Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Victor Ponta sabotat la emiterea voucherelor de vacanţă de către miniştrii Teodorovici şi Tudose

Postat la: 15.07.2015 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Au trecut 15 zile de cand preşedintele României, Klaus Iohhanis, a promulgat prin decret Legea care introduce noi modificări privind acordarea voucherelor de vacanţă angajaţilor din sistemul public şi cel privat, în limita a sase salarii minime pe economie, respectiv 6.300 de lei.

Astfel, in 30 de zile, adica cel tarziu pana la sfarsitul acestei lunii, Ministerul Economiei, Comertului si Turismului trebuie sa emita normele metodologice de aplicare, iar Ministerul de Finante sa elaboreze ordinul privind stabilirea criteriilor pentru emitentii de vouchere de vacanta.

Dar, pana acum, ministrii Economiei si Finantelor, Mihai Tudose si Eugen Orlando Teodorovici, profitand de faptul ca premierul Victor Ponta era in concediu medical, l-au aburit pe vicepremierul Gabriel Oprea si n-au elaborat niciun document in acest sens.

Mai mult, ministrul Mihai Tudose a inventat o aberatie legislativa birocratica demna de cascadorii rasului prin care cere punct de vedere juridic pentru un act normativ la o structura subordonata care a inaintat catre el acel document legislativ.

Invenţia legislativă aberantă

Imediat dupa ce presedintele Klaus Iohhanis a promulgat elegea voucherelor de vacanta, adica pe 1 iulie 2015, Autoritatea Nationala Pentru Turism a transmis Ministerului Economiei normele metodologice de aplicare pentru introducerea voucherelor de vacanta. Insa, ministrul economiei, Mihai Tudose tergiverseaza aprobarea acestor norme si inventeaza o ineptie legislativa desprinsa din filme cu prosti.

Secretarul de stat al Ministerului Economiei- Bogdan Pandelica, si secretarul general al acestui minister, Marius Iulian Carabulea, au transmis saptamana trecuta catre Autoritatea Nationala pentru Turism (ANT), condusa de Mirela Matichescu, o adresa (vezi facsimil) privind proiectul de HG „pentru modificarea si completarea Normelor metodoligice privind acordarea voucherelor de vacanta"„in vederea analizarii si, dupa caz, preluarii in cuprinsul proiectul de act normativ, urmatoarele observatii si propuneri".

Practic, ANT care a elaborat si inaintat ministrului Mihai Tudose normele metodologice i se cere acum sa avize ce a emis in urma cu doua saptamani, ba mai mult sa si legalizeze o serie de aberatii demne de cascadorii rasului incluse in proiectul de lege de catre oamenii ministrului Mihai Tudose.

 

DOCUMENT AICI

Confuzie intenţionată sau nevinovată?

Astfel, Bogdan Pandelica le cere celor de la ANT „inlocuirea sintagmei „personalul contractual si functionarilor publici" din cuprinsul alin. (2) al art.3 cu vocabula "angajatilor". Ca atare, el vrea sa se creeze confuzie si sa lase loc de interpretare, si, astfel, sa fie exclusi de primirea voucherelor functionarii publici, iar in felul acesta vrea sa acopere ineptia declarata de Mihai Tudose.

Ministrul Economiei a declarat ca „acordarea voucherelor de vacanţă pentru bugetari este obligatorie, iar la privat - optional" si "poate sa primeasca voucher sau in continuare suma de bani, cel putin anul acesta". Inca odata se demonstreaza ca Mihai Tudose si Bogdan Pandelica habar nu au de legea voucherelor de vacanta promovata de Klaus Iohhanis intrucat in lege se mentioneaza foarte clar cine are dreptul la voucherele de vacanta si cum.

Voucherele de vacanţă reprezită bonuri de valoare, emise de unităţile autorizate de Ministerul Finanţelor Publice şi acordate persoanelor angajate prin încheierea unui contract individual de muncă. În cazul angajaţilor din sistemul public, se vor acorda doar vouchere, nu şi bani sau prime. Aceste vouchere de vacanta sunt integral suportate de către angajator:

- pentru sectorul bugetar: în limitele sumelor prevăzute cu această destinaţie în bugetul de stat sau, după caz, în bugetele locale;
- pentru sectorul privat: în limitele sumelor prevăzute cu această destinaţie în bugetul de venituri şi cheltuieli aprobat.

Sumele corespunzătoare voucherelor acordate de către angajator sunt deductibile la calculul impozitului pe profit.

Constantin Tanase e mic copil pe lângă Bogdan Pandelică

Secretarul de stat Bogdan Pandelica cere celor de la ANT sa se „propuna plata ulterioara primirii voucherelor de la unitatea emitenta de catre angajatori, conditionata de existenta fondurilor la data distribuirii acestora". Cat de gaga sa fii incat sa propui o asemenea prostie, pentru ca nu platesti nu ai ce sa distribui. Este ca in comedia lui Constantin Tanase: „Intrebi Pana cand?!/Cu ce? Nu mai pot!/ Ai...n-ai ...dai!" Mai mult, Ministerul Economiei sustine ca „beneficiarul are obligatia restituirii voucherelor neutilizate sau necuvenite".

Cum sa iei inapoi un bun dobandit prin lege. Mai mult, daca au beneficiat de vouchere necuvenite de i s-a dat daca nu era legal? In plus, Pandelica le cere celor de la ANT sa modifice proiectul cu inca doua aberatii de clasa intai. Prima, precizeaza ca „in cazul detasarii la institutiile publice, tichetele de vacanta se acorda beneficiarilor de catre institutia publica la care acestia au fost detasati, proportional cu durata detasarii". Insa, o aberatia care sa creeze confuzie si sa lase loc la smecherii financiare din banii publici, intrucat legea spune clar ca voucherele de acorda in baza unui buget aprobat.

Se trezeste acum Bogdan Pandelica si vrea sa se dea vouchere la cei detasati, desi institutiile respective nu si-au bugetat asa ceva. A doua aberatie debitata de secretarul de stat Bogdan Pandelica este cea prin care le cere celor de la ANT sa completeze proiectul de lege cu alineatul prin care „beneficiarii au dreptul sa-si aleaga unitatea afiliata pentru achizitionarea serviciilor turistice". Insa, acesta habar nu are ca aceasta prevere este inclusa in legea voucherelor promulgata de presedintele Klaus Iohhanis.

Teodorovici tergiversează introducerea voucherelor de vacanţă

Potrivit Legii voucherelor de vacanta, Ministerul Finantelor Publice trebuie sa emita in cel mult 30 de zile de la promulgarea legii, ordinul de stabilire a criteriilor pentru emitatorii de vouchere de vacanta.

Dar, ministrul Eugen Orlando Teodorovici tergiverseaza promovarea acestui act normativ fara vreo justificare legala, ceea ce va conduce la intarziarea acordarii voucherelor de vacanta. In acest mod, el saboteaza initiativa legislativa a premierului Victor Ponta prin care se doreste revigorarea turismului romanesc.

Lucia Morariu: „Foarte multe persoane se interesează de voucherele de vacanţă"

Fostul presedinte al Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT), Lucia Morariu, a declarat pentru ZIUAnews ca imediat dupa ce presedintele Klaus Iohannis a promulgat legea voucherelor de vacanta, foarte multe persoane au venit sa se intereseze cand si cum pot sa mearge in vacanta prin intermediul tichetelor de vacanta.

„Din pacate, oamenii au plecat cum au venit pentru ca le-am spus foarte clar ca inca nu s-au emis normele metodoligice prin care sa se poata acorda vouchere de vacanta", a mai precizat Lucia Morariu. Practic, prin tergiversarea introducerii voucherele de vacanta de catre ministrii Mihai Tudose si Eugen Orlando Teodorovici, este sabotat direct premierul Victor Ponta si turismul romanesc. Iar, prin adresa Ministerului Economiei catre ANT, se domonstreaza, inca odata, ca prostie si amatorismul sunt la inaltime in aceasta institutie, dar unde nu e, nici Dumnezeu nu cere.

Asa ca secretarului de stat Bogdan Pandelica nu ii ramane decat sa faca turul locatiilor luxoase de pe Litoral si sa-si trimita sotia sau fiica la biroul de turism de la Los Angeles. In rest, Mihai Tudose ramane cu simulare controlului la ANT privind aranjamentul Mirelei Matichescu cu privire la numirea prietenei sala la biroul de turism de la Beijing.

Ion Teleanu

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE