucţionării actului de justiţie. Ei sunt învinuiţi pentru constituirea unui grup infracţional organizat, fals intelectual, complicitate la abuz în serviciu - infracţiune asimilată celor de corupţie (deoarece unul dintre aceştia era funcţionar bancar) şi altele.

Licitaţie trucată

Familia X a făcut prostia, ca mulţi alţi români naivi, să gireze un prieten cu locuinţa personală din Vaslui, pentru un împrumut pe care acesta nu l-a mai returnat. Creditul ajungând la scadenţă, executorul judecătoresc Lăcrămioara Mereuţă s-a năpustit asupra giranţilor, apartamentul fiind evaluat degrabă la 154.738 lei, din care cheltuieli de executare silită în sumă de 13.141, 40 lei. Creditoarea, respectiv o bancă comercială, i-a comunicat executorului judecătoresc să se opune ca imobilul să se vândă sub 75% din preţul de evaluare, dar pe Mereuţă a durut-o fix în cot.

Fără a fi înştiinţată de vreo licitaţie, familia debitoare a aflat, la data de 12 ianuarie 2015, că apartamentul a fost adjudecat de către inculpatul Marian Moraru, la preţul de 85.000 de lei. Mergând pe firul escrocheriei, păgubiţii au verificat la primărie, la avizierul Judecătoriei Vaslui, pe site-ul băncii şi altele specializate în astfel de vânzări, dacă scoterea la licitaţie a imobilului a fost anunţată potrivit legii.

„Mâna moartă" este funcţionar bancar

Cum familia având în îngrijire doi copii minori avea să afle mai târziu, la presupusa licitaţie care s-a desfăşurat în mod nelegal atât în lipsa creditorului, cât şi a debitorului, s-au prezentat Marian Moraru şi Liviu Mădălin Cucu, ambii din Iaşi. Cu toate că executorul judecătoresc nu putea vinde imobilul cu mai puţin de 75% din valoarea acestuia, i l-a adjudecat lui Moraru, la preţul de 85.000 de lei, din care s-au scăzut cheltuielile de executare de 13.141, 40 lei, în condiţiile-n care onorariul nu putea fi mai mare de 10% din valoarea de vânzare, adică 8.500 de lei. Aşadar, creditorul s-a ales doar cu suma de 71.858,60 lei, respectiv 42,8% din preţul evaluat, creanţa nefiind nici pe departe îndestulată.

Ar mai fi de menţionat că personajul Liviu Cucu, partener de afaceri necurate cu Moraru, a jucat doar rolul de „mână moartă", pentru acest serviciu primind un comision de câteva mii de lei. Acest Cucu, acum cercetat penal, care este angajat al Raiffeisen Bank Iaşi, l-a sprijinit în mai multe rânduri pe Moraru ca să obţină imobile la valori sub jumătate din cea reală, cu complicitatea executorilor judecătoreşti. Alteori, Cucu a fost adjudecatar, spre exemplu cumpărând tot la o licitaţie trucată apartamentul nr. 2 din str. George Enescu, bl. 254, sc. B, evaluat la 34.000 de euro, cu numai 16.000 de euro, ca apoi să-l revândă cu 25.000 de euro.

Afaceri murdare

De la sine înţeles, imediat după ce a intrat în posesia apartamentului din Vaslui, Marian Moraru l-a revândut în grabă la valoarea lui reală. Păgubiţii susţin în plângerea penală adresată Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iaşi, că i-au propus adjudecatarului să răscumpere apartamentul de la el, însă acesta le-a cerut 10.000 de lei în plus, fiindcă „are o afacere şi trebuie să iasă în profit, el fiind doar un pion, în spatele căruia mai sunt mulţi alţii".

O altă lovitură dată de Moraru cu complicitatea executorului judecătoresc a fost cumărarea unui imobil din Bârlad, str. Vasile Pârvan nr. 17, bl. D13, ap. 53, evaluat la 90.000 de lei, adjudecat cu 35.000 de lei şi revândut cu 73.000 de lei.

Modul de operare

Revenind la executorul judecătoresc Lăcrămioara Mereuţă trebuie spus că aceasta a acţionat pe baza unei scheme deja patentate de ani buni la Bucureşti. Ministerul Justiţiei cunoaşte foarte bine modul în care sunt furaţi debitorii şi aruncaţi în stradă, adesea pentru creanţe de o mie, două de euro, încă din anul 2011 când a realizat un amplu control la executorii judecătoreşti din Bucureşti.

În 2015 controlul a fost reluat la nivel naţional, descoperindu-se o mulţime de escrocherii ale acestor practicieni, dar niciunul n-a ajuns încă în spatele gratiilor. În final, precizăm că executorul judecătoresc Lăcrămioara Mereuţă este acuzată de abuz în serviciu, fals intelectual şi constituirea unui grup infracţional organizat, fapte pentru care riscă să fie condamnată la cinci ani de închisoare cu executare.

Dan Coste

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE