Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Culise: Societate de interes național, pe cale să fie pusă la pământ de un ministru tehnocrat

Postat la: 22.09.2016 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Intr-un domeniu strategic pentru statul roman sunt suspiciuni grave la adresa unui ministru technocrat care ar urmări interese strâine societății. Asta ar reieși dacă este urmărită activitatea ministrului Eenergiei care ar fi culminat cu o solicitarea de demisie la adresa unui director care a pus societatea pe roate după dezastrul anterior.

Oil Terminal este cel mai mare terminal petrolier la Marea Neagra, al carei obiect de activitate il constituie efectuarea prestatiilor de servicii privind primirea, incarcarea, descarcarea, depozitarea si conditionarea titeiului, produselor petroliere, petrochimice si chimice lichide pentru import, export si tranzit. O societate de importanță strategică pentru România. În acest moment statul român are o pondere de 59,62% din acțiuni, cealaltă parte fiind deținută de acționari minoritari.

Surse din cadrul Ministerul Energiei susțin că ministrul Victor Grigorescu i-ar fi solicitat directorului general Sorin Ciutureanu să își dea demisia. Lucrurile par a lua o întorsătură extreme de ciudată, mentioneaza cei de la stiripesurse.ro. Oil Terminal în perioada 2009-2011 a fost într-o situație critic și a trecut razant pe lângă o insolvență care ar fi fost foarte păguboasă pentru statul roman.

Actuala conducere a fost numită în primăvara lui 2012 și în scurt prin măsurile luate societatea și-a revenit spectaculos. Conform informatiilor financiare publicate de societate, in semestrul I 2016 fata de semestrul I 2012 veniturile totale au crescut cu 46%, profitul brut a crescut de 20 de ori iar programul fizic s-a majorat cu 57%.

Marea problemă cu care se confruntă societatea este relatia cu actionarul minoritar Broadhurst Investments Limited, care detine 7,6258% din actiunile societății. Așa cum reiese si din rapoartele oficiale ale companiei si din informatiile de pe portalurile instantelor de judecata, acesta a incercat de-a lungul timpului sa impiedice punerea in aplicare a unor hotarari AGA, insa societatea a castigat pana in prezent toate litigiile cu acest actionar (peste 50 de astfel de spețe).

Miza acestui acționar este împiedicarea finalizării procesului de majorare a capitalului social cu două terenuri pentru care societatea deține titlurile de proprietate din anul 2011. In 10 octombrie societatea are programată o ședință AGA cu aceste subiecte. În sedinta AGA din 16.05.2012, s-a adoptat hotararea de aprobare a declanșării a procedurilor de selectare a administratorilor Oil Terminal în conformitate cu prevederile OUG 109/2011. Și a început nebunia torală: în perioada 2012-2016 s-au perindat nu mai puțin de de cinci consilii de administrație.

Ministrul Energiei, Victor Grigorescu, declara într-un comunicat oficial ca a fost incheiata procedura de selectie a administratorilor în concordană cu principiile OUG 109/2011 pentru trei companii aflate în autoritatea instituției printre care și Oil Terminal. Având în vedere că celelalte două consilii de administrație selectate conform principiilor guvernanței corporative au fost revocate imediat după numire ca urmare a neaprobării planurilor de administrare, este interesant de văzut ce se va întampla cu viitorul consiliu selectat de aceeasi firma de recrutare.

În ședința AGA din 10 octombrie se vor vota adminstratorii, din care majoritatea va reprezenta statul român. Este de văzut dacă ministerul va propune tot oameni aserviți intereselor acționarul minoritar, precum actualul administrator interimar Cătălin Grigorescu, care în toate ședințele de CA a votat doar alături de acționarii minoritari? Statul român este reprezentat de un domn pe care l-a recomandat pentru aceasta poziție doar numele, identic cu cel al ministrului, și marea prietenie cu reprezentantul Broadhurst, adauga sursa citata.

În contextul în care societatea anunță creștere economică și îndeplinirea indicatorilor de performanță pare paradoxală știrea apărută pe surse asupra solicitarii demisiei directorului general de către ministrul energiei. Poate există însă un alt plan al ministrului - de a schimba toate conducerile companiilor din energie până la finalizarea mandatului său.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE