Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Mirela Matichescu risipeşte peste 4.000.000 de euro prin licitaţii turistice inutile, dar cu dedicaţie

Postat la: 27.07.2015 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Dupa ce a fost de acord cu desfiintarea birourilor de turism din strainatate, vicepresedintele Autoritatii Nationale pentru Turism (ANT), Mirela Matichescu, a fost recompensata de catre ministrul Economiei, Mihai Tudose, cu organizarea licitatiilor din fonduri europene privind promovarea Romaniei in strainatate.

Astfel, in perioada urmatoare, Mirela Matichescu are la dispozitiei peste 4.000.000 de euro pe care ii va risipi pe licitatii cu dedicatie pentru promovare turistica a Romaniei pe destinatii externe unde tara nu conteaza din punct de vedere turistic. Ca atare, s-a ajuns ca ANT condus de pupila lui Radu Mazare, Mirela Matichescu, sa aloce sute de mii de euro in Turcia si Israel, dar Romania a desfiintat birourile din aceste state.

250.000 de euro in Turcia, însă turcii nu apar în statisticile oficiale

Luna trecuta, Autoritatea Naţională pentru Turism a lansat cinci licitaţii pentru promovarea pe panouri publicitare a turismului în României, în această toamnă, în Germania, Italia, Austria, Turcia si Marea Britanie, contracte care impreuna au o valoare estimata de peste 3,1 milioane de euro (fara TVA), Din aceasta suma asigurata din fonduri europene, ANT va aloca 249.809 de euro pentru demararea in aceasta toamna o campanie media in presa scrisa din Turcia pentru promovarea brandului turistic national.

Mirele Matichescu sustine ca „Turcia a fost identificata ca o piata proximitate cu potential ridicat de generare de turisti pentru Romania, aflata in proximitate si inregistrand deja un flux ridicat de turisti catre Romania (conform datelor INS Ian-Oct 2013), situat la un nivel imediat urmator celui generat de tarile-tinta incluse in Planul de Marketing Strategic si Operational". Insa, turcii nici macar nu apar in statisticile oficiale cu privire la sosirile de turisti in hotelurile din Romania. In tara noastra sosesc numai oameni de afaceri si soferi de camion (TIR) in tranzit. Practic, sunt doua categori care ar veni in Romania si fara campania ANT. In plus, ANT, condusa de Mirela Matichescu, s-a folosit pentru intocmirea caietului de sarcinii date statistice din 2013.

500.000 de euro către Israel, dar biroul de turism e desfiinţat de 5 ani

Potrivit unui anunț publicat pe 1 iulie 2015, în Sistemul Electronic de Achizitii Publice (SEAP), ANT anunta ca a demarat o alta licitație pentru promovarea turistică a României pe panouri publicitare (outdoor) în Franța. Contractul are o valoare estimată de 699.480 euro (fără TVA), iar finantarea este asigurata din fonduri UE. Recent, ANT a anuntat ca este in cautarea unei agenţii de cumpărare şi planificare media outdoor care să promoveze în această toamnă România în Israel. Contractul are o valoare estimată de 500.000 de euro (fără TVA).

Campania se va desfăşura în perioada 01 Octombrie - 15 Noiembrie 2015 şi va presupune promovarea turistică a ţării noastre pe panouri şi postere amplasate în minimum 900 de locaţii din zona metropolitană Tel Aviv. Contractul este finanţat cu fonduri europene, criteriul de atribuire fiind oferta cea mai avantajoasă din punct de vedere economic. Ofertanţii interesaţi trebuie să aibă o cifră de afaceri medie globală pe ultimii 3 ani (2012, 2013, 2014) de minimum 500.000 de euro. Insa, trebuie precizat ca Romania nu are birou de turism in Israel, acesta fiind infiintat in1960, dar desfiintat in 2010 de catre Elena Udrea.

„Matichescu nu face altceva decât să risipească banii europeni"

Modul de derulare a acestor licitatii din fonduri eruopene a starnit o serie de reactii dure din partea oamenilor de afaceri si profesionistilor din turism.
„Mirela Matichescu a vandut birourile de turism ca sa pastreze organizarea licitatiilor, dar trebuie spus ca birourile au fost tradate si de industria turistica, pentru ca nimeni nu a luat atitudine desi sunt total nemultumiti de ANT. Acum, Matichescu se grabeste sa cheltuiasca banii europeni ca sa poata raporta grad mare de absorbtie, insa, ea nu face altceva decat sa risipeasca banii europeni si probabil sa incaseze ceva comisioane. Ea preseaza pe toata lumea din ANT sa mearga inainte cu campaniile externe de promovare. Cum au stabilit bugetele si procentele numai Matichescu stie, de fapt nu cred ca stie. Insa, Mirela Matichescu crede ca intr-o saptamana poti sa redactezi o oferta bine documentata pentru o campanie directionata precis catre segmentele de piata cu potential. Termenul limita pentru depunerea cererilor de documente sau pentru acces la documente pentru aceasta licitatie este 13.08.2015, iar termenul limita pentru primirea ofertelor sau a cererilor de participare este 20.08.2015. Practic, in aceeasi zi va avea loc si sedinta de deschidere a ofertelor. Pai, termenul de pregatire a ofertelor la campaniile esuate din anii 2014 si iarna 2015 au fost de doua luni, iar acum vrea sa o faca intr-o saptamana", a declarat pentru ZIUAnews, unul dintre cei mai grei oameni din turismul romanesc.

"Sunt absolut penibili"

Organizarea acestor licitatii a starnit revolta si la birourile de turism din strainatate. „ANT nu stie nici sa faca un caiet de sarcini si nici sa urmareasca
derularea unui contract de reclama. A mostenit o companie de consultanta angajata in anul 2011 sau 2012, pe filiera Elena Udrea - Adrian Sarbu Pro TV, pe care o folosesc sa isi ascunda incompetenta si sa isi motiveze deciziile. Acea agentia este condusa de un inginer de aeronave si nu a putut sa ajute ANT sa finalizeze nici una dintre licitatiile pentru reclama in presa scrisa si la televiziune pe pietele prioritare. Sunt absolut penibili. Ma intreb cum de nu ii controleaza nimeni si daca Matichescu intelege ca, chiar daca din punct de vedere formal va incadra licitatiile in prevederile legale, ea poate sa fie trasa la raspundere pentru alocarea eronata, gestionarea deficitara, ineficienta, irationala a fondurilor europene", a precizat revoltat pentru ZIUAnews un fost reprezentant al Romaniei la unul dintre cele mai importante birouri de turism din strainatate ale Romaniei.

Ion Teleanu

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE