Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Incredibil: Nicolae Bănicioiu a demarat programul gratuit de fertilizare in vitro fără să existe lege

Postat la: 08.07.2015 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Scandalurile din anii trecuti de la clinicile Sabyc si Med New Life privind asa zisul trafic de celule umane au scos in evidenta ulterior o situatie inedita pentru Romania. Ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, a anuntat, la sfarsitul lunii mai a acestui an, cu surle si trambite, ca un număr de 10 clinici vor derula în acest an programul gratuit de fertilizare in vitro și embriotransfer.

Numai ca Nicolae Banicioiu habar nu are ca la ora actuala, Romania nu are o lege care sa reglementeze fertilizarea in vitro. Nu degeaba, ministrului Sanatatii i se mai spune si HabarNicu Banicioiu pentru ca amatorismul si superficialitatea de care da dovada sunt trasaturi definitorii pentru acesta.

Pentru HabarNicu Bănicioiu, legea este off-line

Pe 26 mai 2015, s- a anuntat ca un număr de 10 clinici vor derula în acest an Programul gratuit de fertilizare in vitro și embriotransfer al Ministerului Sănătății. „Astăzi, Comisia de specialiști desemnată prin Ordin de ministru a încheiat procesul de selecție al unităților sanitare care au îndeplinit criteriile de eligibilitate stabilite prin Ordinul 386/2015 privind aprobarea Normelor tehnice de realizare a programelor naționale de sănătate publică pentru anii 2015 și 2016.

Reamintim că, în acest an, ministrul Sănătății, Nicolae Banicioiu a aprobat reluarea Programului de fertilizare in vitro și embriotransfer, după ce în anul 2013 conducerea de la acea dată a decis sistarea acestuia", se mentiona in comunicatul Ministrului Sanatatii. "În următoarele săptămâni direcțiile de sănătate publică vor încheia contractele cu unitățile sanitare selectate pentru demararea procedurilor de fertilizare. Estimăm că, în partea a doua a lunii iunie, cuplurile infertile care îndeplinesc criteriile de eligibilitate pentru includerea în program vor putea depune dosarele de includere în program", declara Nicolae Banicioiu.

Totodata, Ministerul Sanatatii anunta ca anul acesta „programul va beneficia de un buget în sumă de 1 857 000 lei" si „estimăm că un număr de 300 cupluri vor putea beneficia în 2015 de program", iar „"in funcție de adresabilitatea din program, dar și de fondurile alocate Sănătății, suma poate fi majorată în urma rectificărilor bugetare". Se va deconta o singură procedură FIV, în sumă de aproximativ 6 188 lei.

Cele zece clinici selectate in acest program sunt: Clinica Promed System SRL (Spitalul Wellborn) Târgoviște, SC Life Line- Medical Center SRL București, SC Medlife SA București, Clinica Medicală Gynera SRL București, SC Biogenesis IVF SRL București, SC Clinica Polisano SRL Sibiu, Spitalul Clinic de Obstetrică și Ginecologie "Prof. Dr. Panait Sârbu" București, SC Babe SRL Sângeorgiu de Mureș, SC Gynatal SRL Timișoara si SC Lid Medical Center SRL București. In schimb, Ministerul Sanatatii a avut grija ca in anii trecuti sa inchida trei clinici detinute de cetateni straini­- Sabyc Israel, Med New Life- Israel si Athena- Grecia.

Proiecte demarate, dar abandonate

Este incredibil cum Ministerul Sanatatii demareaza un program decontat din bani publici fara sa existe legea in acest sens. Proiectul de lege privind „sănătatea reproducerii şi reproducerea umană asistată medical" adoptat in 2013 de catre Camera Deputatilor nu are nici acum norme de aplicare, desi se stipuleaza foarte clar ca „"in termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi, Ministerul Sănătăţii în colaborare cu Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului vor elabora normele de aplicare a prezentei legi, care se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I". Mai mult, ulterior, un alt proiect de lege privind repreoducerea umana asistata medical adoptat de Senat, in 2013, este blocat de atunci la Camera Deputatilor.

Semne de întrebare

Oare ce se va intampla acum cu romanii care vor veni sa se insemineze artificial si nu vor fi apti medical? Cum o sa procedeze Ministerul Sanatatii cu posibilii donatori de ovocite/spermatozoizi?

O sa se faca pro bono sau o sa se injecteze cu hormoni gratuit de 36 de ori in 21 de zile, doar ca pentru ca asa vrea Ministerul Sanatatii?! Ce raspuns mai poate da ministrul HabarNicu Banicioiu, greu de anticipat.

Semnal de alarmă privind natalitate

Pentru prima data dupa al doilea razboi mondial, in 2013, in Romania s-a inregistrat un record negativ al natalitatii, cu un numar de copii nou-nascuti sub 180.000. Datele facute publice de Institutul National de Statistica (INS) sunt alarmante. „2013 a fost primul an in care numarul de nascuti vii este mai mic de 180.000. Dupa 1989 s-a inregistrat un trend descrescator, au mai existat si mici perioade de crestere, dar 2013 a marcat acest minim. Din seriile de date, este evident ca am atins minimul din 1960, dar e aproape sigur ca reprezinta minimul de dupa al doilea razboi mondial", a explicat Tudorel Andrei, presedintele INS.

In 1989, s-au nascut 370.000 de copii, adica de doua ori mai multi decat in 2013. Daca migratia, natalitatea si fertilitatea raman neschimbate fata de media ultimilor 20 de ani, INS avertizeaza ca Romania va avea o mare problema demografica, urmand ca pana in 2060 populatia tarii sa se injumatateasca, ajungand la 11,9 milioane de locuitori. In prezent, statul acorda o alocatie pentru copii de 42 de lei pe luna, echivalentul a aproximativ 10 litri de lapte, in timp ce in Germania mamele care au 4 copii primesc 2.500 de euro pe luna de la stat.

Cauzele unei rate a natalităţii în cădere liberă

Printre principalele cauze ale natalitatii scazute se numara emigrarea tinerilor cu varsta curinsa intre 25 si 45 de ani, decizia cuplurilor de a face doar un copil, lipsa banilor si infertilitatea sunt principalele probleme care stau la baza inregistrarii unei cote ingrijoratoare a natalitatii. Infertilitatea a devenit, din pacate, o afectiune foarte des intalnita, unul din cinci cupluri avand dificultati in conceperea unui copil.

Mai mult, in Romania statul nu sprijina cuplurile afectate de infertilitate, acestea fiind nevoite sa suporte costurile integrale ale unei astfel de proceduri. Singura initiativa pe care statul roman a avut-o pana acum pentru sprijinirea cuplurilor care nu pot avea copii, a fost subprogramul national de fertilizare in vitro initiat de fostul ministru al Sanatatii Cseke Attila in iulie 2011, sistat din lipsa de bani la inceputul lui 2013 de Eugen Nicolaescu. In cele 15 luni de derulare a programului contributia statului a fost de 5,6 milioane de lei (1,3 milioane de euro).

„Reprezentanţii statului nu înteleg că problema infertilităţii depăşeşte sfera strict medicală"

Patronul clinicii Med New Life inchise de catre DIICOT, omul de afaceri israelian Raz Hochman care si fost retinut 36 de zile, a precizat pentru ZIUAnews ca „reprezentantii statului nu inteleg ca problema infertilitatii depaseste sfera strict medicala, devenind o problema sociala, economica si de politica demografica". Mai mult, el sustine ca statul nu sprijina nici strainii care au investit milioane de euro in clinicile de inseminare in vitro aflate in Romania. Raz Hochman spune ca nu este de mirare ca in Romania rata natalitatii este foarte mica, iar cea a mortalitatii este foarte ridicata deoarece autoritatile nu se implica asa cum se intampla in alte state.

"In Israel, statul suporta toate cheltuielile pentru inseminare in vitro si la o populatie de 8 milioane de persoane, rata natalitatii este de 120.000 de copii pe an, iar cea a mortalitatii este de 80.000 de persoane pe an", a subliniat Raz Hochman. In schimb, afaceristul israelian recunoaste ca a dat bani fetelor care donau ovule, insa potrivit legii, "primitoarele de ovule trebuie sa suporte toate cheltuielile aferente donarii". „Recunosc ca le-am dat bani femeilor care donau pentru ca, in afara cheltuielilor medicale, trebuia sa le acopar si celelalte cheltuieli.

In 21 de zile, o donatoare venea la clinica, pentru controale si tratament, de 34 de ori. Ele primeau intre 300 si 500 de euro pentru cele 64 de drumuri parcurse cu taxiul de la ele de acasa la clinica si inapoi. Donatoarele ne cautau, nu noi pe ele. Nu ma ocupam personal de asta", a mentionat Raz Hochman pentru ZIUAnews. Trebuie precizat ca acele cupluri care faceau procedura FIV la cilinica Med New Life cu propriile celule plateau 3.000 de euro, iar cele care utilizau ovocite de la donatoare plateau 3.500 de euro.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE