Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Mihai Tudose, ministrul copy-paste care vrea să îngroape turismul românesc

Postat la: 06.07.2015 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Ministrul Economiei, Comeretului si Turismului, Mihai Tudose, depune eforturi serioase ca sa distruga si ceea ce a mai ramas din turismul romanesc.A incercat sa faca un ONG prin care sa dezmembreze Autoritatea Nationala pentru Turism, dar ZIUAnews i-a stricat aranjamentul. A reusit partial sa distruga birourile de promovare turistica din strainatate prin infiintarea Institutului Roman de Comert Exterior.

A anuntat ca sustine impozitul special in turism, dar, in realitate, s-a opus si nu a inaintat premierului Victor Ponta modificarile la Codul Fiscal, care, ulterior a fost aprobat fara prevederile privind impozitul special. Prin maneverele pe care le-a regizat in ultimul timp, Mihai Tudose demonstreaza ca vrea cu tot dinadinsul sa rastoarne putineiul cu lapte al turismului umplut de Victor Ponta. Ca atare, ministrul Mihai Tudose a promovat un proiect de lege a turismului care a revoltat intreaga lume turistica din Romania care ii solicita sa retraga imediat aceasta aberatie legislative..

Proiect de lege copy paste

Proiectul de lege al turismului aflat in dezbatere pe site-ul Ministerului Economiei pan ape data 06.07.2015, Comertului si Turismului este doar o inseilare de termeni si definitii aberante, o insiruire de paragrafe cu dedicatie si pagini intregi copiate de pe unde au apucat oamenii lui Mihai Tudose. Din cele 38 de pagini ale proiectului, patru pagini ale Capitolului 2- "Forme de turism"sunt copiate, cuvant cu cuvant, dupa o lucrare postate pe Facebook de catre Virginia Elisaveta Ulian din Campulumng Moldovenesc.

Insa si aceste patru pagini ale Virginiei Ulian sunt copy paste din lucrarile lui Ioan Cosmescu: "Economia turismului. Principii şi mecanisme", Editura.Universităţii Lucian Blaga, Sibiu, 1998; "Turismul - Fenomen complex contemporan", Editura Economică,Bucureşti 1998. Oare, Virginia Ulian sau Ioan Cosmescu stiu ca au fost plagiati de catre oamenii ministrului Mihai Tudose?

Taxă hotelieră off-line

Initial ministrul economiei Mihai Tudose a inclus in proiectul de lege la Capitolul 3, un pargaraf, al cincilea, despre taxa hoteliera, dar pentru ca afacerea privind infiintarea Oficiului Roman de Turism a esuat, prevederile respective au fost eliminate. Insa, ZIUAnews prezinta paragaraful prin care se dorea directionarea unor fonduri catre pe care Mihai Tudose vroia sa-l infiinteze: "Fondurile incasate din taxa hoteliera, de catre consiliile locale, vor fi utilizate in proportie de 30% de pentru promovarea activitatii turistice si dezvoltarea turismului in zona, restul de 70% fiind transferat organizatiei centrale cu responsabilitati in promovarea turismului romanesc".

Aberanţii pe bandă rulantă

Proiectul de pe site-ul Ministerului Economiei cupriunde o caruta de aberatii de parca cei care lucreaza in turism ar fi niste elevi de clasa care abia acum descifreaza abecedarul. Cei din turism sunt informati ca si companiile aerine sunt organizatori de vacante". Mai mult, avem turism pentru saraci si turism pentru bogati, dar si faptul ca "organul elibereaza ceretificate de clasificare", insa nu se stie cine este organul.

Totodata, "legiuitorul", care nu se stie cine este, obliga prin lege autoritatile locale sa administreze WC-urile.Capitolul IX face referire la autorizare si control in turism. De autorizare se vorbeste foarte putin. In prezent, autorizarea este gratuita si rapida, iar acest deranjeaza si, ca atare, se doreste externalizarea ei catre zona privata, unde procesul de autorizare aduce venituri unor "baieti destepti".

Mihai Tudose, paralel cu legislaţia turistică

Ministrul Mihai Tudose sustine că proiectul legii turismului prevede că proprietarii unităţilor hoteliere lăsate în paragină vor fi amendaţi. "Acel abuz de drept de proprietate, cu clădiri lăsate vraişte, cu obiecte care au fost la un moment dat în circuitul turistic, apoi abandonate, cu privatizări eşuate, de exemplu la Neptun-Olimp Hotelul Panoramic, luat, privatizat şi lăsat în paragină, lucrurile nu pot rămâne aşa la nesfârşit, strică tot ce este împrejur.

Propunem la aceste obiective care au fost supuse unui proces de privatizare clauzele post-privatizare activate, revăzute toate contractele şi reluat procesul de privatizare, dreptul şi obligativitatea autorităţilor locale de a sancţiona pe cei care strică imaginea zonelor turistice prin lăsarea în paragină a proprietăţilor, iar, dacă autorităţile locale nu se implică, sancţionarea lor de către agenţiile statului", a menţionat Mihai Tudose.

Dar in proiectul de lege aflat pe site-ul Ministerului Economiei, Comertului si Turismului nu face nicio referire la asa ceva. Practic, Mihai Tudose s-a laudat cu ceva care nu exista, adica habar nu are de ce este in proiectul de lege.

ANAT: "Proiectul Ministerului Economiei nu răspunde cerinţelor europene"

Lucia Morariu, fostul presedinte al Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT) a declarat pentru ZIUAnews ca „ANAT nu va sustine decat o lege care sa raspunda cerintelor ANAT formulate si depuse in scris de nenumarate ori, atat la minister cat si la Autoritatea Nationala pentru Turism, cerinte care sunt in acord cu hotararea AGA a ANAT precum si cu prevederile Noii Directive de Travel Services care va fi aprobata in toamna in Parlamentul European, directiva al carui text noi il cunoastem si pe care l-am avizat din partea ANAT prin ECTAA". „Ca atare, proiectul actual al Ministerului Economiei nu raspunde cerintelor europene", a precizat Lucia Morariu.

FPTR: "Solicităm retragerea imediată a proiectului de pe site-ul ministerului"

Prim vicepresedintele Federatie Patronatelor din Turismul Romanesc (FPTR), Dragos Raducan, considera "un colectiv "legiuitor" sub conducerea unor reprezentanti ai Ministerului Economiei a reusit sa incropeasca o noua lege a turismului, care confirma incompetenta, lipsa de inspiratie sau reaua credinta a celor care au elaborat proiectul".

"Este posibil ca aceasta lege sa reprezinte si diferite interese pentru a cheltui bani din bugetul statului "justificat". Ca atare, solicitam retragerea imediata a proiectului de pe site-ul ministerului si dispunerea unei anchete administrative pentru angajatii care au elaborate proiectul, acestia reusind compromiterea imaginii ministerului si "umbrirea" masurilor dispuse de Guvern pentru cresterea progresiva a veniturilor si aeficientei activitatii din turismul romanesc", a declarat Dragos Raducan pentru ZIUAnews.

OMTR: "Proiectul trădează o superficialitate impardonabilă"

Nici membrii Organizatiei de Marketing în Turism din România (OMTR) nu sunt de acord cu prevederile proiectului lansat de Ministerul Economiei. Ca atare, conferentiarul universitar Nicolae Lupu ii transmite liderului OMTR, Ion Pargaru, ca "desi proiectul s-ar afla in dezbatere publica, pe site-ul ANT fie nu exista, fie este bine ascuns" si "recunosc ca, personal, n-am reusit sa inteleg pe deplin necesitatea stringenta a unei legi: exista ordonanta din 1998 (atunci chiar i s-a zis Legea turismului), iar feluritele aspecte au tot fost reglementate".

"In cuprinsul noii legi nu surprind o schimbare de conceptie. Mai mult, textul tradeaza o superficialitate impardonabila. Cateva exemple:

- art. 41 reia ad-litteram art. 18 (2), pret de o pagina
- in cuprinsul art. 6 (1), in enumerare, se repeta cel putin noua dintre respectivele elemente
- in text apar expresii neavenite, precum „prezenta ordonanta" si „Autoritate", in loc de „Ministerul de resort" (asa cum stabilise tot autorul textului ca se foloseste)
- nu exista consecventa in utilizarea termenilor de la art. 2 (organizatiile profesionale si patronale de la terminologie, in cuprinsul legii devin asociatii si alte structuri asociative etc.)
- o data scrie „destinate aceleasi calatorii", iar o data „destinate aceleeasi calatorii", niciodata „destinate aceleiasi calatorii", cum este corect", precizeaza conferentiarul universitar Nicolae Lupu.

Ion Teleanu

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE