Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Gabriel Oprea vrea să amendeze de capul lui Codul de procedură penală privind consultarea dosarelor

Postat la: 23.07.2015 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Ministrul MAI a scos în dezbatere publică proiectul „Ordinului privind stabilirea unor măsuri organizatorice în scopul asigurării exercitării dreptului de a consulta dosarul penal", prin care în realitate răstălmăceşte prevederile Codului de procedură penală, modificând art. 94 după bunul plac.

Astfel, deşi acest cod este unul de punere în aplicare al celui penal, Ordinul lui Oprea se constituie într-un act administrativ de punere în aplicare a punerii în aplicare a Codului penal, scopul ascuns al şmecheriei fiind de fapt acela de a restricţiona accesul persoanelor interesate la dosarul penal.

Mai mulţi avocaţi s-au plans redacţiei ZiuaNews cu privire la acest nou abuz al autorităţilor la adresa drepturilor omului: „Art. 94 a fost introdus în noul Cod de procedură civilă în anul 2009, ca urmare a condamnării ţării noastre la CEDO, în cauza Asociaţia 21 Decembrie 1989, Mărieş, Vlase şi alţii contra României, se precizează în petiţie. Ministerul Public a fost obligat atunci să pună la dispoziţia părţilor interesate copia integrală a dosarului revoluţiei şi s-a conformat.

Culmea e că, la data respectivă, deşi Gabriel Oprea era ministru al Apărării, nefiind străin de cauză, astăzi încearcă prin acest Ordin, promovat în timpul vacanţei parlamentare, să-şi lege numele, în mod abuziv şi dubios, de un act adminsitativ ce încalcă atât legea cât şi decizia definitivă a CEDO, completată de jurisprudenţa adecvată", mai susţin avocaţii.

Viceprim-ministrul se crede legiuitor

Art. 94 C.p.p. prevede, încă de la primul alineat, că accesul avocatului părţilor la dosar, pe tot parcursul procesului penal „nu poate fi exercitat, nici restrâns în mod abuziv". De asemenea, la alin. 4) se stipulează că „procurorul poate restricţiona motivat consultarea dosarului, dacă prin aceasta s-ar putea aduce atingere bunei desfăşurări a urmăririi penale". Dar nu mai mult de 10 zile, după punerea în mişcare a acţiunii penale. Mai mult, „în toate cazurile, avocatului nu îi poate fi restricţionat dreptul de a consulta declaraţiile părţii sau ale subiectului procesual principal pe care îl asistă ori îl reprezintă" (alin. 6).

Prin Ordinul lui Oprea se denaturează sensul prevederii potrivit căreia procurorul poate restricţiona, pentru o scurtă perioadă de timp, consultatea dosarului, fiind înlocuită prin restricţionarea anumitor acte din dosar şi pe o perioadă neprecizată, ceea ce în opinia avocaţilor este revoltător. Totodată se trece sub tăcere dreptul avocatului părţilor de a avea acces nerestricţionat la declaraţiile părţii sau ale subiectului procesual principal.

Cum poate fi împiedicată legal consultarea dosarului

O altă porcărie se regăseşte în prevederile art. 6, alin. 2 ale faimosului Ordin, care sună exact aşa:

Art. 6 - Dreptul de a studia actele dosarului penal şi de a nota date sau informaţii din acesta se exercită la sediul unităţii de poliţie.
(2) Cu această ocazie, organul poliţiei judiciare adoptă măsuri adecvate pentru a împiedica:
a) sustragerea, alterarea sau distrugerea actelor din dosarul penal;
b) realizarea de fotocopii sau înregistrări video ale actului dosarului penal, în alte condiţii decât cele prevăzute de lege.

DOCUMENT - AICI

Altfel spus, pentru a consulta actele din dosar, avocatul trebuie să completeze o cerere către procurorul de caz, urmând ca acesta să stabilească data şi durata consultării într-un termen rezonabil. Pe urmă, dacă dosarul se află la el, va trebui să-l trimită la secţia de poliţie. Iar dacă judiciariştii de-aici n-au mijloacele tehnice de fotocopiere, ori le lipsesc consumabilele, se întocmeşte un proces verbal în două exemplare, căutându-se noi soluţii de rezolvare a situaţiei.

Bineînţeles, în acest mod se încalcă flagrant dreptul la apărare al justiţiabilului, consultarea dosarului putând fi împiedicată abuziv pentru lungi perioade de timp.
Pe de altă parte, ce se înţelege prin „măsuri adecvate pentru a împiedica...", deoarece Ordinul nu precizează, lăsând loc interpretărilor abuzive. Care ar putea consta în închiderea telefoanelor mobile, deconectarea tabletelor, eventual percheziţii, de ce nu inclusiv corporale.

Dan Coste

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE